Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

VS scherpen sancties aan voor gaspijpleiding Nord Stream 2

Reacties

34 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
 1. barondehuile 4 januari 2021 14:26
  quote:

  geobeo schreef op 4 januari 2021 14:13:

  [...]

  Heb je mijn post wel gelezen? Probeer het nog eens. Want het punt waar je op in gaat is niet het punt dat ik probeerde te maken.

  Hint: Duitsland was eerder niet afhankelijk van Rusland voor haar energie behoefte en wordt dat nu wel.

  Kijk eens naar dit simpele grafiekje: het oranje zwarte en bruine vlak daar staat straks "Russisch gas" in plaats van Bruinkool, steenkool en kern energie. upload.wikimedia.org/wikipedia/common...

  Als je denkt dat de VS en de EU dat gaan slikken, dan ben je niet goed wijs. Dit gaat niet over wel of niet vervuilen. Dit gaat over wel of niet 100% afhankelijk worden van Rusland.
  Ja, en uw grafiek laat dus zien dat wanneer Duitsland meer gas gaat importeren er iets anders DUS minder wordt; DUS STEENKOOL en BRUINKOOL (=minder CO2) en dat willen we toch. Als u zo recalcitrant blijft, ook gezien uw andere reacties, en niet op gestructureerde basis wilt praten, dan eindigt hier de discussie. Tot ziens.
 2. forum rang 4 geobeo 4 januari 2021 14:30
  quote:

  barondehuile schreef op 4 januari 2021 14:20:

  [...]
  Nogmaals beste geobeo, gas is het beste voor het klimaat op kortere termijn. Helaas zullen we nooit 100% op zon en wind kunnen rekenen (ik denk zelf minder dan 30-35%) en dan is gas simpelweg het beste. Direct per pijpleiding is ook energetisch (dus weer CO2) beter dan vloeibaar LNG met een COP van 1,4-1,5 (= coëfficiënt of performance van eerst vloeibaar maken en dan weer verdampen) plus nog eens extra transport kosten (en CO2). Het gas per pijplijn is dus echt nodig en de Amerikanen doen dit voornamelijk vanwege economische redenen (ze willen zelf de LNG leveren) en minder vanwege politieke redenen. Ze zien dat hun economische macht tanende is en slaan nu wild om zich heen. Hopelijk wordt het allemaal wat beter als Trump echt weg is. We kunnen de Russen (en trouwens ook de Amerikanen) beter als zakelijke vriend zien dan als vijand.
  Je doet alsof gas de enige uitweg is en dat Russische afhankelijkheid daarom onvermijdelijk is. Waarom?

  Wel eens van kern energie gehoord? Voor de hersensteek van Merkel was dat goed voor zo'n 25% van de energievraag van Duitsland. Volledig schoon, zonder geopolitieke afhankelijkheid (dus relatief neutraal) en goedkoop. Waarom moest dat persee uit? Daar is maar 1 antwoord op: voor een populistische stunt van Merkel om meer stemmen te krijgen ten tijde van Fukushima. Niest meer niets minder. Nergens voor nodig anders dan de politieke stunt. Frankrijk geeft het goede voorbeeld al decennia lang. De schoonste energie van Europa en ook de goedkoopste voor consumenten aldaar (2x goedkoper dan Nederlandse stroom en 3x goedkoper dan Duitse stroom). Zonder afhankelijkheid van Rusland.

  Dus Russisch gas is absoluut nodig? Nee. Totaal niet. Het is een keuze van Duitsland geweest en wat mij betreft een hele hele foute gevaarlijke.

  Er is niets mis met handel drijven met Rusland of met gas kopen van Rusland, maar er is 100% van alles mis met je maatschappij, politiek en economisch 100% afhankelijk maken van Rusland. En dat is wat Duitsland nu aan het doen is. Zonder dat daar enige noodzaak voor is.

  En dat is gewoon achterlijk hoe je het ook went of keert.

 3. forum rang 4 geobeo 4 januari 2021 14:33
  quote:

  barondehuile schreef op 4 januari 2021 14:26:

  [...]
  Ja, en uw grafiek laat dus zien dat wanneer Duitsland meer gas gaat importeren er iets anders DUS minder wordt; DUS STEENKOOL en BRUINKOOL (=minder CO2) en dat willen we toch. Als u zo recalcitrant blijft, ook gezien uw andere reacties, en niet op gestructureerde basis wilt praten, dan eindigt hier de discussie. Tot ziens.
  En maar keihard dat eene "stukje" van 22% van de grafiek blijven negeren. Kern energie. Waarom moest die eruit? Leg dat eens uit?

  En waarom kon kern energie niet gewoon x3 om steenkool en bruinkool te vervangen?

  Voordelen kern energie: geen afhankelijkheid van Rusland, nul CO2 uitstoot, goedkoper. VEEEL minder CO2 uitstoot dan gas verstoken dus.

  Waarom dan in godsnaam alsnog Russisch gas?
 4. P.Latzak 4 januari 2021 15:20
  Geobeo
  'Rusland met een knop om Duitsland letterlijk "uit" te zetten?

  Dat gas dat ze Duitsland in willen trekken is straks verantwoordelijk voor 65 % van de energiebehoefte van Duitsland. Gaskraan dicht = Duitsland geen energie. Aangezien de rest uit renewables komt, zijn er genoeg moment dat Duitsland voor 90% van Russisch gas afhankelijk wordt.'

  Weinig aan toe te voegen, maar het laat zien hoe intens dom onze E.U. regering + hun slaven is.

  Rusland moet geboycot worden, geen appels naar Rusland, maar we gaan voor miljarden gas kopen
  Gas mag niet gebruikt worden want geeft CO2, maar blijkbaar niet als het Russisch gas is
  Amerika is onze bondgenoot , onze NATO beschermer, maar we gaan de vijand niet alleen jaarlijks van ettelijke miljarden voorzien, maar maken ons volledig afhankelijk van hen.

  Waar is het logische verstand gebleven, deze generatie is knetter gek geworden
 5. Bosporus 4 januari 2021 17:00
  quote:

  geobeo schreef op 4 januari 2021 13:26:

  [...]

  Het probleem is niet dat Duitsland wat gas van Rusland wil kopen.

  Het probleem is dat Duitsland zichzelf vrijwillig 100% afhankelijk wil maken van Russisch gas (gemiddeld 65% van de Duitse energie vraag, wordt straks Russisch gas). Niet echt goed voor de geopolitieke verhoudingen tussen de EU/VS en Rusland/China.

  Zo wordt het wel heel makkelijk om een eventuele oorlog (of politieke macht) te winnen voor Rusland: kraantje dicht = Duitsland kapot.

  Vreemd dat mensen dat niet inzien.
  Grappige reactie.

  Dat Amerika even bepaalt met wie je wel en geen zaken mag doen, mag kennelijk wel van jou ?
  Wordt wakker, tijdperk Amerika nr 1. is voorbij. De dollar gaat een koersval maken dit jaar en landen gaan zich meer focussen op andere valuta's en economieën. Respect voor Duitsland dat ze zich niet laat dicteren door de VS. Had Rutte de ballen van Merkel maar!
 6. GJF1959 4 januari 2021 17:13
  Geo beo. Je stelt dat Duitsland nu al meer gas af neemt dan ooit te voren. Dus hoe zo wordt de afhankelijkheid groter? Ondanks Nordstream 2 blijven ze heus wel strategische aankopen in andere delen van de wereld doen om die lijnen/mogelijkheden open te houden. Wat de VS doet is puur eigenbelang. Daar is niets mis mee, maar wel als ze het chantagemiddel in zetten!
 7. GJF1959 4 januari 2021 17:14
  Geo beo. Je stelt dat Duitsland nu al meer gas af neemt dan ooit te voren. Dus hoe zo wordt de afhankelijkheid groter? Ondanks Nordstream 2 blijven ze heus wel strategische aankopen in andere delen van de wereld doen om die lijnen/mogelijkheden open te houden. Wat de VS doet is puur eigenbelang. Daar is niets mis mee, maar wel als ze het chantagemiddel in zetten!
 8. [verwijderd] 4 januari 2021 23:35
  quote:

  geobeo schreef op 4 januari 2021 13:19:

  [...]

  Rusland met een knop om Duitsland letterlijk "uit" te zetten?

  Dat gas dat ze Duitsland in willen trekken is straks verantwoordelijk voor 65 % van de energiebehoefte van Duitsland. Gaskraan dicht = Duitsland geen energie. Aangezien de rest uit renewables komt, zijn er genoeg moment dat Duitsland voor 90% van Russisch gas afhankelijk wordt.

  Het dicht doen van de kern centrales wat een keus van Duitsland. Nu hebben ze een energie tekort en hebben ze besloten dan maar Russisch gast (dus veel meer CO2) te gaan opfikken.

  Dat terwijl stadsstaatje Nederland miljarden gaat verslinden om volledig van het gas af te gaan.

  Het moet niet debieler worden. Nogal voor de hand liggend dat de EU en de VS hier tegen zijn. De macht die hiermee richting Rusland verplaatst wordt, komt in feite neer op een Rusland dat de EU volledig bij de ballen heeft. En dat alles voor het populisme van Merkel ("alle kerncentrales dicht" stemmen trekker).

  Rusland trollt en lacht zich letterlijk en volledig terecht de ballen uit de broek: www.liveleak.com/view?i=615_1472762337 (niet meer te vinden op Youtube, want verwijderd).
  Rusland kan Duitsland nu al uitzetten, want dat Russische gas loopt nu via Oekraïne en Polen. Als nu Oekraïne de rekening niet betaald zet Rusland de kraan uit. Dit is ik het verleden al bijna een paar keer gebeurd. We moeten naast deze Russische pijp ook een deal maken met de USA, en de nieuwe pijp die via Turkije, of misschien om Turkije, moet er ook komen. Hoe meer verschillende bronnen, des te beter. Dus ook het Russische gad gewoon afnemen.
 9. loekhonderd 5 januari 2021 07:16
  Europa blijft afhankelijk voor zijn gas van het buitenland. Dat Amerikanen meer gas in Europa willen verkopen is duidelijk. Nordstream 2 spreidt het risico van niet leveren van gas. Dat Russen hier voordeel van hebben is ook duidelijk. Zolang Europa afhankelijk is van gas blijven pijpleidingen noodzakelijk. Nl wordt hier ook afhankelijk van ons groningsgas is een stranded asset geworden.
34 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

SHELL PLC

26,980 02 jun
+0,415 +1,56%
Premium

Solide set cijfers van Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links