Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bitcoin test de steun na een heftige week en TRON oogt sterk

Bitcoin test de steun na een heftige week en TRON oogt sterk

Bitcoin heeft een zware week achter de rug. In korte tijd heeft de digitale munt flink wat aan marktwaarde moeten inleveren. Of het nu Elon Musk was die de munt onderuit praatte of dat er andere krachten speelden, de koers stond in ieder geval stevig onder druk. Technisch bekeken, kwam de daling echter niet als een verrassing.

Steun bereikt

De koers van bitcoin wist al enige tijd niet meer te overtuigen. De sterke stijgende trend was al eerder afgebroken en een meer neutraal koersverloop was zichtbaar geworden. Terwijl concurrenten zoals Ether en Cardano de afgelopen weken nog verder konden oplopen, was bitcoin helemaal stilgevallen. 

Nadat de vraag voor een groot deel was opgedroogd, was er slechts een kleine impuls nodig om een correctie in te zetten. Dit gebeurde afgelopen week, waardoor de koers nu is aanbeland in de steunzone boven $42.000.

De steun van de top van begin dit jaar piept en kraakt, maar lijkt voorlopig nog stand te houden. Mocht de steun alsnog worden gebroken, dan loopt het technisch plaatje verdere schade op en mag een grotere daling worden verwacht. De volgende steun wacht dan pas op de oude top van eind 2017 op $20.000.

Divergentie

Als ik wat verder inzoom, dan valt op dat de steun op $42.000 duidelijk het vangnet is geweest waar de eerste kopers langzaam weer durven in te stappen. De koers is opgevangen en het volume lijkt rond dit niveau weer toe te nemen.

Wat ook duidelijk te zien is, is dat de kracht van de trend flink is afgenomen. Terwijl de koers namelijk nog een lagere koersbodem vormde, heeft de RSI-indicator, die de kracht van de trend aangeeft, geen lagere bodem meer gevormd. Dit duidt op divergentie en geeft vaak het einde van een trend aan.

De koers lijkt in ieder geval op korte termijn wat te kunnen herstellen, zeker wanneer ook de korte dalende trend van de afgelopen dagen wordt afgebroken. Ik adviseer wel de steun goed in de gaten te blijven houden.

TRON

Vandaag bekijk ik het technisch plaatje van het crypto-valutapaar TRX/USD. TRX staat voor Tronix, de digitale munt van het TRON platform. TRON is ontwikkeld voor de digitale entertainmentindustrie. Binnen deze industrie vallen online casino's, games en sociale netwerken. Het protocol van TRON maakt het mogelijk dat iedereen zijn data op een decentrale manier kan publiceren, opslaan en beheren zonder tussenpersonen.

Tron heeft al enige tijd een samenwerking met Samsung, dat de gedecentraliceerde apps van Tron aanbiedt in haar app store. De crypto staat momenteel op plek 22 van grootste crypto's op basis van marktkapitalisatie.

Stijgende trend

De koers van TRX is dit jaar al sterk opgelopen. Er is een mooie stijgende trend zichtbaar, waarbij hogere toppen en bodems wijzen op aanhoudende vraag. De afgelopen weken is de koers echter wat stilgevallen. 

TRX consolideert momenteel binnen de sterke uptrend, maar van een serieuze correctie is nog zeker geen sprake. De koers vormt een driehoeksformatie binnen de stijgende trend, wat doorgaans leidt tot een hervatting van de trend in de voorgaande richting. Nu de koers aan de onderkant van de stijgende fase is aanbeland, kan een nieuwe opleving plaatsvinden.

Pas wanneer de dalende (gestippelde) toppenlijn wordt gebroken, zal de stijgende trend een nieuwe impuls krijgen. Het volgende koersdoel wacht dan rond $0,30. Uiteraard dient de stijgende trend intact te blijven en de steun van de laatste bodem rond $0,09 stand te houden om het positieve beeld voort te kunnen zetten.

 

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 27 feb Pullback moet eerdere uitbraak bevestigen 102
 2. 20 feb Europese beurzen hebben wind mee 107
 3. 13 feb Nederlandse indices blijven goedgemutst 72

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. maurice73 18 mei 2021 11:48
  "Pas wanneer de dalende (gestippelde) toppenlijn wordt gebroken, zal de stijgende trend een nieuwe impuls krijgen. Het volgende koersdoel wacht dan rond $3,00. Uiteraard dient de stijgende trend intact te blijven en de steun van de laatste bodem rond $0,90 stand te houden om het positieve beeld voort te kunnen zetten."

  Ik denk dat dat $0.30 en $0.09 moet zijn.
 2. KleineBelegger 18 mei 2021 12:14
  Gaat alleen nog over die crypto shit coins tegenwoordig. En wat hebben we er aan? Helemaal niks. Volledig uit de hand gelopen ponzi scheme met shabby liquiditiy providing coins en stelsels waarin men 80% rente kan halen. Een bunch of criminals is het. Binance onder de loep bij bij de instanties voor criminele activiteiten, in Turkijke vluchtten de eigenaren van crypto platforms met miljarden aan ingelegd geld naar Albanië, bij Coinbase casht het hele management uit op dag 1 en nu is die koers zowat gehalveerd. Boeven zijn het en iedereen trapt erin. Kan niet wachten tot die hele godganse speculatieve klerezooi in elkaar stort.
 3. forum rang 4 Keinscheisscoins 18 mei 2021 12:16
  Mooie, kalme technische analyse van het bitcoin spektakel van de afgelopen week. Ook fundamenteel was er meer FUD dan wat anders en Elon Musk pumpt vooral zijn eigen ongeloofwaardigheid. Ik zie ons niet verder wegzakken wat een mooi instapmoment betekent. Tron is er al heel lang. Ik weet er eigenlijk heel weinig van. Van anderen begrijp ik dat het meer hype en marketing is dan wat anders. Waarschijnlijk zijn ze daarom uit de top10 gevallen waar Tron vrij lang gebivakkeerd heeft. Wat beslist geen hype is zijn de decentrale exchanges. Met name sinds de vondst van de liquidity providers is hun opmars niet meer te stuiten. UniSwap is de eerste en belangrijkste, maar andere swap-concurrenten schieten als paddestoelen uit de grond. Rune, het Thorchain-token, is de basis voor cross chain swaps, wat gigantisch is. Deze tokens zijn nauwelijks gezakt tijdens deze correctie wat een teken van kracht moet zijn.
 4. Buizerd 18 mei 2021 12:36
  Volgens mij materie is hier sprake van positieve divergentie... RSI gaat omhoog en koers van Bitcoin naar beneden.
  Positieve divergentie treedt op wanneer de RSI stijgt, terwijl de koers van de onderliggende waarde daalt. Deze divergentie geeft aan dat de kracht van de neerwaartse beweging afneemt en kan een mogelijke bodem en/of trendomkeer van het aandeel vroegtijdig signaleren.
 5. [verwijderd] 18 mei 2021 13:14
  quote:

  KleineBelegger schreef op 18 mei 2021 12:14:

  Gaat alleen nog over die crypto shit coins tegenwoordig. En wat hebben we er aan? Helemaal niks. Volledig uit de hand gelopen ponzi scheme met shabby liquiditiy providing coins en stelsels waarin men 80% rente kan halen. Een bunch of criminals is het. Binance onder de loep bij bij de instanties voor criminele activiteiten, in Turkijke vluchtten de eigenaren van crypto platforms met miljarden aan ingelegd geld naar Albanië, bij Coinbase casht het hele management uit op dag 1 en nu is die koers zowat gehalveerd. Boeven zijn het en iedereen trapt erin. Kan niet wachten tot die hele godganse speculatieve klerezooi in elkaar stort.
  Als je zo naar technologische vernieuwingen blijft kijken zul je altijd je naam eer aan doen.

  Alle voorbeelden die je aanhaalt spelen ook in de gecentraliseerde "gereguleerde"markt.
 6. forum rang 4 Keinscheisscoins 18 mei 2021 13:34
  quote:

  SimpeleZiel schreef op 18 mei 2021 13:16:

  Waar de marktdominatie van Bitcoin tot nog niet zolang geleden ca 65-70% was, duikt het naar 39% en einde lijkt nog niet in zicht.
  Op zich is dat een normaal bullmarktfenomeen. Altcoins lopen harder dan bitcoin en gaan naar verwachting straks ook weer harder omlaag waardoor de bitcoin dominantie weer percenten gaat terugpakken. Maar ik geef je gelijk dat de hele DLT sector groeit en uitbreidt wat natuurlijk een goed teken is. Net zoals e-mail de eerste applicatie was die het Internet veroverde en groot maakte, zo is bitcoin de eerste app die DLT op de kaart zet, het gebruik ervan verspreid en de weg bereid voor talloze andere decentrale toepassingen.
 7. forum rang 10 DeZwarteRidder 18 mei 2021 15:23
  quote:

  GrandmasterC schreef op 18 mei 2021 15:04:

  Ik snap niet dat er nog mensen in bitcoin geloven, dat is veel te traag voor transacties en kost veel te veel energie, daarnaast zijn er al miljoenen verdwenen, dus enige zekerheid bied het ook niet, behalve voor criminelen die ermee voorlopig onherkenbaar blijven.
  Dat er miljoenen verdwenen zijn is alleen maar positief.

  Van alle crypto's zullen er aantallen verdwijnen.
 8. forum rang 4 Keinscheisscoins 18 mei 2021 15:36
  quote:

  GrandmasterC schreef op 18 mei 2021 15:04:

  Ik snap niet dat er nog mensen in bitcoin geloven, dat is veel te traag voor transacties en kost veel te veel energie, daarnaast zijn er al miljoenen verdwenen, dus enige zekerheid bied het ook niet, behalve voor criminelen die ermee voorlopig onherkenbaar blijven.
  Wat vind je van goud? Is dat ook nutteloos?
 9. forum rang 4 Keinscheisscoins 18 mei 2021 18:19
  quote:

  stoffer schreef op 18 mei 2021 17:58:

  [...] goud heeft n waarde
  Ik reageer op de uitspraak dat bitcoin te traag is voor transacties en te veel energie verbruikt. Goud gebruik je ook niet in de supermarkt en het mijnen ervan gebruikt een veelvoud van de energie die bitcoin behoeft. Bij bitcoin is het nog 70% groene energie bovendien. Als dat je twee argumenten tegen bitcoin zijn, dan zouden dezelfde argumenten gelden bij goud. Nietwaar?

  Maar goed, jij wilt niet zien dat bitcoin digitaal goud is en daarmee digitale waardeopslag. Dat is verder prima. Zo vinden Buffett en Munger het ook niet nodig om wat goud te hebben want geen productief asset. En dat is juist. Het is geen productief asset. Goud is een bescherming tegen monetaire en politieke onzekerheid. Dat is het al heel erg lang.

  Het verschil tussen goud en bitcoin is dat goud een trackrecord heeft van vele eeuwen en bitcoin, als de digitale variant ervan heeft dat niet en kan dat ook niet hebben. Aan de andere kant is het verrekte lastig om wat goud mee te nemen terwijl je een hardware wallet zo in je broekzak laat glijden. Ook is het lastig om met goud te betalen. Je moet het eerst ergens omruilen, kosten betalen en het belangrijkste van alles, je moet de bewaarders maar vertrouwen dat ze er niet mee vandoor gegaan zijn. Dat is bij bitcoin een heel stuk beter geregeld want er is geen derde partij die je moet vertrouwen. Ook kan de overheid het niet in beslag nemen, zoals bij goud, waarvan talloze voorbeelden zijn.

  Je kunt het natuurlijk allebei kopen. Niemand houd je tegen. Maar als je niet verder gekeken hebt dan wat MSM kretologie: criminelen, energieslurper, geen waarde; dan zul je daar weinig interesse in hebben.
 10. CashCow 18 mei 2021 22:55
  quote:

  stoffer schreef op 18 mei 2021 17:58:

  [...] goud heeft n waarde , bitcoin niet een" iets" wat op gepompt word door bepaalde personen , niks meer niks minder
  Goud heeft een massa bedoel je. De waarde is voor beide wat een gek er voor geeft. Maar eerlijk gezegd krijg ik hoofdpijn van jouw zin, lees je het zelf wel eens terug?
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links