Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Triodos Groenfonds: van windmolens naar smart hubs

Nu het opwekken van wind- en zonne-energie volwassen is geworden, richt Triodos Groenfonds zich op de financiering van innovatieve projecten om de energietransitie te versnellen. “De heilige graal is flexibiliteit. Het kan allemaal nog slimmer.”

Connect C Triodos Groenfonds: van windmolens naar smart hubs

Triodos Groenfonds is een van de oudste groenfondsen van Nederland. Het financiert projecten in drie belangrijke transities, te weten voedsel, grondstoffen en natuurlijk ook energie. Op dit moment maken duurzame energiefinancieringen zestig procent van de fondsportefeuille uit.

Van oudsher betrof dat met name de financiering van zonne- en windmolenparken, maar inmiddels is er oog voor nieuwe innovatieve energie-oplossingen om de klimaattransitie te versnellen. Dat heeft te maken met de door de overheid bepaalde Groenregeling, waar Triodos Groenfonds zich aan heeft gecommitteerd. De Groenregeling is in het leven geroepen om duurzame innovatie te stimuleren. Aangezien zonne- en windenergie inmiddels volwassen zijn geworden, vallen deze niet langer onder deze regeling.

Willy Bulsink, fondsmanager van Triodos Groenfonds, en Harold Hofenk, senior relatiemanager Energie & Klimaat bij Triodos Bank, zijn dagelijks bezig om innovatieve energieprojecten te vinden die zowel de energietransitie versnellen als een marktconform rendement bieden.

Gezocht: slimme energiesystemen

Daarbij moet bijvoorbeeld worden gedacht aan het opwekken van groen gas en groene waterstof, de opslag van elektriciteit, en tal van warmte-oplossingen. “Omdat het stroomnet op dit moment uit zijn voegen kraakt door de sterk gestegen vraag naar elektriciteit in combinatie met het onregelmatige aanbod van duurzaam opgewekte stroom (inmiddels goed voor 50% van de Nederlandse elektriciteitsopwekking) kijken we steeds meer naar slimme systeemoplossingen, waarbij vraag en aanbod beter op elkaar kunnen worden afgestemd”, vertelt Willy Bulsink.

"Smart hubs helpen bedrijven om de gezamenlijke energievraag over de dag te verdelen"

Een voorbeeld van een slimme energie-oplossing is een zogenaamde smart hub. Op bedrijventerreinen, waar het steeds lastiger is om nog een stroomaansluiting te krijgen, kan een smart hub een uitkomst zijn. Harold Hofenk legt uit: “Smart hubs helpen bedrijven om de gezamenlijke energievraag over de dag te verdelen, waardoor piekbelasting wordt tegengegaan. Bedrijven hebben immers niet op hetzelfde moment van de dag even veel stroom nodig. Daarnaast zorgen smart hubs ervoor dat verschillende vormen van energie kunnen worden gecombineerd. Als bedrijven bijvoorbeeld hun daken volleggen met zonnepanelen en daarnaast een paar batterijen latenplaatsen, dan helpt dat natuurlijk ook om de druk op het elektriciteitsnet te verlichten.”

Een Smart Energy Hub is als de spin in het web van een lokaal energiesysteem en stemt vraag en aanbod optimaal op elkaar af | Infographic: IvoGraphics.

Van gas naar warmte

Dan is het de bedoeling dat Nederland van het gas gaat. In 2050 moet dat proces zijn afgerond. Het is een hele klus, want voor de verwarming van huizen en kantoren wordt nu nog vooral aardgas ingezet. Om van het gas af te gaan, zullen particulieren en bedrijven hun toevlucht moeten zoeken tot bijvoorbeeld warmtepompen, warmtenetten, restwarmte van industrie, aardwarmte en zonnewarmte. Zo financiert Triodos Groenfonds warmtepompen die vervolgens worden verhuurd aan particulieren voor wie de aanschaf van een warmtepomp te duur is.

Harold Hofenk: “Maar Triodos Groenfonds is ook financieel betrokken bij de warmtehuishouding van een groot appartementencomplex. In de zomer wordt daar de overtollige warmte in het grondwater opgeslagen om die vervolgens in de winter weer te gebruiken voor verwarming. Extra voordeel van deze vorm van warmte-opslag is dat de aangesloten appartementen in de zomer automatisch worden gekoeld. Dat komt goed uit nu mensen in steden steeds meer te maken krijgen met hittestress.”

Harold Hofenk

Ook een rol voor waterstof

Waterstof geldt in de wereld van duurzame energie als het duizend-dingen-doekje. Het kan worden gebruikt als schone brandstof, als energiedrager en kan in de chemische industrie bijvoorbeeld worden ingezet alsalternatief voor aardolie. Volgens Harold Hofenk is waterstof echter niet dé oplossing voor de energietransitie, maar kan het op verschillende gebieden een nuttige bijdrage leveren. “Personenauto’s zie ik er in de toekomst niet op rijden, maar voor zwaar transport, zoals zeeschepen, zijn batterijen minder geschikt en is waterstof juist heel goed te gebruiken.”

"Voor zwaar transport, zoals zeeschepen, zijn batterijen minder geschikt en is waterstof juist heel goed te gebruiken"

Mocht er een heilige graal bestaan voor de energietransitie dan is die volgens Harold Hofenk in computercode geschreven. “De heilige graal is flexibiliteit. Het kan allemaal nog slimmer. Veel van de toekomstige energie-oplossingen zullen software gestuurd zijn, zodat vraag en aanbod steeds beter op elkaar aansluiten.”

Laag risico

Voor Triodos gaan rendement en positieve impact maken hand in hand. Dat er met de financieringen van Triodos Groenfonds impact wordt geboekt, is duidelijk. Maar hoe zit dat met het rendement? Dat is volgens Willy Bulsink marktconform. ”Alle investeringen moeten voldoen aan strenge voorwaarden. Het rendement van Triodos Groenfonds kan fluctueren en is vooral afhankelijk van bewegingen op de rentemarkt. De prestaties van de onderliggende projecten zijn doorgaans uitstekend. Het aantal leningen dat niet wordt terugbetaald is te verwaarlozen.”

Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen kredietrisico’s zijn. Het grootste risico is als een onderneming zijn product of dienst niet verkocht krijgt. Neem de waterstofmarkt. Die is nu pas in opkomst. Er moet nog veel worden geleerd. Om die reden kiest Triodos in deze markt voor kleine projecten en gaat het uit van conservatieve scenario’s. “Dat betekent bijvoorbeeld dat een kredietnemer meer eigen kapitaal moet inbrengen, zodat mogelijke tegenvallers kunnen worden opgevangen”, aldus Willy Bulsink. “Zo opereerden we ook toen Triodos Groenfonds zijn eerste windmolen financierde. Maar naarmate een technologie zich meer bewezen heeft, kunnen de benodigde buffers ook omlaag.”

Willy Bulsink

Een betere wereld begint …

In een tijd waarin de energievoorziening ingrijpend verandert, zullen naast bedrijven ook huishoudens hun bakens moeten verzetten. Wat is een goed moment om de wasmachine aan te zetten? Wordt de oude CV vervangen door een nieuwe, of is het leasen van een waterpomp een beter idee? Harold Hofenk: “Wij burgers zitten zelf ook aan de knoppen. In ons eentje kunnen we niet veel veranderen maar met z’n allen natuurlijk wel.”

Met een belegging in Triodos Groenfonds is het niet anders. Het mooi daarvan is ook nog eens dat het bijdraagt aan de verduurzaming van je eigen leefomgeving. “De energietransitie is immers overal”, stelt Willy Bulsink.

 

Dit artikel is reclame. Raadpleeg het prospectus en het Essentiële-informatiedocument van Triodos Groenfonds voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Een samenvatting van de rechten van inves-teerders in het Engels vindt u op triodos-im.com. De waarde van de activa van het fonds kan als ge-volg van het beleggingsbeleid sterk fluctueren. Triodos Groenfonds wordt beheerd door Triodos In-vestment Management. Triodos Investment Management heeft een vergunning als beheerder van beleggingsinstellingen en van icbe’s en staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank in Nederland.Triodos Investment Management kan beslissen het aanbieden van zijn instellingen voor collectieve belegging in uw land stop te zetten.

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.