Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Update: inflatie eurozone neemt sterk toe

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

25 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 5 theo1 30 november 2021 15:51
  quote:

  msg959 schreef op 30 november 2021 12:40:

  [...]

  Dat is onjuist. gebruik is geen criterium voor inflatie. (hoewel met een continu veranderende definitie van inflatie weet je het maar nooit)
  Oorspronkelijk is inflatie het percentage waarmee de geldhoeveelheid stijgt. Nog steeds is dat de meest zuivere en minst subjectieve maatstaf.
  Daarmee zie je dat de inflatie al vele jaren fors hoger zit dan het officiele cijfer.
  De inflatie is de prijsverandering van een aantal gebruiksgoederen. Die definitie verandert omdat het bestedingspatroon verandert. Zo had je 20 jaar geleden nog geen mobiele telefoons, maar wel landlijnen waarvan het gebruik naar hedendaagse maatstaven idioot duur was. Dus toen zaten die telefoontarieven in de inflatie, nu de prijs van een mobiel en een databundel. De inflatie moet de prijsverandering van het gemiddelde bestedingspatroon meten.

  Dus de huizenprijs zit er niet direct in, want huizen koop je niet op regelmatige basis. Er zijn genoeg mensen die in hun leven nooit een huis kopen. Woonkosten zit er dan weer wel in, dus dat zijn huren, hypotheekkosten en onderhoud.

  Inflatie is niet geldhoeveelheid, inflatie hangt ook af van de omloopsnelheid. Voorbeeld: Japan loopt al decennialang als een gek geld te scheppen, maar heeft amper inflatie. Dat komt omdat Japanners het geld net zo hard oppotten als het geschapen wordt. Ze geven het niet uit, ze houden het vast. Dat heeft te maken met vergrijzing. En dat effect zie je nu ook in Europa. Bijkomend probleem van geldhoeveelheid is dat het in een moderne economie zo goed als onmeetbaar is. Het is al sinds de uitvinding van de wisselbrief niet meer simpelweg de som van alle geslagen munten.

  En verder in het algemeen: wat een gejeremieer weer zeg. Als je dit allemaal leest lijkt het net of het hele land collectief op de rand van de afgrond en/of revolutie staat. Nou, daarvoor heeft de gemiddelde Nederlander gewoon veel te veel te verliezen. Klagen en zeuren is een dingetje dat met een Nederlands paspoort komt, maar je kan ook overdrijven.
 2. msg959 30 november 2021 18:03
  @ theo, wat inflatie is en was hoeft u mij niet uit te leggen. Wellicht dat u zich eens moet verdiepen in de economische geschiedenis. Inflatie is momenteel puur subjectief. Je kan er alle kanten mee op. Met de oorspronkelijke betekenis kan dit niet. dat is een harde maatstaf en mi. veel beter om inflatie mee te meten.
  Prijsveranderingen zijn namelijk een gevolg van inflatie en niet zoals u stelt en volgens de huidige algemene opvattingen de oorzaak.
25 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.