Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Goud, zilver en bitcoin

Goud, zilver en bitcoin

De koersen van goud, zilver en bitcoin zijn begin dit jaar aan een onverwachte opmars begonnen. Goud was tot vorige week zelfs de best presterende beleggingscategorie van 2020. Maar gisteren begonnen de koersen ineens te tuimelen, en menige kersverse goudbelegger vroeg zich af of dit het einde was van de stijgende trend.

Geen enkele koers gaat in een rechte lijn omhoog. Koersen moeten op adem komen en lassen eens in de zoveel tijd een ‘adempauze’ in. Dat is niet meer dan normaal. De weg die goud en zilver, maar ook bitcoin ingeslagen hadden was in mijn ogen een relatief snelle en wellicht zelfs een tikkeltje ongezonde stijging.

Bitcoin blijft achter

Nu goud en zilver een korte retrace (correctie) hebben gehad, kunnen zij zich opmaken voor een nieuwe opwaartse beweging. Maar bitcoin blijft op dit moment achter.

Net zoals goud en zilver heeft ook de bitcoin sinds begin dit jaar een behoorlijke opmars gemaakt. En ook bitcoin kreeg een behoorlijke tik aan het begin van de coronacrisis. En na goud en zilver (op 20 juni) brak ook bitcoin (22 juni) opwaarts uit.


Het is op zijn minst wonderbaarlijk te noemen dat deze drie koersen zo gelijk met elkaar oplopen. De vraag is dan ook nu of bitcoin een tijdelijke retrace zal ondervinden, evenals goud en zilver.

Vooralsnog zijn er geen zeer duidelijke signalen (negatieve divergentie of een patroon) die wijzen op een mogelijke neerwaartse beweging. Vorige week sprak ik over de gap op de futuresmarkt. Deze is nog steeds aanwezig.

Of bitcoin het patroon van zilver en goud zal volgen is vooral een kwestie van de steunlijn behouden. Zolang de koers boven de $11.120 blijft, zal hier een forse daling achterwege blijven.

Langetermijn-bullmarkt

Op de lange termijn is de koers van bitcoin nog steeds op weg naar een nieuwe all-time high. De bullmarkt is op een prachtige wijze van start gegaan, maar schrik dus vooral niet wanneer er kortstondig een lagere prijs op het bord staat.


Samenvatting

 • De koers van bitcoin gaat gelijk op met de koersen van goud en zilver;
 • Goud en zilver maakten een retrace door. De vraag is of bitcoin zal volgen;
 • Er zijn geen duidelijke signalen die wijzen op een neerwaartse beweging voor bitcoin, op de in de vorige column besproken gap na;
 • Op de lange termijn bevindt bitcoin zich nog steeds in een opwaartse trend.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

 1. 23 dec Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
 2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
 3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

71 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Keinscheisscoins 12 augustus 2020 14:41
  Natuurlijk zijn er signalen dat ook bitcoin gaat corrigeren. Het hangt af van de indicatoren en instellingen waar je naar kijkt. Verder maakt het niet zoveel uit, correcties zijn immers gezond. Belangrijk is dat je grootouders goud kochten om zich te beschermen. Misschien doe jij dat ook, mogelijk samen met crypto. Je kinderen en kleinkinderen zullen geen goud meer kopen vanwege die reden en daarmee zal goud, eigenlijk net als zilver nu, zijn monetaire waarde verliezen.
 2. forum rang 4 Keinscheisscoins 12 augustus 2020 17:35
  quote:

  als een speer schreef op 12 augustus 2020 17:02:


  wat een lul verhaal , alle koersen gaan op en neer wie het weet mag het zeggen de Bitcoin heetft geen onderliggende waarde goud en zilver wel.  Goud en zilver zijn niets anders dan glimmende metalen, bling dingetjes, waarvan de geschiedenis heeft geleerd dat mensen daar waarde aan hechten. Dat kan allemaal net zo makkelijk veranderen. Ooit was het een lucratieve business om ijsblokken van Canada naar Texas te verslapen zodat Texanen hun voedsel konden koelen en een klontje ijs in hun bourbon konden laten vallen. Nu is dat geen lucratieve business meer.
 3. PaultW 12 augustus 2020 17:54
  MicroStrategy heeft onlangs voor 250.000.000 USD aan Bitcoin gekocht. Dat hebben ze vandaag bekend gemaakt. Het is circa 0,1% van alle Bitcoins. Ze hebben aangegeven het riskant te vinden om geen Bitcoin te bezitten. MicroStrategy is een IT bedrijf opgericht 1989 en al jaren genoteerd aan de NASDAQ.

  Ze noemen Bitcoin een Primary Treasury Reserve Assets.

  Ze kochten de BTC OTC.

  We staan nog maar aan het begin.

 4. forum rang 4 Keinscheisscoins 12 augustus 2020 19:00
  quote:

  simon'74 schreef op 12 augustus 2020 17:43:


  Zilver is niet alleen een bling bling dingetje maar wordt in heel veel producten verwerkt zoals je telefoontje...


  Helemaal juist. Ik had de situatie inderdaad wat gechargeerd. En van goud worden hele mooie sieraden gemaakt. Maar wat is nu de monetaire waarde van die twee assets? En hoe bepaal je dat?
 5. TA=verlies 12 augustus 2020 19:18
  quote:

  Keinscheisscoins schreef op 12 augustus 2020 19:00:


  [...]

  Helemaal juist. Ik had de situatie inderdaad wat gechargeerd. En van goud worden hele mooie sieraden gemaakt. Maar wat is nu de monetaire waarde van die twee assets? En hoe bepaal je dat?


  Er is simpelweg geen alternatief voor. Dat is bitcoin of welke altcoin dan ook niet.
 6. forum rang 4 bearishbull 13 augustus 2020 08:40
  quote:

  Superteam schreef op 12 augustus 2020 13:58:


  YTD bitcoin grofweg: 11.500 / 7.300 = 57%
  YTD goud grofweg: 2.000 / 1.500= 33%

  En correlatie bitcoin / goud is denk ik nu even tijdelijk hoog.
  Zie ook oud bericht van febr. 2020:

  bitcoinmagazine.nl/2020/02/bitcoin-bt...  Ja, goud is minder volatiel dan Bitcoin, maar als je met zilver vergelijkt outperformed het bitcoin.
 7. Instapmoment 13 augustus 2020 12:43
  Best pijnlijk om hier week in-week uit het extreem positieve verhaal over BTC te horen, terwijl de onderliggende waarde compleet ontbreekt. Het zou mevrouw Vos sieren als ze ook een keer de downside van de munt belicht, het is nu enkel de goed nieuws-show waaruit enkel blijkt dat ze zelf long zit.
 8. forum rang 10 DeZwarteRidder 13 augustus 2020 12:56
  quote:

  Instapmoment schreef op 13 augustus 2020 12:43:


  Best pijnlijk om hier week in-week uit het extreem positieve verhaal over BTC te horen, terwijl de onderliggende waarde compleet ontbreekt. Het zou mevrouw Vos sieren als ze ook een keer de downside van de munt belicht, het is nu enkel de goed nieuws-show waaruit enkel blijkt dat ze zelf long zit.

  Het is inderdaad zeer pijnlijk als je zelf geen bitcoins hebt............
 9. PaultW 13 augustus 2020 14:24
  quote:

  Instapmoment schreef op 13 augustus 2020 12:43:


  Best pijnlijk om hier week in-week uit het extreem positieve verhaal over BTC te horen, terwijl de onderliggende waarde compleet ontbreekt. Het zou mevrouw Vos sieren als ze ook een keer de downside van de munt belicht, het is nu enkel de goed nieuws-show waaruit enkel blijkt dat ze zelf long zit.


  In het elf jarig bestaan van Bitcoin zijn er maar 60 dagen dat de koers (in USD) hoger stond dan vandaag.....

  Er is niet zoveel negatiefs te melden over Bitcoin. Zelfs de eerste pensioenfondsen kopen nu wat Bitcoin. Jij kunt over 5 jaar niet zeggen: had ik maar over Bitcoin gehoord 5 jaar geleden.
 10. Superteam 13 augustus 2020 20:06
  quote:

  bearishbull schreef op 13 augustus 2020 08:40:


  [...]

  Ja, goud is minder volatiel dan Bitcoin, maar als je met zilver vergelijkt outperformed het bitcoin.
  Ja dat zou goed kunnen. Dwz dit jaar en tot nu toe...
  Ik probeer vooral aan te geven dat de correlatie tussen edelmetalen en bitcoin over de afgelopen jaren vrij laag is geweest en dat Bitcoin met geen andere 'traditionele' asset te vergelijken is
 11. PaultW 14 augustus 2020 07:44
  quote:

  TA=verlies schreef op 13 augustus 2020 15:01:


  Misschien zeg je over 5 jaar wel: jammer van die investering in bitcoin.... Niemand die het weet.
  Geloof je erin: koop je bij. Geloof je er niet in, koop je ze niet.


  Dat is zo.

  Grayscale en MicroStrategy hebben samen voor 400.000.000 USD aan Bitcoin gekocht in juli. Dat zijn 35.000 Bitcoin. Ter info: in juli zijn slechts 12.500 Bitcoin gecreëerd.

  Het grote geld is aan het opwarmen.

  MicroStrategy heeft een beurswaarde (NASDAQ) van 1,3 miljard USD. 20% van die waarde hebben ze omgezet in Bitcoin.
71 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links