Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Zo bouw je een succesvol Crypto portfolio

Zo bouw je een succesvol Crypto portfolio

Crypto. Een wereld waar miljonairs worden gemaakt en waar huizen worden vergokt. Het klopt, de meeste beleggers in crypto assets speculeren in het wilde weg. Het riekt naar de internetbubbel. In deze periode zijn een heleboel speculanten volledig uit de markt geslagen en blijkt eens weer dat een gespreid portfolio de beste strategie is op de lange termijn.

Door Bart van Campenhout

Beleggen in de wereld van crypto’s kan ook heel anders: een gespreide portefeuille en verstandige aanpak. In dit artikel bekijken we crypto met een traditionele financiële blik.

Een robuust portfolio

Een halve eeuw geleden heeft Harry Browne het Permanent Portfolio bedacht. De insteek van het portfolio is robuust rendement onder alle marktomstandigheden. Browne vult het portfolio in met een gelijke verdeling over cash, goud, aandelen en obligaties.

Het Permanent Portfolio behaalt een gemiddeld rendement van 8.65% per jaar in de periode van 1976 tot 2016. Het portfolio loopt minder sterke deuken op dan een portfolio met alleen maar aandelen. Gedurende de Black Monday daalde het Permanent Portfolio met maar 4.5%, vijf keer beter dan de Dow Jones Industrial Average (DJIA), een index van industriële Amerikaanse aandelen.

Een asset class van nu

Crypto Assets zijn de verzameling van investeringsmogelijkheden die op een blockchain leven. De aard van deze assets is zo divers dat ik voor elk van de facetten van het Permanent Portfolio wel een crypto asset kan bedenken: daarmee vind ik vrede in de toepassing van bewezen concepten op nieuwe ontwikkelingen.

Digitaal goud

Bitcoin wordt ook wel digitaal goud genoemd omdat beleggers het gebruiken als waardeopslag. Volgens het CFA instituut heeft Bitcoin een aantal karakteristieken gemeen met goud: schaarse, onvervalsbaarheid en onvernietigbaar.

Bitcoin heeft op dit moment een totale marktwaarde van ongeveer 1 biljoen dollar en goud meer dan 11 biljoen. Je zou kunnen zeggen dat er dus nog veel ruimte is om te groeien. Ik vind het interessant om te denken over de voorkeur van verschillende generaties. Waar Generatie X kiest voor goud, kiest Generatie Z misschien voor Bitcoin.

Het gebruik van Bitcoin als waardeopslag is al herkenbaar in de markt. Investeerders verkiezen bitcoin boven andere crypto assets in tijden van stress. Dit komt doordat Bitcoin op dit moment de oudste en grootste crypto is, en daarmee het grootste vertrouwen heeft.

Cryptobligaties

Een belangrijk onderdeel van de financiële sector is geld lenen en uitlenen. Door gebruik te maken van grote platforms zoals Aave kun jij rente ontvangen in ruil voor het deponeren van cryptomunten. Het stappenplan: koop stablecoins (crypto assets met de waarde van een euro of een dollar) zoals USDC, een crypto asset die de waarde van de Amerikaanse dollar volgt, bij Aave te deponeren. De rente die jij ontvangt bedraagt ongeveer drie procent op jaarbasis.

Een meer lucratieve optie is om je tokens te staken. Staken is het vastzetten van crypto assets in een protocol om bij te dragen aan de veiligheid van een blockchain netwerk. Op Avalanche verdien je zo met een simpele investering al meer dan negen procent per jaar.

IJskoude pingels

Cash is munitie om meer te kopen wanneer de koers daalt. Daarnaast is cash waardevast in tijden van een dot-crypto crash. Doordat je cash aanhoudt, lijdt tenminste 25% van je portefeuille geen verlies waar anderen dat wel doen.

In het Permanent Portfolio wordt cash ingevuld met staatsobligaties, de veiligste beleggingen die vrij weinig renderen. Amerikaans staatspapier levert gemiddeld twee procent per jaar op. Omdat Europees staatspapier op dit moment negatief rendeert ga ik er vanuit dat je daar geen zin in hebt. Dus er zijn twee opties: cash vasthouden in euro's en dollars of cash alvast omzetten naar stablecoins. Door de cash van je crypto portefeuille in stablecoins zoals USDC te stallen, kun je sneller aankopen doen wanneer de tijd rijp is.

En de aandelenallocatie?

Applicaties die draaien op de blockchain zijn vergelijkbaar met aandelen. Ten eerste heeft een applicatie het doel om waarde te creëren, net als een bedrijf. Als je investeert in een applicatie koop je vaak een governance token en die geeft je stemrechten en winstrechten.

Er zijn duizenden applicaties waaruit je kan kiezen. Het kunnen selecteren van de juiste applicaties is meer een kunst dan een wetenschap. In de beginfase zijn drie tot vijf applicaties voldoende.

In mijn samenwerking met het grootste Crypto Fonds van Europa Maven 11 heb ik geleerd dat de waardevolle applicaties in DeFi zitten. Specifiek de protocols die het mogelijk te maken om assets uit te wisselen en uit te lenen zijn erg waardevol. Een mooi voorbeeld is het eerder genoemde Aave. In de cursus Beleggen in Crypto Assets van Beleggers Academy leer je een selectie strategie gebaseerd op een handige checklist van tien punten zoals het team, de code, en de community.

De juiste balans

Nu we een goed idee hebben van de allocatie naar de verschillende assets zoals getoond in figuur 3 is het tijd om een belangrijke truc toe te passen: herbalanceren. Herbalanceren is het herstellen van de 25% verdeling tussen de categorieën van het Permanent Portfolio. In het traditionele Permanent Portfolio van Browne gebeurt dit jaarlijks. Omdat crypto assets erg volatiel kunnen zijn, is het zinnig om te herbalanceren. Zodra je merkt dat een allocatie meer dan 10% afwijkt van het doel: herbalanceren. In de praktijk kan dit al binnen een maand gebeuren. Wil je hier niet naar omkijken? Dan zijn er zelfs tools die dit volledig geautomatiseerd voor jou bijhouden.

Speel bewust

Meer dan de helft van alle Nederlandse crypto beleggers waagt een gokje volgens de AFM. Met een goede strategie en de juiste kennis kun jij vol zelfvertrouwen beleggen in deze mooie nieuwe asset class. Benieuwd? Start de cursus Beleggen in Crypto Assets met Balder vandaag nog bij Beleggers Academy.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links