Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bitcoin: koersdoel bereikt, wat nu?

Bitcoin: koersdoel bereikt, wat nu?

De koers van bitcoin is de afgelopen dagen verder opgelopen waardoor het koersdoel van $50.000 vrijwel is bereikt. Tijd om een nieuw koersdoel te bepalen, of moet de koers eerst een stapje terug?

De markt voor cryptovaluta's staat weer volop in de belangstelling. Zowel particuliere beleggers en speculanten als grote institutionele partijen investeren in bitcoin en andere crypto's. De waarde van de blockchain, de techniek achter de crypto's, is voor de meeste mensen duidelijk. De toegevoegde waarde en toepassingen van alle verschillende cryptovaluta's (altcoins) blijft vaak nog abracadabra.

IOTA

Een van de crypto's die een toepassing heeft in ons directe dagelijks leven is IOTA. Deze altcoin richt zich op de ontwikkeling van toepassingen voor het gebruik van het internet door apparaten, oftewel: het Internet of Things.

Nu steeds meer koelkasten en thermostaten op het internet zijn aangesloten, is het van belang dat hun data veilig, snel en kosteloos kunnen worden verstuurd. IOTA moet ervoor zorgen dat alle transacties en informatieoverdracht tussen apparaten en bedrijven of consumenten beveiligd worden.

IOTA heeft inmiddels een groot aantal partners om zich heen die meedenken en -werken om de techniek verder uit te rollen. Onder andere Microsoft, Dell en Samsung zijn bij het project betrokken.

Verderop bespreek ik het technisch beeld van de cryptomunt IOTA, maar eerst even terug naar bitcoin.

Top dichtbij?

Door aanhoudende vraag is de koers van bitcoin sinds medio 2020 hard opgelopen. Nadat de grote driehoeksformatie van de afgelopen jaren werd afgebroken, heeft de koers zonder om te kijken het koersdoel van $50.000 nagenoeg bereikt. Hoewel de mooie stijgende fase nog intact is, zie ik wel wat puntjes van zorg.

Zo is te zien dat bij de laatste stijging van de afgelopen weken het volume wat achter is gebleven ten opzichte van de stijging tot eind 2020. Ook de RSI-indicator onderin de grafiek, die de kracht van de trend aangeeft, lijkt een lagere top te vormen en hierdoor met de koers te divergeren. Dit zou een naderende correctie kunnen aangeven.

Uitbraak bepaalt richting

Als ik wat verder inzoom, valt op dat de koers nog altijd hogere toppen en bodems vormt, maar dat de kracht er momenteel wel even uit is. Er zijn nu twee scenarios mogelijk:

1. Bitcoin heeft even een adempauze ingelast en hervat binnenkort de stijgende trend met een doorbraak door de rode toppenlijn. Zodra koersdoel $50.000 wordt doorbroken, kan de stijging worden voortgezet naar het volgende richtpunt rond 70.000 dollar.

2. Nu het koersdoel is bereikt en de langetermijn-indicatoren verzwakken, zal de koers eerst een flinke stap terug doen. Zodra de oplopende steunlijn onder de bodems van afgelopen week wordt gebroken, kan de koers gaan corrigeren. Eerste steun ligt dan op de recente toppen rond $40.000, maar ook een diepere correctie lijkt niet uitgesloten. Zelfs een terugval richting de oude top uit 2017 rond 20.000 dollar ligt binnen de mogelijkheden.

IOTA is uitgebroken

Het technisch beeld van de hierboven besproken cryptovaluta IOTA oogt op lange termijn positief. De koers heeft recent een flinke opwaarse impuls gekregen waardoor een groot bodempatroon opwaarts is afgerond. Na de sterke opleving lijikt ook hier de koers eerst even wat terug te kunnen zakken.

Speculanten die posities in IOTA overwegen, wachten een terugval richting de blauwe voormalige weerstandslijn af. Zodra de koers hierboven wordt opgevangen en weer opwaarts draait, kan er een nieuwe stijging worden ingezet richting fors hogere koersdoelen. De oude toppen rond 2,50 en 5 dollar worden dan het eerste richtpunt.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij de Tostrams Groep binnen IEX. Voor IEX schrijft hij regelmatig technische analyses. Al op jonge leeftijd werd Wouter gegrepen door de beleggingswereld. Zijn werkzame leven is hij begonnen op de private banking afdeling van een grote bank, maar al snel bleek dat hij zich toch liever alleen met...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 24 jun Bitcoin op steun, Litecoin nog niet 2
 2. 23 jun Weinig hulp van de zwaargewichten 177
 3. 22 jun TA Portefeuille Alert: één verkoop

Reacties

94 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 HogerOfLager 16 februari 2021 13:19
  Praktisch nut als betalen zal BTC voorlopig niet hebben. Daar is de volatiliteit veel te hoog voor. Opslag van vermogen daarentegen wel. In euros moet je daarvoor betalen. Zolang die rente zo laag blijft zal er vraag blijven naar BTC.
  Ook neemt de belangstelling van financiële bedrijven in de BTC fors toe. Dit haalt de angst uit de markt.
  Ik zie daarom nog steeds geen forse correctie aankomen.
 2. Anoniem1337 16 februari 2021 14:56
  quote:

  don55555 schreef op 16 februari 2021 14:45:

  Toch zorgelijk dat de auteur werkzaam is in de financiële markt en niet door heeft dat hij een frauduleus product impliciet aan het promoten is...
  Gebeurt nu ook met aandelen, worden ook de lucht in geprezen door zogenaamde "experts" in de financiële markten.
 3. forum rang 4 efreddy 16 februari 2021 16:03
  quote:

  don55555 schreef op 16 februari 2021 14:45:

  Toch zorgelijk dat de auteur werkzaam is in de financiële markt en niet door heeft dat hij een frauduleus product impliciet aan het promoten is...


  www.iex.nl/Crypto/289557/Terugblik-Bi...

  28 december 2018 12:00

  het einde is nabij. Nog knap dat hij al bijna 10 jaar bestaat. De enige nuttige functie (nl alternatief voor geld) die het had kunnen hebben (maar nooit gehad heeft) is door de extreme koersschommelingen en de hoge transactiekosten verloren gegaan. De winkels en e.d. accepteerden al vrijwel geen bitcoins maar doen dat nu helemaal niet meer. Het is nu nog wachten tot de meeste believers begrijpen dat het nooit meer wat wordt en hun verlies nemen. Wat overigens niet uitsluit dat de onbekenden achter de schermen die dit in de markt hebben gezet de koersen nog een keer proberen te manipuleren en daarmee weer enige koersgekte bij de gokkers/believers los maken,maar dat zal moeilijk zijn want iedere significante stijging zal veel aanbod opleveren van al die mensen die aan het einde zitten van deze elektronische kettingbrief. De komende jaren zakt hij daarom naar 0. Een nuttige aanwending is er na 10 jaar nog niet voor.
 4. don55555 16 februari 2021 16:12
  @efreddy: het wordt niet minder frauduleus omdat het langer duurt voordat men dat door heeft. Net zoals de koers van Tesla of indertijd World Online niet minder absurd hoog wordt omdat mensen maar door blijven kopen. Markets can stay longer irrational than you can stay liquid, zei Keynes al.
 5. forum rang 4 efreddy 16 februari 2021 16:30
  quote:

  don55555 schreef op 16 februari 2021 16:12:

  @efreddy: het wordt niet minder frauduleus omdat het langer duurt voordat men dat door heeft. Net zoals de koers van Tesla of indertijd World Online niet minder absurd hoog wordt omdat mensen maar door blijven kopen. Markets can stay longer irrational than you can stay liquid, zei Keynes al.
  Markten zijn altijd irrationeel als men het er niet mee eens is , feit is dat wie BTC kocht als jij beweerde dat het einde nabij was en er nu zelfs minder dan 1/10 de van verkoopt voor altijd op winst staat ongeacht wat de koers de volgende jaren doet.

  Feit is ook dat je niet het minste besef hebt over crypto .

 6. forum rang 10 DeZwarteRidder 16 februari 2021 16:58
  quote:

  8ball schreef op 16 februari 2021 16:57:

  Ik begrijp niet waarom de Bitcoin hardforks zoals Bitcoin Gold of Bitcoin Cash niet veel harder stijgen, het maximale aanbod is exact hetzelfde als Bitcoin nl. 21 miljoen maar de transactiesnelheid en kosten veel lager waardoor deze coins veel geschikter als betaalmiddel zijn
  VHS en Betamax.
94 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

advertentie Bitvavo

Investeer in cryptocurrency

Handel tot € 1000,- gratis

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links