Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zorgt de Oekraïne-crisis voor een nieuwe opleving van DeFi in cryptomarkt?

Zorgt de Oekraïne-crisis voor een nieuwe opleving van DeFi in cryptomarkt?

Nu Russische banken te maken krijgen met ingrijpende internationale sancties, lijkt de adoptie van DeFi in Rusland een vlucht te nemen.

Dossier: Oekraïne

Decentralised Finance, beter bekend als DeFi, is de afgelopen jaren een van de grootste aanjagers van de cryptosector geweest. DeFi staat voor de financiële dienstverlening zonder invloed van tussenpersonen. Er is geen overkoepelende partij die de regels bepaalt of kan aanpassen. De transacties vinden dus rechtstreeks plaats tussen koper en verkoper, door gebruik te maken van smart contracts op de blockchain.

Rusland

Nu de Russische banken te maken hebben gekregen met ingrijpende internationale sancties, lijkt de adoptie van DeFi in Rusland een vlucht te nemen. Crypto, en met name DeFi, zou Russen een middel kunnen bieden om de economische sancties te omzeilen en alsnog internationale transacties te kunnen uitvoeren.

Daarnaast biedt crypto Russen de mogelijkheid om buiten de banken om hun roebels 'veilig te stellen' in een andere valuta.

Momenteel wordt wel onderzocht of de sancties ook kunnen worden opgelegd aan partijen die cryptohandel in Rusland mogelijk maken, maar voorlopig lijken de gewone Russen hier geen last van te hebben en stijgen de handelsvolumes door.

DeFi

Binnen het brede cryptolandschap zijn er veel partijen actief op het gebied van DeFi. Bekende grote namen zijn onder andere Terra, Avalanche en Chainlink.

In de Crypto Total DeFi Market Cap index zijn alle crypto's opgenomen die specifiek actief zijn binnen DeFi. Deze index geeft hierdoor een mooi beeld van de groei van deze sector binnen de cryptowereld.

Crypto Total DeFi Market Cap index

De Crypto Total DeFi Market Cap index is de afgelopen jaren gegroeid van een marktkapitalisatie van 2 miljard dollar begin 2020 tot bijna 200 miljard dollar eind 2021.

Deze sterke opmars van de DeFi market cap is recent evenwel tot stilstand gekomen, waardoor de index de laatste maanden per saldo een meer neutraal koersverloop laat zien.

De correctie is echter beperkt gebleven en de index lijkt alweer op te veren binnen de neutrale fase. Om verder te verbeteren en de oude stijgende fase weer op te pakken, dient de koers wel boven de oude hoogtepunten rond $200 miljard te breken.

Herstel

Op de daggrafiek hieronder is goed te zien dat het technische beeld weer opklaart. De index is opgevangen door de steun van de oude bodems van september vorig jaar en de correctieve fase vanaf begin dit jaar is afgebroken.

De weerstand van de laatste top rond $140 miljard staat nu onder druk.

Een doorbraak door deze weerstand zal ruimte vrijmaken voor een stijging richting de oude hoogtepunten van eind vorig jaar. Speculanten zouden hun weging in DeFi-crypto dan weer kunnen verhogen.

Bitcoin

Tot slot nog even een korte blik op het technisch plaatje van bitcoin. Ook hier lijkt het beeld steeds verder op te klaren. Eerder werd al de dalende trend verlaten en wist de koers steun te vinden rond de oude dalende toppenlijn. Vanaf dit niveau veert bitcoin de laatste dagen sterk op.

Er wordt hiermee een mogelijke hogere koersbodem gevormd, die duidt op aantrekkende vraag.

Het herstel kan overigens pas serieus vorm krijgen wanneer de weerstand van de top van begin februari rond $45.855 wordt gebroken. Zo ver is het echter nog niet.

 

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij de Tostrams Groep binnen IEX. Voor IEX schrijft hij regelmatig technische analyses. Al op jonge leeftijd werd Wouter gegrepen door de beleggingswereld. Zijn werkzame leven is hij begonnen op de private banking afdeling van een grote bank, maar al snel bleek dat hij zich toch liever alleen met...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 24 jun Bitcoin op steun, Litecoin nog niet 1
 2. 23 jun Weinig hulp van de zwaargewichten 177
 3. 22 jun TA Portefeuille Alert: één verkoop

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Zaphod Beeblebrox 1 maart 2022 17:24
  Mij lijkt wel dat meer mensen gaan beseffen wat het belang is van een woord als permissionless. Niemand behalve jij bepaalt of je een bankrekening mag openen, geld mag versturen, een lening mag aangaan, rente mag trekken over je bezit. Het internet heeft inmiddels een hele historie opgebouwd met het elimineren van tussenhandelaars. Crypto trekt die trend door naar de financiële wereld. Vooral ook voor de mensen die menen dat zoiets geen waarde heeft, of een niet bestaand probleem adresseert. Natuurlijk doen de autoriteiten net alsof toezicht en regulering heel belangrijk zijn en in dienst staan van de argeloze consument. Totdat je plots geen geld meer kunt opnemen of versturen.
 2. pieter1 1 maart 2022 22:10
  Bij DEFI kies dan wel voor een echt decentrale exchange. Ik handel sinds kort op dem.exchange dit is in mijn ogen de meest decentrale exchange, perfect om op te handelen. Bovendien een exchange welke nog in een vroeg stadium zit en waarschijnlijk een behoorlijke groei gaat doormaken. Verdiep je er maar eens in, ook het staken van de native token $SWTH geeft goede vergoedingen, een deel van de vergoedingen bestaat bovendien uit alle verhandelde tokens, je bouwt dus automatische een zeer gediversifieerde portefeuille op. De vergoedingen om liquiditeit te verschaffen zijn ook behoorlijk hoog.

  Link naar de exchange: dem.exchange/
  Link naar het project: carbon.network/
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

advertentie Bitvavo

Investeer in cryptocurrency

Handel tot € 1000,- gratis

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links