Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ABN Amro ziet in cryptomunten geen beleggingscase

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

31 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 9 juli 2021 15:06
    De risico's lijken me toch vrij evident:
    1- er is geen enkel toezicht op de markt. Frontrunning, koersmanipulatie, pump en dump trucs: er is niemand die er wat aan doet. Het is een jungle.
    2- de markt is niet erg liquide. Als iedereen door dezelfde draaideur naar buiten probeert te komen, zit je klem.
    3- er is geen enkele vorm van depositogarantiestelsel. Banken worden gered door centrale banken en overheden, en als dat niet gebeurt krijg je nog steeds je geld terug. In het ergste geval (bij een opt in) nog steeds een deel. Als je crypto provider kapot gaat, steekt niemand een vinger uit en ben je alles kwijt. Dat is wel wat inflatie waard lijkt me. Dit is gebeurd.
    4- als je crypto provider malafide is, ben je alles kwijt. Niemand zal je komen redden. Dit is gebeurd.
    5- als je crypto provider gehackt wordt, ben je alles kwijt. Niemand zal je komen redden. Dit is gebeurd.
    6- als je je password vergeet, ben je alles kwijt. Er is by design geen achterdeur. Dit is gebeurd.
    7- de centrale banken van de meeste landen gedogen het hele crypto gebeuren vooralsnog, maar dat kan zomaar veranderen. Als een centrale bank of overheid verbiedt crypto's te accepteren, of aan te bieden, heb je een probleem.

    Dit heeft allemaal niks te maken met "er iets van begrijpen" of niet. Dit heeft allemaal te maken met de schimmige status van crypto's.

    Met aandelen, obligaties en derivaten is er toezicht op de markt. Illegale manipulatie en handel met voorkennis worden bestreden. Niet perfect, maar zeker meer dan niks.

    Effecten en gewoon geld zijn gegarandeerd. Als je broker failliet gaat, blijven de aandelen van jou. Als je bank failliet gaat, krijg je je spaargeld terug. Tenzij het garantiestelsel instort. Daar wordt driftig over gespeculeerd, maar dat is nog nooit gebeurd. Er zijn wel crypto providers failliet gegaan. Hun klanten waren alles kwijt. Gewoon weg. De Icesafe spaarders hebben uiteindelijk alles teruggekregen. De Russische oligarchen op Cyprus hebben in de eurocrisis tenminste een deel van hun geld mogen houden. En dat is tot nu toe het absolute worst case scenario met normaal spaargeld.

    In El Salvador hebben ze niks beters (het zou me trouwens verbazen als arbeiders in bitcoin worden betaald in El Salvador). Hier wel. Ja, er zit inflatie op gewoon geld, maar dat is een stuk beter dan betalen met een speculatie-object waar geen enkele vorm van garantie op zit.
  2. [verwijderd] 9 juli 2021 15:13
    Het is eigenlijk heel simpel. Even de basis.

    1) Wat is geld? Een ruilmiddel. Omdat het zo lastig voor de slager is om met een carbonade naar de bakker te gaan als hij een brood wil kopen.
    2) Wat is de waarde van geld? Een onderlinge afspraak over hoeveel €, $, bitcoin een brood of carbonade kost. En het vertrouwen dat iedereen zich redelijk aan die afspraak houdt.
    Verder niks. Ooit was de waarde een valuta gelinkt aan iets schaars, meestal goud. Maar omdat je met dat goud ook weinig nuttigs kan doen, alleen maar in een kluis opslaan, gaat die vergelijking mank.
    Geld heeft geen intrinsieke waarde.
    3) Wat is beleggen? Je geld aan het werk zetten, deelnemen in een bedrijf wat daarmee waarde creëert. Als aandeelhouder krijg je een stukje van die winst.
    Als je geld in een al dan niet digitale oude sok stopt, ligt het te niksen en wordt niet vanzelf waardevoller, in tegendeel (inflatie).
    4) Wat is speculeren? Iets kopen waarvan je hoopt dat het meer waard wordt. Of dat nou goud, bitcoins of Zwitserse franken zijn, of zeepbelbedrijven.

    Conclusie: bitcoins, goud of dollars kopen is speculeren, geen beleggen!
  3. [verwijderd] 9 juli 2021 15:55
    quote:

    Alleen_de_feiten_tellen schreef op 9 juli 2021 15:13:

    2) Wat is de waarde van geld? Een onderlinge afspraak over hoeveel €, $, bitcoin een brood of carbonade kost. En het vertrouwen dat iedereen zich redelijk aan die afspraak houdt.
    Verder niks. Ooit was de waarde een valuta gelinkt aan iets schaars, meestal goud. Maar omdat je met dat goud ook weinig nuttigs kan doen, alleen maar in een kluis opslaan, gaat die vergelijking mank.
    Geld heeft geen intrinsieke waarde.
    Neen, waarde is een subjectieve aanduiding. Persoon A waardeert geld meer dan persoon B die het allemaal zsm consumeert/investeert/speculeert, whatever. Vervolgens komen alle subjectieve waarderingen, van zowel aanbieders als vragers, bij elkaar op een markt waar prijsvorming plaatsvindt. Wat is de prijs van een euro vis à vis de USD, koffie, goud, aandelen Apple, etc. Maw, een prijs is geen afspraak.

    Wat je verder ook mist is dat fiat geld als de euro beleidsmatig ontwaard wordt. Er komt steeds meer van in omloop met als bedoeling om het minder waard te laten zijn. De bedoeling is het om euro's elk jaar 2% minder waard te laten zijn. Waarschijnlijk is de inflatie veel hoger, maar dat is nog best een lastige discussie. Er komt elk jaar ook meer bitcoin en meer goud bij de aanwezige voorraad, maar veel minder. Het zijn daarmee deflatoire eenheden, dwz ze worden alleen maar meer waard bij een stijgende vraag agv toegenomen bevolking of toegenomen welvaart. Het opslaan in een kluis van goud of bitcoin is dus wel zinvol omdat het, itt fiat geld, waardevast is, soms meer waard wordt, of beter gezegd de prijs stijgt.
  4. [verwijderd] 9 juli 2021 16:25
    quote:

    theo1 schreef op 9 juli 2021 15:06:

    De risico's lijken me toch vrij evident:
    Ik weet niet goed wat je een crypto-provider noemt, maar ik denk dat je een crypto exchange bedoelt. Een plek waar je crypto's met elkaar, of met fiat ccy, kunt verhandelen. Je moet nooit je crypto op een exchange laten staan. Altijd naar je eigen wallet oversturen; als het grotere bedragen betreft (meer dan twee maandsalarissen), een hardware wallet. Maar het is juist dat je dan je eigen bank bent en zelf de beveiliging moet doen zoals zorgen dat je de 24 woorden pass code niet kwijtraakt. Voor sommige mensen zal dat te veel moeite zijn en die kunnen dan terecht bij een custody service wat in essentie een crypto bank is. Daar kunnen ze je crypto bewaren en je gegevens linken met je account zodat ze een wachtwoord kunnen resetten of je crypto vrijgeven als je komt te overlijden. En dan maar hopen dat niemand de custody provider hacked, of een medewerker toch minder betrouwbaar bleek te zijn dan gehoopt.

    Wat betreft regulering. Wat consumenten nodig hebben, is meestal weinig anders dan een advies. Kan ik deze wallet beter wel of niet gebruiken? Is deze exchange wel veilig? Ik heb interesse in een cryptomunt. Het lijkt me interessant, maar ik zou er graag meer van weten. De behoefte aan advies is goed te begrijpen. Je kunt nu eenmaal niet alles weten. Vaak heb je er de tijd en/of de kennis niet voor. Advies kun je heel goed privatiseren. Dat is ook beter. Als er maar één instantie is die reguleert, dan wordt deze erg gevoelig voor manipulatie. Wat waren de ratings ook alweer voor al die verpakte rommelhypotheken uit 2008? Maw, alle rating agencies waren incompetent of corrupt. Tot zover de wonderen van regulering.

    Het deposito garantiestelsel is leuk als er één bank failliet gaat. Als ze allemaal tegelijk failliet gaan is er geen houden aan want het is weinig anders dan een verzekering. Ook dat kun je privaat aanbieden.

    Ten slotte, El Salvador gebruikt de USD. Echter, om de president te quoten, ze kennen alleen de nadelen ervan (inflatie) en niet de voordelen (leuke dingen doen voor de mensen met vers geprint geld).

  5. [verwijderd] 9 juli 2021 16:56
    Wat gebeurt er als al onze Euro prijzen, salarissen etc er een nulletje bijkrijgen? Toch een hevige devaluatie.
    Maar het maakt niks uit, even wennen aan het nieuwe bedrag maar dat is alles. Behalve ... bezittingen en schulden in Euro's! Schulden zijn t.o.v. een huis of brood ineens peanuts, en bezittingen (in de vorm van banksaldi) ook.

    En inderdaad, voor de oude valuta wordt gemikt op stelselmatige inflatie. Het Frans/Italiaans/Griekse model. Schulden verdampen gewoon, geld bijdrukken, klaar.

    Dat geldt voor de bitcoin niet. Het aantal is gelimiteerd door de systeem opzet, en een groot deel is al gemijnd. Er komen dus niet veel bitcoins meer bij. Maar worden ze dan automatisch meer waard?
    Nee. Want als niemand ze wil hebben dan dus niet.

    En als niemand ze gebruikt om fysieke goederen en diensten te betalen, dan zeker niet. En ze echt gebruiken is nou net weer zo'n systeembeperking omdat niet alleen het mijnen, maar ook de transacties vastleggen veel rekenkracht en tijd kosten.
    Dus zal de koers nog wel hevig blijven fluctueren t.o.v. de oude valuta en harde goederen.
    Wat de gek ervoor geeft ...
  6. [verwijderd] 9 juli 2021 17:19
    quote:

    Alleen_de_feiten_tellen schreef op 9 juli 2021 16:56:

    Wat gebeurt er als al onze Euro prijzen, salarissen etc er een nulletje bijkrijgen?
    Dan zijn je besparingen verdwenen. Stel er staat bedrag X op je bankrekening. Als alle prijzen maal 10 gaan, staat er nog steeds X op je bankrekening. Maar nu met een koopkracht van 0.1X. Het is waar je schulden ook dalen. Inflatoir monetair beleid moedigt het maken van schulden aan en ontmoedigt sparen. Je bent eigenlijk verplicht om te investeren. Zij het in inmiddels peperdure aandelen, een totaal overspannen huizenmarkt, of obligaties die nauwelijks tot geen, tot zelfs negatieve rente geven. Dat kan natuurlijk niet blijven doorgaan en daarom spreken mensen van een great reset, ditmaal voor de financiële wereld, die onvermijdelijk is. De schulden zijn te groot. Je kunt er niet uitgroeien en je kunt ze niet weginflateren. Niemand weet hoe dat gaat aflopen, behalve dat het huidige financiële stelsel niet langer werkend is. Het is daarom raadzaam, bij wijze van verzekering, om ook wat gelden buiten dat financiële systeem te parkeren. Bv in crypto. Ja, het is nieuw en ook wat eng misschien. Je kunt voor de gein een keer wat crypto kopen, naar een wallet sturen; en vandaar naar een andere wallet of exchange en weer terugsturen. Gewoon om te kijken hoe dat gaat.

    De functie van bitcoin is waardeopslag. Het is niet geschikt als retailmunt waar je in de supermarkt mee betaald. Op het Internet kan het wel, omdat je daar meer tijd hebt. Verder, we staan aan de vooravond van de Vierde Industriële Revolutie. We krijgen het Internet of Things in diverse gedaantes, zelfrijdende auto's, bezorg drones. Denk je werkelijk dat die entiteiten elkaar gaan betalen met fiat geld, wat in essentie een 19e eeuws ruilmiddel is. Goed, alles is geautomatiseerd. Maar de achterliggende principes met domestic en cross-border betalingen, correspondent banken, geen weekendbetalingen; die principes stammen uit de 19e eeuw. Dat kan echt niet meer.
  7. [verwijderd] 9 juli 2021 20:22
    Mogelijk dat de "cryptomunten" zo succesvol zijn, omdat de rente op valuta (het dagelijkse geld, is ruilmiddel) nagenoeg " nul " is.

    Met andere woorden, indien de rente voor een Euro of US Dollar op de bank nog ouderwets 5% zou zijn, de cryptomunten waarschijnlijk geen succes hadden.

    Het is duidelijk een gevolg van het rampzalige beleid door de Centrale Banken.
  8. LG$ 2020 11 juli 2021 15:37
    www.youtube.com/watch?v=_160oMzblY8
    Beste uitleg van werking blockchain sofar.

    Blockchain heeft als voordeel waarheids toetsing/single source of truth. Bitcoin is hier de sterkste chain obv vermogen wat nodig is om deze omver te werpen, niet obv transactie snelheid/aantal idd.

    Simple het feit dat ik en vele wereldwijd, bedrijven en opverheden de BTC een waarde toerekend, maakt het waardevol. Lastig te bevatten, ja maar ook weer simpel. ....zelfde met schelpjes/goud klomp/tulpenbol etc. Echter BTC heeft extra voordelige eigenschappen; deelbaar (je kunt de grens overlopen met milijoenen, simpel met code in je hoofd- ja dit is vooruitgang!), overmaken over hele wereld binnen 30 min (3 blokken) en uiteindelijk, koppelen aan contract werkingen.

    Je bent eigen baas over je bitcoins mits niet op een beurs gestald, dus zelf verantwoordelijk je keys te bewaren, dit is nog lastig en heeft idd ontwikkeling/scholing nodig. Dit stuk is niet simpel en vereist zelfstudie.

    want ligt dicht bij piramide. Echter met piramide geen uiteindelijk voordeel met

    Deze ontwikkeling is niet te stoppen, heeft simpel teveel voordelen,. When in doubt zoom out! Elke dip maakt BTC sterker/geloofwaardiger.
    BTC, ETC, ADA, VET, LUNA, DOT, FLOW, DEFI DODO teveel mooie dingen.

    Speculeren en ook bel;eggen ( Defi/staking/LP met inbreng liquiditiet, en nodes (POS) kun je beleggen! Bv via een Vechain nodes waar je geweldig rendement maakt met een belgging van 10--50K vechaininsider.com/guides/guide-to-ve...

    Educate yourself for yor kids!!
    www.lopp.net/bitcoin-information.html

  9. LG$ 2020 11 juli 2021 15:39

    Speculeren en ook bel;eggen ( Defi/staking/LP met inbreng liquiditiet, en nodes (POS) kun je beleggen! Bv via een Vechain nodes waar je geweldig rendement maakt met een belgging van 10--50K vechaininsider.com/guides/guide-to-ve...

    www.youtube.com/watch?v=_160oMzblY8
    Beste uitleg van werking blockchain sofar.

    Blockchain heeft als voordeel waarheids toetsing/single source of truth. Bitcoin is hier de sterkste chain obv vermogen wat nodig is om deze omver te werpen, niet obv transactie snelheid/aantal idd.

    Simple het feit dat ik en vele wereldwijd, bedrijven en opverheden de BTC een waarde toerekend, maakt het waardevol. Lastig te bevatten, ja maar ook weer simpel. ....zelfde met schelpjes/goud klomp/tulpenbol etc. Echter BTC heeft extra voordelige eigenschappen; deelbaar (je kunt de grens overlopen met milijoenen, simpel met code in je hoofd- ja dit is vooruitgang!), overmaken over hele wereld binnen 30 min (3 blokken) en uiteindelijk, koppelen aan contract werkingen.

    Je bent eigen baas over je bitcoins mits niet op een beurs gestald, dus zelf verantwoordelijk je keys te bewaren, dit is nog lastig en heeft idd ontwikkeling/scholing nodig. Dit stuk is niet simpel en vereist zelfstudie.

    Deze ontwikkeling is niet te stoppen, heeft simpel teveel voordelen,. When in doubt zoom out! Elke dip maakt BTC sterker/geloofwaardiger.
    BTC, ETC, ADA, VET, LUNA, DOT, FLOW, DEFI DODO teveel mooie dingen.

    Speculeren en ook bel;eggen ( Defi/staking/LP met inbreng liquiditiet, en nodes (POS) kun je beleggen! Bv via een Vechain nodes waar je geweldig rendement maakt met een belgging van 10--50K vechaininsider.com/guides/guide-to-ve...

    Educate yourself for yor kids!!
    www.lopp.net/bitcoin-information.html
31 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links