Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bitcoin naar 1 miljoen

Bitcoin naar 1 miljoen

De koersdoelen voor bitcoin vliegen u de laatste maanden om de oren. Was het eerst nog de vraag of de koers ooit zou kunnen herstellen richting het oude hoogtepunt rond $20.000, de stijging van de laatste weken lijkt speculanten de hoop te hebben gegeven dat het nog veel hoger kan.

Ingewikkelde modellen voorspelden de laatste tijd koersdoelen van 50.000 dollar, 100.000 dollar en recent zag ik zelfs een koersdoel van $1.000.000 voorbij komen. Belachelijk, is dan de eerste gedachte, en het valt op basis van de huidige koersinformatie ook zeker niet te verantwoorden, maar toch sluit ik het niet helemaal uit.

Schaarste

Bitcoin is namelijk schaars. Het maximale aantal bitcoins dat in omloop kan komen ligt op 21 miljoen. Dat is niet eens genoeg om alle miljonairs wereldwijd 1 bitcoin te laten bezitten. Daarnaast is de interesse in de digitale munt onder institutionele partijen de afgelopen jaren flink toegenomen. Nu zij begonnen zijn met inslaan, is het maar de vraag waar de koersstijging eindigt.

Als technisch analist trek ik me echter niet teveel aan van alle achtergrondinformatie en focus ik me vooral op het koersverloop van de cryptovaluta. Op basis hiervan lijkt er voorlopig nog geen vuiltje aan de lucht en lijken we de komende tijd inderdaad nog (fors) hogere niveaus op te kunnen gaan zoeken.

Door de schaarste is de handel in bitcoin relatief beperkt. Daardoor kunnen er tussen de forse koersstijgingen door ook flinke correcties plaatsvinden.

Stijgende trend

In de weekgrafiek van bitcoin valt op dat de koers na de opwaartse uitbraak uit de driehoeksformatie een krachtige stijging heeft laten zien. Hiermee heeft de oude stijgende trend vanaf de introductie van de munt een nieuwe impuls gekregen. Met de doorbraak boven het oude all-time high van eind 2017 is er ruimte vrijgekomen voor een stijging richting hogere koersniveaus.

Het koersdoel dat op basis van de driehoeksformatie kon worden berekend, is inmiddels ruimschoots behaald. Gezien de kracht van de stijging sluit ik niet uit dat we op korte termijn het koersdoel van $50.000 zullen aantikken.

Versnelling

Sinds de uitbraak uit de driehoek beweegt bitcoin in een stijgende trend. Hogere toppen en bodems wijzen hierbij op aanhoudende vraag. Recent is de koers zelfs opwaarts uitgebroken uit het stijgende trendkanaal, waarmee een versnelling is ingezet.

Succesvolle pullback

Als ik nog wat verder inzoom naar de uurgrafiek valt op dat er de laatste dagen wat sprake is van een afkoelingsfase. Deze aarzeling doet echter vooralsnog niets af aan het sterke technische beeld.

Bitcoin lijkt met de huidige adempauze de bovenkant van het oude trendkanaal terug te testen. Met deze pullback wordt de uitbraak bevestigd en kan er binnenkort weer omhoog worden gekeken. Wanneer de kortetermijn-correctieve fase wordt afgebroken, zal een eerste signaal worden afgegeven dat de stijgende trend weer kan worden opgepakt.

Om het sterke kortetermijn-technische plaatje intact te laten, dient de koers wel boven het recente dieptepunt - rond $27.734 - te blijven.

Altcoins

Vanaf heden zal ik u wekelijks op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen rond de koers van bitcoin op basis van technische analyse. Daarnaast zal ik regelmatig andere cryptovaluta bespreken waaronder Ethereum en Ripple. Veel altcoins maken in het kielzog van Bitcoin namelijk een mooie stijging door.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 25 sep Technische plaatjes onder druk 53
 2. 18 sep Consolidatie duurt voort 56
 3. 11 sep Duitse beurs nog best degelijk 28

Reacties

189 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. tampi 5 januari 2021 14:34
  Wat leuk dat de Bitcoin columns doorgaan. En ook leuk dat altcoins worden behandeld.
  Overigens is Ripple het bedrijf dat achter de XRP cryptomunt zit. Veel mensen halen deze twee zaken door elkaar. XRP heeft altijd in de top 5 gezeten van de cryptos. maar ik vermoed dat dit binnenkort verleden tijd is. Ik hoop het niet voor de XRP believers.

  Volgens het stock to flow model gaat Bitcoin pas op zijn vroegst in 2025 naar de miljoen USD. Maar met dat al bijprinten van de USD zal het mij niet verbazen als dat al eerder gebeurt.
  Er is zo'n 70% USD bijgeprint afgelopen 9 maanden en dat bijprinten gaat rustig verder.
  Bron: fred.stlouisfed.org/series/M1

  Daarnaast loopt de creatie van Tether (USDT) gelijk op met het geldprinten.
  Bron, de blauwe lijn: coinmarketcap.com/currencies/tether/
  Tether is ontworpen om precies 1 USD te representeren. En er wordt veel gehandeld met Tether op beurzen. De hoeveelheid Tether lijkt invloed te hebben op de Bitcoinkoers.

  Bitcoin naar de miljoen is gewoon een kwestie van tijd, de geldprinters stoppen voorlopig niet.
 2. Superteam 5 januari 2021 17:12
  Ja mooi dat het stokje wordt overgenomen door Wouter.
  En wekelijks nog wel! Nog even geduld en het wordt ook dagelijks..:-) En mooi dat altcoins/tokens ook worden meegenomen. Inmiddels zijn er al ruim 20 met een marktwaarde van meer dan $ 1 miljard....

  Hierbij wel het verzoek of de Technische analyse van altcoins kan ten opzichte van bitcoin (en niet tov de dollar...)
 3. simidoc 6 januari 2021 07:35
  Opgelet als zulke vossen de passie komen preken.
  Eventjes de woorden "niet duurzaam" er tussen gooien om zich eventueel in te dekken.

  Zakenbank JP Morgan: “Bitcoin kan op termijn stijgen tot boven 146.000 dollar”

  GeldVolgens de Amerikaanse zakenbank JP Morgan Chase kan de waarde van bitcoin in 2021 stijgen tot 100.000 dollar (81.500 euro). Tegelijk waarschuwt de bank dat zo’n hoge waarde “niet duurzaam” is, wegens de grote schommelingen. Op lange termijn acht de bank een koers boven 146.000 dollar (119.000 euro) mogelijk als beleggers bitcoin zien als ‘het nieuwe goud’.
 4. forum rang 10 voda 6 januari 2021 08:06
  Bitcoin naar nieuwe recordhoogte van 35.000 dollar

  Gepubliceerd op 6 januari 2021 07:41 | Views: 585

  BTC/USD 07:58
  35.339,75 +1.010,76 (+2,94%)

  EUR/USD 07:58
  1,23 +0,00 (+0,17%)

  DEN HAAG (AFN/BLOOMBERG) - De digitale munt bitcoin zet na een kortstondige dip zijn opmars voort. De munt ging woensdag voor het eerst door de grens van 35.000 dollar. Dit gebeurde nog geen twee dagen nadat de bitcoin zijn grootste dagverlies sinds maart beleefde.

  's Werelds bekendste cryptomunt was woensdagochtend volgens de website voor cryptokoersen Coinmarketcap 35.085 dollar waard. Daarmee werd in een etmaal dik 12 procent aan waarde gewonnen. Maandag verloor de munt nog 17 procent aan waarde. In heel 2020 verviervoudigde de waarde van bitcoin.

  Er worden verschillende redenen genoemd om de recente opmars van de digitale valuta te verklaren. Sommige handelaren wijzen naar de eerder voorspelling van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase, die op de langere termijn een prijs van 146.000 dollar voorziet voor de munt. Ook de algemene teneur op de wereldwijde financiële markten, waar meer bereidheid lijkt te zijn om risico's te nemen, lijkt bij te dragen aan de opmars.

  Grotere kopers

  De markt voor bitcoin en andere digitale munten is ook steeds volwassener, waardoor er ook steeds meer grotere kopers zijn. Meer instellingen en bekende investeerders zijn ook begonnen met het toewijzen van fondsen in bitcoin of hebben gezegd daarvoor open te staan.

  Verder zouden steeds meer investeerders voor de langere termijn in bitcoin willen zitten. Daarbij wordt gewezen naar de opkomst van blokchaintechnologie waar bitcoin mee verweven is. Blockchain is een soort digitaal logboek, waarin alle handelingen worden bijgehouden door alle deelnemers, waardoor er niet mee kan worden geknoeid. Daarbij wordt digitale informatie in stukken gehakt en decentraal opgeslagen.

  Sommige kenners in de markt beweren dat digitale valuta een dekmantel biedt tegen de zwakke dollar en inflatierisico's in een wereld die wordt overspoeld door fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen. Anderen beweren dat particuliere beleggers en bepaalde fondsen die de trends volgens momenteel een "onhoudbare zeepbel" aan het veroorzaken zijn.
 5. tampi 6 januari 2021 10:13
  quote:

  Cloverleaf schreef op 5 januari 2021 16:15:

  Bitcoin stijgt door schaarste. Maar er zijn toch ook veel soorten altcoins die deze schaarste kunnen gaan opvangen.? Waarom is nu specifiek de Bitcoin zo gewild?

  Je stelt ongeveer dezelfde vraag als:
  Er zijn toch zoveel andere metalen. Waarom is goud zo gewild?
  Goud wordt opgegraven, wordt omgesmolten tot blokken, wordt vervolgens in een kluis onder de grond weer zwaar bewaakt. Goud wordt nauwelijks gebruikt in de industrie. Andere metalen zijn daar geschikter voor.

  Met Bitcoin is het niet zoveel anders. Bitcoin wordt veelal ge-hodled. Iedereen kent Bitcoin, terwijl de meeste altcoins veel betere eigenschappen hebben. Dus beter geschikt zijn om te worden gebruikt voor andere zaken.
 6. deschaker 6 januari 2021 10:55
  Blijft de vraag. Wat kan bitcoin voor mij doen. Shell maakt benzine, ING maakt geld, BAM bouwt van alles.... Bitcoin? Zal er ooit een moment zijn dat we zeggen: Die euro's en dollar's weten jullie nog dat we betaalden met die rare munten?

  Of de crypto's? Ik snap blockchain nog wel. Maar wat heb ik er aan anders dan een goede administratie of audit trail? Een flinke goed beveiligde database is voor veel "problemen" ook een goede oplossing.
 7. forum rang 4 Keinscheisscoins 6 januari 2021 11:08
  quote:

  deschaker schreef op 6 januari 2021 10:55:

  Blijft de vraag. Wat kan bitcoin voor mij doen. Shell maakt olie, ING maakt geld, BAM bouwt van alles.... Bitcoin? Zal er ooit een moment zijn dat we zeggen: Die euro's en dollar's weten jullie nog dat we betaalden met die rare munten?

  Of de crypto's? Ik snap blockchain nog wel. Maar wat heb ik er aan anders dan een goede administratie of audit trail? Een flinke goed beveiligde database is voor veel "problemen" ook een goede oplossing.
  Het derde partij risico wordt uitgeschakeld. Je geld staat bij een bank. Hoe veilig is dat? Je kunt goud en/of zilver kopen. Dat wordt opgeslagen in een kluis ergens in Zwitserland of Singapore misschien wel. Hoe veilig is dat? Kun je er bijkomen als je het nodig hebt? Je koophuis staat geregistreerd bij het kadaster. Wat als die data gewijzigd worden. Er is veel vertrouwen nodig in de partij die jouw eigendommen registreert. Dan kun je denken: geeft niks, ik heb daar vertrouwen in. Maar wat als de euro kapot geinflateerd wordt? Wat als de banken allemaal failliet gaan in een deflatoir scenario? Zijn de derde partijen werkelijk onaantastbaar? Zoals we in de crisis van 2008 gezien hebben zijn ze dat niet. Daarom is bitcoin ontwikkeld. Niemand kan erbij behalve de eigenaar van de private sleutel (dat ben jij). Niemand kan het verkloten. Er is geen overheid, geen monetair beleid. Het motto van bitcoin is: Do not trust, verify.
 8. forum rang 4 Keinscheisscoins 6 januari 2021 11:13
  quote:

  Branco P schreef op 6 januari 2021 07:59:

  Het is één groot piramidespel mensen, pas ermee op! Zorg dat u op tijd uw winst neemt!
  Ah ja, winst nemen en bikkelharde bitcoin munten omruilen naar inflatoire fiat rommel. De enige asset waarvan je 100% zeker weet dat het minder waard zal worden. Dat staat zelfs zo omschreven in de beleidstukken: 2% inflatie per jaar is het streven. Dwz je wordt elk jaar 2% armer gemaakt en vervolgens moet je geloven dat dit goed voor je is.
 9. Studentenrekening 6 januari 2021 11:18
  quote:

  Keinscheisscoins schreef op 6 januari 2021 11:13:

  [...]

  Ah ja, winst nemen en bikkelharde bitcoin munten omruilen naar inflatoire fiat rommel. De enige asset waarvan je 100% zeker weet dat het minder waard zal worden. Dat staat zelfs zo omschreven in de beleidstukken: 2% inflatie per jaar is het streven. Dwz je wordt elk jaar 2% armer gemaakt en vervolgens moet je geloven dat dit goed voor je is.
  millervalue.com/bill-miller-4q-2020-m...
 10. Cloverleaf 6 januari 2021 11:19
  quote:

  tampi schreef op 6 januari 2021 10:13:

  [...]

  Je stelt ongeveer dezelfde vraag als:
  Er zijn toch zoveel andere metalen. Waarom is goud zo gewild?
  Goud wordt opgegraven, wordt omgesmolten tot blokken, wordt vervolgens in een kluis onder de grond weer zwaar bewaakt. Goud wordt nauwelijks gebruikt in de industrie. Andere metalen zijn daar geschikter voor.

  Met Bitcoin is het niet zoveel anders. Bitcoin wordt veelal ge-hodled. Iedereen kent Bitcoin, terwijl de meeste altcoins veel betere eigenschappen hebben. Dus beter geschikt zijn om te worden gebruikt voor andere zaken.
  Bedankt voor de vergelijking. Nu kost het minen van Bitcoin geniddeld 5000€. Waarom staat de koers dan 5x dit bedrag?
  Nu bewaar je een Bitcoin gewoon thuis in je pc of op usb stick. Geeft toch weer beetje het gevoel dat je een stuk goud op zolder hebt verstopt. Hoe betrouwbaar en verstandig sla je ze op? Alles valt te hacken is mijn idee.
  Transport barrière (als veiligere en tastbaardere belegging) maakt goud dan misschien aantrekkelijker. (Maar die koers gaat niet door het dak). Als Bitcoin zuiver en alleen voor schaarste en het houden is (en als inflatiehedge) is goud misschien toch nog een beter alternatief (kost ook geen energie). Wat gaan kwantum computers bijv. voor invloed hebben op de bolckchain en betrouwbaarheid Bitcoin?
  (Ben 50 plusser en probeer mij in de crypto te verdiepen. Excuus vragen vallen wel beetje buiten TA draadje)
 11. [verwijderd] 6 januari 2021 11:32
  quote:

  Cloverleaf schreef op 6 januari 2021 11:19:

  [...]

  Bedankt voor de vergelijking. Nu kost het minen van Bitcoin geniddeld 5000€. Waarom staat de koers dan 5x dit bedrag?
  Nu bewaar je een Bitcoin gewoon thuis in je pc of op usb stick. Geeft toch weer beetje het gevoel dat je een stuk goud op zolder hebt verstopt. Hoe betrouwbaar en verstandig sla je ze op? Alles valt te hacken is mijn idee.
  Transport barrière (als veiligere en tastbaardere belegging) maakt goud dan misschien aantrekkelijker. (Maar die koers gaat niet door het dak). Als Bitcoin zuiver en alleen voor schaarste en het houden is (en als inflatiehedge) is goud misschien toch nog een beter alternatief (kost ook geen energie). Wat gaan kwantum computers bijv. voor invloed hebben op de bolckchain en betrouwbaarheid Bitcoin?
  (Ben 50 plusser en probeer mij in de crypto te verdiepen. Excuus vragen vallen wel beetje buiten TA draadje)

  Ik vraag me af waar je vandaan haalt dat mijnen 5000 euro kost, dit is namelijk afhankelijk van de vaste en variabele kosten van een desbetreffende miner.

  Er zijn vele manieren om te handelen, te beleggen en om crypto op te slaan, er is voor iedereen wat wils. Met 1 druk op de knop koop je btc bij Paypal, zij bewaren het voor je, het is niet mogelijk je crypto in self-custody te nemen. Er zijn ook derivaten en de etf komt eraan.

  Btc is een netwerk dat zich ontwikkeld, de cryptografische hash zal worden aangepast voor een nieuw tijdperk computers, hier is veel over geschreven al.
 12. deschaker 6 januari 2021 12:02
  quote:

  Keinscheisscoins schreef op 6 januari 2021 11:08:

  [...]

  Het derde partij risico wordt uitgeschakeld. ...... Er is geen overheid, geen monetair beleid. Het motto van bitcoin is: Do not trust, verify.
  En wat met de zwakste schakel? De sleutel? Die moet je bewaren. Liefst op meerdere plekken want wat als een bewaarlocatie omvalt? De fysieke eigen kluis is leuk. Maar een goede brand en je bent het kwijt. Opslaan bij de bank? Dan heb je derde partij risico weer terug. Opslaan bij bekende? Moet je die wel vertrouwen? Wat als je ziek wordt en de nabestaanden kunnen er niet bij? Daarnaast het risico van diefstal. Dat risico wordt vele malen groter. Wanneer de verkeerde mensen weten dat jij ergens 30 bitcoins van een 100k per stuk bewaard. Oef ik wil het niet weten... Hoe je het ook went of keert voor de beveiliging ben je afhankelijk van derden

  En zo kunnen we nog wel even verder gaan natuurlijk.
 13. forum rang 4 Keinscheisscoins 6 januari 2021 12:08
  quote:

  deschaker schreef op 6 januari 2021 12:02:

  [...]
  Hoe je het ook went of keert voor de beveiliging ben je afhankelijk van derden
  Is allemaal aan gedacht al.
  cryptosteel.com/?gclid=Cj0KCQiA3NX_BR...

  Maar voor mensen als jij zijn er custody oplossingen. Dwz een derde partij bewaart je crypto. Wat is het verschil met een bank? Ze doen niet aan fractioneel reserve bankieren waardoor ze inherent instabiel zijn. Maar iets vertelt me dat je dat ook niks vindt. Dat is natuurlijk prima. Dan moet je het niet doen.
189 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links