Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Prijsanalyse bitcoin: Op weg naar nieuwe lows

Prijsanalyse bitcoin: Op weg naar nieuwe lows

Het zal u niet zijn ontgaan. Bitcoin is op weg naar nieuwe lows en niet zo’n beetje ook.

Vorige week schreef ik nog over de lang verwachtte koersuitbraak van bitcoin, die oneindig op zich liet wachten – althans – zo leek het. Woensdagavond was het moment dan eindelijk daar. De koers van bitcoin ging fors onderuit.

Al gauw ontstond er behoorlijke paniek op de markt. Stoplossen werden geraakt en de bitcoin koers daalde binnen no-time van $6.200 naar $5.200. Daarna kwam de koers weer in iets rustiger vaarwater.

Belangrijke factoren

Zoals eerder genoemd lag een daling in de lijn der verwachtingen van de technische analyse. Er waren echter die dag nog enkele aspecten die een rol speelden omtrent de paniekreactie op te markt.

Naast technische aspecten speelde het aflopen van de bitcoin-futures, het voorspelde bloedbad rondom hedgefondsen en natuurlijk de aanloop naar de bitcoin cash hard fork een zeer belangrijke rol. Waarom dit van belang is leg ik uit in deze video.

Hard fork

Donderdag begon de rust op de markt weer te keren en werd het volume angstaanjagend laag. Dit omdat men in afwachting was van de uitkomst van de hard fork, een splitsing van bitcoin cash in bitcoin ABC en bitcoin SV. De bitcoin versie met de langste adem overleeft.

Ook werden er behoorlijk wat spelletjes gespeeld om zowel de koersen als hashing power van alle vier (bitcoin, bitcoin cash, bitcoin ABC en bitcoin SV) betrokken partijen te beïnvloeden. Zoals te zien is in deze tweet van de initiatiefnemers van Bitcoin SV. 

Ondanks het feit dat deze belangrijke gebeurtenissen slechts van tijdelijke aard zijn, hebben zij wel degelijk haar impact op de koers van bitcoin en andere crypto’s. Het is dus afwachten wie van de twee kampen (bitcoin ABC of bitcoin SV) zal gaan winnen en wat dit voor impact zal gaan hebben.

Koersverloop

Ik pak het koersverloop van bitcoin er even bij. Onderstaand ziet u de bitcoin koers op basis van de daggrafiek.

x


Te zien is dat de koers neerwaarts is uitgebroken vanaf $5.800. Naar verwachting kan de koers nog doordalen tot rond de $5.000. Er moet echter wel rekening gehouden worden met het feit dat de uitkomst van de hard fork een behoorlijke vinger in de pap heeft.

Op de korte termijn is te zien dat de koers nog een stukje verder zou kunnen zakken. Wel is een zeer lage RSI zichtbaar. Zodra de koers ook maar een stukje omhoog tikt ontstaat hier positieve divergentie. Deze divergentie zou een kortstondige opwaartse beweging tot gevolg kunnen hebben.

x


Ook loopt het volume de afgelopen uren een klein beetje op terwijl de grafiek nog steeds neerwaarts is. Dit zou kortstondig een kleine opleving kunnen veroorzaken, voordat de koers verder omlaag gaat.

Samenvatting:

 • Koers lijkt lager te kunnen zakken.
 • Belangrijke steun rond $5.000.
 • Afwachten op positieve divergentie op de 4-uursgrafiek.
 • Volume begint op te lopen, bij een neerwaarts bewegende koers.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

 1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
 2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
 3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

144 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. De Kromme 19 november 2018 16:45
  falling knive, staan nu op het cionmarketniveau van oct 2017. grafisch ziet het er naar uit dat we nog veel lager gaan. of uiteindelijk de 0 regionen gehaald worden weet ik niet. die kans lijkt me groter dan de 16.000 blijkt het toch een soort tulpen rally te zijn geweest.....
 2. Snuggerst 19 november 2018 17:17
  quote:

  De Kromme schreef op 19 november 2018 16:45:

  falling knive, staan nu op het cionmarketniveau van oct 2017. grafisch ziet het er naar uit dat we nog veel lager gaan. of uiteindelijk de 0 regionen gehaald worden weet ik niet. die kans lijkt me groter dan de 16.000 blijkt het toch een soort tulpen rally te zijn geweest.....
  Gaat ook inderdaad veel lager, neem beginwaarde maar aan. Zo'n beetje $0,25 dus.. Was omgekeerde tulpen rally ja, die vanaf nu zo'n beetje z'n naam wel eer aan zal doen!
 3. [verwijderd] 19 november 2018 18:13
  ik vind het verhaal hierboven van Madelon echt niet te vatten. Eerst enige " fundamentele zaken " aanvoeren waarom de cryptomunten naar beneden donderen, en daar dan een TA grafiekachtig ding aan hangen. Hoe geloofwaardig ben je dan ? Ik zou echt aan de redactie/eigenaar van IEX willen vragen om hiermee te stoppen, want jullie geloofwaardigheid loopt mi serieus gevaar.
 4. Billie10 20 november 2018 09:17
  Het verhaal van dalai slaat de spijker op zijn kop. De Bitcoin beweging is absoluut niet te vatten met technische analyse, doe dit dan ook niet. Je geeft je lezers hiermee een valse zekerheid en het idee dat je de beweging in de koers van de bitcoin kan " voorspellen". Advies, 1 concentreer je op alleen op fundamenteel nieuws, 2 wordt niet flauw als iedereen flauw is en wordt niet vast als iedereen vast is.
 5. Huppeldepepup 20 november 2018 09:24
  Hmm. Ben het eens met alle meningen hier over TA, maar sta altijd open voor de mogelijkheid dat ik niet altijd alles kan overzien. Mij viel op dat de aangegeven steunpunten inderdaad leken te bestaan. Koers bleef er maar tegen aan hikken. Eenmaal doorgebroken was het hek van de dam. Precies zoals door de TA-gelovigen voorspeld. Ik blijf sceptisch; maar toch......
 6. forum rang 4 @iPlof 20 november 2018 12:24
  Fundamenteel ontbreekt een beetje verhaal van de Bitcoin / crypto.
  Na x jaar kun je alleen ermee betalen als er een valuta tegenover staat.
  Een pizza of een auto kopen kost gewoon meer BTC dan half jaar geleden, wordt direct omgerekend in tegenpost valuta.
  Als er al een ideaal was is het in ieder geval kapot gespeculeerd met veel verliezers en tegelijk een handje vol zeer grote winnaars en gerelateerde business industrie in het kielzog.
  Nog erger dan de bank(sters) eigenlijk.
  TA lijkt meer voor de hand liggen, een jaar geleden een grote groep aangetrokken door astronomische winnaars van daarvoor.
  TA zegt nu duidelijk afblijven.
 7. Kleine theo 20 november 2018 12:40
  Laat ik ook maar nog eens mijn mening geven.maanden geleden was ik nogal negatief
  Over die bitcoun in ieder geval kan hij niet onder............nul.dat is zeker.ook in mijn
  Reactie al verschillende keren dit jaar blijf af van bitcoun en goud.dit is geen advies
  Maar tot nog toe een vaststaand feit.ik ben allert op deze dingen en tot nog toe
  Niet van mening veranderd.maar ja..........wie ben ik???????
  Groet
  Theo
 8. k2es 20 november 2018 15:23
  ik heb altijd al geschreven dat die bitcoin c.s alleen interessant zijn voor oplichters en andere criminelen, ik denk dat de laatsten er nu ook wel genoeg van hebben nu het steeds minder waard wordt. Met tulpenbollen kon je nog tulpen kweken, met waardeloze bitcoin c.s. valt helemaal niets mee te doen (behalve die nog aan een sukkel te proberen te verkopen).
144 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links