Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Altcoins gaan harder dan Bitcoin

Altcoins gaan harder dan Bitcoin

Na een behoorlijk rustige periode voor de koers van zowel Bitcoin als die van de altcoins, was er vandaag ineens leven in de brouwerij. In de nacht van dinsdag op woensdag bleef de koers van Bitcoin met een stijging van 0,07% nagenoeg stabiel, terwijl er een tiental altcoins uitsprongen.

De opvallende stijgers zijn dogecoin (+46,35%) en cardano (+26,93%). Overige altcoins die lager in het rijtje – op basis van marktkapitalisatie - staan doen het ook behoorlijk goed. Er wordt dan ook volop gespeculeerd over of dit mogelijk het begin van een nieuw altseason is.

klik om te vergroten

Altseason

Onder de kenners wordt met het woord ‘altseason’ bedoeld dat er geld van Bitcoin naar altcoins - alle cryptovaluta behalve Bitcoin - vloeit. De koers van Bitcoin gaat in zo’n situatie omlaag, terwijl de prijzen van de altcoins fors omhoog gaan.

Opvallend is dat de twee uitblinkers Dogecoin en Cardano het dit hele jaar al beter doen dan Bitcoin. Dogecoin staat nu op een plus van 93,44% en Cardano op een plus van 293,48%, terwijl Bitcoin het slechts met een 'karige' koerswinst van 26,69% moet doen.

Dominantie Bitcoin neemt af

Maar liefst 34 coins en tokens uit de top 50 deden het sinds begin 2020 beter dan Bitcoin. Zulke stijgingen blijven leuk, maar we weten allemaal: behaalde resultaten in het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

Waar begin dit jaar de Bitcoindominantie nog 68,1% bedroeg, bedraagt deze nu nog slechts 61,9% en dat terwijl de totale marktkapitalisatie van 130 miljard naar 170 miljard is gestegen. Er vloeit sinds begin dit jaar dus meer geld richting de totale cryptomarkt en er lijkt meer geld te vloeien naar de alternatieve coins en tokens dan naar Bitcoin.

De koers

De koers van Bitcoin blijft ten tijden van schrijven ontzettend stabiel. De volatiliteit is al weken behoorlijk laag. De afgelopen 30 dagen lag de Volatiliteitsindex op slechts 1,5%. Je zou bijna denken dat Bitcoin volwassen aan het worden is.

We zien dat de koers momenteel rond de $9300 bungelt. Op de weekgrafiek is te zien dat de koers van Bitcoin zich nog steeds in de prachtige symmetrische driehoek bevindt die ontstond in december 2017. Deze driehoek zal een forse koersbeweging tot gevolg kunnen hebben.

klik om te vergroten

Kijkend naar de 4-uursgrafiek zien we opnieuw een symmetrische driehoek binnen de grote groene driehoek. Deze driehoek kan een koersbeweging van minimaal $1500 teweeg brengen, zowel omhoog als omlaag. Een uitbraak dient gepaard te gaan met hoog volume, om er zeker van te zijn dat het geen fakeout betreft.

klik om te vergroten

De koersbeweging zal voor begin augustus plaatsvinden. Uit de indicatoren en het volume kan niet worden afgeleid welke kant de koers zal kiezen.

Samenvatting

 • De koers bevindt zich nog steeds in de grote symmetrische driehoek;
 • Op korte termijn zien we eveneens een symmetrische driehoek;
 • Deze zal uitbreken voor begin augustus;
 • Welke kant de koers kiest is nog onduidelijk;
 • Deze uitbraak zal de koers met $1500 omhoog of omlaag laten bewegen. 
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

 1. 23 dec Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
 2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
 3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. dalai 10 juli 2020 15:51
  quote:

  efreddy schreef op 10 juli 2020 00:24:


  Marktkapitalisatie kun je in verschillende munten uitdrukken,BTC,USD,EUR,ETH,XRP,BCH,LTC,Doge ,GBP,TRX,JPY, het maakt allemaal niet zoveel uit.De marktkapitalisatie van Dogecoin zit momenteel rond de 61500 BTC .

  ik snap jouw punt, maar madelon schrijft : "Waar begin dit jaar de Bitcoindominantie nog 68,1% bedroeg, bedraagt deze nu nog slechts 61,9% en dat terwijl de totale marktkapitalisatie van 130 miljard naar 170 miljard is gestegen"
  En als je dan geen valuta aangeeft wat die 130 tot 170 miljard is, dan is het gewoon bijzonder onzorgvuldig schrijven. En onzorgvuldig schrijven is imho ook onzorgvuldig denken.
 2. forum rang 4 efreddy 10 juli 2020 17:42
  Bij coinmarketcap word de marktkapitalisatie standaard in USD weergegeven,je kan die wel zelf wijzigen naar o.m. BTC,ETH etc .Omdat ik bij Doge veeleer tegenover BTC handel gaf ik die zelf in BTC ,sinds ik Doge volg stond die als laagste koers 16 BTC sat (dec 2016) en als hoogste 110 BTC sat ( vorig jaar maar weet niet meer precies wanneer ),op het ogenblik dat ik van ong 61500 BTC marketcap schreef was dit 50 BTC sat (0.0000005 BTC).
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links