Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Schiphol wint Douche van Koets 2022

Schiphol wint Douche van Koets 2022
Beeld: iStock

Sinterklaas is net een paar dagen weg, maar ik heb nog iets uit te delen: de veertiende Douche van Koets.

Reacties van lezers

Zoals ieder jaar heb ik weer tal van nominaties gekregen van lezers. Het was moeilijk kiezen, maar ik heb er drie reacties uitgepikt.

Lezer 1:

1. De NS
De NS maakt een totale puinhoop van het OV en jaagt mensen nodeloos terug de auto in. Goed voorbeeld van neoliberale mislukking van het paarse kabinet waar zo nodig geprivatiseerd moest worden zodat de prijzen omlaag zouden gaan. Maar het tegendeel gebeurde: in plaats van normaal betaalde ambtenaren werken er nu peperdure managers die geen enkel contact hebben met de werkvloer en ook niets begrijpen van het spoor. Bovendiendoet het bedrijf er alles aan om monopolist te blijven. Minder treinen en dan ook korter maken. Ja hoor, het lijkt haast een Jumbo-reclame.

2. PostNL
Tegenwoordig moet je op Google maps zoeken waar een brievenbus te vinden is en dan heb ik het niet eens over kantoren waar je een pakket of aangetekende brief kan versturen. Meestal in een afgelegen miezerige supermarkt. Intussen wordt elke vijf jaar de postzegel 100% duurder. Inflatie 20% op jaarbasis sinds 1997.

3. De overheid
Omdat de overheid bovenstaande bedrijven faciliteert die jaarlijks flink de prijzen verhogen en evenredig de service uitkleden. En ze dan niet weer nationaliseert. Voeg daar ook gerust de energie- en de zorgsector aan toe.

Lezer 2:

Er wordt te weinig gebouwd en er is een omslag in de markt. Na corona legt nu Poetin een zwarte sluier over de woningmarkt. Iedereen legt de schuld van de malaise elders. De douche moet naar de complexiteit van de woningmarkt. En naar degenen die dat niet doorzien, c.q. willen aanpakken. Dat zijn er dus veel.

Reactie lezer 3:

1. DNB
Domme beslissingen/adviezen op het gebied van pensioenen.

2. Pensioenfondsen
Wanneer zien die nu eens in dat de versnippering moet ophouden?

3. De AFM
Alleen in naam een autoriteit, verder een wassen neus en werkverschaffing.

De top 3 van Koets

Zoals gewoonlijk blijft mijn top 3 beperkt tot Nederland. Er is in 2022 weer veel gebeurd.

Mijn top 3 is:

3. Klaas Knot (DNB)
De heer Knot kan het niet laten en blijft zich bemoeien over de aflossingsvrije hypotheek. Zoals bekend is hij er een groot voorstander van om die af te schaffen. Eerst kwamen de doorstromers aan de beurt om geen aflossingsvrije hypotheek meer af te sluiten. Tegenwoordig krijgen starters een wijze les van dhr. Knot.

Het 'probleem' dat Knot waarneemt lost zichzelf op: bij de huidige hoge hypotheekrente (van 4% - 5%) is aflossingsvrij niet meer aantrekkelijk (daar volgt later nog een column over) omdat het verschil met de annuïteitenhypotheek veel minder groot is dan als de rente laag (1% - 2%) staat.

2: Het kabinet
Ieder jaar denk je dat het niet erger kan. Helaas blijkt telkens van wel. Wat de heren en dames in Den Haag doen is in ieder geval niet het land goed regeren. Zij krijgen het voor elkaar om meer tijd te verdoen met elkaar afkraken en zwart maken dan er gewijd wordt aan het nemen van goede besluiten voor Nederland. Hierdoor is het vertrouwen in het kabinet helemaal weg.

1: Schiphol wint de Douche van Koets
Bijna het hele jaar is Schiphol negatief in het nieuws geweest. Dat is tot op heden nog geen enkele organisatie gelukt. Reizigers die veel geld uitgeven voor een vakantie moeten uren in de rij staan en (bijna) smeken om mee te mogen met een vliegtuig. Het werd zelfs zo erg dat duizenden reizigers niet eens in het vliegtuig belandden en hun vakantie in rook zagen opgaan.

De voorgangers

Dit was het veertiende jaar van de Douche van Koets. Dit waren de genomineerden en winnaars (dikgedrukt) in de voorgaande jaren:

  • In 2009 was de Autoriteit Financiële Markten de gelukkige ontvanger.
  • In 2010 nam minister Jan Kees de Jager de Douche over.

  • In 2011 was het de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) die de Douche won, tweede en derde waren minister De Jager en de Rabobank.

  • In 2012 won minister-president Mark Rutte met een flinke voorsprong van staatssecretaris Frans Weekers, Klaas Knot en Gerrit Zalm.

  • In 2013 was het de Rabobank die de prijs in ontvangst mocht nemen. De andere genomineerden waren Stef Blok, de VVD en de PvdA.

  • In 2014 was NHG nummer één, gevolgd door minister Jeroen Dijsselbloem op nummer twee en Argenta op nummer drie.

  • In 2015 waren PvdA en VVD samen de winnaars, de banken in het algemeen waren nummer twee en het Nibud derde.

  • In 2016 won de Kennisgroep Verzekeringsproducten, was de Rabobank tweede en het Kifid nummer drie.

  • In 2017 waren de makelaars de winnaar en minister Wiebes en de banken de nummers twee en drie.

  • In 2018 was de ING de winnaar. Minister-president Rutte werd tweede en staatssecretaris Menno Snel derde.

  • In 2019 won het kabinet de Douche van Koets. De opleidingsinstituten waren nummer twee en de taxateurs/makelaars nummer drie.

  • In 2020 was de Belastingdienst de winnaar. Toen waren de makelaars tweede en het kabinet kwam op plaats drie.

  • In 2021 wonnen de makelaars opnieuw. DNB was nummer twee en het kabinet kwam op drie.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 december 2022 09:49
    Wauw, de redenen die je geeft om KLM op 1 te zetten zijn door Schiphol veroorzaakt, beetje lullig om KLM daar de schuld van te geven. Dr overheid heeft geen miljarden gegeven overigens.
    Ik vraag me af waarom je sommige bedrijven zo zwart maakt. Zeer onprofessioneel en zegt genoeg over het niveau van deze droevige site.
  2. LLinssen 9 december 2022 09:58
    Hele andere suggesties in www.iex.nl/Artikel/760291/Uw-Douche-v...
    Drie lezers reacties uit de bus met als nominaties:
    NS, PostNL, Overheid, Woningmarkt, DNB, Pensioenfondsen, AFM.

    Maar de winnaar is KLM, notabene het slachtoffer van de puinhoop van Schiphol.
    Misschien tijd voor een koude douche Jos?
  3. forum rang 8 GakGak 9 december 2022 11:42
    Neem de KLM, die al jaren belooft duurzame brandstoffen te gaan gebruiken, zoals blijkt uit het boek De blauwe fabel. Daarin staat beschreven hoe de internationale luchtvaart in 2010 afsprak om binnen tien jaar 6 procent duurzame kerosine te tanken. De eindstand in 2019: 0,01 procent. De KLM zou in 2015 al 1 procent biokerosine tanken. In 2020 was dat nog steeds maar 0,18 procent.

    Beloftes van bedrijven worden wel meegenomen in ESG-scores, maar de daadwerkelijke impact niet.
    Inmiddels heeft de KLM haar handtekening gezet onder een nieuwe belofte: over ruim zeven jaar moet 14 procent van haar brandstof ‘duurzaam’ zijn.
    (Follow the money).

    KLM is ´goed´ bezig.
  4. GgBen 9 december 2022 13:40
    Inderdaad heel kort door de bocht. De overheid heeft tijdens corona gesteld dat de luchtvaart pas in 2025 hersteld zou zijn. KLM was niet levensvatbaar. Nu wordt de KLM afgeremd door dezelfde overheid. Die grootaandeelhouder is van Schiphol. Duizenden vluchten zijn geannuleerd door problemen op Schiphol. Hier kan je de KLM niet de schuld van geven.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links