Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zijn chippers te ver op de muziek vooruitgelopen?

Zijn chippers te ver op de muziek vooruitgelopen?

ASML en NVIDIA liggen er technisch prima bij, maar lijken op korte termijn wat op de muziek vooruit te lopen.

Halfgeleiders doen het technisch fantastisch. Maar je vraagt je bij enkele aandelen wel af of de markten niet overdrijven.

Verdere integratie hardware-, software- en platformtechnologie

Het coronatijdperk heeft tot veel veranderingen geleid. We winkelen anders, thuiswerken is het nieuwe normaal en we zoomen, videoën en conferencecallen wat af. Ook datawetenschap, gamen, video-editoring, studeren en stedenbouw zijn volledig veranderd.

Dit alles wordt uiteraard ook technologisch gefaciliteerd. Een van de ontwikkelingen de afgelopen jaren is dat hardware- software- en platformtechnologie steeds meer integreren. Voorheen waren dit vaak aparte dienstverleners en bedrijven.

ASML en NVIDIA

Twee spelers die, elk op hun eigen terrein, hier een belangrijke rol in spelen zijn ASML en NVIDIA.

ASML ligt technisch prima, maar strandt nu even op het all time-high rond €764,40 (de top van 17 september). Op korte termijn wijst dat op wat risico. Mijn collega Wouter Slot wees er al eerder op.

NVIDIA oogt ijzersterk, maar ons berekende koersdoel rond $350 nadert wel heel rap.

ASML en NVIDIA zitten al lang in de defensieve Tostram- portefeuille. Ik bespreek beide aandelen hieronder en ben vooral gefocust op eventuele signalen van overdrijving.

Ik wil graag beoordelen of de markt te ver is doorgeschoten. Ik kijk onder andere naar de stand van de RSI (Relative Strength Index) en naar de afstand van de koers ten opzichte van de 200-dagenlijn.

Een uitleg van de RSI en interpretatie van de 200-dagenlijn vindt u onderaan deze blog.

ASML

ASML blijft een van de sterkste aandelen van de Nederlandse beurs, maar stuit nu wel op het all-time high rond €764,40 (gevormd op 17 september).

De eerste uitdaging is dat ASML nu door deze horde moet zien te breken. Enkel in dat geval mogen we verdere koersstijgingen tegemoet zien.

In eerste instantie kan de koers naar €910. Dit koersdoel is berekend op basis van de pendulum swing. De theorie van de pendulum swing kunt u onderaan deze blog vinden.

Op de Tostrams-site hebben we de afgelopen jaren meerdere lange termijn koopadviezen voor ASML gegeven.

Ons laatste lange termijn koopadvies is gegeven op 18 maart 2019 (opnamekoers €53,48). Het advies aan defensielange termijn beleggers blijft ASML vast te houden. Speculatieve korte termijn beleggers kunnen wellicht wat stukken van de tafel halen.

Eerdere koopsignalen en opnames in de Tostrams defensieve lange termijn portefeuille zijn van 18 juli 2016 (op €92), 8 september 2014 (op €75,39) en 10 oktober 2011 (op €27,15). 

De RSI van ASML (onderste helft van de grafiek) stond eind vorige week hoog (71), maar gaf slechts een lichte overboughtconditie aan. In het verleden zien we dat belangrijke koerstoppen bij ASML pas bij RSI-waarden van 80 of hoger worden gevormd.

 

Wenst u nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen?

Wordt dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuille mutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees. Voor 1 euro (voor de eerste maand) kunt u al kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips


NVIDIA

NVIDIA oogt ijzersterk. Bodems worden ver boven voorgaande koerspieken gevormd en dat is positief.

Ook de beleggers gunnen NVIDIA Corp. slechts een beperkte correctie alvorens opnieuw in stappen.

Let wel op, ons berekende koersdoel rond de weerstand van $350 nadert wel. Dit koersdoel is berekend op basis van de pendum swing. De theorie van de pendulum swing kunt u onderaan deze blog vinden.

Omdat de laatste bodem (van 8 oktober) pas steun biedt rond $195,55, is het tijdelijke risico wel groot.

De 200-dagenlijn van NVIDIA Corp. laat een stijgende trend zien. Maar het feit dat de koers circa 40% van haar 200-dagenlijn verwijderd is, wijst ook op een tijdelijke overboughtconditie. Zeker in combinatie met de afstand tot de laatste bodem rond $195,55.

Ons advies aan lange termijn beleggers blijft NVIDIA aan te houden in de defensieve portefeuille. Speculatieve korte termijn beleggers kunnen wellicht wat posities verzilveren en stukken van de tafel halen.

Ons laatste lange termijn koopadvies in NVIDIA is van 9 december 2019 (opnamekoers $53,48). We adviseren deze positie deze positie goed vast te houden.

Een eerdere opname in de Tostrams defensieve lange termijn portefeuille is van 14 mei 2016 (opname op $40,98). 


De RSI van NVIDIA (onderste helft van de grafiek) stond eind vorige week erg hoog (> 87) en gaf een zware overboughtconditie aan.

In het verleden zien we dat belangrijke koerstoppen bij RSI-waarden van 75 of hoger worden gevormd. Zeker omdat de koers van NVIDIA circa 40% van haar 200-dagenlijn verwijderd is, bevestigt een  overboughtconditie.Wat is de RSI?

De RSI (Relative Strength Index) is een technische indicator die de kracht van de laatste koersstijgingen vergelijkt met die van de laatste koersdalingen. Hiermee kunnen overgekochte (overbought) en oververkochte (oversold) condities gevonden worden.

U kunt hieraan geen directe koop- of verkoopsignalen ontlenen, want een aandeel in een sterke dalende trend kan soms wekenlang oversold blijven. Het gaat bij de RSI vooral om divergenties (afwijkingen) tussen het koersverloop en de indicator zelf.

Deze situatie treedt op indien de koers nog hogere toppen vormt, terwijl de RSI lagere toppen begint te vormen. Dat zijn vaak signalen van een nakende trendverandering.

Uitleg 200-dagenlijn

Officiële term is 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Deze geeft door middel van één vloeiende lijn een goed beeld van de lange termijn onderliggende trend.

Technisch analisten gebruiken het 200-daags (= 40-weeks) gemiddelde vaak bij lange-termijnanalyses.

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde wordt berekend door elke dag de laatste 200 slotkoersen van een aandeel of index bij elkaar op te tellen en de som daarvan te delen door 200. De uitkomst van deze berekening geeft de hoogte van de 200-dagenlijn aan.

De volgende dag wordt de nieuwste slotstand hierbij opgeteld, maar wordt de eerste (dus van 201 dagen geleden) van de berekening afgetrokken. Zodoende schrijdt deze lijn zich in de tijd voort.

Positief is wanneer het 200-daags voortschrijdend gemiddelde stijgt en de koers erboven beweegt en de koers hogere toppen en bodems laat zien.

Gewogen berekenen

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde wordt op de lange termijn grafieken weergegeven door middel van een glooiende rode doorlopende lijn. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde op de Tostrams-site wordt altijd gewogen berekend.

Aan de meest recente koersen wordt een zwaarder gewicht toegekend dan aan de oudste koersen, waardoor deze lijn iets gevoeliger reageert op actuele gebeurtenissen.

Een index kan alleen positief beoordeeld worden, indien de koers boven de 200-dagenlijn staat en deze lijn een stijgend verloop laat zien.

Kruisingen

Een wijdverbreid misverstand is dat kruisingen met deze lijn (zogeheten crossings) gebruikt kunnen worden als koop- of verkoopsignalen.

Onder specifieke voorwaarden is het wel mogelijk om crossingen tussen de 60-dagenlijn met de 200-dagenlijn te gebruiken als omslagsignalen. 

Wel kan de 200-dagenlijn gebruikt worden om eventuele overdrijvingsfasen in de markt te ontdekken.

Van een overbought situatie kan sprake zijn indien de koers meer dan 30% van de 200-dagenlijn verwijderd is.

Uitleg pendulum swing

Eerst beweegt de koers een tijd lang tussen 80 (A) en 100 (B). In de aanloop naar een uitbraak zijn de toppen altijd belangrijk, want deze vertegenwoordigen verkoopdruk.

In de voorbeeldgrafiek hieronder wordt bij lijn B rond 100 blijkbaar steeds winst genomen, want de koers valt een paar keer flink terug.

Op het moment dat deze weerstand wordt gebroken, is deze verkoopdruk weg. Technisch treedt hiermee een koopsignaal op. Dit is de eerste stap. De richting omhoog wordt hiermee bepaald.

Nadat de eerste euforie wegebt zullen vaak winstnemingen optreden, waarna de koersen terugvallen.

Onderzoek wijst uit dat in zeker 80% van alle gevallen zo'n correctie opgevangen wordt door de voormalige toppen en weerstand rond 100.

Een geldige pullback ontstaat indien de voormalige verkopers (rond B=100) nu als kopers (bij 2) in de markt terugkeren.

Koersdoel berekenen op basis van pendulum swing

De theorie van de pendulum swing leert dat een koersdoel berekend kan worden, door de afstand tussen A en B te projecteren boven het uitbraakpunt: A - B = B - C.

Dus B (100) - A (80) = 20. Deze 20 punten tellen we op boven B: 100 + 20 = 120. Dan is 120 het koersdoel dat we kunnen berekenen op basis van de pendulum swing.

De pendulum swing kan ook op basis van procentuele berekeningen gedaan worden. In dat geval wordt de procentuele afstand tussen 80 en 100 (25%) geprojecteerd boven het uitbraakpunt.

Dat levert dan een iets hoge koersdoel op van 125. Deze methode is vooral gangbaar bij meerjarige uitbraken. 

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 18 mei Tussentijds herstel van Wall Street krijgt vorm 287
 2. 17 mei Hoofd-en-schouderformaties op de AEX 221
 3. 16 mei Stress in de markten

Gerelateerd

Reacties

134 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 d' Aandelen ' 23 november 2021 08:56

  Goedemorgen.

  FDAX heeft XR = 15.947 aangetikt en zit daarmee in de zone 16,285 - 15.947 zou het toch verder dalen naar 16.916 dan komt 15.828 in het vizier, maar voorlopig lijkt het erop dat 15.947 de voorlopige bodem is.

  Deze dip blijft ruim in de marge van een langdurende stijging.
 2. [verwijderd] 23 november 2021 09:05
  quote:

  fred optie schreef op 23 november 2021 08:48:

  [...]

  zo man jij bent goed!!!!!met geld van je vader zeker.
  lol
  de afgunst druipt eraf

  het gaat niet om de bedragen maar om de consistentie in de equity curve
  Ni! maakte die fout laatst ook al

  het gaat natuurlijk om consistentie
  daarom ben jij nerveus om een tientje winst
  en heb ik vertrouwen in mijn handel en kan ik doorlopend op verzoek dit soort staatjes laten zien

  tsja.. je kunt traden of je kunt t niet :)
 3. forum rang 6 d' Aandelen ' 23 november 2021 09:18
  quote:

  Rode wolf schreef op 23 november 2021 08:57:

  IN het algo tje van de belasting zat een slimmigheidje lage inkomens werden met name onderzocht en verdacht van fraude.Bravo .Vreemd die toenemende onrust
  Je zou toch zeggen dat er bij die 278.000 miljonairs in Nederland toch meer te halen is :-)
134 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links