Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street kleurt groen

Reacties

22 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 3 april 2020 09:18
  quote:

  radfahrt schreef op 3 april 2020 00:56:

  [...]

  Johny: Dank voor je post. Een vraag: Wat betekent het grote verschil tussen papier & fysiek goud & zilverprijs volgens jou? Of, misschien beter, hoe komt dat? 1 US Gold Eagle $ 2100+. 1 Maple - waar je weken op moet wachten - 20+ Euro. Kijk je naar de papieren prijs, zou ik zilver op 13 moeten kunnen kopen … Begrijp er niets van. En hoe gaat dit zich oplossen / wat gaat er gebeuren?

  Ik ben uit de beurs. Ik heb nu alleen nog aandelen in 1 bedrijf dat het volgens mij goed moet gaan doen als het klimaat inderdaad opwarmt. Maar, verder, niets meer. Want ik begrijp er helemaal niets meer van. Goud / zilver wil ik nog wel kopen waar ik het kan vinden tegen een voor mij aantrekkelijke prijs. En ik heb vanavond bij AH geinvesteerd in bonen, spinazie, broccoli, asperges, spruitjes, pasta, rijst, e.d. met lange houdbaarheidsdatum: Nu 1,19 EUR. Over een jaar 3,00 EUR? Blijf dat doen: M'n hele kelder vol … :-)
  Goede morgen,

  Dit is een onderwerp waar je hele boeken over zou kunnen schrijven, maar ik zal proberen het kort en bondig te houden.

  Fysiek goud is exact wat de naam doet vermoeden, goud in de vorm van bullion, muntbaren, beleggingsmunten (maple, philarmonic, kangaroo, gold eagle, etc), gouden tientjes, enzovoorts. Ofwel, alles wat je in een kluis kan leggen, vasthouden en wat je doorgaans als particulier ook kunt kopen en bewaren. In enige vorm is fysiek goud direct aan jou als koper gealloceerd goud. Daarmee is het veilig, behoudens onteigening door overheden, diefstal uit je huis of koersdalingen.

  Papier goud is een soort pyramide spel (ok, vergeef me mijn sarcasme in deze omschrijving). Met name banken, geven papier uit wat een "waarde" in goud vertegenwoordigd. Hoewel er vele vormen zijn is de algemene strekking dat de houder van een recht op levering van een vastgestelde hoeveelheid, het goud is echter nooit van jou. Dit zogeheten niet gealloceerde goud wordt op twee hoofdmarket verhandeld COMEX en LMBA (technisch de London spot market for unallocated gold). In theorie is hier niks mis mee, het goud wat door het papier wat je koopt is niet op jouw naam, maar je hebt er recht op. In de praktijk is er echter een groot probleem. Het goud waar je op papier aanspraak kunt maken is eigendom van de bank, je hebt geen garantie dat het geleverd wordt en er schuilt een addertje onder het gras. In plaats van 1:1 fysiek goud aan te houden, kan bijvoorbeeld de LMBA, fractioneel goud aan houden. Eerst wordten verkopen en kopen tegen elkaar weg gestreept en vervolgens wordt er een ratio fysiek goud tot claims aangehouden. Deze ratio is eerder 1:100 dan 1:1. Ofwel, het goud bestaat niet en de dag dag er een crisis uitbreekt en er om levering verzocht wordt staat het overgrote deel van de "eigenaars" met lege handen. De LMBA heeft ook "allocated gold", goud dat wel degelijk 1:1 van klanten is, maar hier geldt dat het fysiek aanwezig moet zijn en aangezien goud van a naar b transporteren niet praktisch is, is de markt voor unallocated gold vele malen groter.

  Nog los van het feit dat papier goud in de meeste gevallen dus helemaal geen goud is, ontstaat er een ander probleem. De prijsstelling van goud wordt eigenlijk volledig bepaald door de handel op de derivaten markten, LMBA en COMEX. Fysiek goud volgt en de prijs wordt over genomen. Nu is in de afgelopen periode en met de toenemende onrust de vraag naar fysiek goud enorm gestegen terwijl de papier goud prijs (gemanipuleerd) laag gehouden wordt. De discrepantie zal enkel toenemen met een hoge vraag, lage beschikbaarheid en ook nog een deel va de mijnen met corona vakantie. Logisch zou zijn dat de prijs van fysiek en papier goud losgekoppeld worden, dit is echter niet wat banken en overheden willen. Fysiek goud zou theoretisch astronomisch stijgen, de waarde van papier goud zou imploderen.

  Zowel fysiek goud als zilver kennen een premium op de spot prijs, deze is door toenemende vraag aanzienlijk opgelopen. Je gaat op dit moment geen van beiden makkelijk vinden, zeker niet tegen een hebbelijke prijs (al is dit relatief, wat is 20% premium op spot zilver vandaag als het morgen meer is?). Overigens is de premium op goud aanzienlijk lager dan die op zilver. De Nederlandse overheid rooft overigens ook nog wat mee, zilveren munten worden niet met extra btw belast voor jou als particulier, maar een baar zilver, de goedkoopste manier om zilver te kopen, wordt door de NL overheid met btw belast. Daarmee heb je dus vast een extra premie van 21% te pakken bovenop wat er toch al als premie gevraagd wordt. Oud zilvergeld (nederlands munten van vroeger) zijn doorgaans relatief goedkoop, maar hebben een relatief lage zuiverheid.

  Alas, tot dusver. Fijne dag.
22 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

NY-DJ-Industrial Avg

0,00 nov '18
0,00 0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links