Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Polen legt Gazprom miljardenboete op om Nord Stream 2

Reacties

26 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 ToTheTop 7 oktober 2020 21:08
  quote:

  Stephan010 schreef op 7 oktober 2020 18:40:

  Haha ik moet er om lachen.
  Polen die een russisch bedrijf miljardenboete oplegt.
  Er is ook een Poetin die zal dit niet zomaar laten gebeuren.
  Als de gasleiding door Poolse wateren loopt heb je weinig keuze. Maar Polen wordt duidelijk door de VS beïnvloed, wat anti Europees is op dit moment. En Duitsland heeft echt geen plannen meer zoals in WW2 met Rusland.
 2. WijHetVolk 8 oktober 2020 15:45
  @Mijn Vriend

  Onderstaande linken en regelmatig in het nieuws verschijnende berichten laten een ietwat andere realiteit zien. In Polen heerst de "Poolse Paradox" Dit uit zich in publiekelijk voor Europa en voor de VS te zijn (ze willen hun Europese subsidies en bescherming van de Navo niet kwijt) maar politiek gezien neigt Polen meer en meer naar een extreem rechts bewind. Heeft o.a. een behoorlijk meningsverschil met Europa over mensenrechten. Polen neigt hierdoor ook meer naar een dictatuur. Dit is voor Europa een probleem (Polexit) maar voor de Amerikanen een groot voordeel om de Navo in te zetten tegen "onze" vijand Poetin.

  De amerikanen willen ook de energie toevoer naar Europa in handen krijgen om zo politiek daar meer te zeggen te krijgen. Ze bedreigen o.a. Europa en sanctioneren bedrijven die meewerken aan de aanleg van NS 2.

  Net zoals in SA gaan olie en wapenverkopen hand in hand. Dus amerikaanse LNG en wapens kopen ligt voor de hand. LNG havens worden/zijn gebouwd en ontvangen al LNG uit de VS, Noorwegen EN Quatar (!!) Sallant detail, de Polen mogen dat gas doorverkopen aan overige Europese lidstaten. Vandaar de steun van de amerikanen voor deze belachelijke claim.

  Je zou nu verwachten dat de Russen de grote vijand zijn van de Polen maar Polen, een hele jonge staat, heeft al wel wat ervaringen achter de rug. Toen de Russen in WW2 richting Berlijn trokken, werd er door de geallieerden (Amerikanen) de veronderstelling gewekt dat Polen bij het bevrijde westelijke deel zou komen. De Polen probeerden de Russen te stoppen maar kregen daarbij niet de toegezegde hulp van de geallieerden. Dat is uitgelopen op een slachting.
  Lech Walesa die het land heeft bevrijd maar tegelijkertijd het land in een perfecte "shock and awe" toestand heeft gebracht geheel naar voorbeeld van Milton Friedman. De Polen zijn nog steeds bezig om die schuld aan de Amerikanen af te betalen.

  Mijn conclusie: Ik denk dat de vriendschap tussen de Polen en de amerikanen wel mee valt en dat de invloed van de russen groter is dan men in het westen aanneemt. Dat kan ook haast niet anders omdat het buitenlandbeleid van de amerikanen echt schrikbarend slecht is. de Russen zijn gewoon niet dom genoeg om dat te overtreffen.

  =====

  Citaten uit bijgeleverde linken:

  ... twee landen wilden in 2007 al niet meedoen met het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie. Het Verenigd Koninkrijk en Polen. Zij lieten vastleggen dat de rechten niet voor hun nationale rechter kunnen worden ingeroepen.

  De Verenigde Staten dreigden met een afkoeling in de relaties met
  Polen als de Poolse regering niet luistert naar de EU. Polen is nog altijd geneigd om eerder naar de VS te luisteren, dan naar de EU.

  De NAVO vindt niet dat de opbrengst van principes verdedigen opweegt tegen de kosten van openlijk interne verdeeldheid tonen. Dat is een veiligheidsrisico omdat het een blijk van zwakte is tegenover Rusland.’

  www.mo.be/interview/polexit

  ... Bill Clinton noemt Polen en Hongarije dan ook in één adem als landen ‘die onlangs tot de conclusie zijn gekomen dat democratie teveel gedoe is en liever autoritaire leiders hebben in Poetin-stijl’.

  Een russofobe regering die zich steeds vaker door Rusland laat gebruiken. Dat is het tegenstrijdige beeld van het nieuwe Polen, dat zich enerzijds luidkeels afzet tegen het liberale Westen maar tegelijk een politiek bedrijft die geheel in lijn is met de wensen van het Kremlin.

  raamoprusland.nl/dossiers/geopolitiek...

  In an attempt to cut its reliance on Russian natural gas, Poland has decided to build a pipeline through the Baltic Sea as an alternative to Nord Stream, reports German newspaper Frankfurter Allgemeine Zeitung.

  The project, called Baltic Pipe, was proposed by Polish right-wing populist party ‘Law and Justice,’ and will reportedly move the gas from Denmark.

  www.rt.com/business/418895-poland-bui...

  American companies now have contracts that span decades and promise to supply Poland with the equivalent of about half of its current gas imports.

  If all sources prove successful, Poland will have more than enough gas to replace its flow from Gazprom. Two of the American contracts also allow the Polish energy company to accept cargoes from the companies and then sell the gas to other markets.

  www.nytimes.com/2019/02/26/business/p...
26 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

SHELL PLC

26,435 24 mrt
+0,485 +1,87%
Premium

Onderwaardering Shell verklaard

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links