Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Besi, Tesla en GE

Liveblog: Besi, Tesla en GE

Update 15:00 uur: 35 jaar wachten op krach

U wacht al de hele huidige bullmarket op de krach om in te stappen? Uw geduld wordt aardig op de proef gesteld, dat hoef ik u echt niet meer in te wrijven, maar... misschien moet u nog wel 25 jaar wachten.

Wachten op de crash kan zo heel duur uitpakken. U loopt zoveel rendement mis, dat u dat in een krach nooit meer goedmaakt. Hoe scherp u daarop ook hebt voorgesorteerd en hoe goed u ook u timed. In het plaatje ziet u de S&P 500 van 1938 tot en met 1972. Let wel, dit is zonder (herbelegd) dividend

Kijk nog even goed naar dat plaatje en hieronder de logaritmische prijsgrafiek van de Dow Jones Industrials, die ik net niet helemaal terug heb tot de start in 1896. Het zal wel aan mij liggen, maar die loopt volgens mij van linksonder tot rechtsboven. Ik spot ook maar vier krachs: 1929, 1972, 1987 en 2008. 

Mijn vraag aan u luidt (want ik weet het echt niet): waarom hebben we het continue over krachs en dalingen en krijgen voorspellende beren zoveel aandacht, terwijl de beurs per saldo alleen maar stijgt? En anders hebt u het dividend nog.

 


Update 14:15 uur: Een stockpick bestaat uit twee

Een goede stockpick doen is één. Die op het juiste moment weer verkopen, of juist te houden, is twee. En het kan de beste overkomen. Ik denk dat we allemaal wel een voorbeeld hebben van een mooie belegging, die we veel en veel te vroeg hebben verkocht. Achteraf dan

 


Update 13:30 uur: General Electric

Zo dan. De gifbeker is nog niet leeg voor beursgenoteerde legende General Electric. Alsof het niks is.   

Bloomberg heeft het hele verhaal.

Ik suggereeer niets, maar dat u het even weet.

 


Update 13:00 uur: Besi zoals alleen Besi kan

Er zijn hefbomen op de beurs en er is Besi, dat soms over een natuurlijke koersversneller lijkt te beschikken. Zowel opwaarts als neerwaarts, zoals we het afgelopen jaar wel hebben geleerd. Er is vandaag geen nieuws, er zijn geen geruchten, maar Besi knalt zomaar op hoog volume haar eigen grafiek weer uit.

OK, u ziet ook ASML lekker draaien, maar ASMI al veel minder en de Nasdaq 100 future doet ook maar +0,8%. Is het misschien de technische analyse van Nico Bakker ("Rebound"), of het aandeleninkoopverhaal van Nico van gisteren in zijn vooruitblik op deze beursweek, dat u aan het denken en kopen zet? Ik citeer:    

Geen nieuws van Besi (-0,7%), maar wel maken ze elke week bekend hoeveel aandelen er ingekocht worden. Dat dat kan tegen een sterk gereduceerd tarief. Het oude inkoopprogramma was al klaar op 25 juli en de dag erna is meteen een nieuw, groter programma ter waarde van €75 miljoen.

Op een koers van €18 zou dat betekenen dat Besi 4,16 miljoen aandelen kan kopen. Dat programma loopt tot en met oktober 2019 en dat zijn ongeveer 320 handelsdagen. Dagelijks koopt het dan ook voor ruim €200.000 aan eigen aandelen in, op dit niveau zo'n 11.000 stukken.

Dat is zo'n 1,5% van de gemiddelde dagomzet en heeft dus niet zoveel invloed op de koers Besi is echter een behoorlijk handelsaandeel en daarom is het beter te kijken naar het aantal uitstaande aandelen. Dat ligt rond de 80 miljoen en daarop gebaseerd koopt Besi in een jaar tijd ruim 5%.

vw

Zeg het maar. Besi blijft in ieder geval een héél interessante case-studie tegen 8,2 keer de huidige winst, 12,8% dividendrendement én 13,6% netto-short, een percentage dat nog altijd oploopt. De mooiste bloemen groeien langs de rand van het ravijn, heet het altijd op de beurs. Besi is daar een mooi voorbeeld van?

Blijkbaar is vandaag zo'n dag waarop het bloempje wordt geplukt. Dat kan ieder moment weer drastisch veranderen. Enfin, dit aandeel blijft een fenomeen en heerlijk dat we het hebben op het Damrak. Op het eerste gezicht lijkt het een groeier zonder winst en omzet, maar het tegendeel is waar,

 


Update 10:40 uur: Intussen bij Tesla, de ochtendeditie

De dagelijkse, onvermijdelijke - het is 2018 - intussen bij Tesla is wel héél vroeg vandaag. Haha, ik zie het voor me. Half slaapdronken Amerikaanse handelaren die vloekend op Elon Musk heen en weer worden getikt.

 


Update 10:30 uur: Ryanairbag

Nee, ik denk bij Ryanair ook niet aan vrolijk, blij en gezellig vliegen met extra veel beenruimte. Het is (daarom?) wel een mooi aandeel. U ziet hier herbelegd versus een ons welbekend vliegfonds. Een vergelijking met indices is er géén, zeg maar. Tegen 12,3 keer de verwachte winst is het aandeel van u.

Eerlijk gezegd vind ik dat niet zo goedkoop voor een risicovol aandeel (want dat zijn carriers, er is altijd wel wat), dat geen cent dividend uitkeert van de winst. Kleurrijke CEO Timothy O'Leary heeft daar vast wel eens een keer iets ronkends over gezegd. Moet haast wel toch? 

 


Update 10:00 uur: Inkoopmanagersindices

Duidelijk, het economisch momentum in de EU blijft afnemen. In Italië is de expansie zelfs voorbij.

Komt er nog eentje bij, lieve help. 

 


Update 09:30 uur: Toen wij niet uit Rotterdam vertrokken

Ja, als de bied en de laat elkaar niet raken, krijg je dit. Wat een heerlijk verhaal :-)

 


Update 09:00 uur: Ryanair ziet ze vliegen

Stakingen en hogere olieprijzen, stakingen en hogere olieprijzen: van welke andere vliegmaatschappij kennen we dat ook alweer? Die ziet u nu dalen, Air France-KLM dus. Zo heel onverwacht kan die winstwaarschuwing nou ook weer niet zijn van Ryanair, dus wellicht zien we nog een draai.

 


Update 09:00 uur: Nevi inkoopmanagersindex

Deze is echt onverwacht? Niks groeivertraging, maar juist versnelling bij ons. Tenminste, dat vertelt de Nevi PMI ons, ofwel onze nationale inkoopmanagersindex over september. Mooi begin van een nieuwe maand. De rest van Europa volgt tot 10:30 uur (Duitsland om 09:55 uur) en vanmiddag komt de VS door. 

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 08:10 Bescheiden herstel voorbeurs en de AI-race komt op gang
  2. 06 feb Het is echt niet leuk voorbeurs en de koersen zitten ook niet mee 2
  3. 05 feb Oh nee, wordt het tóch weer een week tussen hoop en vrees 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 oktober 2018 13:22
    Besi staat in de belangstelling van de Chinezen, daarnaast is de waarde per aandeel gebaseerd op de huidige cashflow ruim € 44. Daarnaast staan we aan de vooravond van giga technische ontwikkelingen zoals IOT, 5G, AI en zelfrijdende auto's. Vergeet ook niet de data markt. Bij Intel maken deze chips al bijna de helft van de omzet uit en Intel investeert dit jaar gigantisch om klaar te zijn voor de toekomst. Het kan nog even duren voordat de markt dit door heeft maar dan kan het ook snel gaan. Voor Besi op naar de € 50 per aandeel.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links