Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Prijsanalyse bitcoin: Satoshi's lightning

Prijsanalyse bitcoin: Satoshi's lightning

Bitcoin wordt, als betaalmiddel, nog steeds volop bekritiseerd. Zo is de koers te volatiel, zijn de transactiekosten te hoog en is de opdeelbaarheid in combinatie met de schaarste uiterst onhandig.

Onlangs heeft de Oxford English Dictionary (OED), uitgegeven door de Oxford University Press, officieel het woord “Satoshi” aan haar database toegevoegd.

satoshi, n.: De kleinste monetaire eenheid in het ditigale betalingssysteem van bitcoin, gelijk aan een honderd miljoenste van een bitcoin.

Eén satoshi is gelijk aan 0,00000001 bitcoin en dat is volgens experts uiterst onhandig. Een schaarse munt zou namelijk, zeker bij een hoge koers, veel verder opdeelbaar moeten zijn. Daarom gingen de developers van bitcoin hard aan de slag.

Lightning Network

Een laag bovenop het bitcoinprotocol maakt het verder opdelen van bitcoin mogelijk. Het Lightning-netwerk, zoals deze laag wordt genoemd, moet zorgen voor goedkope en snelle transacties die niet on-chain plaatsvinden.

De mooie bijkomstigheid is dat de transacties die via Lightning worden gedaan en dus niet on-chain plaatsvinden, tot in de oneindigheid kunnen worden opgesplitst.

Dat zijn dus drie vliegen in één klap. Het werkt als volgt. Persoon A opent op de Lightninglaag een kanaal met persoon B. Dit kanaal wordt een payment channel genoemd. Voordat zo’n kanaal gebruikt kan worden, moet het eerst worden gevuld met bitcoins.

Als er bitcoins in het kanaal zitten, kunnen deze over en weer worden verplaatst. Dit gebeurt dus off-chain. Zie het als het bijhouden van de biertjes in de kroeg, door de kroegbaas.

Aan het einde van de avond, week of maand moet er worden afgerekend. Deze transactie vindt wel on-chain plaats en komt dus in de blockchain, de onderlaag, het protocol zelf, terecht.

Nu hoor ik u denken: “Ja heel leuk en aardig, maar dan moet ik met iedereen dus een kanaal openen?” Nee dat hoeft niet: als persoon A en B een kanaal geopend hebben dan hoeft persoon C alleen met persoon A een kanaal te openen om persoon B te kunnen betalen.

Iedereen raakt zo dus met elkaar verbonden. De wallet berekent de op dat moment goedkoopste route om persoon B te kunnen betalen. Een off-chain Lightningtransactie kost niet meer dan 0,002 cent, is razendsnel en dus oneindig opdeelbaar.

Klik om te vergroten

Lightning is nog in de bètafase, dus voorlopig vinden de meeste transacties nog plaats op de bitcoin-blockchain. Maar binnen afzienbare tijd zal dit gaan veranderen.

De koers

De koers van bitcoin ligt de afgelopen weken behoorlijk stil. Sinds hij in een kortstondige neerwaartse tred terechtgekomen is, is de vraag of we steun houden op $7300 of dat we opnieuw de $6300 zullen gaan zien.

Sinds de top van iets minder dan $14.000, eind juni, is de koers bijna gehalveerd en bevindt hij zich weer in rustig vaarwater. De koers schommelt dan ook nog steeds tussen de schuine witte lijnen.

Klik om te vergroten

Momenteel is tussen de witte stippellijn een kleine broadening formation in de maak. Om deze formatie af te maken zou de koers verder moeten stijgen. Vooralsnog zien we echter een neerwaartse trend.

Het wachten is op een uitbraak door een van de twee witte lijnen, om te zien of we een nieuwe bull- of bearmarket ingaan.

Samenvatting

 • Koers bevindt zich in rustig vaarwater;
 • Schommelt tussen de witte lijnen;
 • Koers kan de komende week verder omhoog;
 • Op de lange termijn dient er eerst een uitbraak buiten de witte lijnen plaats te vinden om een koersdoel te kunnen bepalen.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

 1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
 2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
 3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. PaultW 22 oktober 2019 13:57
  quote:

  don55555 schreef op 22 oktober 2019 10:41:

  leuk Madelon: misschien kun je de "developers" eens bij naam noemen, met een adres , etc. Oh nee, dat kan niet, want dat zijn de oplichters die achter de start van bitcoin zitten en die nog steeds volkomen onbekend zijn.
  Er zijn meer dan 10.000 mensen die op dit moment het netwerk van BTC ontwikkelen en onderhouden. Verdiep je eens in Bitcoin.
  Je wilt adressen? Ik zal wat bekende wereldfiguren benoemen die geld in de ontwikkeling steken en/of ontwikkelaars BTC op de payrol hebben staan.
  Voorbeelden zijn:
  Elon Musk (Space X, Tesla),
  Peter Thiel (Paypal),
  Tim Draper (miljardair, venture capitalist),
  broertjes Winklevoss (bedenkers Facebook) en
  Jack Dorsey (Twitter).

  Succes met het zoeken naar hun adressen.
 2. forum rang 4 geobeo 22 oktober 2019 17:24
  quote:

  Rolling Thunder schreef op 22 oktober 2019 14:34:

  Zonder onderbouwing wat mij betreft: het was niks, het is niks en het wordt niks. Leuk om te manipuleren en te speculeren.
  Mjah, dit lezen we ook elke dag in de krant. Lekker informatief ook. Super inzicht vol. Lekker getyped pik. Jij bent zeker de nieuwe Elon Musk?
 3. forum rang 4 geobeo 23 oktober 2019 12:20
  quote:

  Snugger schreef op 22 oktober 2019 20:41:

  Eén parabolische beweging is al afgerond, nu die andere nog. Die heeft zo'n beetje $5200 in het vizier…
  Maar dat was toch jouw taak, Bitcoin analyse?.. Haalt de minst belangrijke zaken aan de afgelopen tijden….
  Wat zijn dan volgens jou de belangrijkste zaken de afgelopen tijd?

  Parabolen die je terugziet in de wolken en in de koersen? Of wat?

 4. PaultW 23 oktober 2019 21:00
  quote:

  don55555 schreef op 23 oktober 2019 17:55:

  PaultW: ga door met alles geloven wat op internet staat. Toevallig ken ik Peter THIEL en die heeft me op het hart gedrukt dat hij niets met bitcoin te maken heeft en ook niets er mee te maken wil hebben. hahahaha
  Sure, it’s backed by the math.

  Geloof wat je wil geloven. Er is zat beeldmateriaal. Maar heb geen zin in dit soort discussies. ik kom later wel een keer weer aanwaaien hier.
 5. tampi 24 oktober 2019 08:00
  quote:

  Rolling Thunder schreef op 22 oktober 2019 14:34:

  Zonder onderbouwing wat mij betreft: het was niks, het is niks en het wordt niks. Leuk om te manipuleren en te speculeren.
  Misschien wordt het niets met Bitcoin, misschien ook wel.

  Fiat heeft geen enkele concurrentie, het wordt gerund door een kartel van centrale banken die in mijn beleving niet democratisch op de wereld zijn gezet.

  Een beetje concurrentie zou die gasten van de centrale banken wat scherper houden.

  Waar aan de ene kant van de keten gratis geld wordt geprint, moeten jij en ik keihard voor hetzelfde geld werken (waar ook nog eens belasting over wordt geheven).

  Waar aan de ene kant van de keten geen productiviteit wordt geleverd, moeten jij en ik dat wel. Alleen productiviteit creeert welvaart. Geld creëren heeft helemaal niets met welvaart te maken. Schulden afbetalen kan niet met geldprinten, alleen door productiviteit te leveren.
  Wij zouden met zijn allen veel meer welvaart in de wereld hebben, wanneer er geen geldprinter bestond.

  Waar aan de ene kant van keten een monopoly op geldcreatie heerst, mogen jij en ik geen kartel vormen.

  Geldprinten maakt de 1% in de wereld alleen maar rijker.
  Zie bewijs van nota bene onze eigen Nederlandse bank:
  www.dnb.nl/en/binaries/Working%20pape...

  Op een dag is het fiatsysteem niet meer moreel uit te leggen aan je eigen bevolking. iedere keer als het fiat systeem in gedrang komt, komt er weer een bangmaak actie ter afleiding: terroristen, fraude, witwassen, nep oorlog etc.

  Blijf vooral vasthouden dat het niets wordt met Bitcoin, ik weet het niet. En blijf vooral vasthouden aan ons opgedrongen fiatsysteem, waar jij en ik slaaf van zijn. Word wakker.

  Een beetje concurrentie voor centrale bankiers zou wel fijn zijn. En Bitcoin zou daar best weleens geschikt voor kunnen zijn.
 6. forum rang 5 Knight V 24 oktober 2019 23:58
  Wat is verschil tussen grond (zwarte aarde voor de leken) en bitcoins.

  Geen enkel.

  Grond... wat een gek voor geeft oftewel wat gemeente er voor vraagt aan de sukkels die er voor willen betalen voor een hoop aarde, die je op de veluwe gratis kunt krijgen.

  Bitcoins.... is ook wat een gek er voor geeft en de waarde die je er aan geeft.

  Voor de ene zijn er geen bedenkingen en voor de ander heeft men een uitgesproken mening.

  Enjoy van de ontwikkelingen en omarm de nieuwe technieken.
  De dinosaurussen van deze tijd zullen het niet begrijpen Madelon.

  Bitcoins is de nieuwe betaalmiddel, zodra de dinosaurussen bij ECB, DNB, regering vervangen worden door de jeugd van tegenwoordig.

 7. forum rang 4 efreddy 25 oktober 2019 23:45
  quote:

  Snugger schreef op 22 oktober 2019 20:41:

  Eén parabolische beweging is al afgerond, nu die andere nog. Die heeft zo'n beetje $5200 in het vizier…

  Welke beweging is er dan vandaag afgerond met een snelle stijging van 1000$ ?
  Bakkt futures gaan vandaag ook voor het eerst over de 1000 contracten.
 8. SlechteBelegger 26 oktober 2019 10:28
  Kan alleen maar verder omhoog. Wordt schaarser en schaarser. En dat terwijl ze in rap tempo dollars en Euro's bijdrukken. Waar denk je dat iedereen met zijn geld naartoe gaat als de banken ineens geld gaan rekenen om je geld op een spaarrekening te zetten. Zodra er ook kleinere transacties mee gedaan kunnen worden dan zijn de mogelijkheden onbeperkt. Hoe makkelijk is het als je op vakantie bent in Azië en even je ijsje kan afrekenen met je telefoon. Zonder dat de bank even 3% commissie pakt.
 9. forum rang 4 geobeo 26 oktober 2019 11:48
  quote:

  SlechteBelegger schreef op 26 oktober 2019 10:28:

  Kan alleen maar verder omhoog. Wordt schaarser en schaarser. En dat terwijl ze in rap tempo dollars en Euro's bijdrukken. Waar denk je dat iedereen met zijn geld naartoe gaat als de banken ineens geld gaan rekenen om je geld op een spaarrekening te zetten. Zodra er ook kleinere transacties mee gedaan kunnen worden dan zijn de mogelijkheden onbeperkt. Hoe makkelijk is het als je op vakantie bent in Azië en even je ijsje kan afrekenen met je telefoon. Zonder dat de bank even 3% commissie pakt.
  Of het geld voor 1 ijsje omzetten naar Bitcoin en 3 maanden later 3 ijsjes kopen :P
 10. TA=verlies 26 oktober 2019 12:43
  Ik ken mensen die een bitcoinwallet hebben of hebben gehad. Ik ken helemaal niemand die er ooit iets mee betaald heeft.
  Natuurlijk is het iets speculatiefs. Maar uiteindelijk levert zelfs de grootste die-hard ze in voor fiat currency en koopt een Ferrari en zegt dat ie gelijk had met de bitcoins....
 11. forum rang 4 geobeo 26 oktober 2019 16:12
  quote:

  TA=verlies schreef op 26 oktober 2019 12:43:

  Ik ken mensen die een bitcoinwallet hebben of hebben gehad. Ik ken helemaal niemand die er ooit iets mee betaald heeft.
  Natuurlijk is het iets speculatiefs. Maar uiteindelijk levert zelfs de grootste die-hard ze in voor fiat currency en koopt een Ferrari en zegt dat ie gelijk had met de bitcoins....
  Nou bij deze, aangenaam. Ik heb op reis regelmatig van Bitcoin gebruik gemaakt om de achterlijke valuta koers opslag en andere onzin bankkosten te vermijden.

  Overigens is het argument dat Bitcoin niets waard is, omdat er niet mee betaald wordt een beetje vreemd. Met goud wordt toch ook niet betaald?
 12. forum rang 6 holenbeer 27 oktober 2019 08:47
  quote:

  TA=verlies schreef op 26 oktober 2019 12:43:

  Ik ken mensen die een bitcoinwallet hebben of hebben gehad. Ik ken helemaal niemand die er ooit iets mee betaald heeft.
  Natuurlijk is het iets speculatiefs. Maar uiteindelijk levert zelfs de grootste die-hard ze in voor fiat currency en koopt een Ferrari en zegt dat ie gelijk had met de bitcoins....
  Dat schijnt met huizen ook te gebeuren. Ik ken mensen die een huis hadden. Dat hebben ze geruild voor fiat en er iets anders voor gekocht. Geen Ferrari overigens.
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

advertentie Bitvavo

Investeer in cryptocurrency

Handel tot € 1000,- gratis

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links