Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Superdividend 2008

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 november 2007 12:55
    Inmiddels is de BAVA presentatie van 14-11 op de website van Tulip.com gepresenteerd. Het verhaal zit vol ambities, o.a. het uitbetalen van 1 Euro superdividend in 2008.
    Snappen doe ik dat echer niet. Tulip heeft immers cash nodig om de voorgenomen uitbreidingen te financieren.
    Bovendien zouden ze deze gelden ook kunnen gebruiken om eigen aandelen in te kopen. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten. Enerzijds stijgt de theoretische waarde van de resterende aandelen en anderzijds kan Tulip de door kun zo verfoeide lage beurskoers opkrikken. Ze zijn immers door de aandeelhouders hiertoe al gemachtigd.

    Andere ideeen hierover?
  2. El Blanco 17 november 2007 17:51
    Ik lees nergens in de BAVA-presentatie dat ze 1 euro dividend gaan uitgeven. Er staat wel 1 euro kapitaalvermindering (pag.36). Dat is heel wat anders, namelijk een terugbetaling aan de aandeelhouders, waardoor het geplaatste kapitaal van de onderneming wijzigt.

    Bijvoorbeeld door de nominale waarde van een aandeel te wijzigen van 10 naar 5 euro, wordt het geplaatste kapitaal (=item van Eigen Vermogen) teruggebracht, gehalveerd eigenlijk. Deze kapitaalvermindering leidt vervolgens tot een verhoging van de reserve (=item EV). Per saldo blijft het EV en balanstotaal gelijk. Als nu een uitbetaling aan de aandeelhouders volgt, daalt die reserve met X en tevens dalen de kasmiddelen met X. Dus het EV en het balanstotaal dalen hierdoor. Het aantal uitstaande aandelen blijft echter gelijk.

    Ook kan men eigen aandelen inkopen en die vervolgens intrekken. In het eerste voorbeeld werd de WAARDE gewijzigd, nu in het tweede voorbeeld wordt het AANTAL en de WAARDE gewijzigd. Men kan eigen aandelen inkopen met geld vanuit de kas. De ingekochte aandelen staan, voor het nominale waardedeel, onder het EV-item "aandelen in portefeuille (AIP)" of iets dergelijks. Dit is een negatief item onder het EV (EV daalt dus). Is er meer betaald dan nominaal (vaak is namelijk de beurswaarde hoger dan nominaal) dan wordt dit onder de reserve verwerkt. Het EV en het balanstotaal dalen dus door inkoop van eigen aandelen. Vervolgens wijzigt bij intrekking van deze ingekochte aandelen het geplaatste kapitaal en AIP allebei met X (dit is eigenlijk alleen een boekhoudkundige/papieren wijziging, EV blijft per saldo gelijk).

    Bij een dividenduitkering wijzigt het geplaatste kapitaal niet (behalve als het dividend in aandelen (stockdividend) wordt uitgekeerd). Dividend wordt namelijk afgeboekt van de (winst)reserve. Daarnaast wordt er 15% dividendbelasting ingehouden. Dus kapitaalvermindering is belastingtechnisch aantrekkelijker.

    De relatie met het realiseren van de stille reserve/verborgen waarde waar Tulip het over heeft, is als volgt. Volgens Tulip zijn hun activa (waaronder het 25% belang in Ego) meer waard dan waarvoor ze in de boeken staan. Om deze verborgen waarde zichtbaar te maken is Tulip van plan dit belang te verkopen (of een beursgang) tegen de werkelijke waarde. Er wordt een boekwinst gemaakt, die ten gunste van de reserve komt, en er komt cash binnen. Het balanstotaal stijgt hierdoor omdat de cash de werkelijke waarde van het belang vertegenwoordigt. Die liquide middelen gaat men vervolgens uitkeren middels een kapitaalvermindering.
  3. gerrit 69 22 november 2007 20:47
    Ik zit nu al bijna 3 jaar in Tulip en ik vind het een waardeloos aandeel geworden.
    Wat koop ik nu voor dat zogenaamde super dividend, als het aandeel in een neergaande trend is geraakt.
    Mijn vertrouwen in alle bla bla verhalen, dat de omzet verdriedubbeld gaat worden volgend jaar,
    geloof ik niet meer.
    Zodra het aandeel hopelijk weer een Euro aantrekt, stap ik er uit.
    Met alle penny fondsen heb ik het wel gehad, want voordat de beurs verslechterde lagen de meeste van dit soort fondsen er ook voor pampus bij.

    Groet van Gerrit
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 887,44 +0,99%
EUR/USD 1,0762 +0,34%
FTSE 100 8.213,49 +0,51%
Germany40^ 18.017,10 +0,67%
Gold spot 2.301,75 0,00%
NY-Nasdaq Composite 16.156,33 +1,99%

Stijgers

VIVORY...
+7,18%
Flow T...
+4,87%
BESI
+4,11%
Brunel
+3,91%
UMG
+3,62%

Dalers

HEIJMA...
-5,17%
Aperam
-4,56%
AMG Cr...
-3,16%
Kendrion
-2,75%
CM.COM
-2,24%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links