Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Polkadot is de groenste blockchain

Polkadot is de groenste blockchain

Bij het ethereum-netwerk zijn ze druk bezig om over te gaan van Proof-of-Work naar een Proof-of-Stake-protocol. Een belangrijke reden hiervoor is dat dit een stuk energiezuiniger is. Binnen de crypto-industrie is er de laatste tijd veel aandacht voor de energie-voetafdruk die de cryptoprojecten achterlaten. Er is daarom recent onderzoek gedaan naar welke netwerken het meest 'groen' zijn.

Uit dit onderzoek, uitgevoerd door blockchain-onderzoeksbureau Messari, blijkt dat Tezos en Polkadot het minst vervuilend zijn voor het milieu. Beide projecten verbruiken jaarlijks ongeveer 'slechts' 0,1 GigaWatt, in tegenstelling tot bitcoin, die ongeveer 89.000 GigaWatt verbruikt. Uit het onderzoek blijkt ook dat veel cryptoprojecten aan het vergroenen zijn geslagen om hun imago te verbeteren. Gebruikers nemen de CO2-voetafrdruk namelijk steeds vaker mee in hun keuze voor een blockchain.

Polkadot

Vandaag bekijk ik het technisch plaatje van DOT, de token van het Polkadot-netwerk. De koers van DOT staat al geruime tijd onder druk. Vanaf de top van eind vorig jaar heeft de koers inmiddels ruim 85% moeten prijsgeven. 

De recente consolidatiefase vindt plaats binnen de lange termijn dalende trend en onder de weerstand van de oude bodem rond $10. Het technisch plaatje oogt daarom nog altijd negatief. Een doorbraak onder de steun van de laatste bodem rond $6,00 zal de dalende fase een nieuwe impuls geven en ruimte vrijmaken voor een grotere koersval.

 

Zijwaarts

Op de daggrafiek hieronder is een meer neutraal koersverloop zichtbaar. DOT laat forse koersuitslagen zien binnen een ruime neutrale bandbreedte tussen $6 aan de onderzijde en $10 aan de bovenkant.

Wanneer deze bandbreedte wordt verlaten, zal er nieuwe richting worden gekozen. Gezien het zwakke langetermijnbeeld ligt een neerwaartse doorbraak het meest voor de hand. Mocht de koers echter boven de weerstand weten te sluiten, dan klaart het beeld flink op en kan er een stevig herstel plaatsvinden. 

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 30 mei Nederlandse chippers weer voorop 153
 2. 22 mei Zwaargewichten kunnen AEX extra zetje geven 57
 3. 15 mei Geldstromen naar de AEX komen weer op gang 64

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Zaphod Beeblebrox 31 augustus 2022 15:20
  Ik vind het zelf nogal overdreven al die groenigheid, zeker wanneer het bancaire systeem 56 maal meer energie verbruikt dan bitcoin. Maar er zijn mensen die daar bezorgd over zijn en er ook werk van maken zoals te lezen valt in onderstaand artikel. Uiteindelijk zou dat zelfs kunnen leiden tot een negatieve CO2 uitstoot.

  cointelegraph.com/news/bitcoin-could-...
 2. forum rang 5 Zaphod Beeblebrox 31 augustus 2022 17:20
  Er zijn crypto credit en debit cards die je crypto meteen omrekenen naar het fiat muntje dat je nodig hebt. Hoe de conversie is weet ik niet. Zal wel niet in je voordeel uitvallen, net zoals je beter niet in USD kunt gaan shoppen in NL. Maar het kan dus wel.

  Verder zie ik in de LT grafiek een impulsieve beweging omhoog, een vijfgolf zelfs, waarop we nu corrigeren. Zodra we de dalende weerstandslijn opwaarts doorbroken wordt is er een goede kans dat we nieuwe toppen gaan schrijven. Stoploss onder de vorige low tot een volgende hogere low gezet wordt. Easy peasy. We praten dan wel over stijgingen in de orde van grootte van maal 10 en misschien wel meer. Vanuit een risk/reward perspectief kun je dus 6$ verliezen en 60$ winnen. Dat is geen slechte trade lijkt me.
 3. forum rang 6 Fred 61 31 augustus 2022 21:41
  – De virtuele valuta’s vallen buiten de reikwijdte van de Wet op het financieel toezicht (Wft). DNB houdt zodoende geen toezicht op deze virtuele valuta’s.

  – Ook houdt DNB geen toezicht op ondernemingen die hierin handelen.

  Lees meer

  - De centrale bank wijst erop dat consumenten zich bewust moeten zijn van het ontbreken van toezicht en zich dienen te realiseren welke risico's zij lopen wanneer zij valuta's als bitcoin aanschaffen.

  - De wisselkoers van bitcoins is volatiel en er is geen centrale uitgever die door consumenten waar nodig aansprakelijk kan worden gesteld.

  - Ook is het depositogarantiestelsel niet van toepassing, dat bijvoorbeeld reguliere spaarders beschermt tot 100 duizend euro als een bank omvalt.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links