Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Jos Koets - Kritische kopers

54 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 januari 2008 11:54
    Grappig. Elke keer als het onderwerp 'huizenprijs' langs komt, gaan bijna alle reacties over de randstad.
    Bij mij in de buurt kunnen starters nog prima terecht op de huizenmarkt. Ze kunnen gewoon een huis met een tuintje kopen.
    Vrijstaande huizen met >1000m2 grond: tussen 3 en 3,5 ton.
  2. [verwijderd] 18 januari 2008 11:57
    Bruto salarissen zijn ongeveer 30-33% gestegen in 10 jaar tijd (UTA-bouw).

    Deze is ook lachen, dat zijn de officiele cijfers. Dat zal opgaan voor oppermannen en hulpjes, maar de index voor vakmannen, laat me niet lachen, 33% stijging tov 1997. Een goede bouwvakker verdiend tegenwoordig bijna mijn salaris.
  3. [verwijderd] 18 januari 2008 12:05
    Grappig. Elke keer als het onderwerp 'huizenprijs' langs komt, gaan bijna alle reacties over de randstad.
    Bij mij in de buurt kunnen starters nog prima terecht op de huizenmarkt. Ze kunnen gewoon een huis met een tuintje kopen.
    Vrijstaande huizen met >1000m2 grond: tussen 3 en 3,5 ton.

    Inderdaad grappig en dat geloof ik ook. Het is bijna eerder zo, dat als er geen fileprobleem zou zijn, mensen mischien uit de Randstad weg zouden gaan. Dan zou de vraag daar afnemen. Het fileprobleem wordt voorlopig toch niet opgelost en dus wil iedereen in de Randstad wonen.

    En ik ben het met je eens, voor het geld van mijn appartement in Amsterdam, kun je een boederij/villa met veel eigen grond kopen elders.
    Maar toch doe ik het niet!
  4. [verwijderd] 18 januari 2008 14:24
    quote:

    daven schreef:

    Grappig. Elke keer als het onderwerp 'huizenprijs' langs komt, gaan bijna alle reacties over de randstad.
    Bij mij in de buurt kunnen starters nog prima terecht op de huizenmarkt. Ze kunnen gewoon een huis met een tuintje kopen.
    Vrijstaande huizen met >1000m2 grond: tussen 3 en 3,5 ton.

    Misschien omdat de meeste mensen een baan in de Randstad hebben en geen zin hebben elke dag 1-1,5uur in de auto te zitten (x2)?
  5. [verwijderd] 18 januari 2008 14:39
    Het uitgangspunt de gemiddelde verkoopprijs lijkt al verkeerd. Ik denk dat de zogenaamde prijsstijging van afgelopen jaar vooral is gekomen omdat er meer woningen uit het hoge segement zijn verkocht. Hier in Haarlemmermeer worden vooral nog dit soort woningen gebouwd. Dit krikt het gemiddelde omhoog. Misschien is de grondprijs per m2 wel maatgevender. Die is hier in de omgeving de afgelopen paar jaren niet gestegen. Misschien in andere regio's anders?
  6. [verwijderd] 18 januari 2008 15:03
    Gemiddelde looptijd
    Ook de gemiddelde tijd dat een woning te koop staat, wordt (weer) netjes vermeld. Het is wel even rekenen, aangezien de NVM de looptijd afwisselend in aantal dagen en percentages vermeld. Opvallend is wel dat de looptijd in 2007 korter is geworden. Koopwoningen worden dus sneller verkocht.

    voor wat de gemiddelde looptijd betreft:

    Het gebeurt zeer regelmatig dat huizen uit de verkoop worden gehaald en opnieuw worden aangemeld in de verkoop...ik heb zo mijn twijfels of die gegevens wel zo objektief zijn.

    Ook heb ik mijn twijfels over de gepubliceerde waardeontwikkeling; behoudens dat het regionaal(vnl Amsterdam, waar het dure segment wel zijn top lijkt te hebben gezet) nog goed gaat, denk ik niet dat alles nog zo goed standhoud!
    Wij krijgen toch regelmatig prijsverlagingen door, waarbij ik niet de indruk heb dat dit uitzonderingen zijn...
  7. [verwijderd] 18 januari 2008 15:40
    quote:

    BJL schreef:

    Misschien omdat de meeste mensen een baan in de Randstad hebben en geen zin hebben elke dag 1-1,5uur in de auto te zitten (x2)?
    Laat dat laatste nu net de reden zijn dat ik na 32 jaar Randstad verhuisd ben.

    Wat ik eigenlijk wilde zeggen is: de huizen zijn niet overal in Nederland zo duur.

    Misschien zou men eens verder moeten kijken dan de Randstad.
  8. [verwijderd] 18 januari 2008 16:05
    datzelfde geldt overal ter wereld. waar mensen meer geld verdienen en meer werk is zullen huizen duurder zijn.

    grote steden zullen dus altijd veel duurder zijn, omdat er a) minder ruimte is en b) meer geld verdiend wordt.

    als je goedkoop wilt wonen moet je inderdaad buiten de randstad zoeken. let wel dat dat niet betekend dat je minder risico op prijsdaling loopt..
  9. [verwijderd] 18 januari 2008 23:28
    Hr. Koets, om te beginnen om een goede statische vergelijking te krijgen, dient u eerst alle ontbrekende jaren toe te voegen en daarna een voortschijdend jaargemiddelde van bijvoorbeeld 5 jaar en de prijzen en de voortschrijdende jaargemiddelden in de grafiek te presenteren.
    Het resultaat is u kunt zien hoe de trend zich ontwikkeld
  10. [verwijderd] 19 januari 2008 00:02
    Momenteel misschien een wat verontrustend beeld veel mensen die door vroegere planning doorstromen en niet gerekend hadden op een moeilijkere verkoop,de wal keert vanzelf het schip men wordt voorzichtiger en gaat minder snel duurder,probleem lost zich vanzelf op alleen makelaardij en bouwers gaan wat minder.
    Het geld wat in duurdere huizen ging zoekt een andere weg en gaat in een andere sector weer in roulatie.

    mvrgr jo jo
  11. [verwijderd] 19 januari 2008 09:32
    Een vergelijking van de 'gemiddelde' huizenprijs is inderdaad niet helemaal de juiste methode. In een tijd dat er veel kleine en goedkope huizen worden gebouwd, zal de gemiddelde verkoopprijs ook lager zijn, terwijl in een tijd dat er veel dure huizen worden gebouwd, dit gemiddelde veel hoger is. Maar het kan zijn dat in beide gevallen de prijs van een gemiddeld rijtjeshuis in een gemiddelde middelgrote stad gelijk is gebleven. Een betere vergelijking zou in mijn ogen dus de prijsstijging per type huis zijn.

    Wat ik wel verontrustend en onnatuurlijk vind is dat mensen soms (zeker een paar jaar geleden) een (te) klein huis kochten om maar alvast een huis te hebben. Je kunt al een tijd geen goed huis vinden voor jou budget, maar de huizenprijzen stijgen meer dan je budget, dus als je niet nú een huis koopt, dan lukt het nooit. Dus mensen kopen een huis met het idee om dat binnen een paar jaar weer met winst te verkopen en zo toch door te kunnen stromen naar een groter huis. Maar die eerste aankoop gebeurt vaak wel zonder eigen geld. Terwijl er wel allerlei extra kosten zijn en de hypotheek dus vaak ook hoger is dan de koopprijs. Als de huizenprijzen na een paar jaar niet (genoeg) zijn gestegen, dan zit je dus in een te klein huis, met een schuld die misschien hoger is dan de waarde van je huis. Van dat doorstromen komt dan ook weinig terecht.

    Gevolg: je wilt wel verhuizen en zet je huis toch maar te koop, maar je moet je hypotheek ook kunnen afbetalen en hebt dus een (te) hoge vraagprijs. Je huis blijft langer te koop staan, want je kunt ook niet echt in prijs dalen. Dan maar wachten tot er iemand langskomt die wél bereid is de vraagprijs te betalen. Dus huizen staan langer te koop en er wordt uiteindelijk toch een hoge(re) prijs betaald, zodat ook de gemiddelde huizenprijs stijgt...

    En over het wonen in/buiten de randstad, ik verbaas mij er ook over dat veel mensen en veel werkgevers zich nog steeds zo op de randstad richten. Juist doordat daar veel concurrentie is, is het moeilijk om goed personeel te vinden en te houden. Dan kun je beter op een plek gaan zitten waar wel mensen zijn, maar minder bedrijven. Goedkopere mensen, goedkopere bedrijfsruimte en als directeur kun je ook ineens een huis kopen dat 3 keer zo groot is.

    Andersom, als werknemer heb je in de randstad ongetwijfeld meer keuze uit banen en kun je dus misschien meer carriere maken. Maar als je uiteindelijk meer woonlasten hebt dan wat je aan extra salaris binnenkrijgt, dan schiet je daar toch ook niets mee op. Als je al een huis kunt vinden. En dan mag je elke dag in de file staan... Ik woon liever buiten de randstad, op 20 minuten van mijn werk zonder files, in een ruime vrijstaande woning voor de prijs van een achteraf-flatje in Amsterdam. Smaken verschillen.
  12. [verwijderd] 19 januari 2008 18:39
    quote:

    jkoets schreef:

    De trend in het verleden zegt niets. Als je die toch bekijkt dan stijgen de huizenprijzen om de 15 jaar naar het dubbele!!

    Gr. Jos
    Zo ook de beursindexen gemiddeld bijna 10% per jaar,helaas ieder die vorig jaar instapte staat op achterstand,degenen die in 2004 instapten kunnen nog heel wat daling hebben voordat het wringt.
    Daarom waar maken we ons druk om als de huizenmarkt iets daalt.

    mvrgr jo jo
  13. [verwijderd] 19 januari 2008 18:47
    quote:

    jkoets schreef:

    De trend in het verleden zegt niets. Als je die toch bekijkt dan stijgen de huizenprijzen om de 15 jaar naar het dubbele!!

    Gr. Jos
    Als je kijkt naar een iets langer verleden blijven huizenprijzen in reele termen ongeveer hun waarde behouden. Tussentijdse bull en bearmarkten daargelaten. We zitten (nog) in een dergelijke tussentijdse bull markt.

    www.unimaas.nl/bestand.asp?id=7473
54 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 903,61 -0,22%
EUR/USD 1,0834 0,00%
FTSE 100 8.275,38 +0,54%
Germany40^ 18.585,90 +0,48%
Gold spot 2.327,41 0,00%
NY-Nasdaq Composite 16.735,02 -0,01%

Stijgers

VIVORY...
+19,75%
RENEWI
+2,79%
Air Fr...
+2,20%
Vastned
+2,07%
UMG
+1,89%

Dalers

JDE PE...
-4,89%
ASR Ne...
-4,88%
Corbion
-3,41%
Avantium
-2,66%
PROSUS
-2,33%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links