Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Crypto-top 5

Crypto-top 5

De cryptomarkt is de laatste dagen wat hersteld van de koersval van afgelopen week. De correctie leek even wat lichte paniek uit te lokken, maar de eerste speculanten durfden al snel weer in te stappen. De schade lijkt hierdoor vooralsnog beperkt te blijven.

Wat opvalt is dat vooral de bitcoin terrein heeft moeten prijsgeven en wat schade aan het technisch beeld heeft opgelopen. Bij de overige grote cryptovaluta ogen de technische plaatjes wat positiever.Ik bekijk vandaag de technische stand van zaken bij de huidige top vijf cryptovaluta volgens Coinmarketcap. De stablecoin Tether laat ik hierbij buiten beschouwing.

Bitcoin

Bitcoin is recent uit de langetermijn-stijgende trend gevallen, nadat meerdere signalen al aangaven dat de kracht van de trend aan het afnemen was. De terugval onder de voorliggende koerstoppen heeft het technisch beeld verzwakt en een meer neutraal koersverloop ingeluid.

Een eerste lagere koersbodem, onder de bodem van eind maart, is nu gevormd. Een eventuele lagere koerstop zal het technisch beeld nog meer schade toebrengen en duiden op toenemende verkoopdruk. Voorlopig mag nu een zijwaarts gericht koersverloop worden verwacht binnen een ruime neutrale bandbreedte tussen grofweg steun $42.000 en weerstand $64.000.

Ethereum

Ether beweegt nog altijd in een mooie stijgende trend. Hoewel de kracht de afgelopen weken wat leek af te nemen, wijst de vorming van een nieuwe hogere koersbodem op aanhoudende vraag. De koers is opgevangen boven de oude top van februari en draait weer omhoog.

Indien het all-time high rond $2.600 wordt gebroken, krijgt de stijgende trend een nieuwe impuls. Volgende koersdoel wacht dan rond $3.000. Het beeld oogt positief zolang de koers boven de laatste bodem rond $2.000 blijft.

Binance Coin

Het technisch plaatje van Binance Coin oogt nog altijd erg sterk. De koers is de afgelopen weken wel even op adem gekomen na de forse stijging van begin april, maar van technische verzwakking is nog geen sprake. De koers beweegt de laatste weken in een meer neutraal koersverloop waarbij de toppen en bodems steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Dit duidt op een consolidatiefase binnen de stijgende trend.

De koers is eind maart uit een vergelijkbare driehoeksformatie gebroken en ook nu liggen de kansen nog altijd in opwaartse richting. Zodra de dalende toppenlijn wordt gebroken, zal de stijgende trend een nieuwe impuls krijgen en worden hogere koersniveaus mogelijk. Volgende koersdoel ligt dan rond $800.

XRP

XRP (Ripple) is begin april opwaarts uit een langetermijn-bodemformatie gebroken. Daarna liep de koers hard op en werd het koersdoel rond $2,00 bereikt. De huidige correctie lijkt een terugtest te zijn van het oude uitbraakniveau rond $0,85.

Als de koers steun weet te vinden boven de oude toppen, kan een nieuwe stijging worden verwacht richting $2,00. Speculanten zouden binnen deze bandbreedte kunnen traden.

Cardano

Het koersverloop van ADA (Cardano) oogt al langere tijd neutraal. In maart werd de sterk stijgende trend afgebroken en een zijwaarts koersverloop ingezet. Per saldo beweegt de koers al sinds eind februari in een neutrale bandbreedte tussen de steun rond $1,00 en de weerstand rond $1,50. 

Ook binnen deze ruime bandbreedte liggen voor speculanten kansen om te traden. Het beeld klaart overigens pas verder op wanneer de weerstand wordt gebroken.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij de Tostrams Groep binnen IEX. Voor IEX schrijft hij regelmatig technische analyses. Al op jonge leeftijd werd Wouter gegrepen door de beleggingswereld. Zijn werkzame leven is hij begonnen op de private banking afdeling van een grote bank, maar al snel bleek dat hij zich toch liever alleen met...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 25 nov Haarscheurtjes worden groter 85
 2. 23 nov Technische schade bij crypto's beperkt 10
 3. 19 nov Ether: buy the dip? 7

Reacties

37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 mok 27 april 2021 14:17
  Om de koersen te laten stijgen moeten er dagelijks nieuwe instappers zijn. Als dat stagneert is het feest voorbij omdat er geen fundament is. Typisch pyramidespel. Goud of aandelen hebben een basis, daar kun je sieraden van maken of je krijgt dividend. Bitcoin kan 0 worden. Als een onderneming failliet gaat wordt een aandeel ook 0, omdat fundament dan ook weg is.
 2. forum rang 4 Keinscheisscoins 27 april 2021 15:01
  quote:

  mok schreef op 27 april 2021 14:17:


  Om de koersen te laten stijgen moeten er dagelijks nieuwe instappers zijn.


  Nee hoor, het kunnen ook dezelfde mensen zijn die bijkopen en hun positie vergroten. Als nieuwe instappers nodig zijn om de koersen te laten stijgen, dan zijn alle investeringen een piramidespel. Misschien toch nog maar eens naar de definitie van een piramidespel kijken.

  Verder is bitcoin een netwerk. Het is geen aandeel en geen grondstof. Wat je dus zegt is dat je niet begrijpt dat een netwerk waarde kan hebben. Heeft het Internet waarde?
 3. florida_tower 27 april 2021 15:32
  quote:

  mok schreef op 27 april 2021 14:17:


  Om de koersen te laten stijgen moeten er dagelijks nieuwe instappers zijn. Als dat stagneert is het feest voorbij omdat er geen fundament is. Typisch pyramidespel. Goud of aandelen hebben een basis, daar kun je sieraden van maken of je krijgt dividend. Bitcoin kan 0 worden. Als een onderneming failliet gaat wordt een aandeel ook 0, omdat fundament dan ook weg is.


  Hoe is dat anders dan in aandelen- of goudhandel? Als de vraag afneemt zal ook de prijs afnemen. De vraag/aanbod-balans van bitcoin wordt overigens negatief beïnvloed door een continue uitgifte van nieuwe bitcoin (elke 10 minuten). De hoeveelheid nieuw gecreëerde munten wordt elke 4 jaar gehalveerd, wat steeds een enorme koersstijging met zich meebrengt. Dat is wat we nu ervaren in de cryptomarkt.
 4. Heddegijdagezeetgehad 28 april 2021 06:57
  Ik vind bitcoin geweldig want het laat zien dat we ons echt niet om het klimaat druk hoeven te maken. We stappen uit Shell, gaan elektrisch rijden en van het gas af vanwege het klimaat en kopen vervolgens bitcoins die we in China minen met honderden nieuw te bouwen kolencentrales. Ik vind dat prachtig en ben daarom ingestapt, overigens ook in Tesla omdat hun bedrijfsmodel (CO2 rechten verkopen als grote winstpakker) ook in feite een klap in het gezicht is van alle milieufans. Kortom: let's go bitcoin, let's double our footprint.
 5. LeoAlves 28 april 2021 13:15
  @Mok

  Je verhaal mbt dividend klopt niet helemaal. Bij sommige coins krijg je staking rewards en/of governance tokens als je ze staked (vastzet). Wat enigszins te vergelijken is met dividend.

  Veel netwerken belonen je om je coins vast te houden voor stabiliteit in het netwerk + het creëert schaarste. Bij Zilliqa bijvoorbeeld is je jaarlijkse 'dividend' ongeveer 40% en je krijgt het dagelijks uitgekeerd.

  Daarnaast is de Decentralized finance markt ontzettend groot, je kunt bij veel netwerken je tokens in een liquidity pool doen in ruil voor rente. Dit kan met risicovolle coins met kans op liquidatie voor gigantische rendementen van vaak 100%+ op jaarbasis maar ook met zogeheten stable coins (staan altijd gelijk aan de dollar). Je rendement hierop is minimaal 5-10% op jaarbasis.

 6. forum rang 4 Enzo123 28 april 2021 13:41
  quote:

  Heddegijdagezeetgehad schreef op 28 april 2021 06:57:


  Ik vind bitcoin geweldig want het laat zien dat we ons echt niet om het klimaat druk hoeven te maken. We stappen uit Shell, gaan elektrisch rijden en van het gas af vanwege het klimaat en kopen vervolgens bitcoins die we in China minen met honderden nieuw te bouwen kolencentrales. Ik vind dat prachtig en ben daarom ingestapt, overigens ook in Tesla omdat hun bedrijfsmodel (CO2 rechten verkopen als grote winstpakker) ook in feite een klap in het gezicht is van alle milieufans. Kortom: let's go bitcoin, let's double our footprint.

  Fijn voor je! Eigenlijk een reden gevonden om zonder gewetensbezwaren in Shell te blijven investeren.
 7. forum rang 4 Enzo123 28 april 2021 13:52
  quote:

  Felix07 schreef op 28 april 2021 12:39:


  Wat mensen snel lijken te vergeten bij de discussie dat BTC zoveel energie kost: 'gewoon geld', ook wel fiat geld genoemd, kost ook klauwen met energie. Die 10miljoen+ computers en servers van banken en toezichthouders draaien op dezelfde kolenstroom als bitcoin-servers.

  Ook het delven van goud en andere metalen is bijzonder slecht voor het milieu, er worden grote hoeveelheden giftige stoffen als cyanide bij gebruikt die vrij komen in de omgeving en grote schade aanrichten. Hoor je nooit iemand over. De grote datacenters van bedrijven als Google, Facebook etc. zijn grote energie slurpers. Maar niemand die denkt 'goh ik ga maar wat minder doen met Social Media, online shoppen of gamen, want dat is zo slecht voor het milieu...'. Maar als het om Bitcoin gaat, zijn we ineens allemaal Greta Thunberg.

 8. florida_tower 28 april 2021 14:26
  quote:

  LeoAlves schreef op 28 april 2021 13:15:


  @Mok

  Je verhaal mbt dividend klopt niet helemaal. Bij sommige coins krijg je staking rewards en/of governance tokens als je ze staked (vastzet). Wat enigszins te vergelijken is met dividend.  Het lijkt inderdaad vergelijkbaar met dividend, maar je krijgt uitbetaalt in het zelfde muntje dat je vasthoudt, niet in fiat. Bovendien wordt deze 'dividenduitkering' gefinancierd door de geldpers van het systeem. Onder de streep dus een verplaatsing van vermogen van de niet-stakers naar de stakers.
 9. LeoAlves 28 april 2021 15:17
  quote:

  florida_tower schreef op 28 april 2021 14:26:


  [...]

  Het lijkt inderdaad vergelijkbaar met dividend, maar je krijgt uitbetaalt in het zelfde muntje dat je vasthoudt, niet in fiat. Bovendien wordt deze 'dividenduitkering' gefinancierd door de geldpers van het systeem. Onder de streep dus een verplaatsing van vermogen van de niet-stakers naar de stakers.


  Als je wilt kun je het ook gelijk omzetten naar cash uiteraard of swappen naar een andere coin. De 'geldpersen' zijn bij veel crypto's eindig, waarbij het bij de dollar en euro niet het geval is.

  Persoonlijk vind ik het juist een voordeel dat je in dezelfde munt wordt uitbetaald, je koopt immers coins waar je in gelooft. Bij een mooie run kan het zo een paar honderd procent stijgen waardoor je dividend nóg meer wordt. Uiteraard kan het ook zakken maar dat is risico van het vak. =)

  Ik zit zelf voor 30% in crypto's en 70% in aandelen.
 10. forum rang 4 Keinscheisscoins 28 april 2021 16:09
  quote:

  Rowi62 schreef op 28 april 2021 15:49:


  Cardano kost geen energie. Cardano pleit voor regulering. Cardano tekent morgen een contract met Ethiopie (29 april). Cardano wordt de groene gereguleerde crypto welke volop tooepassing gaat vinden in agrarische, derde wereld landen.


  We zullen zien. Volgens mij is Cardano een platform waarop anderen hun applicaties kunnen ontwikkelen gelijk ethereum, polkadot, lisk, NEO, stratis en talloze anderen. De functie van het token is het platform decentraal te laten functioneren. Bij ethereum is het heel lang onduidelijk geweest of er munten kunnen worden bijgemaakt of niet. Recent heeft Vitalik aangegeven met versie 2.0 ethers te gaan verbranden om zo de supply laag te houden. Dat kan dan ook weer zo veranderen denk ik dan. Het is geen Proof of work of Proof of Stake, maar Proof of Vitalik. Ik krijg de indruk dat het bij cardano weinig anders gaat. Charles Hoskinson's wil is wet. Dat hoeft verder niet zo erg te zijn zolang het gaat over het deugdelijk functioneren van het platform; echter, de monetaire functie, de waardevastheid van het token wordt dan wel ondergraven. Dat lijkt me wel een essentieel verschil met bitcoin, die slechts 1 functie heeft.
 11. forum rang 4 SimpeleZiel 28 april 2021 17:29
  Beste mensen, het gaat met crypto's allemaal nog gekker worden/je krijgt met crypto's dezelfde positie als de grote jongens (kies zelf maar).

  Vandaag mooi artikel gelezen om je staking/farming rewards op voorhand uit te betalen obv smart contract.

  Google maar op "How to take out a self-repaying loan
  Using Alchemix to take out a loan that you never have to pay back "

  In een notendop:
  - je zet je gespaarde geld (crypto) in een smart contract
  - de voorziene winst gedurende de looptijd wordt in 1 keer uitbetaald (je te lenen bedrag)
  - het geparkeerde vermogen wordt weer teruggestort als het contract tot een einde komt

  De risico's:
  - geen counterparty risico (de crypto's in het smart contract blijven altijd je eigendom)
  - als je het omzet in stable coins dan loop je een fiat wisselkoers risico
  - als er een bug zit in het smart contract kun je al je tokens verliezen, in het geval van een hack van het smart-contract ben je al je tokens kwijt.

  Leuk om mee te experimenteren. Met de huidige rendementen kun je een lening van bijvoorbeeld $20k in 1,5-2 jaar op bovenstaande volledig aflossen. Voorwaarde is dat je over (op dit moment) over 2x de voorziene lening in eigen middelen beschikbaar moet hebben.

  Verwacht dat in de toekomst de rendementen wel lager worden, maar principe blijft hetzelfde. Dit zonder fractioneel bankieren...

  Zoals mijn naam suggereert houd ik wel van simpele dingen. Crypto's helpen mij hier enorm bij. En ja ik ben ook begin 2018 enorm geschoren (-93%)

 12. forum rang 4 SimpeleZiel 28 april 2021 18:20
  quote:

  Heddegijdagezeetgehad schreef op 28 april 2021 06:57:  We stappen uit Shell. -> Nooit in gezeten,

  gaan elektrisch rijden -> op termijn gaan we allemal aan de elektriek of waterstof auto, niet omdat het schoner is voor het milieu maar minder pijn doet in de portemonnee

  van het gas af vanwege het klimaat -> Nee hoor, ik ben van plan om een dikke V8 aan te schaffen op gas (wellicht later om te bouwen naar waterstof)

  kopen vervolgens bitcoins -> nee hoor, wel Ether, VET, HAPI, HAI, LINK, ADA, en nog handjevol

  Ik vind dat prachtig en ben daarom ingestapt -> welkom bij de club!

  overigens ook in Tesla omdat hun bedrijfsmodel (CO2 rechten verkopen als grote winstpakker)
  ook in feite een klap in het gezicht is van alle milieufans.
  -> Krijgen de adepten van Fransje Timmermansje een koekje van eigen deeg. Noem 1 corporate die wel op een eerlijke manier geld verdiend...
 13. putbruy10 28 april 2021 19:08
  bon Elon Musk, de meest overschatte boy op de markt heeft zijn winst voor het grootste deel te danken aan het speculeren & pumpen van bitcoins, naast Tesla de meest halicunanste holle belegging ooit

  Tesla, na 10 jaar nog steeds verlieslatend, en na 10 jaar in worp speed voorbijgestoken door de échte fabrikanten..
 14. forum rang 7 Rowi62 29 april 2021 09:24
  [quote alias=Keinscheisscoins id=13394366 date=202104281609]
  [...]

  We zullen zien. Volgens mij is Cardano een platform waarop anderen hun applicaties kunnen ontwikkelen gelijk ethereum, polkadot, lisk, NEO, stratis en talloze anderen. De functie van het token is het platform decentraal te laten functioneren. Bij ethereum is het heel lang onduidelijk geweest of er munten kunnen worden bijgemaakt of niet. Recent heeft Vitalik aangegeven met versie 2.0 ethers te gaan verbranden om zo de supply laag te houden. Dat kan dan ook weer zo veranderen denk ik dan. Het is geen Proof of work of Proof of Stake, maar Proof of Vitalik. Ik krijg de indruk dat het bij cardano weinig anders gaat. Charles Hoskinson's wil is wet. Dat hoeft verder niet zo erg te zijn zolang het gaat over het deugdelijk functioneren van het platform; echter, de monetaire functie, de waardevastheid van het token wordt dan wel ondergraven. Dat lijkt me wel een essentieel verschil met bitcoin, die slechts 1 functie heeft.
  [/quote

  Ik kies in ieder geval voor de apartere coins Cardano (ADA) en Hive. Hive is het kleine reddit broertje voortgekomen uit Steem. Hive heeft circa 60000 "posters" reddit miljoenen.
 15. forum rang 4 Keinscheisscoins 29 april 2021 09:35
  quote:

  Rowi62 schreef op 29 april 2021 09:24:


  Ik kies in ieder geval voor de apartere coins Cardano (ADA) en Hive. Hive is het kleine reddit broertje voortgekomen uit Steem. Hive heeft circa 60000 "posters" reddit miljoenen.


  Ik vermoed dat alle sociale media naar decentrale blockchains gaat. Zeker nu blijkt dat de grote jongens er een politieke agenda op na houden waar niet iedereen achter staat, om me voorzichtig uit te drukken. Omdat er geen eigenaar is kun je het niet verbieden, reguleren, bedreigen of anderszins beinvloeden.
  Dat zijn meteen de twee grote krachten die momenteel in de wereld spelen: centralisatie, zowel politiek als bedrijfsmatig, versus decentralisatie. De elites willen centralisatie, maar de mensen zelf hebben liever decentralisatie. Van de laatste zijn er meer en ik zie niet hoe je de trend kunt stoppen. Dat betekent goed nieuws voor alle crypto. De kampioenen die er nu al zijn en de vele kampioenen die gaan volgen.
37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links