Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX gaat gebukt onder rentevrees

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 jan de vakman 21 oktober 2023 15:34
    Nog maar eens proberen, ik heb het wifi kastje, eventjes stroomloos gezet, dat is best een tijd geleden, soms helpt zoiets!!
    Op de beurs heerst spraakverwarring, het bovenstaande verhaal, zet de AEX van de week 1,6% lager, IEX heeft het over 2,4%, zelf zat ik daar precies tussen in, mijn porto kelderde 2%, dus was het in vele opzichten, huilen van de week, ook op de beurs!!
    Grote verliezer was Aperam, die verloor( voor de 2e maal), in vrij korte tijd, zijn rustig opgebouwde winst en viel terug naar low, met een verlies van 8,61%, ook de andere metalen kregen geducht van katoen, als je naar de metalen kijkt, op de beurs, dan zitten we in een forse recessie, wie de laatste tijd de cijfers rondom de bouw volgt, ziet dat het daar ook grondig mis gaat, de torenhoge rente gaat een zware tol eisen, er zijn er die zeggen, dat de rente historisch vrij normaal staat, maar zij vergeten dat in de tijd van het bijna gratis geld, veel mensen en bedrijven en niet te vergeten, de overheid, zich onverantwoord zwaar in de schuld gestoken hebben!!
    Verkopen doe ik Aperam nog niet, want bij Dalm is tot nog toe het koersbord vrij rustig en dat is tot nog toe 1 van de beste analisten, die er is, maar in deze heftige tijden schuift alles!!
    ING gaf veel hogere rente van de week; 3,63%, helaas moet er een min voor, kenners zeggen, dat er een zwaar drama voor vele banken en pensioenfondsen dreigt, de hoge rente leidt tot enorme verliezen op obligaties!!
    KPN moet profiteren van veel hogere data verzending, in deze zeer onrustige tijden, maar daar zag je aan de koers helemaal niks van, nog erger, die ging ruim 1% terug!!
    Besi was wel de minst slechte chipper, toch leverde hij ook 1,94% in, nu ja, de chippers hadden voor het 3e kw de seinen op oranje gezet, TSMC zet ze toch weer voorzichtig op groen!!
    Shell kon de groene loper van de week ook niet bereiken, hij liet 0,41% gaan, de olie ging wel licht groen, maar Amerikaans gas leverde meer dan 11% in, Europese cijfers op dit gebied heb ik niet gezien!!
    De rots in de branding was van de week Unilever, als enige, bij mij ging hij groen met een plus van 0,93%, aanverwante bedrijven, cijferden niet slecht!!
    Vanmiddag nog wat sloopwerk voorbereiden, ook blijkt een goede vriend, de visser te zijn, die mijn diep ongelukkige broer uit het water heeft gehaald, samen met de politie, na het boodschappen doen, ga ik zeker met hem praten, over dit drama, als hij thuis is!!
    Morgen komt de beroepen Herder in mijn thuisgemeente, ik ken hem niet, maar er zijn positieve berichten, hopenlijk is hij inhoudelijk en ook qua voordracht een super vakman, om de heerlijkheid van het WOORD in al Zijn Schoonheid uit te stallen, misschien zingen we nog wel 1 van die hele mooie Bovenstemmers, rondom Israël, zij hebben onze steun, in gebed en gaven dringend nodig, geve de HEERE hen liefde en wijsheid om goed om te gaan, met mensen(??), die hen alleen maar willen vernietigen!!
    Maandag hoop ik dat alle strijdende partijen, overal, inzien dat oorlogen, alleen maar verliezers hebben; grote en hele grote en ze de vrede en elkaars welzijn gaan zoeken, de beurs zal er zeker wel bij varen, in de Kerk, krijgen we altijd de Vrede van de HEERE mee; SJALOOM!!!
  2. forum rang 6 'belegger'' 21 oktober 2023 17:52
    Bij de pensioenfondsen zijn de obligaties in waarde gedaald, maar ook de verplichtingen. Het idee daarachter is dat obligaties naar de toekonst toe weer (nominaal) kunnen renderen.

    Als we het hebben over schulden, dan is het goed om een onderscheid te maken tussen overheid en privaat. Italië en andere Zuid Europese landen kampen structureel met een hoge staatsschuld, maar de private schulden schijnen wel mee te vallen. Het tegenovergestelde van het Noorden. Zo staat Nederland hoog in lijstjes met private schulden. Ik heb de cijfers er even niet bij, maar zo heb ik het begrepen uit meerdere bronnen.

    Voor de Dutch TTF Gas Futures zie ik slotkoersen van 53,982 (13 oktober) en 50,40 (20 oktober). Dat maakt -/- 6,6% op weekbasis. Of heb je daar niets aan? Ik ben niet zo thuis in de grondstoffen.

    www.ice.com/products/27996665/Dutch-T...

    Grondstof gerelateerde bedrijven hebben niet zo'n beste reputatie als het gaat om lange termijn rendement. Shell is wat dat betreft stabieler, maar de metaalbedrijven zijn erg cyclisch. Met AMG dacht ik in te spelen op de energietransitie met lithium (elektrische auto's), vanadium (katalysatoren & recycling), batterijen etc. Dan hebben ze nog wat technische hoogstandjes. Ik blijf het een lastig aandeel vinden om goed te doorgronden. De waardering oogt laag, maar toch voelt het als een gokaandeel.

    Voor de energietransitie heb ik ook Enphase, die maken omvormers voor zonnepanelen en sinds enige tijd ook opslagsystemen. Daar ging gisteren 15% van de koers af, omdat bij concurrent Solar Edge (dat overigens Israëlisch is) de verkopen tegenvallen. Daar zouden orders zijn ingetrokken. Ondertussen zit ik te kijken om Aalberts bij te kopen. De koers blijft maar dalen. Misschien nog even wachten, maar dat is timen.

    Met 20 aandelen in portefeuille gaat het wat ver om ze allemaal te behandelen. Daarnaast zit ik relatief veel in kortlopende AAA obligaties. Wat dat betreft ruimte zat om bij te kopen, maar ik ben ook voorzichtig.

    Aan allen veel gezondheid, veiligheid en een vredelievende omgeving. Daarbij vallen een paar knaken meer of minder op de beurs echt in het niet.
  3. forum rang 7 jan de vakman 21 oktober 2023 20:12
    Belegger, bedankt voor je info over de Europese gasprijs!!
    Mij heeft het beursverhaal wel geleerd, dat je in moeilijke tijden, niet in groene aandelen hoeft te beleggen, ik dacht, ze zijn min of meer veilig, omdat mensen ze uit overtuiging kopen, maar die redernering werkt op de beurs echt niet, bij problemen op de beurs gaan ze als eersten, massaal de kliko in, kijk eens naar Alfen, die toch wel breed en veelbelovend in groen zitten en drama Ebusco lijkt nu (iets) uit de diepe put op te krabbelen!!, SJALOOM!!!
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 06 jun
    923,36
    +0,51% +4,69
  2. AMX 06 jun
    924,44
    +0,02% +0,21
  3. ASCX 06 jun
    1.246,32
    -0,39% -4,89

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links