Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grote uitbraak bitcoin is een kwestie van tijd

Grote uitbraak bitcoin is een kwestie van tijd

De markten zijn de afgelopen tijd hard opgelopen, maar bitcoin blijft fors achter. Analisten kijken al maanden angstvallig naar hetzelfde patroon, dat bijna op zijn einde lijkt te lopen.

Het lijkt net alsof corona nooit heeft bestaan. Zie de S&P500, dé index die een betrouwbaar beeld van de Amerikaanse aandelenmarkt zou moeten geven. Deze index staat YTD op een plus van 0,85%.

Waar de omzetten van menig bedrijf binnen deze index behoorlijk hebben geleden onder de coronapandemie, is er op de beurs geen vuiltje aan de lucht.

Ondanks dat is de vlucht naar goud en zilver tijdens deze pandemie wel behoorlijk in omvang. Waar vele beleggers goud zien als gestold angstzweet, weet men ook dat beide fungeren als prima hedge tegen inflatie. In tijdens dat het vers geprinte geld tegen de muren klotst, mijn inziens geen onverstandige keuze. 

Goud noteert momenteel een plus van 15% YTD, waar zilver er vanaf komt met een plus van slechts 10% YTD. De enige achterblijver in het rijtje is bitcoin. Dé ultieme hedge tegen het monetair systeem?

Fundamenteel valt lastig te onderbouwen waarom de koers van bitcoin achterblijft, gezien het feit dat bitcoin nog nooit eerder een crisis heeft meegemaakt. Overigens valt fundamenteel ook zeer lastig te onderbouwen waarom de aandelenmarkt zo floreert.

Het vers geprinte geld, dat voor meer werkgelegenheid zou moeten zorgen, komt hoogstwaarschijnlijk terecht op de verkeerde markten. Aan de werkgelegenheid is namelijk niet te zien dat er zo veel in geïnvesteerd is.

Koerspatronen

Technisch gezien valt er behoorlijk wat te onderbouwen. Al weken kijken we naar hetzelfde, inmiddels oersaaie, driehoekpatroon.

klik om te vergroten

In de bovenstaande afbeelding ziet u een symmetrische driehoek. Deze – bijna perfecte – driehoek komt rechtstreeks uit het schoolboek voor de technische analyse.

In de technische analyse maakt men een kansberekening aan de hand van patronen. In het onderzoek naar koerspatronen van technisch analist Bulkowski wordt het volgende geleerd: deze symmetrische driehoek is x keer gesignaleerd en brak x keer opwaarts/neerwaarts uit en heeft daarmee een koersdoel van x.

De koers

Op deze manier kunnen we aan deze symmetrische driehoek toekennen dat er een kans van 52% is, dat de koers opwaarts uitbreekt. Daar hebben wij als handelaren dus precies niets aan. ‘Anticiperend kopen’ is in deze situatie uitgesloten.

Er wordt volop gewacht op de uitbraak en daar de koers zich aan de bovenkant van de driehoek bevindt, zijn alle ogen gericht op de bovenste weerstandslijn.

klik om te vergroten

Op de bovenstaande afbeelding zien we de 4-uursgrafiek. Hierop is een prachtige driehoek in een driehoek te zien. Voor deze driehoek geldt hetzelfde: een kans van 52% op een opwaartse uitbraak. Wat wel een mooi gegeven is, is dat een uitbraak – volgens de klap en flap-regel - een potentieel koersdoel van minstens plus of min $1500 zal hebben.

Op CryptoTwitter wordt volop gespeculeerd over de datum van uitbreken. Ik verwacht dat de uitbraak eind deze maand, begin augustus plaats zal vinden. Deze uitbraak dient een candle te laten zien die sluit boven de weerstandslijn én op hoog volume wordt gevormd. Wanneer dit niet het geval is, wordt de uitbraak afgewezen.

Samenvatting

 • Het wachten is op de uitbraak van de kleine driehoek;
 • Wanneer de kleine driehoek uitbreekt, breekt de koers ook meteen door de grote driehoek;
 • Opwaartse koerspotentie bij een opwaartse uitbraak is op de korte termijn minimaal $1500;
 • Uitbraak dient op hoog volume plaats te vinden.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

 1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
 2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
 3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

58 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. paaki 23 juli 2020 12:56
  store of value blijft erg saai,te lang boring patroon het is gewoon oorlog pow/pos ,proof of stake wordt de hero van dit gezelschap daarom vol allin gegaan op cardano wat een heerlijke prijs ingekocht 0.028 tot 0.03 $ me zakken puilen uit met ada blijf rustig deze coin zal eth verslaan met een makie doeiiiiiiiii vitalik buterin met je eth 2.0 ada is 5.0 lekrrrrrrr puh??????????????
 2. forum rang 4 Keinscheisscoins 23 juli 2020 12:59
  quote:

  Studentenrekening schreef op 23 juli 2020 11:03:

  Ethereum 2.0 hype gaat beginnen. Nog 3 maanden tot lancering Beacon Chain! Alle verkoopdruk van miners gaat veranderen in HODL'ing power van believers.
  Ja, ethereum ligt er goed bij. Zelf ben ik ook vast op litecoin en cardano. Litecoin gaat het mimblewimble protocol implementeren waardoor zowel privacy als scalability toenemen. Cardano gaat langzamer dan een slak, maar alle ontwikkelingen zijn wel peer-reviewed waarmee het de meest academische van alle crypto's is.

  Desalniettemin denk ik nog steeds dat we eerst wat verder omlaag gaan. Hopelijk heb ik ongelijk.
 3. Onderbouwer 24 juli 2020 05:47
  Mijn buik vol met Link/knc/lrc/vet/dgb/eth/enj

  Al 150% afgelopen 4 maanden. Nu wachten op bullrun!

  Voor mensen die niets van crypto weten moeten zich er nu echt gauw in verdiepen is mijn advies.
  Je kunt ook "staken" werkt als een soort dividend bij aaandelen. En ja inderdaad er zijn zat winstgevende cryptoprojecten!
 4. forum rang 8 Branco P 25 juli 2020 14:41
  wat is het toch een fantastische hype rondom dat Bitcoin. Het sprookje `De kleren van de keizer` is bij uitstek van toepassing op het fenomeen Bitcoin. We zitten nu in de fase van het sprookje waarin iedereen denkt ´ik ben misschien te dom.... maar het is toch eigenlijk niks waard, dat Bitcoin?' oftewel 'Ik ben misschien te dom... maar de keizer heeft toch helemaal geen kleren aan?'. En we gaan uiteindelijk naar de fase waarin de mensen over elkaar buitelen om hun Bicoins te verkopen voordat ze volledig waardeloos zijn. Want dat zijn ze, waardeloos. De keizer is inderdaad gewoon naakt. Geloof niet in sprookjes, mensen!
 5. forum rang 4 Sir Cryptalot 25 juli 2020 23:26
  quote:

  Pomper schreef op 25 juli 2020 23:14:

  Uh Madelon , je lijnen staan niet goed, heb ik al vaker gezegd, je moet de lijnen laten raken op de uitersten van de bars.
  Deze opmerking zou nuttig zijn als je ook maar enige waarde kan hechten aan de voorspellende ‘gave’ van TA in casu bitcoin. Maar helaas, column na column nada noppes en niks.
 6. forum rang 4 efreddy 26 juli 2020 12:45
  quote:

  Branco P schreef op 25 juli 2020 14:41:

  wat is het toch een fantastische hype rondom dat Bitcoin. Het sprookje `De kleren van de keizer` is bij uitstek van toepassing op het fenomeen Bitcoin. We zitten nu in de fase van het sprookje waarin iedereen denkt ´ik ben misschien te dom.... maar het is toch eigenlijk niks waard, dat Bitcoin?' oftewel 'Ik ben misschien te dom... maar de keizer heeft toch helemaal geen kleren aan?'. En we gaan uiteindelijk naar de fase waarin de mensen over elkaar buitelen om hun Bicoins te verkopen voordat ze volledig waardeloos zijn. Want dat zijn ze, waardeloos. De keizer is inderdaad gewoon naakt. Geloof niet in sprookjes, mensen!
  Jij hebt de natuurlijk volledige wijsheid net als peter 545 op 25 november 2018 06:13 toen hij zijn adviezen gaf .
  www.iex.nl/Crypto/287090/Prijsanalyse...
  MIJN 1e advies voor allen die bitcoin bezitten: Roep nu "help" - zolang U nog roepen kan;
  mijn 2e advies: verkoop minstens(!) 70% van Uw bitcoins;
  mijn 3e advies: vraag Uw boekhouder naar Uw financiële situatie;
  mijn 4e advies: kijk meteen uit naar een voor U geschikte betaalde-baan;
  mijn 5e advies: koop of leen 'n zakdoek (om Uw tranen te drogen + om Uw snotneus te legen).
  26 november 2018 17:48

  efreddy, bent U nu blij, dat U die bitcoins gekocht heeft?
  De koers staat op dit moment op E 3.175,00.
  Tja, ik héb U gewaarschuwd.
  (huidige koers 8528 €).
 7. forum rang 10 DeZwarteRidder 26 juli 2020 12:49
  quote:

  Sir Cryptalot schreef op 25 juli 2020 23:26:

  [...]Deze opmerking zou nuttig zijn als je ook maar enige waarde kan hechten aan de voorspellende ‘gave’ van TA in casu bitcoin. Maar helaas, column na column nada noppes en niks.
  Ondertussen verdient Madelon er goed aan........

  Niet aan de bitcoin, maar aan het schrijven van fantasievolle stukjes............
 8. forum rang 4 Keinscheisscoins 26 juli 2020 13:10
  Ja, de voorspellende waarde van TA is beperkt, net als alle andere analyse methodes. Voorspellen is nu eenmaal moeilijk, zeker als het de toekomst betreft. Desalniettemin moeten we allemaal uitspraken over de toekomst doen: als je een huis koopt, een nieuwe relatie begint, kinderen neemt, van baan verandert, of een asset koopt. Als het makkelijk zou zijn waren we allemaal rijk en intens gelukkig.

  Korte termijn en middellange termijn patronen bekijken en dan in- en uitstappen, een winstje of verliesje nemen, daar geloof ik ook niet meer in. Je kunt winst maken, als je over een haast bovenmenselijke discipline beschikt, maar rijk zul je er niet van worden. Een paar uitzonderingen daargelaten. Wat naar mijn idee wel werkt is naar een lange termijn grafiek kijken van iets waar je positief over bent en dan, als het laag staat, een positie opbouwen middels dollar cost averaging. Zo staan momenteel koffie en suiker laag. Kan het nog lager? natuurlijk, maar de kans dat het omhoog gaat is groter en ik denk niet dat mensen ophouden met koffie drinken. Een bitcoin positie had je idealiter moeten opbouwen toen het tussen de 3k en 5k stond.
58 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links