Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

EU-functionarissen: intrekken brexitprotocol was blunder

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 9 ff_relativeren 30 januari 2021 23:38
  quote:

  IceBear1 schreef op 30 januari 2021 23:30:


  Als ieder land naar ratio van inwoners krijgt, dan is er toch niets om over te vechten? Zo moeilijk kan het toch niet zijn?

  Hoi @ IceBear, ik ben het met je eens. Alle landen op onze aardbol zouden dezelfde toegang moeten krijgen tot belangrijke vaccins. En ook in hetzelfde tijdsbestek. Bij een beperkt produktievolume wordt dat direkt een issue. En tussen Groot-Brittannie en Europa speelt nog een extra issue : Brexit.

  Als de wereld , of zelfs maar een deel van de wereld , medisch bedreigd wordt , dan mag je je afvragen of een economisch principe (eigen landen eerst) moet voorgaan op het menselijke aspect : We kunnen redden , dus we zullen delen. Politiek , economie , en ethiek ..
 2. [verwijderd] 31 januari 2021 01:27
  quote:

  ff_relativeren schreef op 30 januari 2021 23:38:


  [...]
  Hoi @ IceBear, ik ben het met je eens. Alle landen op onze aardbol zouden dezelfde toegang moeten krijgen tot belangrijke vaccins. En ook in hetzelfde tijdsbestek. Bij een beperkt produktievolume wordt dat direkt een issue. En tussen Groot-Brittannie en Europa speelt nog een extra issue : Brexit.

  Als de wereld , of zelfs maar een deel van de wereld , medisch bedreigd wordt , dan mag je je afvragen of een economisch principe (eigen landen eerst) moet voorgaan op het menselijke aspect : We kunnen redden , dus we zullen delen. Politiek , economie , en ethiek ..


  Ik ben niet voor alles delen, maar met deze vaccines zou het ze toch wel sieren. Die brexit is gewoon een vechtscheiding. Als het VK bij de EU zou willen en ze 50 miljard per jaar zouden gaan betalen waren ze welkom geweest. Maar nu het VK eruit wil, en ze zijn netto betaler verliezen, is het allemaal lastig. Ze rollen al vechtend over het schoolplein.
 3. forum rang 9 ff_relativeren 31 januari 2021 02:01
  Mijn pleidooi :

  De beste manier om het (tijdelijke) produktie-tekort aan vaccins op te lossen -zodat alle landen snel en volledig gevaccineerd kunnen worden - is volgens mij dat de ontwikkelaars van de vaccins hun patent (zeg maar het recept voor het vaccin ; de samenstelling en hoe het gemaakt wordt) helemaal vrij geven.

  Dan kan het vaccin overal ter wereld worden gemaakt en lokaal worden verdeeld. En als die ethische keuze een stap te ver is voor de huidige ontwikkelaars, dan is er een prima variant :

  Laat de vaccins overal ter wereld "in licentie" maken. Iedereen die het kan maken , krijgt toegang tot het recept tegen een kleine betaling. Ieder laboratorium dat het vaccin kan maken , kan zo "Op licentie" razendsnel bijdragen aan het wereldwijd stoppen van Corona.

  Zo is er geen ethische kwestie en geen economische kwestie die het stoppen van Corona tegenhoudt. Het enige dat naar mijn mening echt in de weg staat , is de bereidheid van een paar bobo 's in raden van bestuur van grote Pharma bedrijven.


  Dit is mijn hartstochtelijke pleidooi :

  Geef de patenten vrij of laat ze overal ter wereld in licentie maken ! Geef het vrij binnen 1 week. De wereld kan Corona-vrij worden gemaakt. Niet alleen om medische en menselijke redenen. Ook de economie in alle landen kan dan weer volledig open gegooid worden. Alles en iedereen wordt daar beter van.

  Einde van een medische misère , en einde aan iedere vorm van beperking en lockdown. Die paar bobo 's in de raden van bestuur kunnen heel de wereld bevrijden. Vrij geven of licentie geven. Wacht er niet langer mee en doe het !
 4. forum rang 6 MisterBlues 31 januari 2021 11:03
  Was het maar zo simpel.

  Wie waarborgt de kwaliteit? Als die niet goed is en er komen meerdere versies van een vaccin kunnen varianten van het virus juist sterker worden;

  Verzekeringstechnisch wordt het dan ook erg ingewikkeld.

  Ik ben het er wel mee eens dat er zoveel moet worden geproduceerd met behulp van Big Pharma als Pfizer en Novartis etc. - met subsidie - dat ook de derde wereld aan de slag kan.
 5. SimpeleZiel 31 januari 2021 11:45
  Wen er maar aan dat vaker duidelijk wordt dat de EU maffiosie de plank mis hebben geslagen ten koste van de hard werkende burgers...

  Ben benieuwd wanneer bekend wordt dat "onze" EU "leiders" al zijn gevaccineerd voordat de kwetsbare hun vaccinatie krijgen... Je weet al al wat het argument zal worden, hetzelfde als die asociale manangers in een Nederlands ziekenhuis gebruikten.
 6. Rubicon 31 januari 2021 12:19
  quote:

  Rowi62 schreef op 31 januari 2021 11:06:


  IK snap het hele stuk niet. ZIjn het twee zaken door elkaar ?


  Het is inderdaad een warrig gebracht verhaal.

  Het gaat kennelijk om een artikel 16 van de Brexit deal. Op basis van het Noord-Ierland protocol zijn er normaal gesproken geen belemmeringen t.a.v. export van goederen van de EU naar NI en dus van NI naar GB. Artikel 16 was eventjes door de EU in werking gesteld vanwege de behoefte de export van het vaccin te controleren en te restricteren. Echter, artikel 16 is kennelijk bedoeld als clausule, indien zich bijvoorbeeld ernstige economische of sociale problemen voordoen tussen de deal parners. Het in werking stellen van dit artikel in deze situatie is blijkbaar gezien als politiek blunder, gegeven zijn oorspronkelijke bedoeling en betekenis.
 7. forum rang 6 DWB Happy 31 januari 2021 15:00

  Het kern van dit probleem is duidelijk veroorzaakt door de trage besluitvorming van de EU,
  De Engelsen hadden het contact met AstraZeneca al 3 maanden eerder getekend
  voordat EU wakker werd en hun contract tekende.

  De EU schreeuwt nu moord en brand, maar hebben duidelijk zelf verzaakt.
  Terecht dat we uitgelachen worden door de Engelsen.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links