Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

SBM Offshore: Dossier Brazilië ook dicht?

SBM Offshore: Dossier Brazilië ook dicht?

Dit artikel is onderdeel van IEX Premium en krijgt u cadeau van ons. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier om een maand gratis IEX Premium te proberen.


Een krant berichtte gisteren dat SBM dicht bij een schikking zou zijn met de Braziliaanse autoriteiten. Het eindbedrag dat SBM moet betalen zou $340 miljoen zijn, een stuk hoger dan aanvankelijk werd afgesproken. Belangrijker nog is dat het weer mag meedingen naar opdrachten van Petrobras, de Braziliaanse oliereus.  

SBM zelf wil logischerwijs niet reageren op de geruchten, je zou eens het proces in de soep kunnen rijden. Het is wel verrassend dat nu al een akkoord bereikt zou kunnen worden. Op 6 november, een ruime maand geleden, maakte SBM bekend in verregaande onderhandelingen te zijn met de Amerikaanse officier van justitie. Die boete is inmiddels betaald en verwerkt. 

De Amerikanen hadden eerder al hun eisen ingetrokken, maar het oplaaiende UnaOil-schandaal was de aanleiding opnieuw het dossier in te duiken en daar kwam zowaar een boete uit van $238 miljoen. Ach, we kijken nergens meer van op bij SBM. 

Het regent boetes

Het regent boetes links en rechts, de Nederlandse autoriteiten hebben er in 2014 al een plasje over gedaan van €192 miljoen en nu is het dus wachten op de Brazilianen. Belangrijk voor SBM, want de grootste klant is de Brazilaanse oliemaatschappij Petrobras, en zolang er geen deal is, dingt SBM niet mee naar opdrachten van Petrobras. 

We zien dat inmiddels de olieprijs weer wat op temperatuur is gekomen waardoor de grote oliemajors zo langzamerhand weer wat meer kunnen investeren. Of ze dat gaan doen is nog wel even de vraag: ik vond Shell vrij terughoudend op hun investeerdersdag 28 november. 

Letterlijk zei de Koninklijke:

"The company’s commitment to capital discipline remains. Annual capital investment will continue to be between $25 and $30 billion, and at current oil prices capital investment will be managed towards the bottom end of that range, or lower if needed.

en:

"Annual underlying operational expenditure will remain below $38 billion until 2020, with efficiency gains expected to deliver further reductions, building on the more than 20% reduction in operational expenditure since 2014."

 

Op die 28ste november kostte een vaatje Brent alweer $63,50 en dat is alweer enigszins boven de door Shell zelf gekoesterde langetermijn prijs van $60. Dat neemt niet weg dat de oliemaatschappijen er op korte termijn liever nog even wat willen aansterken voordat er weer grote investeringsprojecten worden opgestart.

Een beetje oneerbiedig gezegd maar eigenlijk bestaat SBM uit een garage en een leasetak. In de garage worden oude olietankers omgebouwd tot FPSO's (Floating Production, Storage and Offloading) Platforms die vervolgens voor soms 15 tot 20 jaar verhuurd worden aan grote oliemaatschappijen. 

Charts economie Nederland
Klik op het plaatje voor een grote versie

Afbeelding: omzet SBM eerste negen maanden 2017 

De leasetak houdt het bedrijf op de been: er komt een mooie kasstroom binnen van de op dit moment verhuurde FPSO's. Opdrachten voor nieuwe ombouwschepen komen er echter nauwelijks binnen zodat de omzet van het bedrijf meer en meer bestaat uit de Lease-activiteiten.

Het gaat uiteindelijk om langetermijnopdrachten. Vaak begint het met een FEED-opdracht (front-end engineering and design) en als SBM één keer geselecteerd is als opdrachtgever komen de opdrachten daarna ook wel.

Vorige week kreeg SBM zo'n vervolgopdracht van Statoil en de komende kwartalen zou daar toch wat meer beweging moeten komen. Een schikking met de Braziliaanse autoriteiten zou daarom zeer welkom zijn en in mijn ogen een koerstrigger van jewelste zijn. 

Disclaimer: Inberg heeft geen positie in SBM Offshore.  

Dit artikel is onderdeel van IEX Premium en krijgt u cadeau van ons. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier om een maand gratis IEX Premium te proberen.Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte onderdeel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, d...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links