Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Column

 1. Premium

  Pensioen: uitbetalen in geld, of in vee?

  Investeren in vee voor je pensioen? In Zimbabwe - land van hyperinflatie - blijkt dat een goed idee. Het lijkt erg op dividendbeleggen.

  Erik Mauritz
 2. Premium

  TINA heeft het zwaar

  Heeft tegeltjeswijsheid "There Is No Alternative" voor aandelen door de stijgende rente de uiterste houdbaarheidsdatum bereikt?

  TINA - There Is No Alternative - was jarenlang de mantra voor aandelenbeleggers, aangezien er door de lage of zelfs negatieve rente geen alternatief was voor aandelen. Maar is er door de gestegen rentes nu wel een alternatief?

  Erik Mauritz
 3. Waarom is die rente eigenlijk zo belangrijk?

  Of: everything you always wanted to know about ‘netto contante waarde’ but were afraid to ask. Wat verklaart die fixatie op rentes ook alweer precies?

  Erik Mauritz
 4. Probeer mij maar eens te verslaan als turbobelegger

  Binnenkort gaat De Slimste Belegger-competitie weer van start. In dit spel kunt u laten zien dat u heer en meester bent in het turbobeleggen.

  Coen Grutters
 5. Premium

  Hoe zijn de analistenratings in aanloop naar het Q3-cijferseizoen?

  De markt ondervindt momenteel op meerdere fronten tegenwind. Hoe vertaalt dit zich naar het aantal positieve of negatieve aanbevelingen van analisten?

  Recessievrees, rentestijgingen, een hoge inflatie, hoge energieprijzen en geopolitieke spanningen… Er zijn, om het positief uit te drukken, de nodige uitdagingen voor aandelenmarkten op dit moment. Toch blijven aandelenratings tot nu per saldo "bullish".

  Over welke sectoren zijn analisten het meest positief? Welke aandelen wordt het meest getipt? En welke sectoren en aandelen bungelen onderaan?

  Erik Mauritz
 6. Strengere regels rond acceptatiebeleid van hypotheken

  Maatwerkhypotheken balanceren op de rand van de regels, maar iedereen kan er een nodig hebben.

  Jos Koets
 7. Premium

  Een nieuwe tijd voor beleggers

  Regionalisering, te lage investeringen in de grondstofwinning, verslechterende demografische omstandigheden, kosten van de energietransitie, een sterke onderhandelingspositie voor werknemers en het feit dat centrale banken nu geleid worden door politici. Allemaal redenen dat inflatie langer hoog zal blijven.

  Han Dieperink
 8. Premium

  Ajax-Liverpool is ook Adidas-Nike

  De aandelen Adidas en Nike werden in het afgelopen jaar allebei fors minder waard. Welke van de twee is bij de huidige koers de beste koop?

  Patrick Beijersbergen
 9. Premium

  Cryptowereld houdt adem in voor The Merge

  Naar verwachting vindt de release donderdag plaats. Wat gaat er precies gebeuren en wat kan het gaan betekenen?

  ‘The Merge’ klinkt als de titel van een nieuwe blockbuster, maar het is de naam van de langverwachte upgrade van het ethereumnetwerk. Voor de cryptowereld is het nog spannender dan een film. Op 15 september in de vroege ochtend is het zover: dan staat de release gepland.

  Er zitten voordelen aan de merge, maar ook de nodige technische risico's.

  Erik Mauritz
 10. Premium

  Nieuwe Robinhood-index om twee redenen interessant

  Robinhood, de bekende Amerikaanse broker van veel meme stock-handelaren, komt met de Robinhood Investor Index. Zowel de reden dat de index is geïntroduceerd als de methodologie zijn interessant.

  Robinhood begon ooit met het idee om beleggen ook toegankelijk te maken voor de kleine (en jongere) belegger. In het gebruikelijke hoogdravende jargon van de startup heet dat: 'We’re on a mission to democratize finance for all'.

  Erik Mauritz
 11. Premium

  Lagarde klonk hawkish, maar tussen de regels door...

  De ECB verhoogde gisteren de officiële rente met 75 basispunten en Lagarde klonk resoluut over de strijd tegen inflatie. Toch waren er ook tekenen van een compromis met de duiven binnen de ECB.

  De rentestap was grotendeels al ingeprijsd, maar toch waren er ook analisten die een kleinere stap van 50 basispunten hadden verwacht.

  Is de ECB dus nu inderdaad net zo hawkish als de Fed? Lagarde klonk in ieder geval per saldo wel hawkish gisteren, maar tussen de regels door strooide ze ook genoeg broodkruimels om paniek onder de duiven te voorkomen.

  Erik Mauritz
 12. Kopen en meteen hebben, klaar

  Ik heb weer bijgekocht hoor - u weet wel welk aandeel. Maar wat een commentaar krijg ik daarop. Wat voor marktdeelnemer bent u?

  Arend Jan Kamp
 13. Premium

  ECB vooruitblik: komen er twee of drie kwartjes bij?

  Donderdag wordt bekend of de ECB de rente met 50 of met 75 basispunten gaat verhogen. Maar er zijn meer belangrijke zaken waar de markt op gaat letten.

  Morgen weten we hoe ver de Europese Centrale Bank wil gaan om de gigantische inflatie te beteugelen. En of Christine Lagarde een omstreden instrument uit de gereedschapskist tevoorschijn tovert, als wapen tegen het opgelopen renteverschil tussen Italië en Duitsland.

  Erik Mauritz, hoofd van de IEX Beleggersdesk, bereidt u voor op hét beursevent van deze week.

  Erik Mauritz
 14. Premium

  De kostbare les van de spaartaks-affaire

  Wie niet klaagt, die niet wint.

  Erik Mauritz
 15. De AFM ontpopt zich als een curlingouder

  De voorwaardelijke boete voor BinckBank past goed in de visie van de AFM dat beleggers zoveel mogelijk beschermd moeten worden. Maar schiet de regelgeving zijn doel niet voorbij?

  Erik Mauritz

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links