Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Adempauze voor bitcoin en Dogecoin in gevecht met steun

Adempauze voor bitcoin en Dogecoin in gevecht met steun

De koersen van bitcoin en veel altcoins blijven onder druk staan. Terwijl bitcoin inmiddels ongeveer 40% vanaf haar hoogtepunt heeft moeten inleveren, is de schade bij veel kleinere altcoins nog wat groter.

Zo heeft het gehypete Shiba Inu vanaf haar hoogtepunt van eind oktober vorig jaar al een daling laten zien van 70%. Deze hype lijkt dus wel even voorbij. Geldt dit ook voor Dogecoin? Ik bekijk het technische plaatje van deze crypto verderop in deze column.

Bitcoin

Bitcoin beweegt inmiddels in een bearmarket en laat een patroon van lagere toppen en bodems zien. Investeerders stappen bij iedere opleving weer op lagere niveaus uit, wat aangeeft dat er redelijk wat verkoopdruk boven de markt hangt. 

De koers beweegt in een mooi dalend trendkanaal en is nu aanbeland op de tussenliggende steun rond $40.000.

Dit niveau, gevormd door de bodem van eind september, kan de koers op korte termijn wat ondersteunen en voor een klein herstel zorgen.

Zolang de dalende fase echter intact is, moet rekening worden gehouden met het risico van een grotere daling richting de langetermijn steunzone rond $29.000.

Dogecoin

Dogecoin was lange tijd zeer populair onder crypto-speculanten, maar lijkt langzaam steeds meer aanhangers te verliezen.

Vanaf de top in mei 2021 op $0,76 heeft de munt inmiddels 80% van haar waarde zien verdampen.

Gedurende een lange periode bewoog Dogecoin per saldo zijwaarts boven de steun rond $0,15, maar deze steun lijkt het nu toch te begeven.

Bij een duidelijke doorbraak onder dit niveau gaat het luik naar onderen verder open en zal de dalende fase worden voortgezet richting lagere koersniveaus.

De volgende steun wacht pas op de bodem van februari 2021 rond $0,04.

Steun onder druk

Op de daggrafiek hieronder is het gevecht met de steun goed te zien. De koers lijkt neerwaarts uit te breken, maar speculanten geven de strijd nog niet op.

Om het tij echter te keren, moet er wel nog een schepje bovenop worden gedaan. Pas wanneer de dalende trend wordt afgebroken en de koers terugkeert boven de laatste toppen rond $0,20 zal het beeld weer wat opklaren.

Vooralsnog lijkt het er echter op dat dit de laatste spartelingen zijn van de Dogecoin-optimisten en moeten we serieus rekening houden met een daling richting fors lagere koersniveaus.

De hype lijkt dus ook bij Dogecoin echt voorbij.

 

 

 

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij de Tostrams Groep binnen IEX. Voor IEX schrijft hij regelmatig technische analyses. Al op jonge leeftijd werd Wouter gegrepen door de beleggingswereld. Zijn werkzame leven is hij begonnen op de private banking afdeling van een grote bank, maar al snel bleek dat hij zich toch liever alleen met...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 24 jun Bitcoin op steun, Litecoin nog niet 1
 2. 23 jun Weinig hulp van de zwaargewichten 177
 3. 22 jun TA Portefeuille Alert: één verkoop

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Zaphod Beeblebrox 11 januari 2022 14:53
  Ja, de cryptowinter is begonnen. Net als vorige keren mag je verwachten dat deze ongeveer een jaar gaat duren. Dat zal zijn tot ongeveer november 2022. De volgende halvering wordt verwacht begin mei 2024. Meestal bodemt bitcoin zo'n anderhalf jaar daarvoor wat ons weer brengt bij november 2022. Opmerkelijk is dat we geen blow-off top hebben gezien. Gevolgmatig gaan we evenmin een daling van >80% zien. Er ligt een belangrijke steun op 40k, die wordt nu getest, en er ligt een belangrijke steun op 28k. Ik denk dat we daar nog naartoe gaan. Waarschijnlijk samen met de aandelenmarkten, waar nog veel te veel lucht in zit. Wat te doen? Buy any dip want na november 2022 gaan we weer omhoog en dan zal de 100k beslist gebroken gaan worden.
 2. crypt0br0ker 11 januari 2022 15:16
  dat die Dogecoin een tijdelijke hype was, dat moet iedereen geweten hebben. te vergelijken met de Monacoin, een Japanse kat. nu is Shiba Inu een coppycat van Dogecoin, die horen niet eens in de top20 qua marktwaarde. SHIB had op een dag 30miljard volume, meer dat de marktwaarde van SHIB in zijn geheel. dan is de hype een feit, hetzij tijdelijk.

  toch heb ik nog goede hoop voor BTC op zeer korte termijn, het is niet meer zoals vroeger, gedurende langere periodes inactiviteit van de koers-/prijs. daarvoor is het te groot geworden mijninziens. ik denk dat er dit jaar nog een paar aangename verrassingen ons te wachten staan, nog een crypto adoptie volgens de wet, ofzoiets dergelijks, in een of ander land. in algemeenheid is BTC niet meer weg te denken, het is een assetclass op zich.

  daarnaast, de markt zit niet stil, er zitten nieuwe coins/tokens op de loer, om de hoek.
  technologieën en ideeën, welke wachten om ontdekt te worden.
  al zou de markttrend neerwaarts doorzetten, een paar zullen procentueel blijven stijgen.

  er moet wel iets heel ergs gebeuren wil de koers terug zakken naar 30K, een enorme blockchain kwetsbaarheid bijv.
  vooralsnog investeer ik in DeFi en NFTies. de meta mania heb ik gemist terwijl MANA altijd mijn favo was.
 3. forum rang 7 Branco P 11 januari 2022 16:22
  Ik denk dat het voor iedereen duidelijk is wat er met alle luchtkasteel cryptomunten gaat gebeuren toch? Het kan extreem volatiel zijn, met grote pieken en dalen jarenlang, maar uiteindelijk gaan de koersen allemaal naar nul, of dicht tegen de nul. Neem uw winst op tijd, of beperk uw verlies op tijd!
 4. Koeksem 11 januari 2022 17:00
  Beste Wouter, dank voor je analyse aangaande Bitcoin en het is correct dat we last hebben van tegenwind en dan we ons in een neerwaarts trendkanaal bevinden. Oorzaak: renteverhogingen. De Techsector staat daardoor onder druk. Bitcoin schaart zich ook in deze asset categorie. We hebben deze situatie begin 2018 ervaren en als de bedrijfswinsten op niveau blijven herstellen de aandelenbeurzen snel en daarmee ook Bitcoin. Echter kan ik mij een recente analyse van je herinneren over Chainlink (we zouden volgens jouw analyse richting EUR 5 bewegen). We zien allemaal waar Chainlink nu staat in eurowaarde en LES 1 met crypto kijk naar de ALT versus BTC grafieken en niet alleen naar de EURO of USD waarde. Bitcoin zal een spoedig herstel laten zien want hoe negatiever iedereen wordt hoe dichter we bij de bodem zijn. Succes!
 5. Hugo44 11 januari 2022 17:49
  Zowel Bitcoin als Dogecoin kunnen zeer binnenkort veel gaan stijgen, als:

  1. Elon Musk een flink deel van de opbrengst van de verkoop van aandelen Tesla in BTC en DOGE gaat steken en hij dat bekend maakt. Dat kan al binnenkort gebeuren, het geld heeft hij al op zijn rekening staan.

  2. Tesla weer Bitcoin (en Dogecoin!) gaat accepteren. Dogecoin wordt nu al geaccepteerd voor de webshop van Tesla, voor t-shirts en andere goedkope items. Misschien is wr binnekort al nieuws over hoe dit totnutoe loopt.

  Als Tesla Bitcoins gaat minen met alle zonnepanelen die ze op hun fabrieken hebben, worden de Bitcoins milieuvriendelijk gemined. Vorig jaar trok Elon Musk de acceptatie van BTC in na kritiek op het minen met steenkool-centrales.

  3. Tesla auto's Dogecoin gaan minen voor hun eigenaren, als de auto aan de lader staat kan de rekenkracht van de FSD computer daarvoor gebruikt worden. Zeker weten dat Elon Musk graag Dogecoin als zijn 'eigen' cryptomunt ziet.
 6. Superteam 11 januari 2022 19:38
  quote:

  Branco P schreef op 11 januari 2022 17:59:

  Dat zijn de beste argumenten die ik tot nu toe heb gezien om in Bitcoin te investeren Hugo!
  En ik meen het nog ook, dat is nog wel het ergst van alles.

  Enfin, neem op tijd uw winst, Crypto-gelovigen! Er zal uiteindelijk niks van overblijven, dat weet ook Elon Musk.
  Hé Branco, je bent er nog steeds om ons te waarschuwen! Doe je dat ook bij een goud forum/aandelen forum/vastgoed forum of fiatforum ??. Aangezien je dit forum al jaren volgt (zonder je erin te willen verdiepen) weet je ondertussen ook dat je goed bedoelde adviezen niet kloppen.... En zoals Elon Musk al heeft aangegeven bij zijn aanschaf van Bitcoin:
  "In retrospect, it was inevitable".
 7. forum rang 4 Enzo123 12 januari 2022 10:21
  quote:

  Branco P schreef op 11 januari 2022 17:59:

  Dat zijn de beste argumenten die ik tot nu toe heb gezien om in Bitcoin te investeren Hugo!
  En ik meen het nog ook, dat is nog wel het ergst van alles.

  Enfin, neem op tijd uw winst, Crypto-gelovigen! Er zal uiteindelijk niks van overblijven, dat weet ook Elon Musk.
  En daar hebben we Branco weer, met zn 'goedbedoelde' waarschuwingen...komt alleen kijken als de BTC koers daalt, heel vreemd.
  Feit is dat de BTC prijs hogere bodems en hogere toppen vormt.
  Feit is dat Branco er al jaren naast zit met zijn doemvoorspellingen.
  Feit is dat er veel betere argumenten te noemen zijn dan bovenstaande om in BTC te investeren, maar die zijn hier al talloze malen genoemd.
  Feit is dat je BTC en andere crypto's niet over 1 kam kunt scheren.
  Feit is dat de aandelenmarkt, waar veel IEX pensionado's zien als veilige manier om je geld te investeren, zomaar 50% of meer kan inleveren als het even tegenzit.
  Etc, etc.
 8. Superteam 12 januari 2022 20:57
  Zooo het gaat best hard in Amerika. 28% van de Amerikanen heeft al bitcoin! In Nederland lopen we wat dat betreft nog wat achter...

  Wereldwijd hebben nu ruim 200 miljoen mensen crypto en na verwachting binnen 5 jaar zitten we op een miljard! Tja disruptieve technologie gaat hard...

  bitcoinmagazine.nl/nieuws/ceo-van-fin...
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

advertentie Bitvavo

Investeer in cryptocurrency

Handel tot € 1000,- gratis

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links