Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Stakingen bij onder meer ASML, VDL en Fokker

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
 1. Mick75 18 juni 2018 17:16
  Werknemers begrijpen niet wat voor luxe zij hebben. Een baan wordt steeds uitzonderlijker. In tegenstelling tot aandeelhouders, lopen werknemers geen enkel risico. Door middel van chantage (het staken) proberen werknemers het winnende lot in de loterij af te dwingen ten koste van degenen die risico lopen (de aandeelhouders). Deze arrogante en hebberige houding van werknemers draagt enkel bij tot het sneller weg-automatiseren van werknemers.
 2. forum rang 5 Blanco rolling 18 juni 2018 17:57
  Beetje raar die staking bij ASML. Daar wordt al goed verdiend. Velen zullen wel meer verdienen dan max CAO loon.
  De staking bij Nedcar is nogal lullig. Staat die fabriek er net weer een paar jaar, hadden velen hun baan verloren en dan dit. Het kan toch niet zo zijn dat een kleine kern vakbondsleden zo'n bedrijf platleggen.

  Wel vind ik dat er een eind gemaakt moet worden aan de flex-contracten. De overheid is daar zeker schuldig aan door de absurde regels mbt ziekte. Waarom wordt het risico bij een werkgever gelegd dat iemand ziek is? Door schuld van de werkgever is het logisch dat de wg dat moet betalen. Maar een gebroken been of arm door skiën is toch echt je eigen verantwoording.
  Oudere werknemers kunnen geen werk vinden, omdat de kans van ziekte groter is dan bij jongeren. Het is toch absurd dat wg's financieel verantwoordelijk worden gehouden voor de gevreesde zieke beginnend met k. Dit terwijl we weten dat een groot deel van de bevolking deze ziekte zal treffen.
 3. Bonost 18 juni 2018 19:55
  Na jaren van salaris stilstand in de cao's is het logisch dat de werknemers willen meeprofiteren van de economische voorspoed. Daar is niets mis mee, alleen willen de werkgevers daar na jaren van bezuinigingen niet aan. Jammer dat zij hun werknemers niets gunnen. Want zodra er ruimte is, moet die ook worden toegekend i.p.v. altijd dwars te liggen. En zeker niet onder het mom dat het niet goed is voor de aandeelhouders. Tenslotte kosten ontevreden werknemers de zaak nog meer geld en heb je een grotere kans dat goed personeel overstapt naar andere werkgevers die beter betalen.
 4. gkw 18 juni 2018 20:17
  Geen Idee wat een werknemer bij ASML verdient, maar waarschijnlijk conform CAO als ik bovenstaand artikel lees.
  Maar ik verbaas me altijd over de extreme reacties van sommigen hier. Als een CEO een paar miljoen paar jaar verdient is dat ok als koers van het aandeel maar omhoog gaat.
  Als een groep techneuten een product ontwikkelen wat uiteindelijk is voor de onderneming en dus goed voor het aandeel is zijn het overgewaardeerde en betaalde ICT-ers die mogen op hoepelen, liever vandaag nog dan morgen.
 5. forum rang 5 Blanco rolling 18 juni 2018 21:08
  Zielige vertoning van het FNV. Ik heb ze meegemaakt in het verleden waar een bedrijf werd overgenomen en er 50 man in het sociaal plan werden gestopt. Een heel slecht plan voor de werknemers en FNV ging zomaar akkoord. Heeft mij mijn overigens baan gekost, maar door mij hebben veel van de 50 werknemers, die een rechtsbijstandsverzekering (RB) hadden, de RB ingeschakelt. Het sociaal plan ging van tafel en het kostte de wg ca 3 m gulden meer. Er zijn werknemers geweest die een ton meer kregen als in het aanvankelijke sociaal plan stond.
  Ik vraag mij af of FNV niet heulde met de wg. Ik was zelfs lid geworden van het FNV zonder dat ik er echt iets aan had omdat ik ver boven het max CAO verdiende.

  Nu zie je bijv bij Jumbo dat FNV buitenspel is gezet. De OR heeft de afspraken gemaakt.

  FNV is zo'n organisatie die zichzelf in stand wil houden.


 6. 123peter 18 juni 2018 21:19
  Wat dom net of die 3,5 & je leven veranderd, je heb werk de tijden zullen ook veranderen
  En natuurlijk mag je meer verdienen maar doe dat niet met staken,,
  De bedrijven moeten blijven concureren met buitenland
  En blijf praten aan tafel, want de vakbonden help je ook niet meer als het bedrijf op zijn oren gaat
  Praten is het besten
  Ik zeg altijd als mijn baas het goed heb,, dan jij ook
  Als een goede baas is
 7. Bonost 19 juni 2018 00:16
  Hoe bedoel je Gronauer. In mijn beleving krijgen de oudere werknemers er nooit meer iets bij en zijn het alleen de jongeren die een salarisverhoging krijgen. Oh ja, die ouderen moeten blij zijn dat ze nog een baan hebben. Het liefst worden die door de werkgevers weggesaneerd. En dat die lonen dan omhoog gaan is terecht. Ze hebben voor een deel zelf de tekorten in de arbeidskrachten veroorzaakt. Ze vissen met z'n allen in dezelfde vijver. Dat gaat zich vanzelf wreken dan. En de politiek en het UWV kijken er naar en vinden het goed.
 8. forum rang 5 aandeeltje! 19 juni 2018 22:59
  quote:

  Mick75 schreef op 18 juni 2018 17:16:


  Werknemers begrijpen niet wat voor luxe zij hebben. Een baan wordt steeds uitzonderlijker. In tegenstelling tot aandeelhouders, lopen werknemers geen enkel risico. Door middel van chantage (het staken) proberen werknemers het winnende lot in de loterij af te dwingen ten koste van degenen die risico lopen (de aandeelhouders). Deze arrogante en hebberige houding van werknemers draagt enkel bij tot het sneller weg-automatiseren van werknemers.


  Deze weknemers zijn in de regel helemaal niet in staat om aandeelhouder te worden. Hoe zou dat toch komen??
  Ik denk dat je dit niet durft te zeggen in een zaaltje met deze werknemers.
 9. manmade 10 juli 2018 16:51
  Alle reacties zijn zowel op emotionele en morele gronden geformuleerd, naast een enkele zakelijke. Een arbeidsovereenkomst kent eigenlijk alleen een zakelijke overeenkomst. Je verkoopt je arbeid voor een bepaald bedrag. Alleen in een gesprek kun je kijken of de lonen toekomstbestendig zijn door ze te vergelijken met de loonontwikkeling in dat jaar in relatie tot inflatie en eventueel toegenomen arbeidsinspanning en zekerheid de je als werknemer krijgt. Als het goed gaat met het bedrijf heeft dit niets te maken met loon. Een bedrijf kan een buffer willen aanmerken voor mindere tijden of een overname willen doen om te kunnen overleven. Kijken naar de "bakken met geld die er binnenkomen" is dan louter emotioneel. En hierop kun je geen beleid uitstippelen. Staken verwoordt eigenlijk alleen het wantrouwen naar de directie en het beleid. Alleen in vergelijk met vergelijkbare bedrijven en inspanningen van vergelijkbaar personeel zou je in een gesprek tot een vergelijk kunnen komen. Kijk naar Frankrijk waar bedrijven kapotgestaakt worden of waar de overheid als aandeelhouder moet bijspringen in slechte tijden. Als buitenstaander kun je eigenlijk niet eens zoveel erover zeggen als je niet de bedrijfstak, het beleid, de concurrentiepositie de grootte van het bedrijf in relatie tot grotere concurrenten etc. weet. De vakbond wordt betaald door het personeel en is dus gemandateerd om zoveel mogelijk voordeel voor de werknemer te behalen. Dat doet ze vaak met morele argumenten omdat ze vaak natuurlijk ook geen voldoende inzicht heeft in de risico's van de bedrijfsvoering. Er is meer omzet of winst dus moet er meer naar de werknemer. (er is eigenlijk helemaal geen zakelijk verband tussen die twee...) Als ICT'ers veel verdienen is dat omdat er een groot tekort is en je wel veel moet betalen. Dat kun je eigenlijk ook niet met een moraliteit te lijf gaan. Diezelfde werknemers verkopen hun huis ook met overwaarde als die maatschappelijk zou ontstaan, of moeten ze dat ook delen met de vorige bewoners? Ik hoop dat zowel bedrijf als werknemer er goed uitkomen.
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

ASML Holding

738,700 17:39
+7,000 +0,96%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links