Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

moet je dit artikel eens lezen

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 mei 2008 21:07
    quote:
    Daarnaast kan de Europese Centrale Bank voor $50 mrd lenen bij de Fed. Dat maakt het voor de ECB mogelijk in problemen geraakte Europese banken de helpende hand toe te steken.

    Huh..ECB lenen bij de Fed?
    Dat is nieuw voor mij.
    gr.fes

  2. [verwijderd] 3 mei 2008 22:06
    quote:

    fes schreef:

    [quote=u2boy38]
    www.fd.nl/csFdArtikelen/WEB-HFD/y2008...
    [/quote]
    Daarnaast kan de Europese Centrale Bank voor $50 mrd lenen bij de Fed. Dat maakt het voor de ECB mogelijk in problemen geraakte Europese banken de helpende hand toe te steken.

    Huh..ECB lenen bij de Fed?
    Dat is nieuw voor mij.
    gr.fes
    Dollartjes lenen om ondermeer het arme UBS te helpen, immers slechte derivaatjes staan toch in U$ genoteerd...en ook Europesche bankjes mogen niet in de problemen komen, is weer slecht voor de amis...

    ;-)) mineset
  3. [verwijderd] 3 mei 2008 22:49
    Kerndoelstelling van de Europese Centrale Bank is een inflatie van maximaal 2% op middellange termijn. Belangrijkste instrumenten daarbij zijn het rentewapen en de geldhoeveelheid.

    Kerndoelstelling ECB
    Kerndoelstelling van de ECB is een inflatie van maximaal 2%. Secundair is een op basis van het Verdrag van Maastricht af te leiden groeidoelstelling. Maar daarover zei voormalig president Duisenberg ooit, dat het handhaven van prijsstabiliteit de beste garantie is op een duurzame economische groei. De Federal Reserve Bank, FED, heeft geen expliciete inflatiedoelstelling, maar waakt over een gestage economische groei.

    Instrumenten ECB
    De ECB heeft verschillende instrumenten in handen:

    * De banken van de eurozone moeten bij de ECB een reserve aanhouden. Dit is elke maand 2 procent van de deposito's en schuldbewijzen van hun klanten met een looptijd van hooguit twee jaar. Door dit verplichte liquiditeitstekort bij de banken, zijn ze continu afhankelijk van de kredietverlening door de ECB. Het geeft de ECB de touwtjes in handen,
    * De Banken moeten ter dekking van te verkrijgen kortlopende leningen effecten bij de ECB in onderpand geven. Ze krijgen het onderpand terug, wanneer ze een week later de lening terugbetalen,
    * De ECB leent geld aan de hoogste bieder. De rente is gelijk aan de basisrente plus opslag. Grijpt een bank hierbij mis, dan kan hij altijd nog bij een medebank met een liquiditeitsoverschot lenen. Dit verloopt via de interbankenmarkt,
    * Wanneer er relatief veel vraag is naar liquiditeit en de rente verder stijgt, kan de ECB extra geld aan de markt toevoegen en daarmee de rente verlagen. Deze toevoeging kan soms maar voor één dag zijn, maar ook zo lang duren als nodig wordt geacht,
    * De Nationale Centrale Banken dienen bij deze geldcyclus als soort van tussenpersonen,
    * De ECB heeft het directe rentewapen in handen, en kan de basisrente verhogen of verlagen, en
    * De ECB kan de markt beïnvloeden via management by speech. Door bepaalde uitlatingen te doen worden de markten voorbereid op een aanstaande wijziging in de rente.

    Extra liquiditeiten
    Het toevoegen van extra liquiditeiten is normaliter bedoeld om de rentestand te beïnvloeden. Ook in uitzonderlijke gevallen worden door de ECB extra kredieten beschikbaar gesteld. Wanneer de beurzen dreigen in te storten, bij 9-11 in de VS, of de kredietcrisis zich sinds augustus 2007 verder ontvouwt. Deze kredieten zijn vaak maar voor korte tijd. Worden er namelijk te lang en te veel extra kredieten uitgezet, dan zal de kans op inflatie verder toenemen. Dat zou inhouden dat de ECB zou handelen tegen zijn eigen hoofddoelstelling in. En dat is ook weer niet de bedoeling. Een kortstondige toevoeging is nog te billijken, om zo de landing van de beursen wat zachter te maken. Maar niet voor niets luidt het gezegde dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Oppassen dus.
  4. [verwijderd] 3 mei 2008 23:18
    quote:

    fes schreef:

    Zit er soms fiscaal voordeel aan als de ECB leent van de FED?
    Of heeft de ECB het geloof in eigen geld verloren?
    :-) fes.

    Ze moeten wel Fes je ziet zelf toch ook wel wat er gebeurt,elke verdiende euro wordt steeds zwaarder belast,ik verwacht binnenkort dat elke werknemer spaargeld moet meenemen om de loonbelasting van 101% te betalen.

    mvrgr jo jo
  5. [verwijderd] 4 mei 2008 06:58
    Uit businessweek:

    www.businessweek.com/ap/financialnews...

    The Fed's decision to boost the amount of loans it makes to banks every two weeks, in a process known as a Term Auction Facility, was aimed at sending a strong signal that the central bank is prepared to supply as much in reserves as U.S. banks need. The latest move was made in coordination with the European central banks' efforts to bolster their financial systems as well

    The European Central Bank said it will increase the amount of dollars offered to $25 billion in the latest series of tenders, with the auctions to come every two weeks. The tenders' maturity will be 28 days. Previously, the ECB has auctioned off amounts that have ranged from $10 billion to $15 billion per tender but without a set schedule.

    Volgens mij gaat bovenstaand verhaaltje over dit TAF gebeuren. De Centrale Banken lenen niet aan elkaar, ze lenen kortlopend geld uit in samenwerking.

    Kredietcrisis voorbij? Dacht het niet...

    mvg, E.
  6. [verwijderd] 4 mei 2008 07:08
    Ook aardig:

    www.globalinsight.com/Perspective/Per...

    Finally, in conjunction with the increase in the size of the TAF, the FOMC has authorized further increases in its existing temporary reciprocal currency arrangements with the European Central Bank (ECB) and the Swiss National Bank (SNB). These arrangements will now provide dollars in amounts up to $50 billion and $12 billion, respectively, to the ECB and the SNB (representing increases of $20 billion and $6 billion). The FOMC also extended the term of these reciprocal currency arrangements through January 30, 2009. The expansion of currency-swap arrangements reflects efforts by central banks in Europe to relieve significant U.S. dollar funding pressures on European-based banks, which are exacerbating pressures in the LIBOR funding markets around the globe.

    Het gaat hier dus om een 'reciprocal currency-swap arrangement' tussen de ECB en de FED. De FED leent de ECB dollartjes en de ECB leent de FED Eurootjes om wederzijdse gaten in elkaars currency voorraden aan te vullen.

    E.
  7. pcrs7 4 mei 2008 09:50
    quote:

    fes schreef:

    Huh..ECB lenen bij de Fed?
    Dat is nieuw voor mij.
    gr.fes
    ja, daar moet ik ook even over nadenken. Wat is hier nu weer aan de hand. Dat banken rommelschuld in mochten leveren als onderpand voor een lening, was al bekend, maar waarom doet de ECB het? Hoe komt de ECB aan rommelleningen? Na die lening krijgt de ECB een hoop dollars, wat doen ze daar dan weer mee? Als de ECB de banken wil steunen, kunnen ze toch ook euros aan die banken lenen?
  8. [verwijderd] 5 mei 2008 10:24
    quote:

    pcrs7 schreef:

    [quote=fes]
    Huh..ECB lenen bij de Fed?
    Dat is nieuw voor mij.
    gr.fes
    [/quote]
    ja, daar moet ik ook even over nadenken. Wat is hier nu weer aan de hand. Dat banken rommelschuld in mochten leveren als onderpand voor een lening, was al bekend, maar waarom doet de ECB het? Hoe komt de ECB aan rommelleningen? Na die lening krijgt de ECB een hoop dollars, wat doen ze daar dan weer mee? Als de ECB de banken wil steunen, kunnen ze toch ook euros aan die banken lenen?
    Zou het niet zo kunnen werken....
    -US banken leveren oud papier in bij de FED om aan geld te kunnen komen.
    -EU banken kunnen dat niet rechtstreeks bij de FED, dus wordt de ECB transitobank.....?

    gr.mineset
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 878,83 -0,39%
EUR/USD 1,0672 +0,02%
FTSE 100 8.150,49 +0,08%
Germany40^ 17.905,20 -1,18%
Gold spot 2.293,97 -1,79%
NY-Nasdaq Composite 15.657,82 -2,04%

Stijgers

Corbion
+2,70%
B&S Gr...
+1,20%
Ahold ...
+1,17%
ForFar...
+1,04%
OCI
+1,00%

Dalers

VIVORY...
-13,94%
EBUSCO...
-5,50%
ACOMO
-4,69%
Air Fr...
-4,29%
Arcadis
-3,88%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links