Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Forumkampioen Voda: “De enorme winst van een half miljoen is compleet weg”

Forumkampioen Voda: “De enorme winst van een half miljoen is compleet weg”

Dat het IEX-forum volop leeft, bewijst Hans van der Bilt, op het forum beter bekend als voda. Recent plaatste hij zijn 300.000ste forumbericht. Een aantal dat tot dusver geen ander bereikt heeft. Sinds hij eind 2005 lid is geworden, heeft hij gemiddeld meer dan vijftig berichten per dag geplaatst. Een prestatie van jewelste. Tijd om de man achter voda beter te leren kennen.

Het is bijna zestien jaar geleden als de 61-jarige Van der Bilt besluit een account aan te maken op IEX. Als gebruikersnaam koos Van der Bilt voor ‘voda’. “Dat is het Tsjechische woord voor water. En iedereen heeft water nodig”, verklaart de voormalig boekhouder. “Ik kon niet vermoeden dat het zo uit de hand zou lopen toen ik die alias bedacht”, vertelt hij lachend.

Verslaafd aan het forum

“Het forum is voor mij een soort uitlaatklep. Ik ben gewoon helemaal verslaafd aan het plaatsen en lezen van berichten.” Vooral van forumlid ‘ffff’ heeft Van der Bilt een hoge pet op. “Dat vind ik echt een goede belegger.” Al zijn berichten leest voda dan ook aandachtig.

Degenen die nu denken dat het fanatieke forumlid ook dag en nacht bezig is met zijn eigen beleggingen, hebben het mis. “Ik beleg natuurlijk wel, maar ik ben geen super actieve belegger”, vertelt Van der Bilt, die enkele jaren geleden zelfs tot IEX-ambassadeur benoemd is.

Beleggen begon voor hem als hobby, maar is toen nooit echt een noodzaak geweest. “Ik ben heel voorzichtig begonnen met beleggingsfondsen. De situatie was toen – zo’n 40 jaar geleden – heel anders. Er waren maar weinig brokers en aandelen waren een ver-van-m’n-bedshow.”

Maar naarmate de rente terugliep en Van der Bilt zich alsmaar meer verdiepte in beursnieuws, rolden er meer van zijn centen richting de beurs. “Op een gegeven moment ging ik alles wat los en vast zat in aandelen steken.” Helaas niet altijd met het gewenste resultaat.

Zo nam Van der Bilt een tweede hypotheek op zijn huis om die vervolgens volledig in KPN te stoppen. Het jaar was 2000. “Al snel daarna klapte de hele beurs in elkaar.” Een jaar later heeft Van der Bilt zijn stukken met een megaverlies van 88% moeten verkopen. Op het forum – waar hij ook openlijk schrijft over zijn missers – laat hij weten dat hij hiervoor nog jaren heeft moeten bloeden. “Ik heb met beleggen weinig geluk gehad”, concludeert Van der Bilt als hij terugdenkt aan zijn eerdere beleggingen. “Over al mijn beleggingen sta ik dik in het rood.”

Een andere grote misser was het beleggen met aandelenkrediet. “Dat is gewoon beleggen met geleend geld. Je kon toentertijd zo’n 70% van je portefeuillewaarde gebruiken om opnieuw aandelen te kopen.” Na hier en daar wat winst te hebben gemaakt, was het geluk op. Over de hoogte van de bedragen waarom het ging weidt Van der Bilt niet verder uit dan dat het om ‘flinke vijfcijferige getallen’ ging.

Allemaal leuk en aardig als de koersen stijgen, maar de koersen begonnen wereldwijd te dalen. “Al snel begon de bank aan mijn mouw te trekken om de tekorten op mijn effectenrekening aan te vullen.” Van der Bilt moest hierdoor gedwongen aandelen verkopen tegen grote verliezen. “Levensgevaarlijk spul, die vrij besteedbare ruimte”, waarschuwt hij.

Maar, zo benadrukt hij in het gesprek, zijn beurservaringen bestaan niet alleen maar uit verlieslatende aankopen. “Ik heb ook echt hele goede aandelen gehad.” Zo heeft hij flink verdiend aan het voormalig AEX-fonds BührmannUbbens. “Daar zat ik met een redelijke positie in en op een gegeven moment kwam het nieuws dat het fonds overgenomen werd. Toen steeg de koers enorm en heb ik een behoorlijk bedrag opgestreken.” Beursexits die de koers stuwen, op die manier heeft hij vaker flinke bedragen geïnd. “Daar profiteer je dan van mee.”

Na al zijn ervaringen op de beurs en de grote sommen leergeld die Van der Bilt in de loop der jaren heeft afgetikt, zou je denken dat hij nu veel defensiever belegt. Maar niets is minder waar. “Ik heb vier aandelen in mijn portefeuille zitten: ASMI, ASML, Novacyt en Pharming.” Een risicovolle portefeuille waar de gemiddelde belegger badend in zweet van wakker zou liggen. “Ik heb met tonnen gewerkt en een paar duizend verlies of winst doet je dan niet veel meer. Het voelt alsof ik een beetje verdoofd ben.”

Voda zit overigens ook nog in fysiek goud en zilver ‘voor als de aandelen helemaal in elkaar storten’. ETF-aanbieders hoeven daarentegen niet bij hem aan te kloppen en ook met opties en turbo’s doet hij niets.

Dat zijn huidige aandelenportefeuille risky business is weet hij zelf ook. Neem Novacyt, dat onder andere coronatests maakt. Het bedrijf heeft hem tot dusver zowel een lach als een traan bezorgd. “Ik ben daar tijdig aan boord geklommen. In de beginfase heb ik daar dan ook enórme winsten gemaakt. Echt in de honderden of duizenden procenten.”

Toen sloeg de gretigheid toe. Nadat de koers van minder dan €1 tot zo’n €14 was geklommen, klapte het helemaal in. “Ik dacht dat het wel weer bij zou trekken, maar dat was niet het geval.” Het grootste gedeelte van die aandelen is met een flink papieren verlies nog altijd te vinden in zijn portefeuille. “De enorme winst die ik had – en die liep naar meer dan een half miljoen – is weg. Compleet weg.”

Leermomenten

“Het leermoment is er in je hoofd wel, maar als ik eenmaal weer met die aandelen bezig ben en de winst loopt op, tsja... Kopen is makkelijk, maar verkopen is bij mij heel moeilijk.” Een les die forumkampioen voda wel heeft geleerd in zijn beleggingscarrière, is dat beleggen met geleend geld geen goed plan is. Met nog altijd een flinke toestroom aan nieuwe, jonge forumleden en beleggers, is dat ook de les die hij hen mee zou geven. “Ga nóóit meer met één cent geleend geld beleggen, alleen met geld waar je zelf voor gespaard hebt.”

De nieuwe forumleden kunnen gelukkig nog lang genieten van Van der Bilt. “Nu ik niet meer werk, heb ik zeeën van tijd. In die tijd vervul ik mijn twee grote passies: motorrijden en IEX.” Hoeveel posts we nog zullen krijgen van voda is even de vraag. “Het hangt van mijn gezondheid en van mijn partner af. Zij is het inmiddels helemaal beu dat ik de hele dag achter m’n scherm zit, maar ik vind het gewoon leuk.”

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

 1. 26 jan Slotcall: Arbeidscontracten in techsector massaal door de shredder 24
 2. 24 jan Slotcall: ‘Cryptobeleggers zetten Accsys per ongeluk 7% hoger’ 18
 3. 19 jan Slotcall: Lagarde adviseert beleggers hun posities te herzien 29

Reacties

57 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 silverwheaton 8 november 2021 15:41
  Eindeloos respect voor jouw steeds interessante bijdragen en openheid aan dit forum, Voda! Minder begrip voor jouw nog steeds riskante beleggingsstrategie! Tenzij je geld te over hebt natuurlijk!
  Nooit gedacht aan een evenwichtig en gespreide portefeuille, vraag ik me luidop af?
 2. forum rang 7 Dividend Collector 8 november 2021 16:13
  Mooi dat je hebt meegewerkt aan dit interview voda. Je stelt je daarin heel kwetsbaar op en dat is voor de gemiddelde belegger op dit forum best wel moeilijk. Over missers en verliezen hebben we het niet graag, maar over onze succesvolle trades en winsten des te meer. Terwijl juist in die missers en het leergeld dat is betaald de lessen zitten voor de toekomst.

  Hopelijk blijf je nog lang actief op het forum. Ik kijk dagelijks voor het werk even rond 7 uur of jij nog analistenadviezen of ander nieuws hebt geplaatst bij mijn favoriete aandelen! Ga zo door.
 3. forum rang 4 Chessplayer1992 8 november 2021 16:21
  Interessant statement. Ik begrijp het wel, maar ik vraag me wel af: ben je bekend met de strategie van 'focus beleggen'? Een veel gehanteerde definitie om risico te verlagen is spreiden. Maar focus investing heeft juist als uitgangspunt dat je risico verlaagt door in enkele bedrijven en sectoren te zitten en daar alles vanaf te weten... En daardoor kun je per definitie maar 4 tot 6 beleggingen hebben. Of minder.

  Keynes kennen we van het vak economie van de middelbare school, maar was een van de eersten die deze theorie omarmde. Maar buffett is ook niet de minste.

  Uitgangspunt is om in een paar bedrijven te investeren en daar alles van te weten. Dat, in combinatie met de overtuiging dat de markt niet efficiënt is en dus dat je meer weet dan de markt. En op basis van die theorie kun je behoorlijke rendementen halen, mits je je niet door emotie laat leiden met aan en verkopen natuurlijk. En gewoon je strategie volgen. En dus alles weten van die bedrijven en alles blijven volgen...
 4. Pavlov44 8 november 2021 18:30
  Deze man heeft de verliezen ondergaan die de meeste nieuwe beleggers van de afgelopen 10 jaar nog nooit hebben meegemaakt. Het is onvermijdelijk dat je als belegger op enig moment je portefeuille voor op z'n minst 60% in rook ziet opgaan. Vroeg of laat zal het bloed weer door de straten lopen. De meeste millenials, gen Zers en nieuwe papa-en-mama beleggers, die niet anders weten dan dat beleggen gratis en risicoloos winst maken betekent, staat dat allemaal nog te wachten. Goed bovenstaand verhaal van Voda in de oren knopen zou ik zeggen.
 5. forum rang 5 Bulletje Rozenwater 8 november 2021 19:09
  Eerlijk verhaal, maar Voda is toch echt een gokker ben ik bang.

  “Over al mijn beleggingen sta ik dik in het rood.”

  De les zou eigenlijk moeten zijn: beperk je tot indexfondsen en pretendeer niet verstand te hebben van aandelen, tenzij je weet wat je doet. Denk dat 99% van de iex forumleden geen flauw idee hebben wat ze doen of in ieder geval te weinig kennis hebben om de markt te verslaan. Maar het is nu eenmaal leuker een aandeel te kopen dan een indexfonds. Ik heb zelf geen gok gen, maar vind aandelen gewoon leuker dan de markt volgen. Maar eigenlijk niet verstandig.
  Belofte aan mijzelf: deze week echt wat geld naar een indexfonds.

 6. forum rang 4 Louis Pasciuto 8 november 2021 19:43
  Misschien moet Voda toch wat meer focussen op zijn beleggingen dan op het dagelijks plaatsen van tientallen berichten, het merendeel van die berichten zie ik namelijk zelf ook al via mijn broker, IEX, FD of andere media. Nu lijkt het een beetje op een dwangneurose...
 7. spartapiet 8 november 2021 21:17
  [quote alias=punta cana id=13795899 date=202111082029]
  Voda,

  ik lees vaak je inhoudelijke bijdragen op het forum, respect dat je zoveel tijd steekt om het forum te informeren..

  Inhoudelijke bijdragen? Daar heb ik hem nog nooit op kunnen betrappen. Het zijn allemaal berichten die her en der van het internet worden gehaald en die we meestal allemaal al hebben gelezen.
 8. Suikerspinzondersuiker 9 november 2021 07:33
  quote:

  HenkdeV schreef op 9 november 2021 07:27:

  Een belegger die zijn hand wel erg heeft overspeeld en daar nog jaren voor moet boeten. Wat dat betreft wel goed om het verhaal te lezen. Overigens valt met het beleggen in aandelen zeker wel te verdienen. Goed spreiden is daarbij een must. En natuurlijk ook wat geluk.
  Ik spreid me eigen gek, maar met BAM er tussen kom ik maar niet in het groen.
57 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links