Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Crypto-bloedbad door Koreaanse belastingwet

Crypto-bloedbad door Koreaanse belastingwet

De Koreaanse overheid kondigde eerder vandaag aan dat zij de belastingwet omtrent cryptovaluta aanscherpt. Zij wil namelijk 22% vernnootschapsbelasting en 2,2% inkomstenbelasting gaan innen. De koersen van vele cryptovaluta's stortten naar aanleiding hiervan kortstondig ineen.

 

Seoul streeft ernaar om de hype omtrent virtuele valuta terug te brengen. Daarnaast denken ze aan een wetsvoorstel om de handel in virtuele valuta te verbieden.

Naar aanleiding van de bezorgdheid omtrent de bubbel op de cryptomarkt verbood de regering eerder deze maand het openen van nieuwe handelsaccounts. Daarnaast moeten handelaren handelen onder eigen naam en toenaam. 

Bitcoin, ether, XRP en andere crypto's hebben de laatste tijd veel terrein gewonnen bij Zuid-Koreaanse investeerders, zo bleek uit het handelsvolume afkomstig uit Zuid-Korea.


Waar China voor de aangescherpte regelgeving omtrent ICO's en cryptohandel, eerst de thuisbasis was voor 's werelds grootste bitcoinbeurzen, is Zuid-Korea dat nu. Naar schatting zijn er in Zuid-Korea tevens meer dan 2 miljoen mensen die cryptovaluta bezitten. 

Door de aangescherpte wetgeving zijn Koreaanse bedrijven met meer dan 20 miljard inkomen, verplicht om 22% en 2,2% van de bedrijfs- en lokale inkomsten belasting te betalen. 

Buthumb, een van de grootste crypto-exchanges in Zuid-Korea, zal volgens Yujin Investment & Securities ongeveer 60 miljard aan belasting moeten betalen, bij een geschatte winst van 317,6 miljard Won.

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

 1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
 2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
 3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. tampi 23 januari 2018 07:56
  Hopelijk weet de Koreaanse overheid wat het doet. Dit is in mijn beleving eerder een wanhoopspoging tot reguleren dan dat ze echt begrijpen wat ze doen.

  Het besef moet nog komen dat met cryptomunten belasting betalen een vrijwillige bijdrage wordt. Tenzij de overheid zelf komt met een voorgeprogrammeerde cryptomunt waarmee de belasting, BTW en andere premies al zijn voorgeprogrammeerd.

  De cryptomunt lost in het beginsel een heel diep vertrouwensprobleem op. Immers je kunt nu zaken doen zonder tussenpersonen. Onze maatschappij zit boordenvol met dit soort vertrouwenspersonen. De afgelopen 400 jaar zijn allerlei (dure) instituties onstaan om dit vertrouwen maar te geven en te kunnen waarborgen.

  Het vertrouwen wordt vandaag de dag gegeven door instituties met dure specialisten waaronder advocaten, notarissen, banken, overheid, handelsorganisaties, kadaster, kvk, etc... Deze vertrouwensinstituties zijn gedwongen zich anders te organiseren met de blockchain. En natuurlijk is er hoop weerstand. Dat is begrijpelijk. Want je gaat ineens dure mensen vervangen door wat logische wiskunde.

  Voor het het waarborgen van vertouwen heb je ineens geen (dure) institutie meer nodig.

  Het mooie van de cryptomunt is dat je geld kunt voorprogrammeren. Ik kan het zakgeld van mijn kinderen zo programmeren dat ze hun kleedgeld echt alleen aan kleiding kunnen uitgeven.

  We hebben nu een tool in ons middel die direct alle tussenpersonen uitschakelt omdat je geen aanvullend vertrouwen nodig hebt van een institutie. Alle regulerende en vertrouwengevende instituties heb je niet meer nodig met de blockchain. Laat dit besef maar eens doordringen.

  Het is niet meer de vraag of blockchain doorbreekt, maar eerder wanneer.
  Dit zal gepaard gaan met directe afname van macht van elke vertrouwens institutie.

  Ik wens daarom de Koreaanse overheid veel succes met het uitvoeren van het nieuwe belasting beleid. Ik hoor het wel als het is gelukt/niet is gelukt.
 2. forum rang 10 DeZwarteRidder 23 januari 2018 08:02
  Het lijkt me volkomen normaal dat cryptobeurzen belasting moeten gaan betalen over nettowinst. Ik neem aan dat Bitstamp, Kraken, HitBTC, etc. ook winstbelasting moeten betalen.

  De overheid kan vrijwel alle problemen met cryptomunten in een klap oplossen door een wet te maken waarin cryptomunten en -tokens gelijkgesteld worden met effecten of derivaten.
 3. tampi 23 januari 2018 08:06
  quote:

  DeZwarteRidder schreef op 23 januari 2018 08:02:

  Het lijkt me volkomen normaal dat cryptobeurzen belasting moeten gaan betalen over nettowinst. Ik neem aan dat Bitstamp, Kraken, HitBTC, etc. ook winstbelasting moeten betalen.

  Klopt! Dat lijkt mij ook volkomen logisch en redelijk.

  Dit zijn dan ook Exchanges die ook de handel in crypto <-> fiat doen.
  Ik ben reuze benieuwd hoe een community exchange als Binance dat gaat doen. Binance staat helemaal los van fiat. Pure crypto, zolang crypto geen "geld" status heeft. kun je de winst niet meer goed uitdrukken in fiat.

  Je zou mogelijk kunnen zeggen dat er dan geen winst is gemaakt.
 4. TA=verlies 23 januari 2018 09:49
  Vertrouwen in satoshi ? Niemand weet wie hij is. De spelregels kunnen veranderen. Er kunnen forks plaatsvinden. De overheid zijn we zelf. Heb ik meer vertrouwen in. Cryptocurrency hebben geen toekomst zonder overheid. Blockchain an sich heeft gouden toekomst lijkt me. Maar bitcoin zijn echt naar 0 gaan. Helaas....
 5. Playtime 23 januari 2018 10:48
  Ik las dat de belastingmaatregel helemaal niet als een verrassing kwam. Namelijk “according to expectations”. Wat ik wel zie op Bittrex is dat de koers van de Ether gedomineerd wordt door zeer agressieve “whales”. Je moet maar eens een kijkje nemen, het is heel bizar zoals er gemanipuleerd wordt. Gisteren brak de E. uit na een bericht over de Canadese overheid (zeg maar het 1000 dollar punt) maar dit werd volledig teruggedrongen door deze geautomatiseerde maffia. Dit proces gaat gewoon 24/7 door.
 6. Met Effekt 23 januari 2018 11:59
  quote:

  tampi schreef op 23 januari 2018 07:56:

  De cryptomunt lost in het beginsel een heel diep vertrouwensprobleem op. Immers je kunt nu zaken doen zonder tussenpersonen. Onze maatschappij zit boordenvol met dit soort vertrouwenspersonen. De afgelopen 400 jaar zijn allerlei (dure) instituties onstaan om dit vertrouwen maar te geven en te kunnen waarborgen.

  Vertrouwen heb ik pas als ook in noodsituaties de tussenpersoon thuis geeft.
  Bij veel crypto currencies zie je dat als er veel handel is het systeem erg traag wordt of zelfs dagen lang niet werkt. Daarnaast helpt het veranderen van regels tijdens het spel ook niet (Bitcoin fork).

  Mijn vertrouwen in de officiele instanties is nu nog velen malen hoger dan in de crypto clubs. Hun nadeel is niet gebrek aan vertrouwen maar eerder te hoge kosten. Aan de andere kant vind ik ca. 600€ voor notaris en kadasterkosten bij aankoop van een 200k€ huis niet overdreven, het is in ieder geval vele malen goedkoper dan een bitcoin aan/verkoop. Bovendien is het een uitgave die ik niet dagelijk hoef te doen.

  Ik wacht nog steeds op een goede reden voor crypto currencies. Tot nu toe lijkt het alleen een speculatie middel. Maar er zijn veel betrouwbaardere en betere alternatieven die ook >>100% in korte tijd fluctueren (opties, futures).
 7. csmiesing 23 januari 2018 12:32
  De enige die belang hebben bij Bitcoin zijn mensen met zwart geld en illegale geldtransacties en verder mensen die een graantje mee willen pikken van de stijging.
  Volkomen normaal dat de overheid daar grip op probeert te krijgen.
  Om de overheid in stand te houden (lees scholen, defensie, politie, wegen etc) zal toch belasting betaald moeten worden.
  En om de criminaliteit te bestrijden moet je er wel zicht op kunnen hebben.
 8. [verwijderd] 23 januari 2018 12:41
  quote:

  csmiesing schreef op 23 januari 2018 12:32:

  De enige die belang hebben bij Bitcoin zijn mensen met zwart geld en illegale geldtransacties en verder mensen die een graantje mee willen pikken van de stijging.
  Naast Azie wordt er ook veel gekocht in Indie als belegging (iedere normale burger heeft zwart geld daar), en in landen als Z-Amerika en Afrika waar de munt zo onstabiel is. In europa en de VS zijn het vooral liefhebbers en mensen die willen verdienen maar is anders in de rest vd wereld. Minder dan 1% is echte witwas. Er zijn veel voordelen aan kunnen ontsnappen aan de overheid en fiat.
 9. [verwijderd] 23 januari 2018 13:00
  [quote alias=JosAppel id=10577831 date=201801231241]
  [...]
  Naast Azie wordt er ook veel gekocht in Indie als belegging (iedere normale burger heeft zwart geld daar),

  Niet lullen,
  in india hebben ze vorig jaar in 1 dag tijd de 1000 en 500 rp als ongeldig bestempeld, deze kon je nog wel binnen 6 maanden storten op een spaarbankboekje, dus in een dag al het zwart geld weg.
  Inmiddels zijn er nieuwe 1000 en 500 rp biljetten, en de oude 100 biljetten verdwijnen ook .
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links