Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX overtuigt en komt weer een stap dichter bij de 800 punten

De stemming bij beleggers blijft opperbest

De AEX (+0,6%) komt na een weergaloze eindsprint wel heel erg dicht in de buurt van de 800 punten. Eind oktober stond er slechts een stand van 714 punten op het bord. Zo snel kan het gaan. De ochtend was onze hoofdindex niet bepaald overtuigend begonnen na de vlakke opening. 

De verwachting was dat ook Wall Street voorzichtig zou openen. Dat bleek nog enigszins zacht uitgedrukt, want vooral de Nasdaq schoot uit de startblokken. Na het meevallende banenrapport van afgelopen vrijdag krijgen beleggers weer een beetje meer hoop op een zachte landing. Ondanks dat de rentes vandaag weer fractioneel oplopen, lijken zij zich klaar te maken voor een positief bericht van Powell en later Lagarde. 

Hier op het Damrak voeren Adyen en Sif Holding het rijtje stijgers aan. Maar ook de chippers liggen goed vandaag, evenals indexzwaargewicht Shell, ondanks de dalende olieprijs. 

Onze hoofdindex is en blijft dus nog goed in vorm. Aan een stijging van 10% in 30 handelsdagen (van 31 oktober t/m 11 december) kunnen we wel wennen. Zo ook beursanalist Corné van Zeijl:

Inkoopmanagersindices, inflatiecijfers, rentebesluiten en meer

Op bedrijfsniveau hoeft u deze week geen chaos te verwachten. In de VS openen Adobe en Oracle de boeken, Air France-KLM houdt een beleggersdag en Syensqo, dat is afgesplitst van Solvay, maakt zijn (succesvolle) beursdebuut in Brussel. Vrijdag gaan het onder bod liggende Lucas Bols (tja, dat blijft duren, maar indexregels zijn indexregels) en afvalverwerker Renewi de AScX in. 

Aan economisch nieuws is er echter geen gebrek. Stoelriemen vast: de Fed komt woensdag met een rentebesluit en de ECB volgt op donderdag. Verder krijgen we Nederlandse en Amerikaanse inflatiecijfers, het maandrapport van de Opec over de olieproductie en samengestelde inkoopmanagersindices uit Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Genoeg om naar uit te kijken dus. 

Adyen ziet de koers verdubbelen

En dat in slechts zes weken. Het Nederlandse betalingsverwerkbedrijf Adyen zit dit jaar nogal in een achtbaan. Weet u die koersdreun van een aantal maanden geleden nog toen een aandeel Adyen opeens nog maar €630 waard was? Vorige maand organiseerde Adyen een beleggersdag en sindsdien lijken beleggers weer overtuigd. Vandaag sluit het aandeel alweer boven de €1.200. 

Die ontwikkeling blijft ook bij de analisten van MarketWatch niet onopgemerkt.

Unilever 

Wie Unilever in zijn portefeuille heeft, zal niet direct enthousiast worden van de prestaties van het aandeel. Het defensieve fonds is dit jaar ongeveer 8% gedaald, tegen een plus van circa 11% voor de AEX. Dat de sector achterblijft heeft deels te maken met de populariteit van afslankmiddelen, waardoor consumenten minder uitgeven aan calorierijke etenswaren.

Daarnaast speelt inflatie een rol. Toch wordt er van Unilever meer verwacht. Of onze analisten het aandeel voor volgend jaar wel koopwaardig achten, leest u in deze analyse van Martin Crum. 

TSMC

TSMC is een grote naam in de chipproductiesector. Samsung en Intel proberen de kloof te dichten, maar ze moeten veel concessies doen om klanten te trekken. TSMC maakt namelijk de meest geavanceerde chips, zoals 3-nanometer- en 2-nanometerchips. Het bedrijf profiteert van de stijgende vraag naar AI-chips, die een steeds groter deel van de omzet uitmaken. 

"Het feit dat Samsung grote kortingen geeft en Intel zelfs bereid is gratis prototypes te maken toont eerder aan dat ze hard hun best moeten doen om te concurreren met TSMC. Het lijkt er dus op dat TSMC voorlopig nog aan de top staat als het aankomt op chipproductie. Dit zorgt ervoor dat zij dus bijna een monopolie hebben als het aan komt op de meest geavanceerde chips. En dat zorgt voor bruto-marges van bijna 70%."

Lees het volledige artikel van analist Ivo Breukink hieronder. 

Grondstoffenmarkt: instappen of wegblijven? 

Waar de meeste aandelenmarkten in rustiger vaarwater terecht zijn gekomen, is er elders op de financiële markten flink wat actie te bespeuren. Vooral de grondstoffenmarkten springen in het oog. "Een snelle scan laat vooral een wat bearish ontwikkeling zien: goed voor de inflatie, maar vaak minder gunstig voor bedrijven die in deze sector actief zijn."

Zo staat olie onder druk door overaanbod, afnemende vraag en onenigheid binnen de Opec+. Uranium stijgt door de politieke spanningen tussen de VS en Rusland. Naast deze twee vestigt analist Martin Crum zijn blik ook op goud, lithium en aardappelen. Of de grondstoffenmarkt ook geschikt is voor beleggers, leest u in onderstaande analyse.

Top 3 stijgers en dalers

De absolute stijger van de dag is Sif Holding (+5,7%). Dit concern maakt funderingen voor windmolens en kan nu mogelijk nieuwe opdrachten ontvangen doordat de Deense overheid een grootschalig renovatieproject van vijf windparken op zee wil hervatten. Na een korte pauze is het groene licht inmiddels gegeven. Navigatiespecialist TomTom (-2,7%) is de weg even kwijt vandaag.

aex
Bron: IEX.nl

Rentes 

De rentes blijven vandaag relatief dicht bij huis. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier dikt een basispuntje aan tot 2,6%.

Brede markt

 • De AEX sluit vandaag weer hoger op +0,6% en daarmee presteren we beter dan onze ooster- en zuiderburen.
 • De Amerikaanse hoofdindices doen het ook niet onaardig. 
 • De CBOE VIX (volatiliteit) doet +3,3% en noteert op 12,8 punten.
 • De euro wint nauwelijks terrein en noteert 1,074 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (-1,1%) zakt weer onder de $2.000-grens en ook zilver (-0,9%) heeft zijn dag niet.
 • Olie: WTI (-0,2%) en Brent (-0,2) dalen licht
 • Bitcoin (-5,7%) krijgt ook een pak rammel en staat op $41.812.

Tja, hoe volatiel is crypto ook alweer? 

Het Damrak  

 • ArcelorMittal (+0,8%) plukt de vruchten van een aanbeveling door het beurshuis Oddo BHF
 • Besi (+1,7%) doet het wederom goed en noteert een all-time high op €135,50. We zijn de laatste tijd ook niet anders meer van ze gewend. 
 • DSM-Firmenich (+1,3%) smaakt vandaag naar meer. 
 • Prosus wint 0,3% dankzij een lichte stijging (+ 0,5%) van het Chinese game- en internetbedrijf Tencent.
 • Air France-KLM (-1,8%) neemt geen vlucht in aanloop naar de geplande beleggersdag later deze week. 
 • Basic-Fit (-0,6%) ziet zijn ledengroei in Frankrijk stagneren, wat leidt tot toenemende twijfels bij ING. 
 • Galapagos (+0,3%) presenteerde bemoedigende resultaten in de zoektocht naar een medicijn tegen leukemie.
 • ForFarmers (+3,2%) behoort tot de uitblinkers van vandaag nadat het vorige week toestemming kreeg om het Poolse Piast Pasze over te nemen. 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

 • Adyen: naar €1.400 van €1.100 en kopen - Kepler Cheuvreux
 • Airbus: naar €152 van €128 en kopen - Deutsche Bank
 • ArcelorMittal: naar €27 van €28 en kopen - UBS
 • Basic-Fit: naar €40 van €43,75 en kopen - ING
 • Elia: naar €124 van €132 en kopen - KBC Securities
 • McDonald's: naar $315 van $259 en kopen - Deutsche Bank

Agenda: dinsdag 12 december

 • 06:30 - Faillissementen - november (NL)
 • 06:30 - Inflatie - november (NL)
 • 06:30 - Internationale handel - oktober (NL)
 • 08:00 - Werkloosheid - oktober (VK)
 • 08:00 - Handelsbalans - oktober (VK)
 • 10:00 - GeoJunxion - Bava
 • 11:00 - ZEW economisch sentiment - december (Dld)
 • 12:00 - Ondernemersvertrouwen mkb - november (VS)
 • 14:30 - Inflatie - november (VS)

En dan nog even dit

Nvidia op weg naar Vietnam?


Het deflatie-spook is inmiddels ook gearriveerd in Azië


Hoe het écht gaat met de Amerikaanse economie? Deze week komen we erachter.


Stellantis heeft het gaspedaal gevonden


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Youri van Heumen

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Meer over Youri van Heumen

Recente artikelen van Youri van Heumen

 1. 23 feb Exor doorbreekt magische grens van €100 dankzij Ferrari en Stellantis
 2. 22 feb Fors hogere opening na cijfers Nvidia, en hup Besi 3
 3. 20 feb Hoogtevrees? Uitstappen na een all-time high blijkt een dure misser 11

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links