Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ECB iets optimistischer over economie

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 taurus86 9 maart 2017 14:20
  Wat een risico's worden er genomen. De inflatie zit in een stijgende lijn; het volk mag voorlopig deze rekening betalen, want......? Draghi kan niet meer terug!! Zelfs een 0,5 procent brengt de boel al aan het wankelen.
  We leven in een fantastische land, met Monopoly money.
  Tragisch, dit Euro experiment.
 2. Itang 9 maart 2017 14:36
  Dit is de reden dat de rente laag MOET blijven.

  Ik zou graag van de ECB willen horen hoe het zit met de 950 MILJARD die Nederland, Duitsland en Luxemburg betalen om Italië, Spanje, Portugal en Griekenland overeind te houden ?

  De Bank for International Settlements (BIS), ook wel de centrale bank der centrale banken genoemd, bevestigt in een nieuw rapport wat critici al jaren zeggen, namelijk dat het TARGET-2 systeem van de eurozone niets anders is dan een permanente ‘stealth’ bailout van de Zuid Europese schuldenlanden door met name Duitsland, Nederland en Luxemburg is.


  We hebben het al vaker uitgelegd, maar nog even heel kort: via het TARGET-2 systeem ‘leent’* Zuid Europa geld om de import uit met name het Noorden te financieren. Deze schulden en tegoeden worden via de eigen centrale banken ‘geparkeerd’ bij de ECB.

  * Tussen aanhalingstekens, want niemand gelooft dat dit geld ooit nog wordt terugbetaald. U weet vast nog wat er volgde op ‘geen cent meer voor de Grieken’.

  Voor de Duitsers staat het saldo op € 750 miljard, en voor het kleine Luxemburg op ongeveer € 200 miljard. Aan de andere kant van de lijn staan met name Italië en Spanje, met respectievelijk € 357 miljard en ruim € 300 miljard in het rood. Griekenland en Portugal houden het met ieder ca. € 75 miljard nog ‘beperkt’.

  Verkapte illegale bailout

  In 2012 beweerden de Europese Centrale Bank en tal van EU-gezinde economen nog dat de enorme verschillen in TARGET-2 saldo’s ‘irrelevant’ waren. Uitzondering was de toenmalige president van het Duitse IFO instituut Hans Werner Sinn, die het van meet af aan zei dat het een ‘weinig verhulde bailout’ van de schuldenlanden is – een bailout die volgens de Europese regels illegaal en dus verboden is. Dat heeft Brussel echter nog nooit gestopt om via ‘creatieve’ achterdeurtjes toch zijn zin door te drijven.

  Eind januari gaf ECB president Mario Draghi impliciet toe dat de sceptici van het systeem gelijk hebben, toen hij aan Italiaanse politici uitlegde dat een land de eurozone pas kan verlaten als het volledig zijn T2 schulden betaalt. Dat was feitelijk een erkenning dat het systeem niets anders dan een verkapt bailout mechanisme is om de Zuid Europese landen te financieren, zonder daarbij officieel de in Maastricht afgesproken anti-bailout regels te schenden.

  Zonder T2 was eurozone al in 2012 ingestort

  Zonder het T2 systeem zou de eurozone al in 2012 zijn ingestort, en waren Duitsland en Nederland hun honderden miljarden euro’s direct kwijt geweest. Na 2012 werd begonnen om de saldo’s aan beide kanten van de lijn af te bouwen, maar sinds 2015 begint het weer helemaal mis te gaan. De oorzaak: de Italianen, Spanjaarden, Grieken en Portugezen vinden het maar wat gemakkelijk dat ze hun levensstandaard overeind kunnen houden met de miljarden die in Duitsland en Nederland worden verdiend, en doen daarom geen enkele moeite meer om hun financiën op orde te brengen.

  De ECB houdt het systeem in leven door de rente extreem laag te houden, zodat het spotgoedkope ‘lenen’, geld uitgeven en importeren kan blijven doorgaan. Daarom begon Mario Draghi maandelijks tussen de € 60 miljard en € 90 miljard staats- en bedrijfsschulden op te kopen. De ECB bezit hierdoor reeds 11% van alle bedrijfsobligaties in de eurozone.

  Door dit immense opkoopbeleid –alsof er monstrueuze geldmachines in Frankfurt staan opgesteld- is de lage rente die Zuid Europa over zijn staatsobligaties moet betalen, geen indicatie meer van hun financiële toestand. Immers: de risico’s van een bankroet zijn door de ECB –en met volledig medeweten en medewerking van ‘onze’ eigen regering- afgewenteld op de Duitsers, Nederlanders en Luxemburgers.

  Draghi heeft geen andere keus dan onbeperkt met dit beleid doorgaan, want zodra hij het opkoopprogramma stopt en de rente laat stijgen, zal de rente die het failliete Zuid Europa moet betalen opnieuw exploderen, met nóg grotere risico’s en gevaren dan in 2012.

  Nederland richting afgrond als we in EU blijven

  Het ECB beleid heeft als direct gevolg dat de Nederlandse spaar- en pensioengelden, alsmede ook de waarde van de euro en onze koopkracht, in snel tempo worden afgebroken en op Zuid Europees ‘lira’ of ‘peseta’ niveau worden gebracht – met afstand de grootste nivellering en verarming ooit, en dat toegestaan door de (nog) grootste partij van ons land die zich ook nog eens ‘liberaal’ noemt.

  Dat betekent dat als ons land, indien niet snel uit de eurozone en EU wordt getreden en we weer baas worden over ons eigen geld, over enkele jaren mee de afgrond in wordt gestort als de schuldenlast dermate gigantisch is geworden, dat het vertrouwen in de euro en de muntunie compleet verdwijnt.

  www.zerohedge.com/news/2017-03-06/bis...
 3. [verwijderd] 9 maart 2017 15:53
  Itang geeft ons een duidelijke waarschuwing. Hoewel ik het niet eens ben met zijn conclusie dat de oplossing is om snel uit de Eurozone en de EU te treden. Ik geloof niet in een snelle oplossing omdat Nederland als handelsland onevenredig hard getroffen zou worden bij een vertrek uit de EU. Maar wat dan? Ik wil aanstaande verkiezingen mijn stem op een nieuwe politicus uitbrengen, namelijk de economoom Alfred Oosenbrug, de nummer 1 van Nieuwe Wegen. Hij voorspelde al vele jaren terug de problemen die Europa nu heeft. Ik vind de oude partijen volkomen ongeloofwaardig, zij roepen nu om verandering, maar hebben dit grotendeels zelf gecreëerd. Wie verandering wil en wie meer wil lezen, raad ik het laatste boek van Alfred Oosenbrug aan over onze pensioenen , de hulp aan o.a. Griekenland en de extreme angst van Draghi voor niet bestaande deflatiegevaren. Ook vertelt hij helder welke risico s de beleggers momenteel lopen als het beleid van Draghi niet wordt gestopt. Een helder beschreven boek, maar ook deskundiger geschreven dan dat ik ooit voor mogelijk had gehouden. Voor wie het boek wil lezen, kan in een bibliotheek terecht of kan het boek over de uitverkoop van ons ooit goudgerande pensioenstelsel, bestellen via www.pensioenechec.simpsite.nl
 4. forum rang 7 rene l 9 maart 2017 15:53
  Draghi is de grootste oplichter die er in Europa rondloopt.
  Inflatie creeren, de spaarrentes nog jarenlang rond de nul houden.
  Langzaam aan worden wij uitgehold.

  En maar roepen dat het goed gaat met de economie.
  Alleen de toppers bij bedrijven vullen hun zakken, Jan Modaal wordt juist steeds verder uitgeknepen.

  Het volgende bericht van 2 dagen terug wordt juist gemeden in de media, slecht voor de verkiezingen namelijk:

  KRIMP
  Sterkste neergang Griekse economie sinds zomer 2015
  Marloes de Koning
  7 maart 2017
  De Griekse economie is in het vierde kwartaal van 2016 sterk gekrompen. De neergang bedroeg 1,2 procent in vergelijking met de voorgaande periode, toen nog sprake was van een groei met 0,6 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Griekse statistiekbureau. De economie van het land stond onder druk door lagere bestedingen en een afgenomen export. Het is de sterkste neergang van de Griekse economie sinds de zomer van 2015. Bij een voorlopige raming in februari werd nog gemeld dat de krimp in het afgelopen kwartaal 0,4 procent bedroeg. Er leek toen ruimte om te praten over minder harde bezuinigingen. (ANP)


  Weg met Draghi, uit de EU, en de Gulden terug in m'n portemonnee.

  Ik ben de Brusselse Bende volledig beu, laat ze maar lekker gaarkoken in hun eigen sop!
 5. [verwijderd] 9 maart 2017 16:33
  De tijd op de tijdbom is weer iets verlengt. Het gevoel is er dus ook bij de ECB dat "natuurlijk" teruggaan naar een stabiele situatie met dit systeem praktisch onmogelijk is. Dit was het mooiste moment op de rente weer omhoog te, durven, doen aangezien de financiële en economische situatie momenteel sterk is/lijkt. En het zou ook weer gezond zijn door het veel te snel groeiende krediet in de markt momenteel.
 6. [verwijderd] 10 maart 2017 10:11
  @ Itang:
  Vergeet Frankrijk niet. Dat land is compleet incapabel om veranderingen door te voeren, enerzijds doordat "'het volk" daar krachtig georganiseerd is en anderzijds door falende politici die van het ene schandaal naar het andere zwalken. Dat gecombineerd met een compleet misplaatst chauvinisme maakt Frankrijk na de landen die je opsomt de volgende risicofactor voor ons.
  Ik vond in dat kader het nieuws dat de manier hoe Denemarken in de EU staat steeds meer interesse krijgt best bemoedigend eigenlijk.
 7. italiantrader 10 maart 2017 10:29
  Ahh daar gaan we weer...maar wel goedkoop hypotheekje nemen he, dankzij Mario? En met die inflatie wordt de grootste schuldenaar ter wereld ook niet slechter.

  Over schulden gesproken....
  Nederland had in 2013 volgens Eurostat een opgetelde schuld van bijna 1918 miljard euro, bijna twee biljoen....

  pieppiephoi Calimero

  bron:https://decorrespondent.nl/2421/factcheck-nederland-heeft-evenveel-schulden-als-italie/267616436967-a21b7130
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links