Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kabinet kiest Borssele voor twee nieuwe kerncentrales

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. Geldaap 9 december 2022 16:54
  Financieel Fiasco I & II

  Hoewel de promoters het over een bouwtijd van 10 jaar en 10 miljard bouw kosten per 1500 MWh centrale hebben, zal dit in werkelijkheid een bouwtijd van 15-18 jaar en meer dan 20 miljard per centrale gaan kosten. Zelfs in de VS en Frankrijk lukt het niet eens meer om voldoende vakmensen te vinden voor onderhoud en bouw van kerncentrales, als je het die naar Nederland wil lokken moet je de hoofdprijs betalen.

  De bouw van twee kleinere AP1000 centrales duurt nu al meer dan 13 jaar ( Zie ook: en.wikipedia.org/wiki/Vogtle_Electric... voor plant 3 en 4)
  en heeft al over de 30 miljard gekost, nu 15 jaar verder en met de gestegen loonkosten en geen geschikte vaklui in Nederland zelf gaat dit nog veel duurder worden.

  "De twee nieuwe kerncentrales zullen jaarlijks circa 24 TWh aan elektriciteit produceren."

  Dit is natuurlijk kolder: de centrales kunnen niet continu op 100% draaien, ze moeten regelmatig stilgelegd worden voor onderhoud en vervanging van de brandstofstaven. De huidige westerse centrales zitten tussen de 60% en 70%, in de Westinghouse reclamefolder wordt een zeer optimistisch 80% voorspeld bij de 1500 Megawatt centrales, zelfs al zouden beide centrales dit halen dan zit je op 21TWh per jaar.

  Kernenergie is relatief schoon en veilig, maar gezien de loonkosten alleen aantrekkelijk voor laaglonenlanden of landen waar vaklui (al dan niet gedwongen) ter ere van de glorieuze heilstaat werken.
 2. Robertwo2 9 december 2022 17:44
  Voor ongeveer 1/6 van de kosten hebben we duurzame oplossingen en die produceren direct energie en daar hoef je niet 13 jaar (gaat nooit gebeuren- bouw Flamanville( EDF) 2002 akkoord nu 2022 nog geen KW geproduceerd, Hinkley Point C ons voorbeeld zou in 2023 gaan draaien; nu 30 miljard reeds overschreden t.o.v. 20 miljard pond initieel en wordt minimaal 2027 (45/50 miljard pond!) op wachten. Bovendien heb je minimaal 2x zo veel duurzame energie ! Ze vertellen ook niet, dat dit project tot in de 22ste EEUW loopt, zonder de kosten er voor te berekenen; concessie vanaf 2035, 60 jaar, afkoeling 7 jaar MOX, afbraak 19 jaar +86 jaar !!! Zouden ze voor aanbesteding windparken ook moeten doen :Kosten , nee opbrengst Ned staat plus 300 miljoen ! Afbraak minimaal 18 miljard, Opslag ? Bewaking ? Kruisraket Russen? (Zie Zaporizja). De LAZARD investeringsbank (voor overheden) berekenden, dat kernenergie 5x zo duur is dan wind of zon ! Niemand gaat nog een hogere energierekening betalen, dan nu het geval is en er is nu al paniek voor de energierekening. Alleen mensen zonder kennis van (kern) zaken zijn voor.
 3. forum rang 5 Kees1 10 december 2022 14:51
  Hier komt niets van terecht.
  Er zullen wel heel veel rapporten worden gemaakt en studies worden verricht.
  Het doet denken aan de verhalen over 'Schiphol in zee' of de fantasieën over de Lely-lijn.
  Als het je als overheid niet eens lukt om een vliegveldje bij Lelystad van de grond te krijgen, dan kun je dit echt vergeten.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links