Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Banken moeten hypotheken mogelijk afboeken'

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 januari 2013 20:50
    Leuk idee. Als iemand zich vergist (OK, een fouten zakkelijke beslissing neemt) om een voor hem veel te duur huis te kopen, gewoon de rekening aan de maatschappij sturen. (lees Nederlandse samenleving)

    Tja, zo lust ik er nog wel een. Dan kunnen we ook de tekorten aan de pensioenfondsen aanvullen en de werkloosheiduitkeringen 20 jaar laten doorgaan.

    Zou Wiegel dan toch gelijk hebben gehad en bestaat St. Nicolaas echt?

    Wat zij dromen toch heerlijk!
  2. Mr Greenspan 12 januari 2013 00:14
    quote:

    Martin K. schreef op 11 januari 2013 20:50:

    Leuk idee. Als iemand zich vergist (OK, een fouten zakkelijke beslissing neemt) om een voor hem veel te duur huis te kopen, gewoon de rekening aan de maatschappij sturen. (lees Nederlandse samenleving)

    ...
    Dat is vreemd ja. Die mensen wilden zelf maximaal profiteren en als het fout afloopt zouden de mensen die geen/minder 'onverantwoord' risico hebben genomen alsnog indirect worden gestraft door deze maatregel. Dan kan toch niet. Vreemd dat iemand die econoom is, zoiets schrijft.
  3. swen91 12 januari 2013 14:18
    quote:

    Valiare schreef op 12 januari 2013 11:30:

    Of ze moeten weer geld uitlenen tegen normale rente's en de daling van de huizenmarkt een stop geven.
    Persoonlijk hoop ik daarop.
    wat is in jou ogen dan een normale rente ?
    De rente staat zo laag dat je je hypotheek voor 10 jaar vast kunt zetten tegen nog geen 5%. Als je een beetje inkomen hebt krijg je daarvan ook nog meer dan helft terug en leen je dus tegen 2,4% netto.
  4. [verwijderd] 12 januari 2013 14:25
    quote:

    Martin K. schreef op 11 januari 2013 20:50:

    Leuk idee. Als iemand zich vergist (OK, een fouten zakkelijke beslissing neemt) om een voor hem veel te duur huis te kopen, gewoon de rekening aan de maatschappij sturen. (lees Nederlandse samenleving)
    Andersom. Banken hebben zich blijkbaar ook vergist door te hoge leningen te verstrekken aan mensen die het niet kunnen betalen.

    Als de klant een bedrijf was zou deze failliet gaan en kan de bank fluiten naar een deel van het geld. Een particulier heeft deze mogelijkheid niet.

    Misschien zou het beter zijn als hypotheekleningen non-recourse waren, net als in veel staten van de VS.
  5. forum rang 7 rene l 12 januari 2013 14:56
    Tja, het zijn de gevolgen van een periode dat het geld niet op kon en bomen blijkbaar tot in de hemel groeiden volgens sommigen.

    Banken waren niet te beroerd om een tophypotheek te verstrekken, de overwaarde, een nieuwe auto en een verre vakantie, het kon niet op, en alles werd verwerkt in de hypotheek.

    Zelf heb ik het altijd normaal gevonden om eerst jarenlang te sparen en dus geen tophyotheek met hoge rente te hoeven nemen, mijn eerste woning was hierdoor geen luxe en ik moest veel zelf klussen.
    De huidige generatie wilde echter al op jonge leeftijd een knap optrekje met alle mogelijke luxes.
    Helaas is deze tijd voorbij, huizenprijzen zullen nog wel een aantal jaren blijven dalen voordat er uitbodeming is.

    Het lijkt mij overigens geen prettig idee als een bank deels mede-eigenaar wordt van je woning.
  6. [verwijderd] 12 januari 2013 22:47
    quote:

    pommedor schreef op 12 januari 2013 13:12:

    Als je je hypotheek gewoon kunt blijven betalen, lijkt mij er niets aan de hand. De huizenprijzen zullen ooit wel weer aantrekken. Paniekzaaierig korte termijn gel...l
    Zo kijk ik er ook tegenaan. Die Amerikanen zijn sowieso gek.

    Daar nemen mensen afscheid van hun hypotheek door gewoon hun sleutels in een envelop te doen, bij de bank in de bus doen en de rente niet meer betalen. De bank zorgt maar dat het huis verkocht wordt. Is gewoon immoreel.

    Al zou de waarde van mijn huis met een ton afnemen, dat maakt voor mijn mogelijkheden om de rentelasten te voldoen niets uit. Gewoon uitzitten, op termijn groeit de het wel weer aan en bovendien infleert je schuld altijd wel weg.

    De rente is laag en de werkgelegenheid in Nederland nog niet zo slecht. Dus hoewel er mogelijk veel huizen "onder water" staan, denk ik dat het aantal mensen dat de maandlast niet meer kan betalen erg laag is.
  7. Joost358 13 januari 2013 22:35
    @ Justin "De rente is laag en de werkgelegenheid in Nederland nog niet zo slecht. Dus hoewel er mogelijk veel huizen "onder water" staan, denk ik dat het aantal mensen dat de maandlast niet meer kan betalen erg laag is."

    We hebben dit jaar opnieuw lastenverhogingen(apart van hervormingen) gekregen en het is zeer aannemelijk dat er nog meerdere volgen. Dat is funest voor een economie waarbij iedereen al op zn geld zit. Het aantal werklozen zal dus enkel stijgen, en daarmee het kader van mensen dat niet meer aan hun hypotheek zal kunnen voldoen. Ik ben erg benieuwd hoe het er aan het eind van dit jaar uitziet.
  8. forum rang 4 s.lin 11 februari 2013 16:55
    'Winst banken op hypotheken historisch hoog'
    Maandag 11 februari 2013 om 15:48:28
    - Banken boeken meer winst op hypotheken dan ooit. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) maandag op basis van eigen onderzoek. De winst op hypotheken zou 1,3 procentpunt hoger zijn dan voor de kredietcrisis. De vereniging wil dat de Tweede Kamer een maximum stelt aan de maximale winst op hypotheken.

    De concurrentie is volgens de VEH minder sterk doordat buitenlandse banken zijn vertrokken en veel banken staatssteun nodig hadden. De VEH stelt dat mensen die hun hypotheek voor vijf tot tien jaar hebben vastgezet gemiddeld 1,42 procentpunt te veel betalen aan rente. Bij een variabele rente gaat het om 1,11 procentpunt.

    "Bij een gemiddelde hypotheek van 250 duizend euro scheelt dat bruto per maand 270 euro", stelt een woordvoerder van de vereniging. Een deel van dat bedrag krijgen consumenten weer terug via de hypotheekrenteaftrek. Volgens de VEH hebben de banken sinds de kredietcrisis miljarden verdiend door de winstmarge op hypotheken te verhogen.

    Omdat veel Nederlandse spelers staatssteun hebben gekregen, mogen ze niet de laagste rentetarieven aanbieden. "ING mag sinds november vorig jaar wel weer volledig concurreren, maar heeft nog geen beweging laten zien in de rentetarieven", stelt de VEH. ABN AMRO en SNS Reaal zijn in handen van de staat en voor hen blijft het verbod op het laagste rentetarief staan.

    De VEH wil dat de banken worden aangesproken op de hoge winstmarges. Daarnaast wil de vereniging dat er een wettelijk maximum wordt gesteld aan de winst die banken mogen maken op hun hypotheken.

    De Vereniging Eigen Huis dient daartoe dinsdag een petitie aan de Tweede Kamer aan. Daarin vraagt de vereniging namens bijna 125 duizend ondertekenaars om een einde te maken aan de extra winstmarge. "Door de hypotheekrenteaftrek is de staat ook veel geld kwijt aan de hogere hypotheekrentes. Het scheelt nogal of je de hypotheekrente aftrekt tegen vier, of tegen vijf procent", zegt de VEH-woordvoerder.

    (Novum)
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links