Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeelhouders steunen Shell, maar niet zonder slag of stoot

Aandeelhouders steunen Shell, maar niet zonder slag of stoot

Laatste nieuws:

Theo Besteman van DFT houdt u gedatailleerd op de hoogte van de Shell AVA die eindelijk onderweg is. De aandeelhoudersvergadering van Shell loopt uren vertraging op door actievoerders. Dat geeft ons tijd naar de plaatjes te kijken, zó!

The board has left the building.

Zo erg is het nog niet, maar het bestuur heeft de zaal verlaten. De Shell aandeelhoudersvergadering zou om 11:00 uur onze tijd beginnen - het is in Londen - maar een deel van de aandeelhouders maakt dat onmogelijk. Zingen, onderbreken, leuzen: de voorzitter kan geen orde in de zaal brengen.

Ondertussen start Shell maar een pauzefilmpje in... over hoe duurzaam het bedrijf is.

Volg de vergadering live

De zaal wordt nu ontruimd en dat kan volgens Shell zelf uren duren, omdat het actievoerende deel van de aandeelhouders zich zou hebben vastgelijmd. Het concern verzoekt echter alle aandeelhouders te blijven, omdat ze links- om rechtsom de vergadering door wil laten gaan. Wordt vervolgd dus.

U kunt de AVA gemakkelijk volgen. Hier is de link, u kijkt binnen een minuut mee. Ook als u geen aandeelhouder bent, of louter actievoerder bent. De leuzen liegen er niet om:

You are murderers, Shell must fall!

Aandeel komt van ver

Hopelijk gaat het ook nog over wat anders bij Shell, zoals bijvoorbeeld de underperformance. Want leuk die enorme rally dit jaar, maar wat komt het aandeel van ver. Om van het dividend maar te zwijgen. Dit is geïndexeerd, herbelegd en in euro's vanaf de grote oliedip en later de grote ESG-revolutie sinds zomer 2014. 


Het is natuurlijk maar welk ijkpunt u neemt. Kijkt u vanaf de bodem in 2009... dan hebt u wellicht helemaal geen zin meer om in energie te beleggen, want ook duurzaam bakt er niks van. Die sector moet het nog altijd meer van subsidie hebben dan van vrije kasstromen.


De onderwaardering valt mee en is er niet ten opzichte van de Europese concurrentie. Het aandeel is sowieso niet duur. Totalenergies is zelfs nog goedkoper, heeft een veel beter track record dan Shell en kent geen valutarisico. Er is wel een ESG-, klimaat- en imagorisico, daar weten we intussen alles van. 

In ieder geval geeft het oponthoud ons de tijd om een beetje om ons heen te kijken, of er meer nieuws is. En dat is er.

(Full disclosure, Arend Jan Kamp heeft long-positie in Shell)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 01 jul Iedere dag iets leren 2
 2. 01 jul Het is weer rood voorbeurs, het is weer Philips en het is weer inflatie 2
 3. 30 jun Slotcall: AEX -17,4%, nóóit meer H1 2022! 10

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. Katsjinggg 24 mei 2022 13:50
  dat zijn de gekkies aan wie de explosie van de energieprijzen te danken zijn, en da afhankelijkheid van Rusland, als ze door Putin betaald zouden zijn zou het tenminste nog hun gedrag verklaren (ik zeg niet dat het zo is, maar dat zou tenminste nog een verklaring zijn voor hun blinde waanzin en extremisme
 2. forum rang 4 KooptNederlandscheWaar 24 mei 2022 14:12
  quote:

  Tikka schreef op 24 mei 2022 14:00:

  groene energie draait al lang niet meer op enkel subsidie AJ. Dat was voor de oorlog al zo en nu met de hoge energieprijzen al helemaal
  Als dat zo zou zijn hebben we geen overheid nodig voor de energie transitie en dan zou het bedrijfsleven automatisch verduurzamen, de realiteit is anders.
 3. Nuchtertransparant 24 mei 2022 15:45
  quote:

  legendaries schreef op 24 mei 2022 14:27:

  [...]

  je weet dat dit niet een NL dividendbelasting betreft?
  Het is overigens 30% dividendbelasting bij dit Frans genoteerde aandeel en ook dat kun je fiscaal verrekenen. Let wel op: daarmee compenseer je bij lange na die 30% maar slechts naar rato de betaalde 30% maal het van toepassing zijnde belastingtarief.
 4. Sam's weelde 24 mei 2022 16:09
  quote:

  Rmk79 schreef op 24 mei 2022 14:52:

  [...]

  Buitenlandse dividendbelasting kan je ook gewoon verrekenen in je aangifte!
  Ter verdediging van het technische plaatje: Frankrijk eist 30% dividendbelasting. Nederland laat je maar 15%, volgens Nederlands tarief, verrekenen. Dus 30-15 = 15% belasting naar Frankrijk die je niet terugkrijgt.
 5. forum rang 6 Ronald Engels 24 mei 2022 17:49
  quote:

  Katsjinggg schreef op 24 mei 2022 13:50:

  dat zijn de gekkies aan wie de explosie van de energieprijzen te danken zijn, en da afhankelijkheid van Rusland, als ze door Putin betaald zouden zijn zou het tenminste nog hun gedrag verklaren (ik zeg niet dat het zo is, maar dat zou tenminste nog een verklaring zijn voor hun blinde waanzin en extremisme
  ==========================================

  katsjinggg,

  Die milieu-fanatici zij terroristen die onze zeer goede westerse democratisch liberale maatschappij willen vernietigen, zijn klaplopers die leven en profiteren op kosten van de werkende en te veel belastingbetalende burgers. en ja wellicht worden ze betaald om onze maatschappij te verzwakken door b.v. China, Rusland, louche rijke elites bij het WEF en United Nations, die daardoor door chaos en onvrede te creeren zichzelf nog meer kunnen verrijken, enzv., heeft helemaal niets met het klimaat te maken.

  Overigens het Klimaat en het Weer van Planeet Aarde worden voor 99.899 % bepaald alleen door onze Almachtige Zon, wij mensen en dieren bepalen slechts voor 0.011 % het klimaat en weer op Planeet Aarde, wat overeenkomt met slechts maximaal 0.1 graad celcius opwarming of afkoeling van Planeet Aarde.

  Wij mensen en dieren zijn slechts enorme vervuilers en opgebruikers/misbruikers van bomen, grondstoffen, vissen, enzv.
  Wij mensen zijn de grote verantwoordelijken door misbruik grondstoffen, bomen, groen, visstand, enzv. en door het neerplempen van honderdduizenden windmolens en zonnepanelen versnellen we de vernietiging van alle leven op planeet aarde.

  Recyclen wat een giller tot nu toe, daar is onze wereld te incompetent voor!

  Dus in mij visie moeten we de terroristen van Milieu-Defensie en Urgenda, allen in de bak steken in werkkampen, wegens bewuste vernietiging van Planeet Aarde en zijn helaas groeiende bevolking.

  M.v.g. Ronald
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links