Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Financials weer onderuit in licht lagere AEX

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. Oude School Econoom 20 maart 2023 10:50
  Zowel de FED als de ECB zijn al enige jaren de regie kwijt, noch bezitten zij de competentie om alert, tijdig en (des-)kundig te reageren op economische en financiele ontwikkelingen. Met “gratis geld” weggeven, konden zij goed “scoren”, maar nadenken over de consequenties? Tijd lost het wel op en anders kunnen wij altijd nog terugvallen op de burgers (lenders of last resort). Zij lopen steeds achter de ontwikkelingen aan en hebben geen duidelijk inzicht in de risico factoren. Eerst roepen FED en ECB dat er in de banken sector niets aan de aan hand is maar inmiddels moet de FED wel weer extra geld vrijmaken om enkele banken overeind te houden. Van de “gouden balansregel” hebben blijkbaar veel bankiers niet gehoord. De ECB heeft niet in beeld of haar Europese banken niet dezelfde mismatch “fouten” hebben gemaakt. Of het rente risico passend ingedekt hebben. Of, nu of in de toekomst, herfinanciering van overheidsschulden een probleem gaat geven tegen de hogere, stijgende rente percentages? Wie het weet mag het zeggen. Vraag mij af of zij dat in beeld hebben.
  Van de regeringen en ambtenaren hoef je niets te verwachten, die missen eveneens competentie en visie.
  De noodzakelijke redding van de Credit Suisse is een gekunstelde “bail out”. Echter er zijn nog meer Europese banken met dezelfde problemen: zwak management en zwak financieel (risk-) beheer.
  Het heeft veel te maken met “overmoedige” bankiers die op school onvoldoende algemene en bedrijfseconomische kennis opgedaan hebben en al helemaal niet van adequaat risk management hebben gehoord.
  Al met al, de geschiedenis lijkt zich weer te herhalen. Er is wel in plus, men vindt altijd wel weer een creatieve oplossing om het probleem voor enige tijd op te lossen, lees vooruit te schuiven, waardoor de beurzen na de “dip” weer kunnen stijgen. Ook dat heeft de geschiedenis geleerd. Dus… doe er je voordeel mee.
 2. forum rang 7 Ron Kerstens 20 maart 2023 11:43
  quote:

  Akkafietje schreef op 20 maart 2023 11:36:

  Zijn banken niet verplicht overheids obligaties te kopen ?
  Dat hebben banken ook gedaan. De Amerikaanse SVB had vnl US treasuries in bezit. Echter, als je langer lopend staatspapier als activa aanhoudt tegenover kortlopende verplichtingen (direct opvraagbare depositiegelden) dan loop je de kans dat je bij massale opvraging dat staatspapier tegen lagere koersen (vanwege de opgelopen rente) moet verkopen ipv ze aanhouden tot aflossing. Het hele verhaal bij de USA banken is een vertrouwensprobleem gevolgd door een liquiditeitsprobleem. Credit Suisse is een iets ander verhaal, dat is gewoon een rotte bank met veel schandalen, zakken vullende managers en slecht risicomanagement. een beetje zoals bijv de Deutsche Bank (die wel eens de volgende kan zijn).
 3. treasury t 20 maart 2023 12:11
  Het is een overname met een put optie.Immers komen de verliezen boven een bepaald bedrag uit moet de overheid tot 9 miljaard bijstorten.Daarnaast is door de overheid een garantie van CHF 100 miljard aan SNB gegeven t b v eventuele ongedekte liquiditeitssteun aan CS/UBS.

  Het is een overname echter 'afgedwongen' door de overheid/de situatie..De 'B.V. Zwitserland ' heeft UBS als saneerder aangesteld.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 16:39
  781,71
  +0,69% +5,37
 2. AMX 16:39
  877,31
  +1,03% +8,94
 3. ASCX 16:20
  1.204,32
  +0,56% +6,68

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links