Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Celsius zorgt voor nieuwe crypto-uitverkoop

Celsius zorgt voor nieuwe crypto-uitverkoop

Er is sprake van paniek in de cryptomarkt. Onrust in de brede economie, aangewakkerd door de hoge inflatiecijfers, zorgt ervoor dat beleggers steeds meer risicomijdend worden. Ook crypto's, hoe inflatiebestendig ze door veel crypto-enthousiasten ook werden geacht te zijn, worden hierdoor in de uitverkoop gedaan.

De cryptomarkt is extreem overgefinancierd. Dit houdt in dat er veel geld is geleend met crypto als onderpand, waarna het geleende geld weer is aangewend om meer crypto aan te schaffen. Bij dalende koersen worden deze beleggers dus extra hard geraakt. 

Celsius

Een van deze leningverstrekkers is cryptobedrijf Celsius. Om een lening te krijgen, moeten beleggers Celsius-tokens stallen bij Celsius als onderpand. De koers van Celsius is de afgelopen weken echter flink onder druk komen te staan, waardoor steeds meer mensen hun lening wilden opzeggen om hun Celsius-tokens te kunnen verkopen.

Deze neerwaartse spiraal heeft het bedrijf er echter toe genoodzaakt om vanaf vandaag alle opnames en overboekingen stop te zetten. Uiteindelijk komt het er hierbij waarschijnlijk op neer dat, net als bij het recente LUNA-debacle, iedere Celsius-investeerder kan fluiten naar zijn centen.

Nu zich steeds meer van dit soort probleemgevallen voordoen, neemt de nervositeit bij cryptobeleggers verder toe. Welke munt is namelijk wel nog veilig? Dit zorgt ervoor dat beleggers de cryptomarkt steeds meer de rug toe keren en hun geld van de exchanges halen. Dit zorgt weer voor extra verkoopdruk.

Bitcoin

Ook de grootste cryptomunt ontkomt niet aan de angst die er momenteel heerst. Bitcoin wist de afgelopen weken te consolideren boven de belangrijke steun rond $29.000, maar deze heeft het nu duidelijk begeven.

De doorbraak onder dit niveau heeft het luik opengezet voor een grotere daling. De koers is nu op weg naar de steun van de oude top uit 2017 rond $20.000. 

De dalende trend lijkt zelfs in kracht toe te nemen. De nieuwe lagere top is namelijk ruim onder de voorliggende koersbodems gevormd. De verwachting is dan ook dat het nieuwe koersdoel snel zal worden bereikt.

 

Stijgende trend

Ondanks de forse koersval van de afgelopen maanden; bitcoin heeft sinds haar hoogtepunt in november al 65% van haar waarde zien verdampen, beweegt de munt sinds haar oprichting nog in een stijgende trend. 

De onderkant van dit trendkanaal komt echter met rasse schreden dichterbij. Momenteel bevindt de oplopende bodemlijn zich rond $20.000, het niveau van de oude top uit 2017. De koers zal rond dit niveau moeten worden opgevangen. Een doorbraak van de steun zal het beeld dusdanig verzwakken dat de schade voor de hele markt wel eens gigantisch kan zijn.

 

IEX Beleggersdag 

Wilt u meer weten over de mogelijke kansen in crypto’s? Op vrijdag 1 juli aanstaande geef ik samen met Erik Mauritz een uitgebreide presentatie over de actuele stand van zaken in de wilde, maar wondere wereld van cryptocurrencies, plus het technische beleid van de belangrijkste munten. 

Nog geen ticket? Bestel deze dan snel via IEX Beleggersdag. Er zijn nog enkele plekken vrij voor deze sessie.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 30 mei Nederlandse chippers weer voorop 153
 2. 22 mei Zwaargewichten kunnen AEX extra zetje geven 57
 3. 15 mei Geldstromen naar de AEX komen weer op gang 64

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Smurf In het Berenbos 14 juni 2022 10:31
  Goedemorgen

  Als ik naar de volumes kijk dan zijn deze er niet.
  Zelfs met de daling van de afgelopen weken is het aantal verhandelde BTC laag tov 2021

  Daarom trek ik de conclusie dat het dalen van de crypto gewoonweg een gevolg is van de dalende Nasdaq
  Ik neem aan dat de percentages crypto en tech in de portefeuilles gelijk koeten blijven en daarmee dan ook de uitverkoop van crypto.

  Dus het wachten is op een opleving van de Nasdaq.

  GR
 2. fymanth 14 juni 2022 13:56
  Ik zie toch echt geen link tussen nasdaq en crypto. Daarnaast is het denk ik nu grote paniek! net als in 2008 met de derivaten en ander soort ellende is het nu uitzoeken welke bedrijven zich hebben gemengd met cryptovaluta. 1 ding scheelt..... straks hebben we genoeg IT-ers weer over omdat die kunnen stoppen met minen, coin exchanges en platforms bouwen..... ieder nadeel heeft zijn voordeel. crypto is nooit een serieus alternatief geweest. Hopen dat na de crypto ineenstorting bedrijven weer kunnen opbouwen en dat de burger weer aan het werk gaat in plaats van dromen dat je zonder werken rijk kunt worden.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links