Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Most hated scenario ever: dat we dus keihard doorstijgen

Most hated scenario ever: dat we dus keihard doorstijgen

Nooit eerder van deze meneer gehoord en maakt ook verder niet uit, maar volgens mij heeft hij heel erg gelijk. Bij de top van een bull market hoort pure euforie. Party like it's 1999 is niet voor niets een gevleugelde beurskreet. U legde toen niet, maar u buikschoof uw orders in - met het shirt over uw hoofd.

Strikt genomen mag u niet van een bull market sinds 2009 spreken. Met kerst 2018 was er formeel een bear market van een paar dagen (!) en vorig jaar maart was er die regelrechte 40% krach. Die er echter in luttele maanden weer uitliep. Van meet af aan werd er van the most hated rally ever gesproken.

Hier is die dan nog even en wel in de vorm van de MSI World Index in dollars en zonder herbelegd dividend.


Twaalf jaar is lang en het ging hard en in zo'n geval is een logaritmische grafiek beter.


A bull market has to climb a wall of worry
is een ander beursgezegde en dat is ook zeker van toepassing sinds 2009. Want met de wijsheid achteraf ziet dit stijgende lijntje er logisch uit, maar iedere dag was er wat. Net als nu was er toen veel scepsis en iedere dag wel iemand die een krach voorspelde.

In 2009 en 2010 moest de echte klap nog komen van de Kredietrcrisis, daarna volgde de EU-crisis met het failliete Griekenland in de hoofdrol en daarna lagen hoe langer hoe meer de steeds verder verruimende centrale banken onder vuur. Verder waren er nog Brexit, corona, Trump en vul maar aan.

En de markt? Die steeg dus maar door... Die opmerkingen van David Hunter zijn met data te staven. Het wekelijkse, Amerikaanse AAII beleggerssentiment is momenteel beroerd: de markten komen net een paar procent van hun toppen af en de beren zijn in de meerderheid.


Hier is het langste AAII trackrecord dat ik heb. U ziet dat in de hele bull market het maar enkele keren voorkwam dat de stieren in de meerderheid waren. Vergelijk dat eens met de periode daarvoor en dan vooral rond 2000.


Wat is nu de moraal van dit verhaal? Beleg niet tegen centrale banken in, is denk ik de belangrijkste en... kijk niet raar op als we komend jaar weer dik stijgen? Want tenzij er iets onverwachts gebeurt, verandert de aard van de markt niet. De centrale banken blijven geld én de de rente drukken en de economie groeit. 

Ja maar inflatie, groeivertraging, China, deltavariant en nog veel meer, roept u vertwijfeld uit? Klopt en die kunnen wellicht voor een bear market zorgen. Ongetwijfeld gebeurt dat een keer, maar het kan u dus veel, heel veel rendement kosten voor het zover is. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 08:10 Voorbeurs is er niet veel te doen, maar veel om over na te denken
  2. 24 okt Vooruitblik: vooruit, week van de waanzin dan maar 2
  3. 22 okt Wat gebeurt er allemaal, u gelooft uw ogen niet voorbeurs 3

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links