Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Dit heeft toch wel heel veel weg van een eindejaarsrally

IEX slotcall van woensdag 15 november 2023

Meevallende inflatiecijfers maken beleggers in aandelen ook vandaag kooplustig. De kans wordt steeds groter dat centrale banken, hier en daar, klaar zijn met verhogen. De AEX boekt opnieuw een leuke winst, en ook op Wallstreet is de stemming redelijk vrolijk, nadat gisteren het dak er al finaal vanaf ging. 

Winnaar van de dag is Prosus (+5,84%). Het Zuid-Afrikaanse beleggingsvehikel heeft een belang van ruim 25% in Tencent en daarmee is de Chinese techgigant verreweg de belangrijkste aandelenpositie. Sterker nog, de deelneming in Tencent is circa 12% meer waard dan Prosus in zijn geheel. Een beweging in het aandeel Tencent heeft daarom grote gevolgen voor de beurskoers van de Prosus. Vandaag hebben de Chinezen goed nieuws te melden, want het bedrijf wist zijn omzet en winstgevendheid in het derde kwartaal stevig op te krikken, dus Prosus vliegt er ook vandoor. Loont het nog op de Prosustrein te stappen? Lees de analyse van Niels Koerts.

Meer analyses van de IEX Beleggersdesk: 

Analist Hildo Laman ziet tal van risico's voor het Belgische bedrijf Agfa-Gevaert (+0,72%), aan de boven- en onderkant. Dat leidt niet tot een laf houdadvies. Wat wel? Lees hier het oordeel.

Toch een wat onaangename verrassing bij Pharming (-1,48%) eind vorige week. De aanvraag voor toelating van Joenja in Europa loopt vertraging op. Reden: de EMA is met een tweede lijst aanvullende vragen gekomen. Hierdoor zal een besluit rond toelating pas op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2024 vallen. Is dat erg? Dat becijfert analist Martin Crum.

U wil profiteren van een verdere koersstijging van Just Eat Takeaways? Hildo Laman heeft daarvoor speciaal een aantrekkelijke optieconstructie opgetuigd. Nee, het is geen butterfly. Meer dan de inleg kan niet worden verloren. 

Top 3 sterkste dalers en stijgers Damrak

 • ASML (+1,05) zet zijn opmars voort, nadat wereldwijd steeds meer positief chipnieuws wordt gemeld. ASMI (+1,45%) en Besi (+2,16%) stegen vandaag nog harder. Zeker beleggers in Besi zouden toch een keer hoogtevrees moeten krijgen. 
 • Adyen (-1,04%), tijd voor een klein stapje terug na de uitbundigheid van de laatste dagen. 
 • Ahold Delhaize (-0,90%) is door zakenbank Morgan Stanley van de kooplijst gehaald.
 • Just Eat Takeaway (+3,34%), de boodschappenbezorger is aan een indrukwekkende rally bezig. Je hoeft geen TA-specialist te zijn om te begrijpen dat we hier te maken hebben met een heuse uitbraak. Lagere rentes zijn de belangrijkste oorzaak. 
 • JDE Peet's (-3,94%). De moeder van Douwe Egbert ligt er vandaag slecht bij.
 • Acomo (-3,0%) daalt stevig door de nodige gerommel binnen de top van het bedrijf en een mislukte cacaodeal Daarover heeft analist Martin Crum afgelopen maandag al uitgebreid bericht

Brede markten

Iets voor zessen zijn de Europese beurzen in het groen gesloten en dalen de Amerikaanse beurzen naar de slotstand van gisteren. De dollar die gisteren tegenover de euro veel verloor, herstelt weer wat. De verschillende olieprijzen dalen allemaal. De goudprijs doet opvallend weinig.

 

Rentes 

 • Amerikaanse tienjaars: 4,53% (+1,95%)
 • Nederlandse tienjaars: 2,95% (+0,97%)
 • Duitse tienjaars: 2,63% (-0,04%)
 • Britse tienjaars: 4,25% (+2,33%)
 • Italiaanse tienjaars: 4,43% (-0,14%)
 • Japanse tienjaars: 0,80% (-0,31%)

Peildatum: 17.30 uur

Speciale IEX Verkiezingspodcast

In een speciale IEX VerkiezingsPodcast worden vijf partijen langs de meetlat gelegd. Stemmen: het is net beleggen. U wil wel, maar welke assets of partij kiest u? Misschien dat deze extra IEXBeleggersPodcast u uit de brand helpt.

Macro-nieuws

Amerikaanse inflatie daalt over breed front

Economische groei EU naar beneden bijgesteld

Nieuwste aandelenadviezen 

Vrolijke koopadviezen voor onder meer Alfen, TKH, AIR France, Fugro, RWE en een aantal autobouwers.

Bron: Guruwatch

Agenda 15 november 2023

Nederlandse bedrijfscijfers:

Buitenlandse bedrijfscijfers:

Macrocijfers:

En dan nog even dit 

Pijnlijk! Altijd gelijk hebben, is lastig.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

 1. 20 feb Slotcall: Winstnemingen treffen chippers hard 1
 2. 15 feb Slotcall: BAM en DSM stelen de show 4
 3. 15 feb Beleg in kleine leningen met grote impact

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links