Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Update2: Fed verhoogt rente met 25 basispunten

Update2: Fed verhoogt rente met 25 basispunten
Beeld: Federal Reserve

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve heeft de belangrijkste rente verhoogd met 25 basispunten. Dit bleek woensdagavond uit het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.

De federal funds rate werd verhoogd naar een bandbreedte van 4,75 tot 5,00 procent.

Met de verhoging van 25 basispunten laat de Amerikaanse centrale bank volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank zien nog steeds serieus korte metten te willen maken met de hoge inflatie, maar toch ook voorzichtig te zijn vanwege de recente bankencrisis.

In toelichting op het besluit zei Fed-voorzitter Jerome Powell "ingetogen economische groei" te zien, terwijl de inflatie hoog blijft. Hij herhaalde de toewijding van de centrale om de inflatie terug te brengen naar de doelstelling van 2 procent.

De centrale bankier benadrukte eveneens dat de Amerikaanse centrale bank alle middelen zal gebruiken om de bankensector veilig en gezond te houden. Wat de schade is van de recente crisis in de sector, is voor de Fed nu nog lastig te bepalen.

Half juni, eind juli, eind september en begin november 2022 verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente steeds met 75 basispunten. In december volgde een verhoging met 50 basispunten, gevolgd door een verhoging met 25 basispunten begin februari.

De Fed-bestuurders zien het belangrijkste rente aan het eind van 2023 op een mediaan van 5,1 procent, wat gelijk is aan de prognose in december.  

De prognose voor 2024 werd opwaarts bijgesteld ten opzichte van december, van 4,1 procent naar 4,3 procent. Voor 2025 werd de prognose van december gehandhaafd op 3,1 procent.

Voor de langere termijn wordt de federal funds rate geraamd op 2,5 procent, wat gelijk is aan de prognose in december.

Wat analist Philip Marey van Rabobank  het meest in het oog sprong, was dat de Amerikaanse centrale bank terug is gekomen op eerdere suggesties om zijn voorspellingen voor de federal funds rate verder opwaarts bij te stellen.

"Dit heeft de Fed voor 2023 niet gedaan, wat suggereert dat er nog één verhoging volgt van 25 basispunten, maar dat het dan toch echt voorbij is", aldus Marey. Daarnaast wijst het feit dat de centrale bank wel aan een mediaan van 5,1 procent vasthoudt tegen het einde van het jaar erop dat de centrale bank in tegenstelling tot wat sommige marktvolgers verwachtten, de rente nog niet gaat verlagen, voegde Marey toe.

Inflatie

De inflatie wordt voor dit jaar geraamd op 3,3 procent, wat een opwaartse bijstelling is ten opzichte van de raming in december. Toen werd nog uitgegaan van een prijsstijging van 3,1 procent.

De raming voor 2024 bleef onveranderd op 2,5 procent en voor 2025 werd die gehandhaafd op 2,1 procent.

Voor de langere termijn wordt de inflatie geraamd op 2,0 procent, wat gelijk is aan de raming in december en in lijn met de doelstelling van de Amerikaanse centrale bank.

De Amerikaanse economie groeit dit jaar volgens de Fed slechts met 0,4 procent. En dat is ook nog een neerwaartse bijstelling van de 0,5 procent die in december werd voorzien.

Volgend jaar is de groei naar verwachting 1,2 procent en in 2025 1,9 procent. Die ramingen lagen in december nog op respectievelijk 1,6 en 1,8 procent.

De dollar is na het rentebesluit onder druk komen te staan. De euro/dollar handelt op 1,0905. De Amerikaanse tienjaarsrente daalt naar 3,47 procent.

Update2: om extra informatie toe te voegen.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. tbol 22 maart 2023 19:44
  renteverhogingen moet stoppen op dit tempo,de verlaging was belachelijk de afgelopen jaren, en nu deze verhogingen in dit tempo is helemaal absurd.
  Normaal duurt een evaluatie een 3-6 maanden.
  vanaf 2008 is het alleen maar beleggen wat die federale banken doen,zie hier het krankzinnige resultaat.
  Rustig verhogen in een aantal jaren naar 4-5 procent.
  En mensen die kijk hebben op de zaak ,en dat zijn geen juristen,fijne avond allemaal
 2. forum rang 5 tmaster 22 maart 2023 21:13
  quote:

  tbol schreef op 22 maart 2023 19:44:

  renteverhogingen moet stoppen op dit tempo,de verlaging was belachelijk de afgelopen jaren, en nu deze verhogingen in dit tempo is helemaal absurd.
  Normaal duurt een evaluatie een 3-6 maanden.
  vanaf 2008 is het alleen maar beleggen wat die federale banken doen,zie hier het krankzinnige resultaat.
  Rustig verhogen in een aantal jaren naar 4-5 procent.
  En mensen die kijk hebben op de zaak ,en dat zijn geen juristen,fijne avond allemaal
  Normaal gesproken wel, maar de inflatie is zeer extreem en ook hardnekkig, daar mag best fors tegen opgetreden worden. Deze rente verhogingen kun je niet vergelijken met andere want dat was om de normale/gezonde groei te remmen die soms te hard ging.

  Er is nog steeds te veel geld in omloop, mensen blijven onzettend veel kopen en consumeren, Winkels/fabrikanten kunnen blijkbaar de prijzen verhogen want economie groeit iedereen heeft een baan en er is veel cash.
  Deze rente verhogingen gaan niet helpen. Wat gaat 'helpen'is een recessie, mensen moeten stoppen met kopen van luxe artikelen, en men moet veel minder spenderen. Als er minder wordt gekocht en men blijft met voorraad zit gaan de prijzen vanzelf omlaag.
  Mensen gaan pas stoppen met uitgeven als hun toekomst onzeker is, Als ze geen baan meer hebben.
  Met een recordlage werkloosheid zowel in Europa als in Amerika zie ik niet snel dat de consument minder gaat uitgeven.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links