Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Noodoproep Lagarde aan EU: maak haast met herstelfonds

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Red_ 19 november 2020 13:00
  De regeringen van de twee lidstaten worden ervan beschuldigd de onafhankelijkheid van de rechtspraak te beperken en kritische journalisten dwars te zitten.

  Hoezo is dit anders dan wat we hier in NL doen?
  we verplichten NIET-medische mondkapjes. Mensen mogen thuis niet eens meer bepalen hoeveel mensen ze zien. Voor zover ik weet zijn we de grondwet hier ook erg creatief aan het aanpassen, vanwege wanbeleid en ondercapaciteit in de zorg.
  Maar nee, we geven het virus de schuld. Dit terwijl bij de griep in 2018 ook al reguliere zorg afgeschaald moest worden...
 2. Beursplein 5 19 november 2020 13:26
  Betreft: Corruptie en misbruik van EU-middelen in Hongarije

  Volgens berichten in de media zijn er grote hoeveelheden EU-middelen misbruikt in het kader van het Ignác Darányi-plan in Hongarije. Dit is een programma ter ondersteuning van de economische ontwikkeling in plattelandsgebieden. Particulieren kunnen hierdoor financiering ontvangen voor het uitbaten van kleine familiehotels om het toerisme te bevorderen. Deze hotels kunnen na vijf jaar echter als particuliere woning worden gedeclareerd, en vele van deze zogenaamde hotels blijken in de praktijk nooit een toerist over de vloer te hebben gekregen. Vaak werd het geld dus in feite gebruikt om gezinswoningen op te knappen. Aangezien dit programma grotendeels wordt gefinancierd met middelen van de Europese Unie, rijzen de volgende vragen:

  Hoeveel EU-geld is er in totaal bestemd voor het Ignác Darányi-plan?

  Houdt de Commissie toezicht op de uitgaven in het kader van het Ignác Darányi-plan en wordt de Hongaarse regering verplicht eventuele misbruikte middelen te vergoeden, of worden er sancties opgelegd indien er sprake blijkt te zijn van corruptie?

  Hoe komt het dat er blijkbaar geen criteria zijn om vast te stellen of er behoefte is aan investeringen, aangezien vele van deze „hotels” gelegen zijn in kleine dorpjes die slechts een handvol toeristen kunnen aantrekken?
 3. Beursplein 5 19 november 2020 13:28
  De Europese Unie besteedt £ 50,71 miljard per jaar aan landbouw. Maar een deel van dat geld moedigt slechte sterke mannen aan, verrijkt politici en financiert corrupte transacties.
  Een recent rapport beweerde regeringsfunctionarissen in Hongarije en de Tsjechische Republiek misbruikten 59 miljard euro aan landbouwsubsidies dat geld dat bedoeld was voor de landbouw werd gebruikt om “oligarchen en politieke beschermheren” in Midden- en Oost-Europa te ondersteunen.

  EU-ambtenaren hebben het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) en de regels ervan verdedigd na een onderzoek dat corrupt en gepolitiseerd gebruik van de subsidies in delen van Midden- en Oost-Europa aan het licht bracht.

  De EU heeft vandaag ontkend dat haar £ 51 miljard landbouwbegroting wordt gebruikt om politieke corruptie in oostelijke landen te ondersteunen na een vernietigend rapport in fraude.

  De Europese Commissie – die verantwoordelijk is voor wetgeving, het naleven van verdragen en het beheer van de EU-begroting – beweert ‘zeer duidelijke regels te hebben voor hoe fondsen moeten worden beheerd’ en ‘neemt elke beschuldiging van misbruik zeer serieus’, benadrukte een woordvoerder.

  Een gedetailleerd rapport van de New York Times beweerde dat sommige van de EU-landbouwsubsidies uit het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) steun bieden aan ‘oligarchen en politieke beschermheren’ in met name Hongarije en Tsjechië.

  Het rapport constateerde dat het systeem ‘vervormd was door corruptie en zelfhandel’ en betoogde dat het te belangrijk was geworden om de EU bij elkaar te houden om fundamenteel hervormd te worden.

  Een woordvoerder zei dat het EU-bureau voor fraudebestrijding, OLAF, dergelijke beschuldigingen onderzoekt en voegde eraan toe dat de hoofdverantwoordelijkheid voor de juiste besteding van de begroting bij de regeringen van de lidstaten ligt.
 4. Beursplein 5 19 november 2020 13:35
  ‘EU-subsidies en corruptie gaan hand in hand in Hongarije’
  Met Europese subsidies gesteunde overheidsprojecten worden in Hongarije veelal tegen te hoge prijzen aanbesteed. Tot die conclusie komt István János Tóth, directeur van het Corruption Research Center Budapest (CRCB) in een onderzoek.

  Tóth heeft voor dit onderzoek ruim 125.000 publieke aanbestedingen onder de loep genomen uit de periode 2009-2015. En daaruit blijkt, zo vertelt hij over de telefoon, dat sinds Viktor Orbán in 2010 tot premier van Hongarije werd verkozen een groot deel van de opdrachten naar vrienden en familie van hem zijn toegegaan. Dat gebeurde bovendien tegen vaak belachelijk hoge prijzen, wat erop duidt dat er weinig concurrentie was bij de aanbesteding van projecten met EU-ondersteuning. ‘Al met al geen goede ontwikkeling voor Hongarije. Er is sprake van verkwisting en het houdt een corrupt systeem in stand.’

  Hongarije is in de EU het land dat per hoofd van de bevolking de meeste steun uit Brussel krijgt. Gedurende de periode 2007-2013 ging het om ongeveer €?25 mrd uit de structuurfondsen. De komende jaren beloofd dit nog meer te worden. Het totale Europese budget voor structuurhulp is verhoogd van €?300 mrd naar €?454 mrd.

  Met EU-subsidie is een spoorlijn aangelegd van het dorpje waar het vakantiehuis van premier Viktor Orbán staat naar het landgoed van zijn vader. (Foto: Reuters)
  Met EU-subsidie is een spoorlijn aangelegd van het dorpje waar het vakantiehuis van premier Viktor Orbán staat naar het landgoed van zijn vader. (Foto: Reuters)
  Boven de marktprijs

  De anticorruptieorganisatie Transparancy International zegt in een reactie de conclusies van Tóth te onderschrijven. ‘Meer dan 90% van alle overheidsopdrachten met EU-geld wordt inderdaad te duur vergeven’, stelt Gabriella Nagy van Transparancy International Hongarije. Het gaat volgens haar om een prijs die gemiddeld 20 tot 25% boven de gewone marktprijs ligt. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij de overheid 700% duurder uit was. Een van de oorzaken voor deze ‘overpricing’ is volgens Nagy dat EU-subsidies steeds vaker naar kleine projecten gaan. ‘Dat maakt de controle voor Brussel erg lastig.’

  Trein naar nergens

  Aantijging

  Opdrachten met EU-geld gaan vooral naar vrienden Orbán

  Duurder

  Ruim 90% van alle opdrachten met EU subsidie is 20%-25% te duur

  Maar zelfs bij grotere projecten gaat het geregeld mis. Het meest schrijnende voorbeeld is volgens Nagy de € 2 mln aan EU-subsidie voor een onzinnig treinlijntje tussen twee dorpen uit de omgeving waar Orbán is opgegroeid.
  De trein gaat van ‘nergens naar nergens’, zo was het cynische commentaar eerder dit jaar in een aantal Hongaarse media. De spoorlijn begint op een oud landgoed in Alcsútdoboz, dat in 2011 werd gekocht door de vader van Orbán, en leidt naar het voetbalstadion van Felcsut, een dorp met 1700 inwoners, waar toevallig ook Orbáns vakantiehuis staat.
 5. Beursplein 5 19 november 2020 13:37
  Vriend zijn van Orbán levert veel (EU-)geld op
  Hun steun voor de Hongaarse premier Viktor Orbán legt zijn vrienden, familie en naaste medewerkers geen windeieren. Volgens een deze week verschenen lijst van rijkste Hongaren is het gezamenlijke vermogen van Hongaarse miljonairs de afgelopen tien jaar haast verdrievoudigd en met zo’n 8,5 miljard euro gegroeid.

  Runa Hellinga19 mei 2019, 20:25
  Het overgrote deel van die miljonairs vergaarde zijn fortuin pas nadat Orbán in 2010 aan de macht kwam en heeft nauwe banden met de premier. Dat geldt zeker voor nummer twee op de lijst, Lörincs Mészáros, voormalig loodgieter en voormalig burgemeester van Felcsút, het dorp waar Orbán woont. In 2007 was hij nagenoeg failliet, maar hun gezamenlijke interesse in voetbal leidde tot zo’n nauwe samenwerking met Orbán dat hij door oppositiepolitici als diens financiële stroman wordt gezien. In 2014 mocht Mészáros al niet klagen: zijn toenmalige vermogen werd op 7,7 miljard forint, zo’n 24,5 miljoen euro, geschat. In vijf jaar tijd is dat verveelvoudigd tot 296 miljard forint, 940 miljoen euro.

  EU-fondsen
  Volgens het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes is Mészáros inmiddels de 2057-rijkste mens ter wereld. Wie de Forbes Lijst nog niet heeft gehaald, maar hard op weg is, is Orbáns 33-jarige schoonzoon István Tiborcz, wiens vermogen inmiddels op 35 miljard forint, zo’n 111 miljoen euro, wordt geschat. Hoe belangrijk politieke connecties zijn, blijkt uit het geval van Lajos Simicska, ooit het financiële brein achter regeringspartij Fidesz. In 2016 verbrak hij de banden met Orbán. Destijds bezat hij 83 miljard forint. Drie jaar later wordt zijn vermogen op 27 miljard geschat.

  Net als veel andere Hongaarse miljonairs verdienden Mészáros en Tiborcz (en Simicska) hun geld grotendeels in openbare bouwwerken en infrastructuur. Het zijn projecten die grotendeels gefinancierd worden uit EU-fondsen. De toewijzing van die EU-steun verloopt via een organisatie die verbonden is aan het bureau van de premier. Dat zelfs regeringsaanhangers daar niet gelukkig mee zijn, blijkt uit een opiniepeiling die deze week verscheen.

  Zo’n 65 procent van alle Hongaren, waaronder de helft van de Fidesz-kiezers meent dat ‘om corruptie te bestrijden’ een onafhankelijk EU-bureau de fondsen zou moeten verdelen. Ook meent 68 procent dat dat geld vooral naar onderwijs, gezondheidszorg en de ontwikkeling van arbeidsplaatsen zou moeten gaan en niet naar grote, en voor een enkeling zeer lucratieve, infrastructurele werken.

  Lees ook:
  Draai de Europese geldkraan dicht, misschien luistert Orbán dan

  Om premier Orbán en de zijnen pijn te doen, is zwaarder geschut nodig: zet EU-subsidies stop, schrijft Levente Vervoort, studente Europese studies.

  Europese partners zijn klaar met Hongaarse premier Viktor Orbán
  Na een nieuwe anti-EU-actie stellen christen-democratische zusterpartijen het lidmaatschap Fidesz ter discussie.
 6. forum rang 4 sjaakkio 19 november 2020 19:37
  quote:

  Belegje schreef op 19 november 2020 18:17:

  inleiding tot einde EU
  In Italie dwingt de maffia boeren hun landbouwgrond aan hen te verkopen en strijken zo miljsrden lanbouwsubsidies op.
  In Zuid Spanje werken duizenden illegale Afrikanen in de groente en fruitteelt voor 25 euro per dag ( 12 uur). Spuiten insecticiden zonder beschermende kleding, worden ziek en afgeserveerd. Behuisd in kampen zonder electra en stromend water in een plastic hutje.
  Dat is Europa 2020
 7. Knarf 19 november 2020 19:44
  Lagarde en haar voorganger Draghi hebben er met hun "whatever it takes" voor gezorgd dat heel veel (toekomstige) pensioenen worden gekort. Mijn moeder heeft 43 jaar gewerkt. In eerste instantie werd haar pensioen niet meer geïndexeerd en de laatste jaren is er al sprake van korten. Dit alles is terug te voeren naar het wild west bankieren in de periode voor 2008. Daarna hebben centrale banken met QE de markt nog verder verziekt. Wat is tegenwoordig de risicopremie op een staatsobligatie van Italië of Spanje. Oh wat is men blij met hoge koersen. Maar als straks de boel in elkaar dondert heb je geen rendement op aandelen, niet op obligaties en vastgoed (winkel en kantoren) is ook niet de beleggingscategorie waar de zon schijnt.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links