Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wie is er gek, Corné?

Er zijn twee dingen die je als columnist maar beter niet kan doen. Achteraf je gelijk komen halen. En een collega-columnist uitlachen. Maar omdat ik ook maar een mens ben moet het toch gebeuren. 

IEX-hoofdredacteur Pieter Kort mailde gisteren of ik niet een stukje over goud kon tikken. Aangezien ik druk met mijn nieuwe boek “Goud en het geheim van geld” bezig ben en ook nog midden in een verbouwing/verhuizing zit kwam dat niet echt goed uit. 

Maar toen ik vanochtend Corné van Zeijl's laatste goudtweet voorbij zag komen was ik ineens zeer gemotiveerd. Nu vind ik Corné persoonlijk een heel erg aardige vent, maar dat hij jaar-in-jaar-uit serieuze goudbeleggers afdoet als knotsgekke speculanten vraagt om een reactie. 

Na het behalen van de Gouden Stier (in 2008, 2010), als beste beleggingexpert, zou je toch verwachten dat hij beseft dat goud voor iets staat. Een gouden medaille betekent de beste te zijn. Als iets echt winstgevend is noemen we het een goudmijn. En een gouden vent willen we allemaal wel als vriend. Maar zelfs met deze prijzen snapt Corné nog steeds niets van goud. 

Goudbashende economen
Nu snap ik Corné ook wel een beetje, want hij mag van zijn baas (SNS), als fondsbeheerder van het SNS Nederland Aandelenfonds, helemaal niet in goud beleggen, maar alleen in AEX-genoteerde aandelen. Daarmee valt natuurlijk geen droog brood te verdienen. 

Volgens Morningstar realiseerde Corne de laatste 5 jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van -7%. Zijn fonds halveerde, net als de AEX, sinds 2000. Daarmee heeft Corne honderden miljoenen, aan hem toevertrouwd spaar- en pensioengeld, in rook zien opgaan. Hij heeft naar eigen zeggen nog steeds bijna een miljard onder zijn directe beheer. 

De knotsgekke goudbeleggers zagen hun vermogen exploderen. Zo steeg goud in diezelfde periode met ruim 700% (!) terwijl een mandje goudaandelen (HUI-index) vanaf de eeuwwisseling van 35 naar 600 indexpunten in waarde steeg. Dat goudbashen kom je trouwens onder economen wel vaker tegen. Zowel Kees de Kort als Nouriel Roubini, die ik wel hoog heb zitten, laten ook keer op keer merken niets in goud te zien of ervan te begrijpen. 

Goud = geld
Economen vergelijken goud het liefst met andere beleggingen zoals aandelen, obligaties of vastgoed en wijzen er vergenoegd elke keer weer op dat goud geen direct rendement oplevert. Het is in hun ogen daarom een inferieure asset-class. Waarom goud geen rente of dividend oplevert vragen de heren zich nooit eens echt af. Rente en dividend is de vergoeding voor het risico dat je loopt voor het feit dat je je geld hebt uitgeleend. Een vergoeding voor het faillissementsrisico of third-party-risk zo u wilt.

Wie obligaties van een bedrijf koopt, hoopt ooit terugbetaald te worden en ontvangt een vergoeding voor het risico dat het geld niet meer terug komt. Omdat een aandelenbezitter, als verschaffer van eigen vermogen bij een faillissement helemaal achter in de rij staat, is het dividendrendement op zijn plaats.

Wie fysiek goud (of zilver) koopt kent dit risico niet. Er is geen sprake van uitgeleend geld waarmee een ander risicovol onderneemt. De ene vorm van geld (digitaal of papier) is slechts omgezet naar een andere vorm van geld (fysiek). Wie zegt dat goud geen geld meer is raad ik aan even de rondleiding te nemen in de kelders van de Federal Reserve in New York, waar gek genoeg nog steeds een groot deel van ons goud ligt opgeslagen.

Dixit Greenspan
Trouwens, het feit dat over goud geen BTW hoeft te worden betaald is een ander bewijs dat goud door de overheden nog steeds als geld wordt gezien. Over de verschillende vormen van geld wordt nooit BTW geheven. "Maar over spaargeld krijg ik rente," hoor ik u zeggen. Natuurlijk want u heeft uw geld feitelijk “uitgeleend” aan de bank die het vervolgens, met behulp van een fantastische geldcarroussel, tussen de 7 en 50 keer heeft uitgeleend. Een vergoeding voor dit risico is dus zeker op zijn plaats. Vraag maar aan de voormalige IceSave-klanten.

Maar zelfs als banken na een aantal jaar je geld op verzoek wél keurig terugbetalen blijkt je koopkracht op slinkse inflatoire wijze voor een deel te zijn verdwenen. Niet voor waarschuwde Alan Greenspan al in 1966 dat, zonder goudstandaard, inflatie de enige vorm van belasting is die de overheid zonder wet op kan leggen. 

"In the absence of the gold standard, there is no way to protect savings from confiscation through inflation. There is no safe store of value. If there were, the government would have to make its holding illegal, as was done in the case of gold. . . . The financial policy of the welfare state requires that there be no way for the owners of wealth to protect themselves. This is the shabby secret of the welfare statists' tirades against gold. Deficit spending is simply a scheme for the confiscation of wealth." Alan Greenspan, 1966

Bloemlezing
Voor spaarders en beleggers die steeds minder vertrouwen hebben in banken en autoriteiten is het dus erg verstandig om een steeds groter deel van het vermogen in goud (en of zilver) te stoppen. Dat de prijs van goud en zilver hierdoor oploopt zegt meer over het minder waard worden van het geld. De vraag naar edelmetaal is in een zich steeds verder verdiepende geldcrisis onbeperkt, aangezien in theorie (en praktijk) een groot deel van al het geld uiteindelijk op de vlucht kan slaan. De kans hierop wordt met de dag groter, waardoor de goudprijs met de dag hoger wordt. 

Dat het beschermen van je vermogen nu van levensbelang kan zijn, gaat aan Corné voorbij. Hieronder een kleine bloemlezing van zijn uitspraken over goud en goudbeleggers;

 • In 2006 met goud op $600: "Als ik de koersontwikkeling van Nederlandse aandelen afzet tegenover goud, dan ziet u dat Nederlandse aandelen sinds 1970 zeven maal zoveel waard zijn geworden. Wat is een goudmijn? Een gat in de grond met een leugenaar erboven."
 • In 2007 met goud op $830: "De waarde van goud is inderdaad wat de gek er voor geeft. Zolang er genoeg gekken zijn, stijgt het. … Goud heeft geen inkomen. Zonder dat verliest u veel vermogensopbouw."
 • In 2009 met goud op $1100: "Goud, de volgende bubbel?" ...(we) adviseren om de gekte gewoon aan u voorbij te laten gaan"
 • In oktober 2009 schreef hij vanaf zijn bekende roze wolk: “Als de economie weer een beetje aansterkt,zal het duidelijk worden hoe de megaschulden zullen worden afbetaald”. 

Keep dreaming baby. 


Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Willem Middelkoop

Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com.

Meer over Willem Middelkoop

Recente artikelen van Willem Middelkoop

 1. jun '11 Zeldzame bubbel 16
 2. jan '11 Wie pakt zilver? 34
 3. jun '11 Derivaten des doods 35

Gerelateerd

Reacties

123 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. frank2you 24 augustus 2011 14:28
  Beste Willem,

  Een mooi verhaal maar ook niet volledig, net zoals de verhalen van de aandelenpredikers op deze site niet volledig zijn. Waar ik erg nieuwsgierig naar ben is het volgende :

  -In uw goudfonds kun je instappen vanaf 50.000 euro. Hoe groot echter is het percentage beleggers/spaarders die een kleiner vermogen te besteden heeft en wat voor advies hebt u voor deze mensen. Zeg maar jan modaal die zijn huis al 20 a 30% in waarde zag dalen, de overwaarde zag verdampen en niet nogmaals zijn spaargeld in rook wil zien opgaan.

  Bij voorbaat dank.

  MvG.
  Frank
 2. FrankBuck 24 augustus 2011 14:35
  Grappig als columnisten elkaar gaan afzeiken. Uiteindelijk gaat het je toch alleen maar om het beschermen van je winkeltje, toch Willem? Kijken jullie eens naar het jaarverslag op zijn site en wat hij verdient met zijn bling bling handel. Het liedje "Binnen" van Marco Borsato zal regelmatig in zijn huiskamer klinken. Verzekeraars en tussenpersonen worden keihard afgerekend door de media en de wetgever maar Willem Middelkopen, kopen kopen !! en zijn maatjes mogen rustig hun zakken vullen.
 3. forum rang 4 @iPlof 24 augustus 2011 14:45
  Die Corne is idd een amateur maar als Goud wat achtergesteld was is dat ruimschoots ingelopen. Ookal zou de dollar nog veel verder verzwakken dan is dat nog geen reden dat Goud beter zou performen dan andere harde commodities cq handelswaar.
  Daarnaast heb ik respect voor je dwarse en terechte visie jaren geleden bij oa RTLZ maar momenteel ben je als goudhandelaar ook niet objectief.
 4. Bizon 24 augustus 2011 14:53
  Kudo's voor Willem om door de jaren heen met een consistent verhaal zijn ondernemers fortuin te maken. Maar hij had nu ook voor de chique variant kunnen kiezen door zijn resultaten voor zich te laten spreken, in plaats van zo op de man te spelen. Het jaar 2000 meet-moment is uiteraard ook niet toevallig gekozen.
 5. filosoof 24 augustus 2011 14:54
  Ik vind dat hier meer de man dat de visie bekritiseerd wordt. Typisch een kenmerk van bubbels. 'Kom niet aan mijn speeltje'. Ik was eigenlijk van plan om in Middelkoops nieuwe fonds te stoppen. Zag er een mooie advertentie van. Maar als er dit soort psychologie in ziet, doe ik niet meer mee. Dan is het te laat.
 6. [verwijderd] 24 augustus 2011 15:01
  Middelkoop heeft in zekere zin gelijk dat fysiek goud of zilver zinvol is. Het is met name zinvol als je ervan overtuigt bent, dat e.e.a. uit zal draaien op een volledige oorlog, waarbij het noodzakelijk is om voldoende waardevast geld te hebben, om te overleven. Het is niet zinvol om al je beleggingen om te zetten in harde fysieke middelen. Overheid zal ervoor zorgen dat zij goudkevers als schuldigen aan te wijzen van deze crisis. Ze zijn er meester in, en het losersvolk gelooft hen op hun woord.

  "Uit wiens hand men eet, met wiens woord men dweept."

  Je ziet het maar in Libie; Zo doen ze recentelijk nog zaken met Khadaffi en likken op verzoek z'n reet. Nog een jaar of twee later hangen dezelfde gasten deze dictator op, waarvan ze de chocolade nog maar net hebben uitgescheten. En doen ze weer zaken met de voormalige handlangers van Khadaffi. Tuig is het!!
 7. forum rang 4 geobeo 24 augustus 2011 15:04
  quote:

  frank2you schreef op 24 augustus 2011 14:28:

  Beste Willem,

  Een mooi verhaal maar ook niet volledig, net zoals de verhalen van de aandelenpredikers op deze site niet volledig zijn. Waar ik erg nieuwsgierig naar ben is het volgende :

  -In uw goudfonds kun je instappen vanaf 50.000 euro. Hoe groot echter is het percentage beleggers/spaarders die een kleiner vermogen te besteden heeft en wat voor advies hebt u voor deze mensen. Zeg maar jan modaal die zijn huis al 20 a 30% in waarde zag dalen, de overwaarde zag verdampen en niet nogmaals zijn spaargeld in rook wil zien opgaan.

  Bij voorbaat dank.

  MvG.
  Frank
  Dat kan ik je ook wel vertellen; neem het interactive brokers platform (in Nederland o.a. beschikbaar via Lynx). Hiervoor is dacht ik 2000 euro voor nodig als minimale inleg.

  Vervolgens ga je in "SILV" of "SLV" handelen voor zilver of GLD voor goud (er zijn er nog veel meer, je kunt ze vinden door te googlen op "gold ETF" of "gold trackers". Je kunt ervoor kiezen simpelweg "de goudprijs" of zilverprijs te kopen of opties op de goudprijs te kopen voor een bedrag dat je zelf kiest. Zo heb ik langlopende opties op goud met een "Delta" van rond de 1. Op die manier profiteer je van elke punt dat de goudprijs stijgt met minder inleg dan de gewone goudprijs (de inleg van een langlopende optie is minder dan de helft van de "gewone" goudprijs).

  Verschil tussen SILV en SLV:
  -SLV is meer liquide (meer handelaren).
  -SILV is een wat meer open ETF; ze publiceren op hun website bijvoorbeeld de seriele nummers van de goudbaren die ze gebruiken om de investeringen van hun klanten "af te dekken". Volgens mij heeft SILV ook meer dekking dan SLV (meer fysiek goud ingeslagen).
 8. france 24 augustus 2011 15:06
  Mooi stuk van Middelkoop en plof@ objectief is denk ik niet het juiste woord, het is meer gelijk door gelijk en nog meer gelijk door het ongelijk van de ander.

  Middelkoop heeft wel een goede/gouden hand gehad tot vandaag in zijn beleggingskeuzes.

  En de kennis omtrent de beweging van de beurs goud valuta grondstoffen etc. houdt op tot dit very moment.

  Met een beetje onderbouwing kan je de beurs nog zien halveren en dientengevolge kan de goudprijs verdubbelen, dan kom je uit op een
  Dow/gold ratio van ongeveer 3 en dan wordt het wellicht tijd om goud in te ruilen voor aandelen.

  Zo'n ratio van drie (ook 2) is reeds meerder keren voorgekomen de laatste 100 jaar, dus zo gek zou het niet zijn de hierboven geponeerde stelling.

  ongetwijfeld heeft een ander een afwijkende mening, Corne is wellicht overbelegd in Heineken en ING en dat soort fijne fondsen, zijn handen warmend aan het verbrande waardepapier.

  Het is maar een mening, nu de onderbouwing nog, gelegd naast de behaalde rendementen.....................tot nu toe, dat wel.

  mvg.

 9. [verwijderd] 24 augustus 2011 15:07
  Hallo meneer Middelkoop,

  Haha u heeft zelf in uw boek "als de dollar valt" geschreven dat je met 2 dingen nooit bij bankiers moet aankomen.

  Een daarvan was goud weet u nog?

  Maar toen ik dat boek uit had wist ik waarom ik in goud moest gaan. Ik zit al sinds USD goud op 900 staat in goud.

  In de miljonair zegt u dat u niet voor middelmaat gaat nou dat is ook mijn motto :D.

  succes en de groeten
 10. [verwijderd] 24 augustus 2011 15:11
  Beste Willem,

  Ten eerste ben ik het momenteel zeer eens me je positieve kijk op goud. De stijging zal nog wel even duren en het biedt een mooie bescherming tegen hyperinflatie of het instorten van een of meer valuta.

  Ter relativering: er zijn natuurlijk perioden geweest dat goud zeer slecht heeft gerendeerd. Als weer zo'n periode aanbreekt moet je mijns inziens dan ook niet aarzelen goud weer te verkopen.
 11. [verwijderd] 24 augustus 2011 15:11
  Ouch! Heerlijk zo'n columnistenfittie.

  Corne heeft er inderdaad wel een handje van om andere beleggingscategorieen dan je gemiddelde onderpresterende geldslurpende huis, tuin en keukenfonds te dissen.

  Willem mag Corne naar eigen zeggen wel, maar haalt Corne's "prestaties" toch even lekker door de wringer. Vooral het bijzinnetje dat Willem voor Roubini gebruikt moet Corne pijn doen: "die ik wel hoog heb zitten". Nadruk op "wel" Willem?
 12. forum rang 4 geobeo 24 augustus 2011 15:12
  quote:

  Roluceman schreef op 24 augustus 2011 15:11:

  Beste Willem,

  Ten eerste ben ik het momenteel zeer eens me je positieve kijk op goud. De stijging zal nog wel even duren en het biedt een mooie bescherming tegen hyperinflatie of het instorten van een of meer valuta.

  Ter relativering: er zijn natuurlijk perioden geweest dat goud zeer slecht heeft gerendeerd. Als weer zo'n periode aanbreekt moet je mijns inziens dan ook niet aarzelen goud weer te verkopen.
  Welke perioden waren dat dan? Heb je daar een grafiek van?
123 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links