Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: Wie heeft m'n koersen?!

De AEX doet dit jaar +0,23%. De herbeleggingsindex scoort iets beter: +1,04%. Ja, daarvoor hebben we ons dan weer zo vreselijk druk over gemaakt de afgelopen maanden. Ietwat dooddoenerig begin van mijn stukje, maar ik moet smokkelen want mijn koersen liggen eruit. Pech gehad, ik maak er wel wat van.

ASML is al door met haar KW1-cijfers (zie ook filmpje hieronder), die als ik snel de headlines zie (die het wél doen) niet verrassen. Heineken kan ieder moment doorkomen met een update over dat kwartaal en verder is er in Nederland veel, aardig en gevarieerd bedrijfsnieuws, om het zo maar te noemen.

Triest is dat Warren Buffett een milde vorm van prostaatkanker heeft. Hij blijft gewoon doorwerken - hij is 81! - en wordt deze zomer behandeld. Beste wensen voor dit fenomeen. Een andere goeroe in het nieuws is de blonde Zwarte Weduwe van de kredietcrisis - lees haar verhaal onderaan in Grafiek van de Dag.

Luwte

IBM deed -2,39% en Intel -3,13% op hun KW1-cijfers (hier en hier) in de officieuze handel nabeurs op Wall Street, ofwel After Hours. Het cijferseizoen is nog veel te jong om harde oordelen te vellen, maar ik zie grofweg dat de omzetten niet groeien en de winsten wel. Ofwel, het bedrijfsleven is super mean & lean.

Vandaag is een luwtedag zo tussen drukke dinsdag en donderse donderdag in. Weinig nieuws en agenda. Dat wil nog niet zeggen dat de koersen niet wappie-wappie gaan doen, maar vooralsnog is het rustig. Over naar de markten, tot zover ik die kan zien, want ik heb nog altijd geen koersen :-(

  • Geen idee dus wat de futures doen: vlakke (AFN), licht hogere (Cees Smit) tot sterke opening (Royce Tostrams) lees ik. Ja, wat moeten we daar nou mee? .
  • Azië ziet groen van koersvreugde
  • Ik heb alleen vertraagde EUR/USD, goud, zilver, WTI en Brent koersen, maar dat ziet er vlak uit ... ach, dat zijn gewoon vervelende krengen ook al dalen ze nu een tikkie
  • De Bund future? Helaas, geen idee.

Nou, geen slechte voorbeurs toch voor iemand die stekekoersblind is? Succes en de uitsmijter tenlsotte: exclusief van CorpTV hier een kort filmpje met ASML CFO Peter Wennink, die met zevenmijlslaarzen langs de KW1's loopt.

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Daar links in de grafiek, die rechte streep omlaag: daar begon het allemaal. We schijven oktober 2007. De markten zijn bloednerveus. Er hangt iets in de lucht: iets met de banken en huizen. Subprime loans zijn het gesprek van de dag. Op een dag schijft ene Meredith Whitney van Oppenheimer & Co een rapport over Citigroup.

Ze stelt dat de (toen nog) financiële gigant misschien in het dividend moet gaan snijden om de balans op te krikken. Ze zet het aandeel op een sell. Boem! Dit is dé trigger voor een sell-off die een jaar later uiteindelijk tot de ondergang leidt van de westerse financiële industrie. Sindsdien is Meredith Whitney beroemd en berucht.

Gisteren, na 4,5 jaar een sell voor Citigroup te hebben gehanteerd, zette Whitney Citigroup weer op een hold. Ah, einde crisis?! Was het maar zo simpel. Sinds die legendarische sell voor Citigroup heeft ze weinig zinvolle calls meer afgegeven en de herstelrally van financials compleet gemist...

Lukas Daalders Best of the Web

IEX-columnist en Robeco's Lukas Daalder, wat heb je voor leuke linkjes en gave grafieken verzameld? "3D printen van medicijnen, nationalisaties op een rij, IMF's Outlook, waar beleg je in de rentemarkt, MF studie herbalancering China, de begroting in de VS 2013, nieuwe financiering hedge fondsen en Spaanse banken."

Belangrijkste KW1 cijferkandidaten

Macroagenda

  • 10:00 Spanje: huizenprijzen februari (consensus -5,9% yoy)
  • 11:30 Duitsland: obligatieveiling

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 april 2012 08:26
    Ah, ik word gedold door m'n koersenboer :-) Ik heb m'n stukje nog niet op de site gezet en ja hoor, daar komen ze ineens tot leven. Nou ja, leven? Het begint me te dagen dat ze het niet deden, want er gebeurt echt helemaal niks. Gaat ie:

    AEX future (FTI): -0,05%
    Eurostoxx 50: -0,08%
    DAX: -0,01%
    Bund future: -0,04%

    EUR/USD: -0,04%
    Goud: +0,23%

    Mini S&P: +0,13%
    Mini Nasdaq 100: +0,19%

    Groet,
    Arend Jan
  2. kolenboer 18 april 2012 08:49
    Goede morgen AJK,

    Deze zin: "het bedrijfsleven is super mean & lean" klopt niet. Dat geld alleen voor de grote bedrijven. Het MKB ligt op apegapen.

    Ik heb het hier al vaker geschreven: De hele grote bedrijven hebben veel te veel macht, geen enkele concurrentie. Ze kunnen dus doen wat ze willen. Ik verkoop veel Adobe software en zie dat gewoon bij Adobe ook gebeuren. Doordat ze teveel macht hebben kunnen ze vragen wat ze willen. Ja kan namelijk (Als designer) niet zonder en er is geen alternatief. Wie is dus de dupe? De kleine bedrijven, die betalen dus veel te veel voor hun software omdat er geen concurrentie is.

    De overheden ( en zeker de Amerikaanse) hebben die grote bedrijven jarenlang geen strobreed in de weg gelegd en alle concurrenten over laten nemen. Dat is ook de reden dat er geen banengroei is in de VS.

    De banenmoter, het MKB kan nauwelijks het hoofd boven water houden terwijl de grote bedrijven hun producten laten maken voor 25 cent per uur in China. De lokale bevolking schiet er dus geen bal mee op al maakt Intel 100 miljard winst.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links