Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

PostNL haalt meer omzet uit pakketjes door corona

Reacties

25 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
 1. marcel13 4 mei 2020 10:26
  PostNL profiteert in eerste kwartaal van onlineshopexplosie door corona
  04 mei 2020

  PostNL heeft in het eerste kwartaal van 2020 een flinke groei in pakketpost gezien. De grootste sprong maakte het bedrijf sinds de coronamaatregelen van half maart.

  "Omdat veel fysieke winkels de deuren moesten sluiten, lieten veel kleine en middelgrote webshops een sterke volumegroei zien", schrijft het bedrijf maandag. Wel werd de internationale pakketstroom negatief geraakt, wat volgens PostNL komt doordat de virusuitbraak wereldwijd is.

  Over het hele kwartaal groeide de pakketomzet van PostNL naar 414 miljoen euro, tegenover 398 miljoen in dezelfde periode in 2019. De totale kwartaalomzet komt op 701 miljoen euro, tegenover 684 miljoen in 2019.

  De groei van de pakkettendivisie van PostNL zet overigens ook na het eerste kwartaal door, is nu al duidelijk. Zo berichtte het bedrijf afgelopen april al dat alle zeilen worden bijgezet om meer pakketten te kunnen verwerken.

  De capaciteit werd in vijf weken met 40 procent opgestuwd, onder meer door sorteercentra ook op zondag te openen. Ook startte PostNL een zogenoemd 'matchingloket' om mensen die door de coronacrisis tijdelijk zonder werk zitten in te zetten als chauffeur of pakketsorteerder.
  www.nu.nl/economie/6048899/postnl-pro...
 2. Realy 4 mei 2020 10:27
  Hogere omzet en 100% lager resultaat. Brievenpost verlieslatend, maar dat is al jaren zo en zal de komende jaren zo blijven of de postzegel moet 5 -10 euro worden. Post NL is een staatsbedrijf en zal door de staat der Nederlanden verplicht verlieslatende activiteiten moeten uitvoeren.
  Het zijn net als bij KPN en ABN AMRO geen commerciele bedrijven maar staatsbedrijven en daar is geen winst te behalen.
 3. marcel13 4 mei 2020 10:40
  Update: Winstgevendheid PostNL conform verwachting.

  PostNL heeft in het eerste kwartaal van dit jaar minder omzetgroei gerealiseerd dan voorzien, maar de winstgevendheid was redelijk conform verwachting. Dit bleek maandag, nadat het postbedrijf al eerder met een tussentijds handelsbericht kwam.

  CEO Herna Verhagen sprak van een "solide prestatie" in onzekere tijden.

  De omzet steeg van 684 miljoen naar 701 miljoen euro. Analisten rekenden voor het eerste kwartaal op een omzet van 723 miljoen euro.

  In het afgelopen kwartaal droeg pakketbezorging 414 miljoen euro bij aan de omzet, terwijl de postbezorging 395 miljoen euro opleverde.

  De postvolumes in Nederland zijn het afgelopen kwartaal met 12,8 procent gedaald. Er was door de analisten gerekend op 10 procent. Vorig jaar daalde de volumes van geadresseerde post nog met 9,8 procent en in het vierde kwartaal met 9,6 procent. PostNL zei dat er sinds medio maart minder direct mail-campagnes worden gedaan, wat een negatieve impact had op de postvolumes.

  De volumegroei van pakketten bedroeg in maart 11,1 procent, en voor het hele kwartaal 2,8 procent. PostNL lichtte toe dat de volumegroei vooral in januari en februari werd geraakt door de corona-uitbraak.

  Analisten rekenden vooraf op 10 procent, net als in het vierde kwartaal, maar lager dan de groei van 16 procent een jaar eerder. Sinds medio maart herstelde de groei volgens PostNL naar een volumegroei van 13,6 procent aan het einde van de maand.

  PostNL zal een nieuw depot in België openen om de volumegroei te kunnen aanjagen.

  Eind februari maakte PostNL bekend dat het meerderheidsbelang in Nexive wordt verkocht aan Mutares. Nexive is de nummer twee bezorger van post en pakketten in Italië. De deal wordt vermoedelijk in het tweede kwartaal afgerond.

  Het genormaliseerde bedrijfsresultaat kwam uit op 15. Dat werd voor het eerste kwartaal door de analisten ingeschat op 16 miljoen euro, tegenover 40 miljoen euro in het vierde kwartaal en 30 miljoen euro een jaar eerder.

  Analisten voorzagen dat de vrije kasstroom uitkwam op 14 miljoen euro negatief. Die was 5 miljoen euro positief.

  Halverwege april kwam PostNL al met een tussentijds handelsbericht. Het postbedrijf sprak toen van een solide genormaliseerde EBIT en een sterke ontwikkeling van de kasstroom, zonder dit te specificeren.

  De operationele maatregelen die zijn genomen om medewerkers en klanten te beschermen in de huidige coronacrisis, zullen, in combinatie met een hoger ziekteverzuim, wel invloed hebben op de bedrijfskosten, waarschuwde het postbedrijf toen.

  Ultimo maart had PostNL 485 miljoen euro in kas tegenover 480 miljoen euro eind 2019 en een kredietfaciliteit, zonder convenanten, van 400 miljoen euro. De schuld bedroeg eind maart 699 miljoen euro.

  Over de integratie van Sandd zei PostNL dat die voor op planning zit en in het eerste kwartaal al positief bijdroeg aan de genormaliseerde EBIT.

  Outlook

  PostNL handhaafde, net als in april, de outlook voor 2020. Daarmee mikt het postbedrijf onverminderd op een genormaliseerde EBIT van 110 miljoen tot 130 miljoen euro.

  PostNL waarschuwde maandag echter dat de coronapandemie ervoor zou kunnen zorgen dat die outlook niet wordt gehaald. Onduidelijk is namelijk hoe lang de pandemie aanhoudt en met welke kracht.

  Wel zei topvrouw Verhagen dat de crisis niet louter uitdagingen maar ook kansen biedt. Zo is er meer vraag naar pakketbezorging en is een kaartje sturen een stuk populairder geworden.

  ING zei in aanloop naar de kwartaalcijfers vandaag dat de outlook dit jaar haalbaar is, mede omdat postbezorging mogelijk beter presteert dan aanvankelijk gedacht vanwege een betere prijs/mix-verhouding, het feit dat slechts twee derde van de activiteiten bestaan uit postbezorging en dat mensen meer brieven naar elkaar sturen nu zij aan huis gekluisterd zijn. Bovendien merkte ING op dat Spring slechts een beperkte impact voelde van de coronacrisis en dat pakketbezorging momenteel in trek is door de sterke vraag binnen e-commerce.

  De analistenconsensus rekent voor 2020 op een omzet van net geen 3 miljard euro met een genormaliseerde EBIT van 118 miljoen euro, grofweg halverwege de bandbreedte die PostNL zelf aanhoudt.
 4. marcel13 13 mei 2020 11:36
  13/05/2020 10:36:49
  Beursblik: wellicht sneller dividenduitkering PostNL

  (ABM FN-Dow Jones) De kans dat PostNL wat sneller kan overgaan tot het weer uitkeren van dividend is toegenomen. Dit stelde analist Marc Zwartsenburg van ING woensdag.

  PostNL zei dat het 12 tot 24 maanden na de afronding van de overname van Sandd weer dividend zal kunnen uitkeren.

  Zwartsenburg wees er echter op dat Sandd beter dan verwacht presteert, er minder werkkapitaal wegvloeit en er een betere fasering van de pensioenbetalingen is overeengekomen.

  Ook profiteert PostNL van de corona-uitbraak en de volumegroei bij pakketjes van 7 tot 9 procent die het bedrijf dit jaar voorziet, is gerekend exclusief deze meewind. ING mikt op een groei van 9 procent, maar merkte woensdag op dat dit steeds conservatiever oogt.

  ING heeft een koopadvies op PostNL met een koersdoel van 2,75 euro.

  Door: ABM Financial News.
25 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

PostNL Koninklijke

1,435 17:35
+0,013 +0,91%
Premium

Mail blijft zorgenkind bij PostNL

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links