Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Is dit pas het begin voor Nvidia?

Is dit pas het begin voor Nvidia?
Beeld: Nvidia

Nvidia (NVDA) is vanuit het verleden vooral bekend om haar grafische computerprocessors, chipsets en gerelateerde multimediasoftware. Maar de wereld verandert in een zeer hoog tempo en Artificial Intelligence (A.I.) zal daar een steeds belangrijkere rol in gaan spelen.

Wat is de rol van NVDA in deze markt en hoe kunnen wij als traders hier op de korte maar zeker ook voor de langere termijn op inspelen?

A.I. (Artificial Intelligence)

Kort gezegd: kunstmatige intelligentie is de simulatie van menselijke intelligentieprocessen door machines en dan met name computersystemen. Een uitdrukking die u vast weleens gehoord heeft is “machine learing”  oftewel dat computers voor zichzelf kunnen denken. A.I. vereist een basis van gespecialiseerde hardware en software voor het schrijven en trainen van machine learning-algoritmen.

Kunstmatige intelligentie is ineens overal; de release van ChatGPT in november 2022 heeft de huidige golf van interesse in en discussie over A.I.-toepassingen aardig op gang gebracht.

Waarom is A.I. belangrijk?

Dit is een trend die vermoedelijk niet zomaar zal overwaaien. A.I. is belangrijk vanwege het potentieel om de manier waarop we leven, werken en spelen te veranderen. Het wordt al her en der effectief gebruikt in het bedrijfsleven om taken van mensen te automatiseren, waaronder klantenservice, het genereren van leads, fraudedetectie en kwaliteitscontrole, om er maar een paar te noemen. Op veel vlakken kan A.I. simpelweg de taken aanzienlijk nauwkeuriger en sneller uitvoeren dan mensen.

De vooruitgang in A.I.-technieken heeft niet alleen bijgedragen aan een explosie van efficiëntie maar heeft ook de deur geopend naar geheel nieuwe zakelijke kansen voor sommige grotere ondernemingen. A.I. is centraal komen te staan in veel van de grootste en meest succesvolle bedrijven van vandaag, waaronder Alphabet, Apple, Microsoft en Meta. Die steken veel geld en tijd in de ontwikkeling van A.I. en dat doen ze niet zomaar.

Bepalende rol NVDA in A.I.

Om aan te geven dat er vanuit de beurswereld serieuze interesse uitgaat naar NVDA: aan het einde van het vierde kwartaal van 2022 hadden maar liefst 106 hedgefondsen een longpositie in het bedrijf ter waarde van een sloridge $6 miljard.

Nvidia speelt een nog directere rol in deze markt dan veel van de andere eerder genoemde bedrijven omdat de GPU-chips van NVDA van vitaal belang zijn voor veel machinelearning-trainingsfasen, vanwege de enorme hoeveelheden rekenkracht.

En dit zorgt ervoor dat Nvidia een sleutelpositie bekleedt in de wereld van kunstmatige intelligentie.

Aantrekkelijk vooruitzicht

De technologische voorsprong die NVDA op rivalen heeft, geeft het bedrijf een buffer die nog jarenlang kan helpen het marktaandeel te beschermen. Met name Nvidia's “pricing power” voor de A.I.-chips zal de winst en waardering verder omhoog stuwen.

Recente partnerschappen en samenwerkingen die zijn aangegaan geven blijk van de toewijding aan voortdurende innovatie en groei die het bedrijf positioneert voor blijvend succes in de toekomst. Investeringsbank HSBC voorspelt dat NVDA in het fiscale jaar 2024 een marktaandeel van 90% zal hebben.

NVDA duur?

Iedereen die actief is op de aandelenmarkt is op zoek naar een kwaliteitsaandeel tegen een "lage" prijs. NVDA voldoet zeker aan de kwaliteitskant van de vergelijking. Maar met een koers-winstverhouding (K/W) van 160 ligt de waardering van Nvidia fors hoger dan het S&P 500-gemiddelde van 22. Dat gezegd hebbende, u krijgt meestal waar u voor betaalt, en dat is op de beurs niet anders. We moeten appels niet met peren vergelijken.

Momenteel wordt NVDA verhandeld tegen een koers-omzetverhouding van 25, wat “duur” is voor zelfs de meest veelbelovende groeiaandelen. Het bedrijf is echter zeer winstgevend en zal naar verwachting later dit jaar weer winstgroei laten zien.

NVDA behoort tot de best presterende aandelen van de S&P 500. Het is met ongeveer 150% hersteld vanaf het dieptepunt in oktober, maar de koers blijft ongeveer 17% onder de recordhoogtes die in november 2021 werden bereikt. En met een marktkapitalisatie van $687 miljard is NVDA een van de meest waardevolle bedrijven op Wall Street geworden, achter Googles Alphabet, Amazon en Microsoft.

Interessant voor de korte of langere termijn?

NVDA is een aandeel met een beta van 1.77 oftewel een volatiliteit van zo'n 2.6% en dat is vrij hoog. Maar dat is juist precies wat we zoeken, want zonder beweging geen trading. De short float van slechts 1.53% geeft aan dat er momenteel niet veel partijen zijn die op een aanzienlijke koersdaling speculeren.

En zoals eerder aangegeven zijn veel institutionele beleggers gecharmeerd van dit bedrijf, en dat vertaalt zich er ondermeer in dat 66% van de uitstaande aandelen door deze grote asset managers worden beheerd.

De hoge volatility maakt NVDA natuurlijk geschikt om op mooie rally's in te spelen, maar gezien het zonnige toekomstperspectief is dit zonder meer een kandidaat voor de (middel)langetermijnportefeuille.

De charts

Aandeel Nvidia koers
Bron: IG platform

Op het wekelijkse time frame is mooi te zien hoe de opmars in 2021 alsmede de daling in 2022 tot stand gekomen zijn. Opmerkelijk genoeg begeeft het aandeel zich ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar om deze tijd. En dat is een belangrijk niveau, want toen is de tijdelijke opmars hard afgewezen met de lows in oktober als dieptepunt. De $280-$290-zone geldt dan ook als technische weerstand die eerst zal moeten worden geslecht alvorens een aanval kan worden gedaan op de all-time high van $346. 

Aandeel Nvidia koers
Bron: IG platform

Korte en/of langere termijn

Wanneer we inzoomen op het dagelijkse time frame is de pingpong-range waarin het aandeel al een maand gevangen zit duidelijk te zien. Je kan het een bull flag noemen, wachtende op een verdere uitbraak naar boven, maar evengoed - als de markt niet meezit - kan het aandeel de onderkant van deze range weer opzoeken. Een dergelijke range zagen we ook eind februari – maart ontstaan.

Als we een long-positie willen opbouwen voor de langere termijn dan zou dat prima kunnen met gerichte aankopen op diverse levels zolang de uptrend intact is. Rond de $225 en met name $205 liggen steunzones waar men eventueel tegenaan kan handelen.

Voor de korteretermijntrade is het wachten op een breakout uit deze zone (vaak na eerst een pullback), en dan meekopen in de beweging omhoog. Je ziet in de eerste grafiek wat voor acceleratie er kan zijn wanneer nieuwe kopers de markt instappen na een breakout.

Tot slot

We moeten altijd rekening houden, gezien de geopolitieke en macro-economische issues die momenteel spelen, met mindere beursdagen/weken. Zeker wanneer je in een korter time frame handelt, zoals day en swing traders doen, is het handig om met een stoploss te werken. Voor de langeretermijnhandelaren biedt het vaak kansen om de bestaande positie uit te breiden - maar wel op handige niveaus zoals steunzones op de grotere time frames.

Het laatste beursnieuws ontvangen?

Altijd op de hoogte blijven van de laatste marktonwikkelingen? Wij bieden tal van artikelen en webinars aan met gastsprekers, live trading en meer. Bekijk hier onze kennispagina.

Over IG

IG, opgericht in 1974, is een wereldwijde online broker gespecialiseerd in derivaten. We informeren klanten via ons bekroonde handelsplatform en dagelijkse inzichten van onze analisten. Daarnaast staan we dag en nacht voor u klaar met onze 24-uurs klantenservice.

Risicowaarschuwing
De inhoud van dit artikel is in samenwerking met IG tot stand gekomen en bevat geen beleggingsadvies of beleggingsaanbod en dient ook niet als zodanig opgevat te worden. Derivatenhandel kent een hoog risico op snel verlies.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links