Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Bitcoin en het altseason

Bitcoin en het altseason

Bitcoin heeft een volatiele week achter de rug. Nadat de koers eerst onder druk kwam te staan en de stijgende trend van de afgelopen maanden moest verlaten, leek er ruimte vrij te komen voor een diepere correctie. Al snel veerde de koers echter weer goed op en werd een groot deel van het verlies ongedaan gemaakt.

Vooral het bericht van creditcardmaatschappij Visa, dat een proef is gestart met Crypto.com om betalingen met de stablecoin USD Coin te gaan verwerken, zorgde voor een nieuwe impuls. Andere grote financiële instituten hebben ook al aangegeven serieus te overwegen om crypto's in hun systemen te gaan toepassen. 

Bitcoin veert op

De koers van bitcoin is de afgelopen weken per saldo niet veel opgeschoten. De koers beweegt sinds medio maart zijwaarts onder de laatste koerstop van ruim $61.000. Door de terugval van afgelopen week is de langetermijn-stijgende trend verlaten, maar van een serieuze technische verzwakking is nog geen sprake.

Het patroon van hogere toppen en bodems is nog altijd intact en zal worden voortgezet wanneer de laatste koerstop wordt gebroken. Een doorbraak boven $61.788 zal ruimte vrijmaken voor een stijging richting koersdoel $70.000. Nu de steile stijgende trend is afgebroken, zal de opmars wel wat minder overtuigend plaatsvinden. 

Uitbraak correctieve fase

Op kortere termijn is duidelijk te zien dat de recente verzwakking al weer snel ongedaan is gemaakt. De afgelopen dagen veerde de koers sterk op en werd de correctieve fase vanaf medio maart afgebroken.

De doorbraak door de dalende toppenlijn maakt een nieuwe aanval op het all-time high van 13 maart mogelijk.

Altseason

Bitcoin wordt gezien als de enige originele cryptomunt en de overige digitale valuta zijn alternatieve coins. De afgelopen jaren zijn er vele altcoins bijgekomen, waarvan slechts een beperkt aantal ook echt succesvol is geworden.

In de afgelopen jaren heeft bitcoin verschillende golfbewegingen doorgemaakt. Vaak bewogen de altcoins gemiddeld genomen met enige vertraging in dezelfde richting. Zodra na een stijging van bitcoin de altcoins per saldo beter gaan presteren, wordt er gesproken van een altseason.

Net als bitcoin bewegen de altcoins gemiddeld al weer enige tijd in opwaartse richting. Om de prestaties van de altcoins weer te geven, is een altcoin-index samengesteld. In de Crypto Total Market Cap index (Exclude BTC) zijn de 125 grootste cryptomunten opgenomen met uitzondering van bitcoin.

Het koersverloop van deze index oogt erg positief. In de bovenstaande weekgrafiek is te zien dat de index na de vorming van een dubbele bodem begin 2020 hard is opgeveerd en inmiddels een nieuw all-time high noteert.

De doorbraak boven de top van begin 2018 heeft ruimte vrijgemaakt voor een grotere koersstijging. De correctie van de afgelopen weken lijkt nu een nieuwe hogere koersbodem op te leveren, die de recente opwaartse uitbraak bevestigt. Op basis van dit koersverloop kunnen altcoins nog flink wat stijging tegemoet zien.

Consolidatie

Op kortere termijn zien we een adempauze bij de altcoins. De koers is opgevangen door de oude koerstop uit 2018 en zet druk op de weerstand van de recente toppen. Hoewel de stijgende trend van de afgelopen maanden is verlaten, oogt het technisch beeld nog altijd redelijk positief.

Een doorbraak boven de toppen van de afgelopen weken zal het veld verder doen opklaren en het altseason een nieuwe impuls geven.

 

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij de Tostrams Groep binnen IEX. Voor IEX schrijft hij regelmatig technische analyses. Al op jonge leeftijd werd Wouter gegrepen door de beleggingswereld. Zijn werkzame leven is hij begonnen op de private banking afdeling van een grote bank, maar al snel bleek dat hij zich toch liever alleen met...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 15:45 Bitcoins verdienen met kolen
 2. 24 sep Crypto TA update: Dogecoin nadert cruciale steun 10
 3. 24 sep Special: Big Tech aarzelt

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Superteam 30 maart 2021 15:13
  "Een doorbraak boven $61.788 zal ruimte vrijmaken voor een stijging richting koersdoel $70.000. Nu de steile stijgende trend is afgebroken, zal de opmars wel wat minder overtuigend plaatsvinden."

  Ik verwacht juist een versnelling omhoog na het breken van de 62k. Helemaal als blijkt bij de presentatie van de 1ste kwartaal cijfers dat meer beursgenoteerde bedrijven bitcoin op de balans hebben staan! Ps hoe is het koersdoel van 70k bepaald en op welk timeframe Klap/Flap? Madelon was hier een stuk duidelijker over.
 2. forum rang 4 Felix07 30 maart 2021 15:43
  quote:

  Superteam schreef op 30 maart 2021 15:13:


  "Een doorbraak boven $61.788 zal ruimte vrijmaken voor een stijging richting koersdoel $70.000. Nu de steile stijgende trend is afgebroken, zal de opmars wel wat minder overtuigend plaatsvinden."

  Ik verwacht juist een versnelling omhoog na het breken van de 62k. Helemaal als blijkt bij de presentatie van de 1ste kwartaal cijfers dat meer beursgenoteerde bedrijven bitcoin op de balans hebben staan! Ps hoe is het koersdoel van 70k bepaald en op welk timeframe Klap/Flap? Madelon was hier een stuk duidelijker over.


  Hoe dit koersdoel van 70k is bepaald? Tja, hoeveel kruisende lijntjes kun je op het spreekwoordelijke bierviltje kwijt?:)
 3. SimpeleZiel 30 maart 2021 16:49
  De feiten spreken in het voordeel van BTC. Steeds meer grote jongens doen mee en zetten BTC en mogelijk nog andere relevante crypto's op de balans. Meer vraag leidt net zoals in de traditionele wereld naar hogere prijzen.

  Als onze pensioengelden voor 5% in BTC worden geinvesteerd zouden we de trend van 10 jaar niet indexeren zomaar weleens kunnen breken...
 4. Superteam 30 maart 2021 17:53
  From Reuters - “Customers who hold bitcoin, ether, bitcoin cash and litecoin in PayPal digital wallets will now be able to convert their holdings into fiat currencies at checkouts to make purchases, the company said.
  The service, which PayPal revealed it was working on late last year, will be available at all of its 29 million merchants in the coming months, the company said.
  “This is the first time you can seamlessly use cryptocurrencies in the same way as a credit card or a debit card inside your PayPal wallet,” President and CEO Dan Schulman told Reuters ahead of a formal announcement.
  Checkout with Crypto builds on the ability for PayPal users to buy, sell and hold cryptocurrencies, which the San Jose, California-based payments company launched in October.
  29 MILLION MERCHANTS will now be able to accept crypto - without changing a single thing about their business and without having to go out of their way to set it up.
  Mainstream adoption is here, and the future is bright for crypto payments :-)
 5. SimpeleZiel 30 maart 2021 18:58
  quote:

  Anoniem1337 schreef op 30 maart 2021 17:22:


  Zeepbel, net als de aandelenmarkt. Over een jaar staat alles dik lager en hoor je niemand meer over Bitcoin, let op mijn woorden.


  Kan je zomaar gelijk in hebben. Als je tijdje geleden hebt ingestapt en de boel gaat flink lager dan heb je in de meeste gevallen nog beter rendement dan 20 AEX index aanhouden.
 6. forum rang 4 Keinscheisscoins 30 maart 2021 19:44
  quote:

  Superteam schreef op 30 maart 2021 15:13:


  Ps hoe is het koersdoel van 70k bepaald?


  Ik vermoed het eerste 'ronde getal' na de vorige top.
  Toen ik meer dan 20 jaar geleden begon met beleggen en speculeren was ik ook helemaal weg van technische analyse. Het geeft je immers een helder in- en uitstappunt waardoor je verliezen beperkt blijven en de winsten kunnen oplopen. Hierdoor heb je alles altijd mooi onder controle. Jammer genoeg is de praktijk weerbarstiger.

  TA werkt, vooropgesteld dat je met militaire discipline je systeem speelt. Meestal lukt dat al niet zo, vandaar de populariteit van automatische handelssystemen. Ernstiger is dat je eigenlijk altijd te laat bent. Je moet wachten op een uitbraak in de trend en ook weer uit de trend om uit te stappen. Uiteindelijk blijf je hangen in een proces van kleine winsten en, als het goed is, nog kleinere verliezen.

  Nee, als je wat wilt verdienen moet je een trend tijdig herkennen en dan een lange termijn positie daarin openen. Bitcoin, of DLT, is zo'n nieuwe trend. Je opent een positie en houdt deze aan. Misschien hoog je op via DCA, misschien koop je bij op een crash. Idealiter koop je een index in die sector zodat het niet nodig is meteen Apple en Amazon te selecteren als dat nog niet erg duidelijk is. Dat had je moeten doen bij de Internetaandelen en bij mobiele telefonie. Dat is wat je nu moet doen bij DLT en ook met 3D printen, AI en robotica, IoT, batterij technologie. Misschien moet je nooit uitstappen.
 7. Superteam 30 maart 2021 20:46
  [quote alias=Keinscheisscoins id=13328375 date=202103301944]
  [...]

  Ik vermoed het eerste 'ronde getal' na de vorige top.

  Haha, nee er zit vast een argumentatie achter, maar die mis ik. Madelon maakte het potentiele koersdoel/weerstand inzichtelijk. En ja ik vind ook dat hodl en DCA de beste strategie is. Ik kan het zelf alleen niet laten om een beetje te handelen obv pos. divergentie vanwege bullmarket en/of bij terugtest uitbraak, dan direct stoploss en limiet instellen. En niet meer naar omkijken/aanpassen ;-) Ps DYOR en BYOB...
 8. forum rang 4 Keinscheisscoins 31 maart 2021 07:20
  quote:

  Insider schreef op 31 maart 2021 00:10:


  Quantum computers will be so fast that they will undermine the Bitcoin transaction process in the near future. In this case the security of the Bitcoin blockchain will be fundamentally broken.


  A Quantum physicist is revealing that while quantum computers pose no risk to Bitcoin mining, they threaten the algorithms that keep Bitcoin and the internet secure.

  dailyhodl.com/2021/03/24/will-quantum...
 9. forum rang 4 Keinscheisscoins 31 maart 2021 09:15
  Overigens is het vanaf het begin duidelijk dat er regelmatig aanpassingen gedaan zullen moeten worden om het bitcoin netwerk goed te laten functioneren. De cryptografie moet ongeveer elke 10 jaar aangepast worden aan de laatste eisen. Als quantum computers hun intrede doen, voor zover ze er niet al zijn, ik meen dat Google er een heeft en dan kun je er gif op innemen dat de CIA er ook een heeft, zal daarvoor een aanpassing gedaan moeten worden. En niet alleen voor het bitcoin netwerk trouwens. Dan is er wel meer onvoldoende beveiligd.
 10. SimpeleZiel 31 maart 2021 11:21
  quote:

  Insider schreef op 31 maart 2021 00:10:


  Quantum computers will be so fast that they will undermine the Bitcoin transaction process in the near future. In this case the security of the Bitcoin blockchain will be fundamentally broken.

  Quantum computers zijn alleen bedreiging voor op PoW gebaseerde consensus algoritmes. De PoS blockchains zijn hier m.i. hier niet vatbaar voor. Naast het energieslurpen (ethisch/economisch aspect) en bedreiging quantum computers (beveiliging) denk ik dat Bitcoin een ongewisse toekomst tegmoet gaat. Enige overlevingskansen zijn:
  - aanpassen aan deze dreigingen (weinig tot geen sense of urgency te bemerken bij Bitcoin developers)
  - het wrappen van BTC tokens en onderbrengen in een andere blockchain (gebeurt al)
  - migreren naar andere veilige/energievriendelijke blockchain (genoeg kandidaten beschikbaar)
 11. GrandmasterC 31 maart 2021 13:22
  Pensioengeld beleggen in bitcoins? Levensgevaarlijk!

  Bitcoin is alleen waard wat de gek ervoor geeft. Als die gekken stoppen met bitcoins kopen zakt het in elkaar. Het is het meest milieu-onvriendelijke betaalmiddel, omdat de productie ervan zeer veel energie kost, zo ook de langzame en beperkte transacties ermee, dus grote kans dat het straks niet meer gebruikt wordt.
 12. msg959 31 maart 2021 14:34
  quote:

  GrandmasterC schreef op 31 maart 2021 13:22:


  Pensioengeld beleggen in bitcoins? Levensgevaarlijk!

  Bitcoin is alleen waard wat de gek ervoor geeft. Als die gekken stoppen met bitcoins kopen zakt het in elkaar. Het is het meest milieu-onvriendelijke betaalmiddel, omdat de productie ervan zeer veel energie kost, zo ook de langzame en beperkte transacties ermee, dus grote kans dat het straks niet meer gebruikt wordt.


  Altijd grappig om te zien dat mensen nu denken een goed pensioen te hebben als ze bijvoorbeeld zien dat ze over 30 jaar 4000 netto ontvangen. Niet beseffend dat er van die 4000 netto dan nog maar 1000/2000 eur over is wat betreft koopkracht in het beste geval.

  Dus ja graag de keuze om pensioengeld in bitcoin te beleggen voor die mensen die dit wel inzien.
 13. forum rang 4 Flowermountain 1 april 2021 09:53
  quote:

  msg959 schreef op 31 maart 2021 14:34:


  [...]

  Altijd grappig om te zien dat mensen nu denken een goed pensioen te hebben als ze bijvoorbeeld zien dat ze over 30 jaar 4000 netto ontvangen. Niet beseffend dat er van die 4000 netto dan nog maar 1000/2000 eur over is wat betreft koopkracht in het beste geval.

  Dus ja graag de keuze om pensioengeld in bitcoin te beleggen voor die mensen die dit wel inzien.


  Mijn vader is ruim in de 70 en heeft jaren een goedlopend eigen bedrijf gehad. Hij heeft zelf gelukkig voor zijn pensioen gezorgd. Van de werkgevers voor zijn eigen onderneming heeft hij van de 5 totaal maarliefst 3 een pensioen uitgekeerd gekregen. 2 zijn er omgevallen en kunnen niets uitkeren.

  Wist je dat pensioenfondsen gewoon speculeren op beurzen met jouw pensioentje.
 14. tampi 1 april 2021 11:43
  quote:

  Rowi62 schreef op 31 maart 2021 09:57:


  Mining van BItcoin is binnenkort over. Dan moeten de grote (ex) miners de boel draaiende houden. De nieuwe bankiers dus.

  Ik vind het DPOS model van Hive (de succesvolle opvolger van steemit) en andere ETH achtige blockchains veel beter.
  Mining van BItcoin is binnenkort over.
  Jij hanteert wel een heel brede definitie van "binnenkort".

  De laatste Bitcoin wordt in 2140 gemined.
 15. tampi 1 april 2021 12:00
  quote:

  GrandmasterC schreef op 31 maart 2021 13:22:


  Pensioengeld beleggen in bitcoins? Levensgevaarlijk!

  Bitcoin is alleen waard wat de gek ervoor geeft. Als die gekken stoppen met bitcoins kopen zakt het in elkaar. Het is het meest milieu-onvriendelijke betaalmiddel, omdat de productie ervan zeer veel energie kost, zo ook de langzame en beperkte transacties ermee, dus grote kans dat het straks niet meer gebruikt wordt.


  De eerste pensioenfonds heeft dit vorige week al gedaan.
  Bron: finance.yahoo.com/news/zealand-fund-m...

  Er zullen nu meerdere pensioenfondsen volgen.
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links