Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel ASML Holding AEX:ASML.NL, NL0010273215

  • 837,000 30 apr 2024 11:16
  • -10,700 (-1,26%) Dagrange 836,600 - 852,300
  • 66.828 Gem. (3M) 551,5K

ASML 2024

5.778 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 289 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. cam$tock$ 2 januari 2024 06:06
    ASML: ‘Nederland heeft exportvergunning voor machines naar China deels ingetrokken’

    Volgens chipmachinefabrikant ASML heeft de Nederlandse overheid recent een vergunning voor het leveren van een aantal geavanceerde duv-machines (‘deep ultraviolet’) in 2023 deels ingetrokken. Daardoor konden de machines een klein aantal klanten in China niet geleverd worden. Dat laat het Veldhovense bedrijf weten nadat persbureau Bloomberg had gemeld dat ASML eind vorig jaar op verzoek van de Verenigde Staten een aantal leveringen aan China annuleerde, terwijl het daar waarschijnlijk nog wel toestemming voor had.

    In recente gesprekken met de Amerikaanse overheid heeft ASML verdere opheldering gekregen over de reikwijdte en impact van de Amerikaanse exportcontroleregels”, aldus ASML in een verklaring op de website. Het bedrijf meldt dat de jongste Amerikaanse exportregels van halverwege oktober beperkingen opleggen voor bepaalde duv-systemen aan ,,een beperkt aantal geavanceerde productiefaciliteiten”. De duv-systemen zijn de op één na laatste generatie machines die ASML bouwt.

    ASML zegt verder volledig bereid te zijn zich aan de exportregels te houden en meldt tevens geen gevolgen te verwachten voor de financiële verwachtingen over 2023.

    Persbureau Bloomberg meldde maandag dat ASML vergunningen had om nog tot eind vorig jaar een aantal duv-machines aan Chinese bedrijven te leveren, voordat de exportbeperkingen ingingen die het Veldhovense bedrijf eerder kreeg opgelegd. Maar volgens anonieme bronnen waren het Amerikaanse functionarissen die het bedrijf verzochten daarvan af te zien. En daar zou ook gehoor aan zijn gegeven.

    Volgens Bloomberg is onduidelijk hoeveel machines, die tientallen miljoenen per stuk kosten, uiteindelijk niet zouden zijn verscheept. De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan benaderde de Nederlandse regering eind vorig jaar over de zaak. Maar volgens de anonieme bronnen werd Sullivan gevraagd direct contact hierover op te nemen met ASML. Zowel de Amerikaanse regering als het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde tegenover Bloomberg niet op de kwestie reageren.

    ASML is koploper in de wereld voor de ontwikkeling van chipmachines. De apparatuur voor halfgeleiders wordt gebruikt om chips te maken voor uiteenlopende toepassingen zoals smartphones, servers, elektrische auto’s en geavanceerde militaire apparatuur. Mede hierdoor kwam ASML in de afgelopen jaren in het middelpunt te staan van de geopolitieke spanningen tussen China en de Verenigde Staten. De Amerikanen willen dat er geen geavanceerde chiptechnologie naar China wordt geëxporteerd om te voorkomen dat de Chinezen de chips kunnen gebruiken voor militaire doeleinden.
  2. Invest 2 januari 2024 06:20
    quote:

    cam$tock$ schreef op 2 januari 2024 06:06:

    ASML: ‘Nederland heeft exportvergunning voor machines naar China deels ingetrokken’
    Helaas, maar ontzettend triest dat we weer moeten luisteren naar Amerika. Een rijk en welvarend land als Nederland kan geen eigen beslissingen nemen en onze regering vind het allemaal prima zo. Wie nog gelooft dat Asml naar de 700 gaat heeft waarschijnlijk teveel sprookjesboek gelezen. Binnenkort gaat Amerika nog
    eisen dat we onze oer Hollandse product peanut butter noemen ipv pindakaas.
  3. forum rang 10 voda 2 januari 2024 08:14
    ’Geen financiële gevolgen’
    ASML zegt verder volledig bereid te zijn zich aan de exportregels te houden en meldt tevens geen gevolgen te verwachten voor de financiële verwachtingen over 2023.

    Persbureau Bloomberg meldde maandag dat ASML vergunningen had om nog tot eind vorig jaar een aantal duv-machines aan Chinese bedrijven te leveren, voordat de exportbeperkingen daadwerkelijk ingingen die het Veldhovense bedrijf eerder kreeg opgelegd. Maar volgens anonieme bronnen waren het Amerikaanse functionarissen die het bedrijf verzochten daarvan af te zien. En daar zou ook gehoor aan zijn gegeven.

    Volgens Bloomberg is onduidelijk hoeveel machines, die tientallen miljoenen per stuk kosten, uiteindelijk niet zijn verscheept. De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan benaderde de Nederlandse regering eind vorig jaar over de zaak. Maar volgens de anonieme bronnen werd Sullivan gevraagd direct contact hierover op te nemen met ASML. Zowel de Amerikaanse regering als het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde tegenover Bloomberg niet op de kwestie reageren.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/171768207...
  4. forum rang 10 voda 2 januari 2024 08:18
    Beursblog: AEX naar hogere opening ondanks domper ASML in China
    THEO BESTEMAN

    Aangepast: 2 min geleden 12 min geleden in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - De AEX staat volgens de futures op de eerste handelsdag van 2024 voor een licht hogere opening, net als de meeste Europese beurzen. ASML is in de belangstelling na de bevestiging van een exportbeperking richting China. Chipmakers in China dalen op een toch al rode beurs. Peking meldt marginale maandgroei van zijn productie. De Hangseng-index daalt bijna 2%. De Japanse Nikkei verliest fractioneel op de aardbevingsschade. De Amerikaanse future voor de S&P 500 noteert lichte winst.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/139822219...
  5. forum rang 10 voda 2 januari 2024 08:24
    ASML annuleerde levering van enkele DUV-machines aan China
    02-jan-2024 08:21

    Exportverbod per 1 januari van kracht.

    (ABM FN-Dow Jones) ASML annuleerde afgelopen maand een deel van zijn leveringen aan Chinese klanten.

    Het betrof naar verluidt de levering van drie geavanceerde DUV-machines. Volgens persbureau Bloomberg gebeurde dit na aandringen door de Verenigde Staten.

    ASML bevestigde maandag in een persbericht dat sommige leveringen inderdaad niet zijn doorgegaan. De Nederlandse overheid zou volgens ASML een licentie deels hebben ingetrokken, "waardoor een klein aantal klanten in China" werd getroffen.

    De Veldhovense toeleverancier had van Den Haag een exportvergunning ontvangen voor heel 2023.

    Per 1 januari 2024 gelden deze vergunningen niet meer, en zal ASML deze opnieuw moeten aanvragen. De kans dat deze voor China voor de meest geavanceerde DUV-systemen opnieuw worden goedgekeurd, schat ASML als onwaarschijnlijk in. "En dat weten onze klanten ook", aldus de woordvoerder van ASML eind augustus tegen ABM Financial News.

    ASML meldde maandag ook dat het van de VS "verdere opheldering" heeft gekregen over de reikwijdte en de impact van de Amerikaanse exportregels.

    "We verwachten niet dat de huidige intrekking van onze exportvergunning of de nieuwste Amerikaanse exportcontrolebeperkingen een significante impact zullen hebben op onze financiële vooruitzichten voor 2023", aldus ASML maandag.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  6. forum rang 10 voda 2 januari 2024 08:45
    Beursblik: ASML en NN toppers voor januari
    02-jan-2024 08:43

    Nederlandse beursexpert blijven optimistisch.

    (ABM FN-Dow Jones) Het optimisme onder Nederlandse beursexperts houdt aan. Dit bleek uit de maandenquête van analist Corné van Zeijl van Cardano.

    De experts werden in november positief "en toen begon de rally", aldus Van Zeijl. Voor januari is men iets terughoudender, maar 43,0 procent van de experts is nog altijd optimistisch gestemd en 20,2 procent pessimistisch.

    "Men vindt de koersen wel heel enthousiast gestegen. Maar een netto score van 23 procent is nog steeds vrij hoog", merkte Van Zeijl op.

    Voor de komende zes maanden is 34 procent van de experts optimistisch en iets meer dan 26 procent pessimistisch gestemd.

    De experts tipten voor januari ASML, NN Group en Ahold Delhaize als kansrijk. Volgens hen is het beter wegblijven bij Heineken, Randstad en vooral Philips.

    En ook voor heel 2024 staat ASML bij de experts op 1. NN en DSM-Firmenich staan gezamenlijk op nummer 2. "En ook Adyen heeft nog veel in te halen, zo denken de experts."

    Bij de floppers voor 2024 staat Philips bovenaan. "De herstelrally van Philips vindt men blijkbaar te hard gegaan. Vandaar dat het aandeel bij de floppers bovenaan staat", aldus Van Zeijl. Dan volgen Besi, ArcelorMittal en Heineken.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  7. forum rang 8 zjeeraar 2 januari 2024 09:15
    De daghandelaren forceren weer een erg overdreven koersreactie op wat bij ASML nauwelijks impact heeft op de levering van nieuwe machines.

    Andere afnemers krijgen nu sneller geleverd.. ieder nadeel heeft ook weer zijn voordelen...... en maakt ASML feitelijk niet veel uit, dus zodoende
  8. forum rang 10 voda 2 januari 2024 09:17
    Beursupdate: AEX positief uit de startblokken in 2024
    02-jan-2024 09:15

    Over brede linie hoger.

    (ABM FN-Dow Jones) De AEX index koerste maandag kort na de beursgong 0,6 procent hoger naar 791,44 punten, terwijl de Midkap 0,8 procent won.

    Onder de hoofdaandelen noteerde alleen ASML met ruim een procent in het rood. Het concern uit Veldhoven annuleerde afgelopen maand een deel van zijn leveringen aan Chinese klanten. Volgens persbureau Bloomberg gebeurde dit na aandringen door de Verenigde Staten.

    Prosus en Shell waren met ongeveer twee procent de grootste stijgers. Het olieconcern profiteerde van een stijging van de olieprijzen vanochtend.

    In de AMX won AMG ruim vier procent, zonder direct aanwijsbare reden. Galapagos won daarnaast twee procent. Het biotechbedrijf tekende een definitieve overeenkomst om Jyseleca over te dragen aan Alfasigma.

    In de AScX wonnen Kendrion en B&S Group meer dan twee procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
5.778 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 289 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Advieswijziging ASML

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links