Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Meevallende winst voor ABN Amro

Meevallende winst voor ABN Amro
Beeld: ABN AMRO

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft in het eerste kwartaal van 2022 weer winst gemaakt, dankzij hogere fee-inkomsten en ondanks hogere voorzieningen voor oninbare leningen. Dat bleek woensdag uit de kwartaalcijfers van de Amsterdamse bank.

In een toelichting zei CEO Robert Swaak dat de vraag naar kredieten goed was en dat zowel het hypotheken- als leningenboek groeide. "We leverden een solide prestatie af", oordeelde de topman, die vindt dat de bank goed op weg is om zijn doelstellingen voor 2024 te halen.

ABN AMRO meldde een nettowinst van 295 miljoen, terwijl een jaar eerder in dezelfde periode nog een verlies van 54 miljoen euro werd geleden. De analistenconsensus rekende op een winst van 236 miljoen euro.

De netto rentebaten vielen lager uit op 1,31 miljard euro, tegen 1,36 miljard euro vorig jaar. Dat was min of meer gelijk aan de 1,32 miljard euro die de analisten hadden voorzien.

De fee-inkomsten stegen van 406 miljoen naar 447 miljoen euro. Hier lag de analistenraming op 431 miljoen euro. De stijging was volgens ABN AMRO te danken aan hogere inkomsten bij vermogensbeheer en sterke resultaten bij clearing.

De directe blootstelling van ABN AMRO aan Rusland is "zeer beperkt", maar de bank verwacht dat klanten mogelijk wel indirect getroffen worden door de oorlog, wijzend op onder meer de hoge energie- en voedselprijzen en de verstoringen in de aanvoerketen.

De voorzieningen voor slechte leningen kwamen afgelopen kwartaal uit op 62 miljoen euro. Dat is een grotere verliespost dan vorig jaar, maar de analisten hadden gerekend op 121 miljoen euro die afgelopen kwartaal in het stroppenpotje moest worden bijgestort.

De operationele kosten van de banken gingen van 1,84 naar 1,51 miljard euro, waar de consensus mikte op 1,38 miljard euro. 

ABN AMRO maakte meer kosten voor regelgeving en er werd een extra voorziening van 50 miljoen euro getroffen voor het bestrijden van witwassen. Op dit laatste vlak zegt ABN AMRO vorderingen te maken, maar “meer inzet is nodig”, aldus de bank, die verwacht dat de programma's doorlopen tot in 2023. 

ABN AMRO wil in 2024 nog altijd minder dan 4,7 miljard euro aan kosten maken.

De kostenratio bedroeg 78,0 procent. Dat is fors beter dan een jaar eerder, maar minder goed dan in het voorgaande kwartaal.

De CET 1 ratio onder Basel III daalde op kwartaalbasis van 16,3 naar 15,7 procent. Onder Basel IV was dit 16 procent, tegenover een doelstelling van 13 procent.

Vorige week rondde ABN AMRO een inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 500 miljoen euro af. De bank zegt gecommitteerd te blijven om kapitaal terug te geven aan de aandeelhouders.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ABN AMRO BANK N.V. 85% zegt kopen 34 stemmen

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 8 Lepre Chaun 16 mei 2022 16:50
  quote:

  jan de vakman schreef op 16 mei 2022 16:45:

  Eigenlijk zou ing stukken hoger moeten staan dan abn, ze doen het gewoon minder slecht!!
  Je preekt nu voor eigen parochie Jan.
  ABN heeft geen miljarden verlies in Oekraïne dat ING wel heeft .
  ABN AMRO hoort allang op de introduction koers te staan.
 2. Eris... 16 mei 2022 17:42
  quote:

  jan de vakman schreef op 16 mei 2022 16:45:

  Eigenlijk zou ing stukken hoger moeten staan dan abn, ze doen het gewoon minder slecht!!
  Dus als je dit vindt, dan schrijf je een aantal put opties ING en verkoop je een stel call opties ABN.
  of als dat te risicovol is kun je ook
  een aantal put opties ABN kopen en een stel call opties ING kopen.

  Veel succes
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

ABN AMRO BANK N.V.

10,210 05 jul
-0,465 -4,36%
Premium

Overnamegerucht ABN Amro is typisch geval proefballon oplaten

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links